menu

Iron Maiden - Rock in Rio (2002)

mijn stem
4,17 (155)
155 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Metal
Label: EMI

 1. Intro (1:56)
 2. The Wicker Man (4:42)
 3. Ghost of the Navigator (6:48)
 4. Brave New World (6:07)
 5. Wrathchild (3:05)
 6. 2 Minutes to Midnight (6:27)
 7. Blood Brothers (7:15)
 8. Sign of the Cross (10:49)
 9. The Mercenary (4:43)
 10. The Trooper (4:33)
 11. Dream of Mirrors (9:38)
 12. The Clansman (9:19)
 13. The Evil That Men Do (4:41)
 14. Fear of the Dark (7:41)
 15. Iron Maiden (5:52)
 16. The Number of the Beast (5:00)
 17. Hallowed Be Thy Name (7:24)
 18. Sanctuary (5:17)
 19. Run to the Hills (4:54)
totale tijdsduur: 1:56:11
zoeken in:
Yann Samsa
Dat vraag ik me ook af; waarom dan nog uitbrengen.
Maar het is een feit: verkouden Bruce - slechte kwaliteit - uitgebracht.

Deze doet voor mij toch onder voor Live After Death.
Sterke live-plaat is het zeker, maar het klinkt allemaal toch wat chaotischer dan LAD waar ze alles perfect in handen hadden.

Hoewel van tracklist ze minstens even interessant is.
LAD: Aces High, The Trooper, Revelations, TheRime, Powerslave, HallowedBeThyName, Children Of The Damned en Phantom.
RIR: Ghost Of Navigator, Sign Of The Cross, The Trooper, Dream Of Mirrors, The Clansman, The Evil That Men DO, FOTD en HallowedBeThyName

avatar van ricardo
4,5
Deze live dubbelaar heb ik ook in bezit gehad. Ik vond de nummers niet zo aansprekend en het raakte mij allemaal niet zo veel. Heb deze 2 keer in zijn geheel afgespeeld, maar heb hem maar van de hand gedaan. Aan Live After Death heb ik eigenlijk wel genoeg live spul in huis van Maiden.

Stijn_Slayer
crosskip schreef:
Bruce is uitstekend bij stem zingt de hele show door geweldig.

Hm, ik vind hem in 'The Number of the Beast' niet bepaald sterk zingen. Ook 'Hallowed Be Thy Name' valt soms wat tegen. Verder is er inderdaad niet veel op z'n stem aan te merken.

crosskip schreef:
De show wordt uiteindelijk gestolen door het 250.000 man tellende publiek schreeuwt de longen uit, wat vooral tijdens Fear Of The Dark kippenvel oplevert..,.


avatar van Paulus_2
4,5
Ik heb de DVD en niet de CD. De DVD is fantastisch. Een megaconcert voor 200.000 toehoorders. Perfect in beeld gebracht en een zeer goed geluid. Toch brengt Iron Maiden dezelfde energie op het podium als ze voor 15.000 man, zoals op BosPop 2005, moeten spelen.
Eredivisie werk, waar bands als Within Temptation, dat 's middags optrad, voorlopig nog niet aan toe zijn.

avatar van Edwynn
Ik had eerst de dvd. Later toch de cd erbij gekocht. Na mindere liveplaten als A Real Live One, A Real Dead One of Live At Donington bleek dit Rock In Rio weer eens een livealbum vol energie te zijn. De overweldigende massa op Rock In Rio zal daar wel een bijdrage aan gehad hebben. Dickinson is prima bij stem en de band speelt vurig.
De optelsom van enkele sterke tracks van het op dat moment actuele Brave New World, verassingen in de vorm van Sign Of The Cross en The Clansman plus een aantal vertrouwde klassiekers maken van Rock In Rio een kleine 2 uur uitstekend vermaak voor de Maiden liefhebber.

avatar van vielip
3,5
Wederom niks aan Edwynn's relaas toe te voegen!

In mijn Collectie staan 2 Live albums van Maiden, Deze en Live after death.

