Sufjan Stevens - Illinois (2005)

Alternatieve titel: Sufjan Stevens Invites You To: Come on Feel the Illinoise

Pop / Folk
Label: Asthmatic Kitty

1. Concerning the UFO Sighting Near Highland, Illinois (2:09)
  2. The Black Hawk War, Or, How to Demolish an Entire Civilization and Still Feel Good About Yourself in the Morning, Or, We Apologize for the Inconvenience but You're Going to Have to Leave Now, Or, "I Have Fought the Big Knives and Will Continue to Fight Th (2:15)
  3. Come On! Feel the Illinoise! - Part I: The World's Columbian Exposition - Part II: Carl Sandburg Visits Me in a Dream (6:46)
  4. John Wayne Gacy, Jr. (3:20)
  5. Jacksonville (5:25)
  6. A Short Reprise for Mary Todd, Who Went Insane, But for Very Good Reasons (0:48)
  7. Decatur, Or, Round of Applause for Your Stepmother! (3:04)
  8. One Last "Woo-hoo!" for the Pullman (0:06)
  9. Chicago (6:05)
  10. Casimir Pulaski Day (5:54)
  11. To the Workers of the Rock River Valley Region, I Have an Idea Concerning Your Predicament (1:41)
  12. The Man of Metropolis Steals Our Hearts (6:17)
  13. Prairie Fire That Wanders About (2:11)
  14. A Conjunction of Drones Simulating the Way in Which Sufjan Stevens Has an Existential Crisis in the Great Godfrey Maze (0:20)
  15. The Predatory Wasp of the Palisades Is Out to Get Us! (5:23)
  16. They Are Night Zombies!! They Are Neighbors!! They Have Come Back from the Dead!! Ahhhh! (5:10)
  17. Let's Hear That String Part Again, Because I Don't Think They Heard It All the Way Out in Bushnell (0:40)
  18. In This Temple, as in the Hearts of Man, for Whom He Saved the Earth (0:35)
  19. The Seer's Tower (3:54)
  20. The Tallest Man, the Broadest Shoulders - Part I: The Great Frontier - Part II: Come to Me Only with Playthings Now (7:03)
  21. Riffs and Variations on a Single Note for Jelly Roll, Earl Hines, Louis Armstrong, Baby Dodds, and the King of Swing, to Name a Few (0:47)
  22. Out of Egypt, into the Great Laugh of Mankind, and I Shake the Dirt from My Sandals as I Run (4:21)
  23. Jon Galaxy's Remix of "Chicago" (Huh?!) * (5:31)
  24. The Avalanche * (3:17)
  25. The Transfiguration [Home Demo Version] * (5:03)
  26. Size Too Small [Live in Brussels] * (3:07)
  27. Chicago [Original Demo] * (4:36)
avatar van Koenr
Het album heet gewoon Illinois.

avatar van Jordy
SilverGun schreef:

En de teksten zijn vrij pretentieus op het eerste gehoor.

Vind het juist (deels) zo mooi omdat het van die simpele, heldere teksten zijn

avatar van andré
Kos schreef:

Bovendien is het heel wat minder suf dan Franz Ferdinand. .

Je kunt veel van FF zeggen, maar suf is het allerminst. Het was (is?) een hype, maar dan wel een hele terechte.

andré schreef:

Tja, da's vrij persoonlijk natuurlijk. Ik vind het ook maar een gemiddeld 13 in een dozijn Brits groepje en absoluut onterecht zo gehyped.

Ben trouwens momenteel Illinois aan't beluisteren. De eerste dingen die bij me opkomen zijn: mooi, lief en zoetsappig. Compositorisch zit het goed in elkaar, maar voor het overige zit het inderdaad behoorlijk ver van mijn voorkeur af. Een moeilijk voor mij te beoordelen album dus. Ik luister 'm van de week nog wel eens en onthoud me tot dan van stemming.

avatar van Kos
Kos
HammerHead schreef:

Precies, mee eens. Maar goed, beetje offtopic verder.

avatar van Paalhaas
Wow, Meneer Stevens trekt hier even een berg productie- en arrangeertechnieken uit zijn la, daar word je akelig van! En de lengte liegt er ook niet om, 74 minuten! Het ligt bovendien allemaal zeer goed in het gehoor, niet een plaat dus die je vele malen moet horen om hem te appreciëren (wat wel fijn is gezien de lengte). Ik houd hem nu op 3,5/5 met kans op verhoging.

avatar van Coldplayer
Hoe zou je dit album/deze muziek omschrijven? Iedereen die ik vertel wat voor heerlijk album ik luister kent sufjan stevens niet. Dan vragen ze, wat voor soort muziek is het. Eh tja. En dan vragen ze naar een artiest die vergelijkende muziek maakt. Eh tja. And so on... Als ik zeg pop krijgt iedereen een verkeerd beeld en hierboven aan de site staat ook nog rock maar dan krijgen mensen helemaal een verkeerd beeld. Vandaar mijn vraag hoe music meter users Illinois omschrijven....

avatar van HammerHead
Ik zou het nog eerder onder folk plaatsen, denk ik.

avatar van Martin Visser
Coldplayer schreef:

Hoe zou je dit album/deze muziek omschrijven?

