David Gray - White Ladder (1998)

Label: East West

1. Please Forgive Me (5:35)
  2. Babylon (4:25)
  3. My Oh My (4:37)
  4. We're Not Right (3:03)
  5. Nightblindness (4:23)
  6. Silver Lining (5:59)
  7. White Ladder (4:14)
  8. This Year's Love (4:05)
  9. Sail Away (5:15)
  10. Say Hello, Wave Goodbye (8:58)
  11. Babylon II * (3:38)
  12. Lights of London * (4:44)
  13. Over My Head * (4:22)
  14. Monday Morning * (3:28)
  15. Tired of Me * (3:36)
  16. Roots of Love * (4:30)
  17. Walking in Circles * (3:49)
  18. Through to Myself * (1:57)
  19. Over My Head [Demo] * (2:39)
  20. What on Earth [Demo] * (5:04)
  21. Silver Lining [Demo] * (6:13)
  22. This Year's Love [Demo] * (3:57)
  23. Please Forgive Me [Demo] * (5:01)
Beste cd ooit! Heer-lijk!

avatar van fish
Dit album was niet alleen HET album van 1998, maar tevens HET album van de jaren 90.

Nouja, lopen we nu niet te hard van stapel

avatar van fish
Oke oke, had 'em net weer ontdekt, maar je hebt gelijk natuurlijk. Ik moet wel consequent blijven. Toch een verdomd fijn en bovenal eerlijk album!

avatar van Zachary Glass
Toen ik Babylon voor het eerst hoorde ergens in '99, dacht ik: Wat is dit voor een halfbakken nummer??

Het leek wel op een haast misdadige mix tussen sudderende supermarkt-techno en folk. Zoals ik dus schreef: Het leek ...

Is het nu helemaal pees en vree tussen mezelf en "Babylon" ? Neen, ik blijf het een verdacht nummer vinden, het kan nét door de keuring

En toch heb ik een goede band met dit album: al was het maar voor het nummer My oh my - van de eerste maten had ik zo'n gevoel: "jaaajaaaaa - dit is het!" . De manier waarop Gray I used to be so de-fi-ni-te zingt ... dat kruipt onder mijn huid

En daarmee is de kous verre van af: Nightblindness en vooral het magistrale trio White Ladder/This Years Love en vooral, vooral Sail Away zijn van die nummers die dwars door de dikke laag ijs die mijn bewustzijn soms teistert hun bestemming bereiken.

Eénmaal gehoord kan ik dit soort nummers moeilijk vergeten ... tenzij ik morgen natuurlijk van een trap stuiter, het ziekenhuis insukkel en daar geheugenverlies wordt vastgesteld

Toch nog een woordje van lof voor Sail Away - ik kan er niet anders dan er gerààkt door worden

Het lijkt wel of David Gray via Sail Away op z'n eigen manier wil instemmen met die Italiaanse schrijver uit de veertiende eeuw, die schreef:

de liefde, die de drijfkracht is van de zon en de andere sterren

of in het Italiaans (want bovenstaande zin heeft wel iets Hema-achtig ):

"l'Amor che move il sole e l'altre stelle" (niet dat ik Italiaans machtig ben, maar het klinkt toch zo machtig mooi ).

Ik word helemaal week van nummers als My oh My, White Ladder en Sail away. De manier waarop hij zijn stem en die geluidsampeltjes combineert is prachtig.This Years Love heb ik dan weer teveel gehoord.

Ziggy007
Nounou

Het is natuurlijk een prachtig album, ik kan helaas (nog) niet genieten/wennen aan zijn vervolg: A New Day at Midnight.

Nummers als Sail Away worden ook veel in films gebruikt, weet geen voorbeelden te noemen, maar zo ben ik iig ook bij dit album terechtgekomen.

Je niet teveel gaan voorstellen he . Maar voor mij is Sail Away toch het hoogtepunt van dit album.

avatar van lebowski
Hela waarom heeft niemand het over Silver Lining? Geweldig nummer, samen met My Oh My alvast opzij gelegd voor The Best Of DG

avatar van otherfool
De tweede CD die ik 5 sterren geef. Waarom? Omdat elk nummer op deze plaat gewoon *raak* is. Nooit voel ik de behoefte een nummer over te slaan, van alle tien kan ik tranen in mijn ogen krijgen van de schoonheid. Als ik toch gedwongen wordt favorieten uit te zoeken, zijn het Please Forgive Me, Nightblindness, This Years Love en Sail Away. Een prachtplaat, een klein wondertje, een must have, niet te missen.

Please forgive me
If I act a little strange
For I know not what I do.
Feels like lightning running through my veins
Everytime I look at you

Zo prachtig verwoord... één van de mooiste lovesongs ooit.

