Neneh Cherry & The Thing - The Cherry Thing (2012)

Noorwegen / Zweden
Jazz
Label: Smalltown Supersound

1. Cashback (5:59)
  2. Dream Baby Dream (8:25)
  3. Too Tough to Die (5:14)
  4. Sudden Movement (8:27)
  5. Accordion (6:10)
  6. Golden Heart (4:43)
  7. Dirt (6:48)
  8. What Reason Could I Give (5:18)
avatar van Yann
Aparte samenwerking... (Een eerste track is inmiddels hier te beluisteren.)
The Thing heeft de afgelopen jaren met toffe samenwerkingen (met Otomo Yoshihide, Jim O'Rourke en Joe McPhee o.a.) een aantal mooie plaatjes afgeleverd. Met Neneh Cherry ben ik verder totaal onbekend, maar de eerste positieve reviews waren inmiddels rond op het internet en 'Dream Baby Dream' lijkt op het eerste gehoor misschien niet helemaal mijn ding, maar maakt wel nieuwsgierig. Dus ik ben benieuwd.

J.B.
Nooit van Neneh Cherry gehoord? Je kent toch dit nummer wel?

Eeh...apart inderdaad, dat zeker. Gedurfd ook wel.

avatar van Masimo
Ik weet niet of Neneh een heel album me zal kunnen blijven boeien, maar op zich in dit nummer vind ik 't prima. Máár, uiteraard draait alles op de instrumentatie, en dan vooral die bariton-sax van Matsje die weer fenomenaal is, echt prachtig!

avatar van Arrie
Yann schreef:
Met Neneh Cherry ben ik verder totaal onbekend

avatar van Yann
Oké, dus misschien niet totáál onbekend. Ze zal dan ook vast nog wel betrokken zijn geweest bij meer dingen die ik wel ken... maar goed, niet bewust dan.
Haar stiefvader overigens ben ik dan weer wél goed mee bekend.

En verder, wat Masimo zegt.

Edit: en halfbroertje ben ik ook wel bekend mee (daarvan kocht ik nog één van m'n eerste singeltjes ooit). Jeetje, wat een familie.

avatar van Arrie
Volgens mij heeft ze een stuk of 10 hits gescoord, waarvan ook zeker een aantal top 10-hits. Niet totaal onbekend, nee.

Neneh Cherry loopt echt als een rode draad door de popgeschiedenis: ze was ook betrokken bij The Slits, Massive Attack en heeft wat mij betreft de beste pophit uit 1989 (Buffalo Stance) op haar naam staan. Veelzijdige dame waarvan het me niet verbaasd dat ze hier opduikt.

avatar van vigil
Beste pophit uit 1989 klopt inderdaad enkel had je dan wel Manchild ( ) moeten intikken

Overigens is ze ook nog te horen op het OVO album van Peter Gabriel.

avatar van The Scientist
Het is dan weer niet geheel toevallig dat The Thing oorspronkelijk alleen gevormd was voor 1 album (hun debuut) vol Don Cherry stukken. (Pas toen dat goed beviel zijn ze verder samen gaan werken)

avatar van Masimo
Dream Baby Dream is echt heerlijk, krijg er niet genoeg van. 't Is wachten tot juni, maar volgens mij gaat dit best wel 'n flink goed album worden..

avatar van Yann
Ja, Dream Baby Dream gaat het bij mij ook steeds beter doen. Een klein feestje is het. Ik kijk inmiddels echt heel erg uit naar de plaat!

avatar van Masimo
En inmiddels ook Accordion te horen!

avatar van Slowgaze
Voor de geïnteresseerden: dit album staat nu op de luisterpaal.

avatar van Yann
Zeer hartelijk dank voor de tip. Morgen luisteren!

Graag gedaan, Yannick.

avatar van Chungking
herman schreef:

Buffalo Stance is idd een geweldig nummer (en Manchild mag er ook wezen).

Naast de wereldhit 7 seconds zijn bij mij vooral Woman en I've got you under my skin (wat een knaller!) van haar blijven hangen.
Klassedame in ieder geval.

Over het album dan: voor mij meevaller over de hele lijn, heb het gevoel dat Cherry en The Thing elkaar wederzijds versterken.

avatar van Chronos85
Yann schreef:
Aparte samenwerking... (Een eerste track is inmiddels hier te beluisteren.)