Beide albums hebben ongeveer hetzelfde niveau, ook al zijn ze uit een heel ander tijdperk.

Alleen deze heeft ietsje meer energie, wat inderdaad aan het publiek te danken is( getuige de Prachtige versie van Fear of the Dark) en Bruce stem klinkt voor mij wat beter als 15 jaar geleden.

MindRuler
danmuz. schreef:
de Prachtige versie van Fear of the Dark

Zeker niet mis deze versie maar ik vind persoonlijk die van A Real Live One net een tikkie beter.

Guardian of Isis
Hah, ik heb deze versie van Brave New World vroeger zodanig grijs gedraaid dat zelfs mijn moeder (die niets moet weten van Iron Maiden, zoals de meeste moeders) uiteindelijk haar beklag deed en zei dat ik eens iets anders moest afspelen omdat ze het ook al te goed kende. De solo en het stuk dat erop volgt (met het luidkeels mee zingende publiek) vormen een fantastische climax.

avatar van uffing
4,0
Hoewel ze hier met 3 gitaristen zijn, bespeur ik hier bij lange na niet die formidabele gitaarmuur die Live After Death wel heeft. Die plaat heeft iets magisch. De magie op Rock in Rio komt grotendeels van het fantastische publiek (Run the Hills!!). Desondanks is dit een heerlijke liveplaat van één van mijn favoriete orkestjes. 4*

avatar van vielip
3,5
Ja die 3 gitaristen onzin heb ik ook nooit begrepen. Laat staan dat ik het heb kunnen horen! Die Gers is waarschijnlijk een zéér amicabele kerel en daarom mag ie blijven. Als gitarist is ie met name op het podium een irritante clown die van Maiden bijna een circus act maakt met al z'n gegooi en geklungel.
Zoals gezegd heb ik nog nooit kunnen ontdekken wat die 3e gitarist uitspookt. Wat ze doen dat kan 2 man ook wel volgens mij.

avatar van uffing
4,0
Sterker nog, die andere twee kunnen dat veel beter. Ik sla de songschrijverscapaciteiten van Gers overigens wel hoog aan, en hij kan zeker wel spelen. Maar dat geklooi op het podium mag ie van mij ook mee ophouden.

avatar van Edwynn
Tja Gers... Een gentleman's agreement. Ik houd ook niet van dat idiote gedoe. Ik zou zeggen, maak er eens wat van. Een triple axe attack. Moet kunnen, want Gers heeft een uitstekende staat van dienst. Misschien worden Run To The Hills en The Trooper dan nog eens opnieuw interessant live.

MindRuler
uffing schreef:
Sterker nog, die andere twee kunnen dat veel beter. Ik sla de songschrijverscapaciteiten van Gers overigens wel hoog aan, en hij kan zeker wel spelen. Maar dat geklooi op het podium mag ie van mij ook mee ophouden.


Vind 'm persoonlijk nog het best op Bruce's solo album "Tattooed Millionaire"

avatar van west
4,5
danmuz. schreef:
In mijn Collectie staan 2 Live albums van Maiden, Deze en Live after death.
Beide albums hebben ongeveer hetzelfde niveau, ook al zijn ze uit een heel ander tijdperk.


Tot mijn grote verbazing had ik nog niet eens een score gegeven aan dit magistrale live album. Voor mij is dit één van de beste live albums ooit, zelfs net wat beter dan Live After Death, hoewel: waarom zou je vergelijken? Ze zijn inderdaad uit een ander tijdperk.
Het wordt gespeeld door één van de beste live bands ooit, voor het fantastische publiek in Rio. De mix van muziek en publiek is ook precies goed: je hoort hun enthousiasme en het meezingen, maar dat gaat niet ten koste van de uitstekende live opnames, die voortreffelijk zijn geproduceerd.

De setlist is fantastisch samengesteld. Een hele mooie mix van het nieuwe album toen: A Brave New World en de beste 'gouwe ouwe'. Voor mij is dit extra plezierig, omdat A Brave New World één van mijn favoriete Maiden albums is. Het heeft hier op Musicmeter ook een hele hoge waardering. En zoals gewoon bij Maiden zijn de live versies nóg beter.

