Alabama Shakes - Boys & Girls (2012)

Blues / Rock
Label: ATO

1. Hold On (3:46)
  2. I Found You (3:00)
  3. Hang Loose (2:24)
  4. Rise to the Sun (3:09)
  5. You Ain't Alone (4:45)
  6. Goin' to the Party (1:45)
  7. Heartbreaker (3:47)
  8. Boys & Girls (3:26)
  9. Be Mine (4:15)
  10. Ain't the Same (2:56)
  11. On Your Way (3:05)
Bijna alles van sit album al op youtube te zien, indrukwekkend!

niet alleen op youtube, mooi album , alleen een hit om doortebreken ontbreekt er denk ik.

avatar van Martijn76
Wat een plaat, wat een strot! En die hit zou You ain't alone moeten zijn, dat nummer heeft alles...

avatar van Mctijn
Zo'n plaat verdient een betere hoes, wat een emotieloos gedrocht!

Heel fijn folk/pop plaatje, in de lijn van JJ Grey & Mofro. Iets meer energie, iets minder volwassen. I like it

Euhm...misschien n gekke vraag maar hoe komen jullie aan t album als MM zegt dat t op 10 april pas uit komt?

avatar van Mctijn
Amber79 schreef:

Jij hebt als 32-jarige nog nooit gehoord van het fenomeen "gelekt album"?

avatar van Bert Wasbeer
Beetje jammer dat de complete EP opnieuw hierop staat maar ik maak me sterk als dit geen top tien materiaal zal gaan vormen in menig eindlijstje

avatar van Dustbowl
Nu ook op de luisterpaal. Eerste luisterbeurt klinkt alvast goed!

avatar van philtuper
De zang doet me denken aan Fruit Bats en dat vind ik wel fijn. Klinkt al meteen veelbelovend.

avatar van midnight boom
Vorig jaar wisten Alabama Shakes zich op de kaart te zetten met hun gelijknamige debuut EP. De blues georiënteerde rock en vooral de soulstrot van Brittany Howard vielen op. Opeens waren de verwachtingen voor het debuutalbum van deze Amerikaanse band hooggespannen. Dinsdag verschijnt 'Boys en Girls' dan eindelijk. De voorafgaande single 'Hold On' klonk alvast goed. Maar de grote vraag is natuurlijk, jongens en meisjes, of deze band de hype waar kan maken?

Het album opent ook met de single 'Hold On'. Het nummer laat meteen horen waarom alle aandacht voor Alabama Shakes niet anders dan terecht is. Het komt namelijk niet vaak voor dat vier piepjonge muzikanten Soul brengen alsof ze het al hun hele leven maken. Howard zingt zwart (want ze is zwart) en zwaar. De eerste zinnen in de openingstrack zijn dan ook 'Bless my heart/ Bless my soul/ Didn't think I'd make it/ To twenty-two years old'. Dit soort uitspraken worden constant vergezeld door Black Keys achtige (rockende) soul. Het zorgt voor een energiek en fris geluid, waar je niet anders dan vrolijk van wordt. De 36 minuten vliegen voorbij en vragen om een nieuwe luisterbeurt.
Dus Alabama Shakes heeft de hype waargemaakt? Ja. En toch heb ik gemengde gevoelens bij 'Boys & Girls'. Op papier lijkt Alabama Shakes helemaal geweldig, maar in de praktijk zit het soms wat anders. De hoogtepunten van Boys & Girls stonden namelijk ook al op de EP. De 'echt nieuwe nummers' zijn van een iets minder hoog niveau en stellen daarom ook enigszins teleur. Het tweede aspect waar ik tegen aanloop is de zang van Howard. Ondanks dat ze een technisch uitmuntende zangeres is, weet haar stem me nooit echt te raken. Het is duidelijk dat ze een groot bereik heeft en een goed potje kan schreeuwen, maar daar houd het dan ook bij op. Haar stem doet me ook eerder denken aan de Kings of Leon zanger Caleb Followill, dan aan een fantastische soulzanger. En ten derde blijft de muziek in een bepaalt opzicht wel erg binnen de lijntjes. Daar bedoel ik mee dat de Alabama Shakes doen wat al tig bands en artiesten eerder hebben gedaan. De muziek mist net wat creativiteit om echt te imponeren. Maar dit compenseert met haar lekker verfrissende samenspel.Maar het is allemaal net niet genoeg om me van mijn stoel af te blazen.

