Cattle Decapitation - Monolith of Inhumanity (2012)

Label: Metal Blade

1. The Carbon Stampede (3:39)
  2. Dead Set on Suicide (3:18)
  3. A Living, Breathing Piece of Defecating Meat (2:58)
  4. Forced Gender Reassignment (3:54)
  5. Gristle Licker (4:54)
  6. Projectile Ovulation (3:31)
  7. Lifestalker (4:15)
  8. Do Not Resuscitate (3:18)
  9. Your Disposal (4:47)
  10. The Monolith (3:39)
  11. Kingdom of Tyrants (4:50)
avatar van Don Cappuccino
Ik ben zeer benieuwd naar dit nieuwe album van Cattle Decapitation. A Living, Breathing Piece of Defecating Meat is namelijk heel erg goed! Travis Ryan heeft zo´n beetje de bruutste vocalen in de metal maar er zit toch nog veel intonatie in. De muziek is snel, technisch en bruut maar het zit heel goed in elkaar.

avatar van Kos
Kos
Haha, goeie bandnaam.

avatar van Don Cappuccino
Lifestalker is nu inmiddels ook vrijgegeven en het is echt niet normaal! Het is melodieus en het blijft in je hoofd hangen zonder die brutaliteit te verliezen, Travis Ryan klinkt hier namelijk nog steeds ziekelijk op een positieve manier.

avatar van bennerd
Geweldige plaat, naar mijn mening Cattle Decapitations beste. De intensiteit en extremiteit van het vorige album is ook hier te vinden, maar qua songstructuur is het er pakken op vooruitgegaan. Ik ga het nog even laten bezinken.

avatar van Don Cappuccino
Wow! De nieuwe Cattle Decapitation zal hier nog wel vaker langskomen. Monolith Of Inhumanity is vele malen beter dan The Harvest Floor. Dit komt door inderdaad een lijn in composities maar ook een verbreding van het geluid. Zo is er plaats voor black metal-invloeden in vooral Your Disposal en zijn er vaak genoeg epische melodieuze stukken. Vooral de vocalen zijn niet normaal goed, Travis Ryan heeft nu vaak een soort van ziekelijke cleane zang. Al komen er ook genoeg andere onconventionele keelklanken langs.

avatar van niels94
De totale tijdsduur is nogal kort zo. Was je daardoor gelokt, Ben?

Gezellige hoes trouwens.

avatar van Don Cappuccino

Ben heeft volgens mij de eer gekregen om dit album te recenseren bij Zware Metalen. En Niels, het is echt een gezellig album vol met meezingmomenten.

avatar van niels94
Grappig toch wel, hoe een band van grindcoredeathherrie naar meezingpop gaat Doet Lil Wayne geen verse toevallig?

Maar ik laat deze aan me voorbij gaan hoor Een term als 'technisch' werkt om de één of andere reden niet als aanlokkelijk bij mij en hetzelfde geldt voor de hoes en tracktitels.

avatar van Don Cappuccino
Volgens mij hoor je Lil Wayne bij The Carbon Stampede. Dit heeft Cattle Decapitation natuurlijk niet verteld omdat ze anders hun street cred kwijt zijn in de metalscene.

Maar het is zeker niet technisch in de zin van een Steve Vai of zoiets. Ik denk dat het wel iets voor jou is.

niels94 schreef:
De totale tijdsduur is nogal kort zo. Was je daardoor gelokt, Ben?

Ik vind het wat aan de lange kant...

Don Cappuccino schreef:

Nope, ZM zit er bij mij voor niets tussen dit keer. De plaat is al enkele maanden te vinden op het internet. Wat ik ervan vind: beste Cattle Decapitation tot nu toe. Het probleem met death metalplaten is dat de replay value vaak niet zo hoog ligt, maar nu zet ik gewoon een hoge score in. Sterke plaat vol met interessante wendingen en veel toeters en bellen.

avatar van Don Cappuccino
Ik wist dat deze al gelekt was maar ik heb gewacht op hogere kwaliteit. Vanaf vandaag is het album op hoge kwaliteit te streamen bij MetalSucks.

avatar van the crook
Ik ontwaak zojuist pas weer uit mijn coma nadat ik afgelopen week tijdens het luisteren naar de nieuwe Cattle Decapitation met mijn hoofd tegen de muur heb staan bangen. Wat een smerig geheel hebben deze sicko's er weer van weten te maken. Death/grind van het allerbeste soort! De band behaalt snelheden waar Michael Schumacher van in zijn broek poept en neemt af toe even het gas terug voor de nodige afwisseling. Daarover heen natuurlijk de ziekelijke strot van lead psycho Travis Ryan die de meest vreemde capriolen met zijn "stem" uithaalt.

Wegens de coma nog maar één kunnen beluisteren, dus mijn stem volgt later....

avatar van JSPR_G
Jawadde, die stem. Kzit nog maar aan Gristle Licker (eerste luisterbeurt) maar 'k vind het nu al geniaal! Normaal niet echt mijn genre, maar zoveel afwisselng terwijl het toch nog als een mooi geheel klinkt hoor je niet vaak. 'A Living, Breathing Piece of Defecating Meat' bijvoorbeeld heeft echt een zalig refrein, met inderdaad een hoog meezinggehalte.

edit: jupla, direct een 2de luisterbeurt, se. Om de een of andere bizarre reden word ik vrolijk van dit album.

avatar van Kos
Kos
Kingdom of Tyrants video toegevoegd. Brute shiz. .

avatar van niels94
Fuck it, ik ga me hier ook maar aan wagen dan

avatar van Don Cappuccino
Als het zo doorgaat komt Monolith Of Inhumanity nog in de toplijsten van 2012.