Het enthousiasme van band en publiek is enorm, mogelijk ook doordat zanger Bruce Dickinson er een tijdje uit was geweest bij Iron Maiden en er helemaal voor gaat. De band en het publiek doen met hem mee. De ene briljante gitaarsolo volgt de andere op en Nicko McBrain drumt die Brains uit zijn hoofd.
Kortom: dit is één groot hallelujah verhaal van mij over Rock in Rio. 5* dus.

avatar van Germ
4,0
Germ (crew)
Bruce's glorieuze terugkeer, wat een geweldige show is dit.
Openen met louter songs van je nieuwe album getuigt ook van lef, veel bands zouden er lekker veilig eerst een paar hits uitgooien om het publiek voor zich te winnen.

3,0
Ik heb toch wat moeite met deze plaat. Dit komt vooral omdat ik voordat deze plaat uitkwam al in het bezit was van een soundboard bootleg van dit optreden die ik indertijd helemaal grijs gedraaid heb. Vreemd genoeg vind ik de kwaliteit van die bootleg beter dan als op het uiteindelijke album. Het klinkt mischien wat minder gepolijst maar daardoor wel wat puurder en energieker. Het meest irritante is echter het copy/paste gedrag van steve harris. Als je wat bekender bent met het optreden zijn de stukken waar Harris Dickinsons zang kopieerd over de meezing stukken/refreinen van het publiek erg irritant en klinken nogal onnatuurlijk. Harris beweert dit gedaan te hebben omdat hij vond dat het publijk niet luid genoeg was maar waar hij dat op baseert is me echt een raadsel want ook op de bootleg klinkt het publiek geweldig.

Dit is nog vervelender op de DVD waar je Dickinson soms wel hoort maar je duidelijk kunt zien dat hij niet zingt. Let maar eens op tijdens de refrijnen en de camera een glimps van dickinson laat zien terwijl hij zijn microfoon naar het publiek richt.

Hoe dan ook blijft het toch een goede plaat met veel sfeer en een uistekende setlist.

avatar van Edwynn
Steve Harris heeft toch alleen maar de DVD (de beelden dus) ge-edit? Het geluid was volledig in handen van Kevin Shirley. En die heeft vooral Dickinson's scheldkannonades eruit geknipt. Volgens mij dan.

avatar van Sinner
4,5
Ik herinner me anders ook een soortgelijk verhaal - en toen ging het met name over de live versie van Fear of the Dark - dat inderdaad Dickinson's zanglijnen op bepaalde plaatsen gekopieerd en geplakt zijn vanwege 'iets geluidstechnisch' (vaag idd maar ik kan die artikels ook niet 1-2-3 meer tevoorschijn toveren - dus houd ik het bij de uitleg zoals door Jacqvin gegeven - die zal denkelijk kloppen).

Maar ik moet eerlijk zijn - mij is het nooit echt opgevallen. Weet je niet waar denk ik niet dat je het er zo maar 1-2-3 uithaalt of je moet echt een uitstekend gehoor hebben of de bootlegs bezitten.

Ter completering - (en omdat ik zometeen En Vivo eindelijk eens ga beluisteren die ik vanmorgen opgepikt heb voor een paar euro) dit is en blijft mijn favoriete Maiden live plaat. Qua setlist - qua uitvoering en qua geluid - alles klopt. 4.5.

avatar van Edwynn
Als je de originele bootleg er naast zou leggen, lijkt het me duidelijk dat de verschillen naar boven komen. Daar kan ik geen speld tussen krijgen. Ik zal die bootleg ook eens opsnorren. Zal vast wel ergens bij een potje pindakaas zitten.

Edit: Ik vond dit op een Iron Maiden forum:

"21/03/02: A MESSAGE FROM STEVE HARRIS ABOUT ROCK IN RIO

Let's get one thing straight. Bruce is NOT a liar.