Alabama Shakes mist net de gemiste originaliteit om een absolute topplaat af te leveren. Maar wat niet is kan nog goed komen, deze vier muzikanten zijn namelijk begin twintig. Voor nu is 'Boys & Girls' een sterke debuutplaat die laat horen dat Alabama Shakes een belofte inhoud.

van: http://daanmuziek.blogspot....

BobbieMarley
Geweldig album

MarcoB schreef:

In België hebben ze die (radio) hit alvast te pakken Hold On.

avatar van Bijdevaate11
die stem doet me soms wel heel erg denken aan Janis Joplin

avatar van TEQUILA SUNRISE
Werd vandaag geattendeerd op dit album, na een eerste luisterbeurt kan ik zeggen: dit is niet helemaal mijn ding, de opener Hold On klinkt veelbelovend net als Hang Loose.
Slecht wordt het nooit, zeker niet, maar de rest kan mij minder bekoren, de stem ligt me niet en de composities vind ik over het algemeen matig.
Ik zal het nog wel eens beluisteren.

avatar van samslam
Mctijn schreef:
Zo'n plaat verdient een betere hoes, wat een emotieloos gedrocht!

'Hold on' is geen slechte binnenkomer. Maar voor de rest laat deze plaat mij op mijn honger zitten. Een beetje een samenraapsel van invloeden hoor ik erin: oudere kings of leon, jack white, en dan enkele oudere vrouwenstemmen die hier op de pagina werden vernoemd. Maar een echt eigen gezicht ontbreekt, op die manier is de albumhoes toch wel toepasselijk.

avatar van Thomas91
Jack White hoor ik ook wel. Ik dacht zelfs dat hij de zanger was (nieuw project), maar het blijkt dus een vrouw en een totaal andere band te zijn. Nu hoor ik het ook wel inderdaad haha. Maar goed, klinkt goed! Vond het ook al een stuk leuker dan The White Stripes.

En jawel, we hebben weer een fijne hype te pakken. Dit keer doen we er graag aan mee. Ze komen uit Alabama, bestaan uit drie mannen en een vrouw – frontvrouw en zangeres - en ze spelen een broeierige mix van rhythm & blues, garagerock en soul. Eerst was er een EP en vervolgens de aankondiging van hun debuutalbum Boys & Girls die razendsnel en vol verwachting overal genoemd werd. Na alle Engelse modern soul-dames, de wederopstanding van een aantal grote namen uit het verleden (Mavis Staples! Candi Staton!), de populariteit van labels als het Brooklynse Daptone en de plotse opkomst van een aantal grote, oude namen (Charles Bradley!), is het blijkbaar tijd voor nieuwe, frisse, jonge bands in het genre. Alabama Shakes klinkt niet alleen authentiek, ze zijn het volgens mij ook. Want hoewel niet alle nummers op Boys & Girls even goed zijn, worden ze met zo’n aanstekelijk enthousiasme gespeeld, dat je wel om moet gaan. Met zangeres Brittany Howard hebben ze dan ook een frontvrouw die alles lijkt te kunnen. Van suikerzoet naar o zo dwingend de liefde verklaren ("I Found You", "Be Mine"), melancholiek mijmeren ("You Ain’t Alone" , titelnummer "Boys & Girls") tot hartstochtelijk klagen ("Heartbreaker") en gewoonweg een furieuze keel opzetten (opener en prijsnummer "Hold On" en afsluiter "On Your Way").

Via File Under

avatar van repelstefan
Moest toch een beetje aan Janis Joplin denken. Mooie stem, maar muziek vind ik (nog) niet echt boeiend.

Ook bij mij schoot Janis Joplin door mijn hoofd. Niet zo vreemd natuurlijk gezien het stemgeluid van zangeres Brittany Howard en de begeleidende bluesy-soul muziek.

Maar op dat vlak had ik al een jonge artiest uit Israel ontdekt: Asaf Avidan. Ja, dat is dan weer een man maar wel degelijk met eenzelfde stemgeluid en ik ben best verslingerd geraakt aan de muziek van Asaf Avidan & the Mojos dus eigenlijk was er niet zo veel ruimte meer voor Alabama Shakes en ik geef toe: er was ook wel wat lichte irritatie over het feit dat dit gezelschap dan weer zo'n hype aan het worden is en Avidan blijkbaar niet veel bekendheid geniet. Het zal het land der herkomst wel zijn denk ik dan maar.

Toch ben ik al die flauwekul van mijn kant een beetje opzij gaan leggen: hoezo geen ruimte? waarom Asaf Avidan het 'alleenrecht' geven? Die doet nu ook niet bepaald iets nieuws. Gewoon luisteren dus.