Dit album is redelijk ongeevenaard. Persoonlijk vind ik het laatste album A New Day at Midnight ook erg goed, maar de stijl daarvan is wel anders door soms overheersende synthesizer. Maar ook daar staan meerdere juweeltjes op die zeker niet onderdoen voor de nummers op deze White Ladder.

avatar van otherfool
Vandaag was ik aan het winkelen in de supermarkt toen opeens Babylon uit de speakers kwam

avatar van vanh
WAAAAANzinnig deze cd, echt een weergaloze mix. Ben na het horen van deze cd opslag Gray fan geworden. Heb nu al zijn cd's. Hoge muziek kwaliteit. Hoop dat ie snel es in NL komt toeren.

Dankzij 'Babylon' heb ik David Gray ontdekt. En wat een ontdekking! De hele cd klinkt lekker toegankelijk en bijzonder, vooral dankzij de indringende zang van David himself.

My oh My, This Year's Love en Sail Away zijn voor mij de groeibriljantjes op deze plaat. En...euh...ben ik nu de enige die zijn versie van Say Hello Wave Goodbye zo ongelooflijk goed vind? Dat was al een van de beste songs van Soft Cell, maar David voegt er naar mijn idee absoluut een nieuwe dimensie aan toe.

Allmusic
Same here. Heb ook vrij recent David Gray ontdekt. Het wil echter nog niet zo lukken tussen dit album en mij. Babylon, Silverlining, Sail Away en Say Hello zijn sterke nummers, maar de rest van het album vind ik wat tegenvallen.

Het debuutalbum (A Century Ends) daarentegen heeft veel meer indruk op me gemaakt. Misschien omdat het wat meer roots-georiënteerd is en wat minder poppy dan dit album. Zijn stem vind ik op die cd nog beter uitkomen.

Mijn mening kan nog veranderen, want ik heb beide albums pas twee keer gehoord, maar voorlopig vind ik White Ladder zeker niet David Gray's beste album....

avatar van 93.9
Er staan zeker hele mooie dingen op de plaat.
Helaas kan ik me niet aan de gedachte ontrekken dat er ontzettend over-geproduceerd is op deze plaat.
Zo krijgt het schijfje dat laagje waar Sky Radio, James Blunt, Simply Red ook patent op hebben.

J Casablancas
Onzin

93.9 schreef:
Er staan zeker hele mooie dingen op de plaat.

Jij je mening, maar ik ben het er niet mee eens. Simply Red is een heel ander soort band en krijgt een heel andere productie mee dan David Gray. Simply Red is ten slotte veel meer een band die zich richt op nummers met zware hitpotentie. Dat vergt een ander soort productie.

En over James Blunt wil ik het eigenlijk niet eens hebben. Die man wordt momenteel doodgeknuffeld door alles en iedereen, maar het kan mij niet bekoren.

ok, een tikje off-topic, maar:

David staat op 24 januari 2006 lijf in 013, Tilburg

Voor de liefhebbers. Kaartverkoop is zaterdag begonnen.

Gisteren even 2 nummertjes gedownload en direct besloten om dit album aan te schaffen. Prachtig!

Ik weet niet wat het is maar het kan mij niet boeien

Zijn stem spreekt mij helemaal niet aan, hij wordt zelfs zeurderig

A Day At Midnight vind ik wel een goed album

Ik heb deze cd al zovaak beluisterd, tis m toch net niet

Damien Rice vind ik fantastisch. David Gray spreekt mij totaal niet aan. Geen idee waar het aan ligt. Waarschijnlijk een bepaalde emotie die niet op mij overkomt als oprecht.

Vond dit allemaal wat te bedacht en nogal klinisch klinken. Na 2, nou vooruit, 3 keer draaien gaat de lol er wel van.

Een fantastisch album dat mij keer op keer weet te raken!

beaster1256
ik heb het nu 10 x geprobeerd , maar vind geen zak aan deze plaat , geef mij maar damien rice , 1000 x beter dan deze vervelende zaag die maar voort mekkert

avatar van Flipper
Een heel mooi album met breekbare, melancholische liedjes. Het best te beluisteren met partner en glas wijn.

this years love is mooi.

avatar van Den7482
Geweldig album van David Gray en zeker zn beste! This Years Love is idd mooi, net zoals Please Forgive Me.
Afgelopen winter vaak op gehad en het verveelt geen moment...

Ace
Ik heb mijn stem maar eens verhoogd naar 4,5. Dat verdient ie wel, want het is gewoon een fantastische plaat! Die electronic gecombineert met zijn prachtige zang, wow! Hoewel ik er vroeger anders over dacht is dit toch absoluut zijn beste...

Het is me duidelijk, alleen de mensen met diepgang vinden dit album mooi.
En daar hoor ik zeker bij. De tekst + melodie + stem maakt dit een prachtig emotioneel album. I m a sucker for emotional music