There are NO overdubs on this live album. While it was being mixed in New York by Kevin Shirley and myself, Bruce was in London to my knowledge, or wherever he was, it's not an issue except to say that he couldn't overdub anything if he wasn't there!

What HAS happened is that I made an executive decision to cut and paste with a computer to put back in, his LIVE on the night vocals into parts where where he was getting the audience to sing on some choruses on some lines on their own. The reason I did this is because in the cold light of day it sounds better with him back in there because sometimes the audience were either out of time or not quite loud enough. So I simply cut out parts of his vocal on the line before and pasted it into the next line which was possible because it was a repetitive part.

I find it amazing that people would question this band's integrity and indeed go as far as accuse someone of being a liar. Supposed fans like that we don't want, as far as I'm concerned we're better off without people like that. If you don't like what I've done with the album, don't buy it. Simple!

Steve Harris
18th March 2002"


Daarmee is jacqvins verhaal volgens mij wel onderbouwd. Steve Harris had inderdaad een rol in het totstandkomen van het geluidsspoor.

Zodra het kan, ga ik hem zelf luisteren en kijken wat ik er eigenlijk allemaal van vind.

avatar van Brutus
4,0
Erg goed live album met als uitschieters
Mercenary
Blood Brothers
The Clansman
Sign of the Cross

avatar van AOVV
4,5
Schitterend live-album van Iron Maiden; deze heb ik ook op DVD liggen. De nummers van 'Brave New World' die de band brengt, zijn stuk voor stuk sterk (ik vind het ook gewoon een goeie plaat); met 'The Wicker Man' hebben ze zelfs een absolute topper te pakken, naar mijn mening.

Naast de nummer van 'Brave New World' laat de band ook enkele prijsnummers horen die ze zowat elke keer spelen, en dat doen ze zoals steeds goed. Ook vreemde eenden in de bij als 'Sign of the Cross' en 'The Clansman' klinken erg goed.

Ik kan besluiten dat alle nummers erg goed, zo niet uitstekend klinken, en dat heeft twee redenen: ten eerste het vurige enthousiasme (die in het rond springende en sprintende Dickinson!) dat van de band zelf uitgaat, en ten tweede (en in nog grotere mate, eigenlijk) het vurige enthousiasme dat van het fantastische publiek uitgaat. Het concert krijgt daardoor iets onwezenlijks.

4,5 sterren

avatar van west
4,5
De 3LP in 3-fold hoes is nu geremastered en voor 30,99 thuis gestuurd te krijgen op jpc.de.

avatar van trebremmit
4,0
Vooral gaaf door de Brave New World nummers.
Heerlijk om Blood Brothers live te horen, dat doet je die corona ellende even vergeten.

avatar van metalfist
Ligt het trouwens aan de versie van Spotify of is de fysieke release ook niet echt vloeiend? Ik merkte af en toe dat een nummer eindigt en dat je het volgende nummer al hoort starten, maar dat er dan een pauze zit (omdat dan echt de tracklist switcht) en dat een stuk van het nummer zich herhaalt. Het is niet bij elk nummer trouwens, viel me vooral op bij de drums van Nicko

avatar van Edwynn
Mij nooit opgevallen.

Ook niet bij de spotifyversie trouwens. Al luister ik die minder vaak. Het is wel bekend dat er lulpraatjes zijn weggeknipt uit de show voor dit album.

avatar van steve harris
5,0
vielip schreef:
Ja die 3 gitaristen onzin heb ik ook nooit begrepen. Laat staan dat ik het heb kunnen horen! Die Gers is waarschijnlijk een zéér amicabele kerel en daarom mag ie blijven. Als gitarist is ie met name op het podium een irritante clown die van Maiden bijna een circus act maakt met al z'n gegooi en geklungel.
Zoals gezegd heb ik nog nooit kunnen ontdekken wat die 3e gitarist uitspookt. Wat ze doen dat kan 2 man ook wel volgens mij.
dat is voor mij de tandem die adrian/dave heet !!

Gast
geplaatst: vandaag om 16:40 uur

geplaatst: vandaag om 16:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.