Volgens mij nog niet genoemd maar Dream Baby Dream is een Suicide-cover, en ik raad liefhebbers van dit nummer ook eens aan naar het origineel te luisteren (http://www.youtube.com/watch?v=5LayQ98lR8I). Ondanks dat Suicide in het post-punkhoekje zat, net als The Slits (waar een jonge Neneh achtergrondzang deed) vind ik de keuze toch erg verrassend. Bovendien is het een erg geslaagde cover!

avatar van Chronos85
Alhoewel: saxsolo > no wave > Lydia Lunch > Suicide

avatar van Jazper
Bij Dream Baby Dream moet ik aan Morphine denken. Vanwege de sax natuurlijk.
Heel leuke plaat dit

avatar van Slowgaze
Van welke artiesten zijn de andere nummers? Behalve dat ik ook een Madvillain-cover bespeur?

Chronos85 schreef:

Niet alleen Dream Baby Dream is een cover, wel meerdere tracks: Too Tough to Die (Martina Topley-Bird), Accordion (MF Doom), Golden Heart (papa Cherry), Dirt (Stooges) en What Reason (Ornette Coleman). Cashback (Neneh) en Sudden Movement (Mats) zijn wél zelf geschreven.

Niet dat 't deert, ze performen alle covers erg goed. 'k Vind het echt een fijn plaatje.

avatar van Slowgaze
Die Madvillain-cover is behoorlijk intrigerend. Hier ga ik ook eens achteraan.

Ja, Madvillain inderdaad. Zonder accordeon

'What Reason' is een Ornette Coleman klassieker. 'Golden Heart' is van Don Cherry. 'Dirt' van The Stooges. 'Sudden Moment' heeft Gustafsson zelf geschreven en 'Cashback' is een track van Neneh zelf. 'Too Tough to Die' moest ik opzoeken, van Martina Topley-Bird? Op het gevaar af weer iets geks te zeggen hier, maar die ken ik niet.

Plaat bevalt bijzonder goed. Eerst aantal keer op luisterpaal geluisterd en gisteren ook maar gewoon aangeschaft. Later zal ik wat meer schrijven!

Edit: te laat

Gna!

avatar van UK-Choonz
Eindelijk nieuw werk van Neneh Cherry

Tof!

avatar van erwinz
Wat een briljante comeback plaat van Neneh Cherry. Ze was vroeger al lekker eigenwijs en dat is ze gelukkig gebleven. Het levert een spannende plaat met een imponerende mix van jazz, funk en pop op. The Cherry Thing ga je niet snel vergeten.

Lees mijn volledige recensie op: De krenten uit de pop: Neneh Cherry & The Thing - The Cherry Thing - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin

Het is eigenlijk meer een plaat van The Thing met Neneh Cherry volgens mij, niet andersom.

avatar van Yann
Wat herman zegt. Plus, slechts één nieuwe Neneh Cherry song: de tweede waar je in je stuk denk ik naar refereert, 'Sudden Moment', is geschreven door Gustafsson...

The Cherry Thing komt op mij een beetje over als een mengeling tussen Tom Waits en Morphine maar waar ik die artiesten heel hoog heb staan daar blijft dit album net wat bij achter.
de reden? Ik denk dat ik puntigheid mis; de nummers gaan soms net wat te lang door waardoor mijn aandacht verslapt.
Jammer, want anders had dit een veel hogere beoordeling gekregen. Nu is het een nette, ruime voldoende.

avatar van The Scientist
herman schreef:

Inderdaad, en verder is het ook wel heel erg kort door de bocht om The Thing te omschrijven als "zich richtte op het in een experimentele jazz vorm gieten van rocksongs"... ze doen veel meer dan dat... bovendien wordt op die nummers juist geimproviseerd en worden ze dus allesbehalve in een vorm gegoten.

Wat betreft aERo's post kan ik me de vergelijking met Waits nog wel enigszins voorstellen, maar die met Morphine ontgaat me (naast de baritonsax) een beetje... Het is in mijn ogen een degelijke The Thing-plaat die door de samenwerking met Neneh in een goed-zittend toegankelijker jasje is gestoken...

Ben ook wel benieuwd naar het optreden in de melkweg over 2 weken... mensen die afgaan op de beschrijving van de site van de melkweg en een concert verwachten in de stijl van de oude Neneh Cherry-nummers zouden wel eens bedrogen uit kunnen komen