En dan blijkt ineens dat Boys & Girls gewoon vol prima nummers staat. Adele als ze wat ruiger was of zoiets want onder het rauwe laagje schuilen heerlijke nummers die best bij een groot publiek aan zouden kunnen slaan. Het is namelijk allemaal best wel netjes en nergens echt vies of voos wat bij dit genre toch best zou kunnen.
Misschien schuilt daarin wel de reserve van veel muziekliefhebbers maar tevens de kracht om hiermee een groter publiek te bereiken.
We zullen zien.....

avatar van Cabeza Borradora
aERodynamIC schreef:
[...]Maar op dat vlak had ik al een jonge artiest uit Israel ontdekt: Asaf Avidan. Ja, dat is dan weer een man maar wel degelijk met eenzelfde stemgeluid en ik ben best verslingerd geraakt aan de muziek van Asaf Avidan & the Mojos dus eigenlijk was er niet zo veel ruimte meer voor Alabama Shakes[...]

Weeral een ontdekking Bedankt voor de leuke tip aEro! Qua stem en zang inderdaad dezelfde richting, en muzikaal tappen ze ook wat uit hetzelfde vaatje, maar Alabama Shakes vult weer wel een andere ruimte vind ik. De accenten liggen toch duidelijk weer wat anders. Hype waardig of niet, feit blijft dat Alabama Shakes hier met traditionele ingrediënten een vrij origineel en aanstekelijk plaatje hebben bereid. Ik lust er wel meer van... (en om die honger een beetje te stillen heb ik nu dus Asaf Avidan & the Mojos om ook eens van te snoepen )

paranoidandroid
waarom zie ik op de frontpage bij werkelijk ieder nieuw album een recensie van midnight boom staan? als ze nou nog goed waren...

avatar van skinnyvinnie
De lp heeft een bonus 7" met 3 nummers en alles klinkt super! Hype of niet, in mijn oren klinkt het (opr)echt.

shadowboxer
Alabama Shakes – “Hold On” 4/12 Letterman | The Audio Perv - theaudioperv.com

Bovenstaand linkje komt uit bij het optreden van ze bij Letterman, Hold On. Klinkt prima, daar is niets mis mee, maar een anti-climax van jewelste. Zag ik in mijn dromen een leuke, wulpse meid die vrolijk zwierend- met een even zo vrolijke band - haar nummers ten gehore bracht, niets van waar. Er staat een huisvrouw met de uitstraling van een pittenzak in je moeders tuinjurk in een microfoon te blazen vergezeld door een zooitje stonede standbeelden. On top of that, nummer klaar: handen in de buuts. Zomers balkon muziek gevoel: naar de kloten.

UnknownPleasure
prachtig juist

avatar van Insignificance
Nou nee, niet echt. Maar kijk eens inténs basmeneer meteen al bezig is.

avatar van lauradance
Ik vind de stem soms iets weg hebben van Jack White en dan vooral in Hold On.
Plaat is net binnen, na wat ik op youtube heb gehoord ben ik er heel benieuwd naar.

avatar van WesleyX16
shadowboxer schreef:
Alabama Shakes – “Hold On” 4/12 Letterman | The Audio Perv - theaudioperv.com

Als ze maar goed in hun vel zitten... Ik ben blij dat iedereen uniek is. Jammer genoeg merk ik telkens weer, dat niet iedereen uniek mag zijn.

Maar voor de rest de song Hold On klinkt in ieder geval lekker. Ik ben geïnteresseerd hoe de rest van het album klinkt.

avatar van Daglish
Top!

avatar van erwinz
Ik weet nog steeds niet of hier nou heel druk over gedaan moet worden, want het is allemaal al eens eerder gedaan. Maar ondertussen klinkt het wel verdomd lekker en wat heeft de zangeres van Alabama Shakes een stem!

Lees mijn volledige recensie op:
De krenten uit de pop: Alabama Shakes - Boys & Girls - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Erwin

avatar van Cabeza Borradora
shadowboxer schreef:
Alabama Shakes – “Hold On” 4/12 Letterman | The Audio Perv - theaudioperv.com[...] Er staat een huisvrouw met de uitstraling van een pittenzak in je moeders tuinjurk[...]

Toch geen huisvrouw, tot een paar maanden geleden nog wel postbode...
Wanneer we Brittany Howard vragen wat ze wil drinken, bestelt ze Kwak. Om elf uur 's ochtends. Ze weet verdomd goed wat ze wil: nooit meer het postkarretje door de buurt duwen, de job die ze uitoefende voor haar band Alabama Shakes het internet veroverde... [... lees in DeMorgen.be]