JSPR_G geeft precies aan waarom ik dit album geweldig vind. Zelfs haters (op z´n zwaarst gezegd) van brute death metal moeten dit echt een kans geven want deze mannen zitten op de absolute top. De nummers blijven ook nog eens in je kop hangen!

avatar van Don Cappuccino
Cattle Decapitation, een zwaar orkestje uit Amerika. De leden zijn allemaal vegetariërs en de teksten gaan ook over de rechten van dieren. Op de teksten ga ik in deze review niet in maar natuurlijk wel op de muziek. De band begon echt met goregrind maar door de jaren heen is het steeds dichter bij Death Metal gekomen. Bij The Harvest Floor begon ik deze band in de gaten te houden. Op dat album werd er namelijk zeer bruut gespeeld maar er was ook genoeg melodie. En dit is op Monolith Of Inhumanity nog vele malen beter uitgewerkt.

Dit werkstuk laat het grootste gedeelte van de metalconcurrentie van dit jaar achter zich. Wat een vooruitgang! Muzikaal is het allemaal nog wat technischer geworden maar ook is het de eerste keer dat de songs echt structuur hebben en dus zeer goed in elkaar zitten. Hoe bruut het ook wordt, de nummers blijven extreem catchy. Soms blijven ze nog in je kop hangen of brul je ze zo mee zoals bij A Living, Breathing Piece Of Defecating Meat. Al raad ik het niet aan, tenzij je extreme keelpijn wilt hebben.

Want wat Travis Ryan hier neerzet is bijna onmenselijk. De piq squeals en grunts zijn inmiddels zo´n beetje ingeburgerd in de metalwereld en Ryan trapt dit naar een hoger niveau. De keelklanken bevatten namelijk ook nog eens extreem veel melodie! In Lifestalker zit er een geweldig episch stuk met echt ziekelijke, gorgelende cleane zang die ik prachtig vind! Het zorgt ervoor dat deze plaat zich onderscheidt van vele genregenoten.

Het geluid van Cattle Decapitation is ook verbreed. Zo heeft de band er geen enkel probleem mee om flink wat Black Metal-invloeden in de muziek te stoppen, bij Your Disposal is dit het beste te horen. Vooral het gitaarwerk is soms echt Black Metal, vooral het akkoordenwerk. De drums zijn niet normaal snel en klinken af en toe net als machinegeweren.

Het absolute hoogtepunt zit weer aan het einde, net als bij The Harvest Floor. Met The Monolith krijgen we heel even een duister rustpuntje maar met Kingdom Of Tyrants worden de gehoorgangen weer compleet geteisterd op een geweldige manier. Zo krijst Travis Ryan kippenvelopwekkend hoog en word je van de ene naar de andere kant gesmeten. Dit nummer vat zo´n beetje de plaat samen. Vooral het laatste stuk is echt geweldig.

Monolith Of Inhumanity is met afstand het beste wat Cattle Decapitation tot nu toe heeft neergezet en voor mij zitten ze nu bij de extreme metal-top. Je vraagt je echt af wat er met een volgende album gaat gebeuren. Nu 4,5 ster maar als de band nog zo´n vooruitgang boekt op het volgende album als bij deze zit de volle mep er wel een keer in.

avatar van niels94
Oké, oké, dit is best lekker Wat een vocalen inderdaad Maar dan ook nog eens én kunnen schreeuwen én met (soortement van) cleane vocalen goed voor de dag kunnen komen.

avatar van JSPR_G
Die cleane vocals zijn wel min of meer de vuilste vocals die ik ken. Vandaag nogmaals naar geluisterd, echt een zieke plaat!

avatar van MindkillerNL
Ik sluit me bij jullie aan jongens, wat een ontzettend brute plaat. De variatie, mijn hart kan het bijna niet bijhouden, heerlijk! Dit ramt de buren van drie straten verderop weg, precies zoals het hoort.

13 augustus staan ze samen met Incantation en Hatesphere in de Little Devil, Tilburg trouwens. Ze waren live op Neurotic ook weer goed, dus zeker checken!

avatar van JSPR_G
We doen er nog een halfje bij. Wat een geniale plaat! Toch al heel wat sterke albums in 2012.

avatar van niels94
Bruut. 'Nuff said. Eén van de beste platen van 2012 tot nu toe.

avatar van bennerd
En er gaat weer een halfje af. In het begin was ik heel enthousiast over deze plaat, maar sindsdien heb ik het amper nog gedraaid.

avatar van andnino
Technisch waarschijnlijk interessanter, maar qua songwriting veel minder dan de voorganger. Lage "replay value" inderdaad. Klein tegenvallertje.

avatar van jurado
Er schijnt nóg al veel ophef te zijn over de video van Forced Gender Reassignment.

avatar van Don Cappuccino
Heel veel ophef, ik kijk hem in ieder geval niet. Vele mensen zeggen dat het het ziekste is wat ze ooit hebben gezien.

avatar van JSPR_G
Het is inderdaad erg ziek.

Don Cappuccino schreef:

Video bekeken. De reacties op Youtube zijn naar mijn mening overtrokken.
Het is zeker niet het ziekste wat ik ooit gezien heb, beelden van jonge zeehondjes doodknuppelen trek ik slechter.
Edoch raad ik je niet aan de video te gaan kijken Don, misschien vindt je vader het een uitdaging

jurado schreef:

Video bekeken. De reacties op Youtube zijn naar mijn mening overtrokken.

Staat die op YouTube dan? Op Facebook zei de band dat de video niet toegelaten was op YouTube. Hier kan je hem bekijken, alleszins.

avatar van jurado
Nee staat niet op Youtube en/of Vimeo. Op Youtube staan een hoop reaction video's.
Eén keer kijken is overigens meer dan genoeg , het voegt bar weinig aan je leven toe.