Ik heb het op mijn weblog "rijke fanfarepop" genoemd. Dekt natuurlijk niet de lading, maar geeft wel enige indicatie en maakt nieuwsgierig. Voor geïnteresseerden: op mijn log heb ik het album en enkele liedjes besproken.

avatar van HammerHead
Ik heb de plaat nu 2x beluisterd, maar het blijft een worsteling om er doorheen te komen. Het wil maar nergens echt spannend worden. Het blijft liefelijk, zoetjes en kabbelend en dat in combinatie met het veelvuldig gebruik van fluit en klarinet(?) gaat me na verloop van tijd nogal tegenstaan.

Zoals ik al eerder zei, het zit allemaal mooi in elkaar, maar da's nog niet genoeg om er een topalbum van te maken. Toch staan er wel een aantal juweeltjes van nummers op zoals John Wayne Gacy, Decatur en The Seer's Tower, inderdaad allemaal nummers waar geen toetertjes op te horen zijn.

Ook over Night Zombies ben ik wel te spreken, het enige punt op het album waar er ineens wel iets verrassends gebeurt.

Overall staat dit toch echt te ver van mijn muziekbeleving af. 3*

Overall staat dit toch echt te ver van mijn muziekbeleving af. 3*

Het verbaast me echt dat jij een van de weinigen bent die zich op deze manier over dit album uitlaat. Ik bedoel dat niet negatief: ik had veel meer users verwacht die dit zouden vinden (en dan vind ik dat jij met 3* nog hoog zit).
Ik zie zelfs dat dit album nu al in de top 100 staat!!

Zelf vind ik dit een geweldige cd, maar gezien mijn muziekvoorkeur is dat minder verbazingwekkend.

Ja ja, die Sufjan: een grote ster op MuMe

HammerHead schreef:

Dat het te ver van je muzieksmaak afstaat kan ik inkomen, maar je kan toch moeilijk zeggen dat de rest van het album voorspelbaar en onopvallend is.

/edit: Dat hij nu al in de top 100 staat is dan ook wel weer wat overdreven. Ik heb het al eens bij X&Y gezegd, ik vind dat je van een plaat pas na minstens een paar maanden kan zien of het echt een klassieker is.

avatar van HammerHead
Voorspelbaar is misschien niet het goede woord, maar echt spannend wordt het niet, naar mijn mening.

avatar van Coldplayer
HammerHead schreef:

Dat kan ik me voorstellen. Mijn 3 a 4 eerste luisterbeurten vond ik Illinois verrassend mooi. Maar ik had wel moeite om dat gevoel de hele cd vol te houden. Nu is de hele cd echt heerlijk om naar te luisteren. Misschien dat het bij jou ook nog anders wordt met na wat meer luister beurten. Maar misschien ook niet, omdat het verder van jou muziekbeleving af staat dan van de mijne....

Belachelijke titels, mooie nummers. Wel een beetje oneffen, maar wat wil je.

Vanmiddag heb ik me ingeschreven op deze site. Hartstikke leuk. Een van de dingen die ik gelezen heb waren de reacties op Illinois. Ik ben gelijk op zoek gegaan en geluisterd. Ik vind de cover oerlelijk en meestal valt de muziek dan ook tegen. Maar oh, wat een mooie muziek. Een van de weinige platen die me heeft geraakt de laatste tijd. Erg muzikaal. Wel muziek die afhankelijk is van stemming. Echt muziek voor een regenachtige dag. Doet me wat dat betreft een beetje denken aan Stina Nordenstam. Ik heb in de gauwigheid ook nog ff Seven Swans beluisterd. Vind je Illinois mooi, dan zou ik Seven Swans ook aanschaffen. Ik ben ondertussen ook benieuwd naar de rest van zijn werk. Ik ben dan misschien wel oud, maar wat muziek betreft nog niet versleten.

avatar van Yak
Yak
Arvo Tool schreef:

Ik vind de cover oerlelijk en meestal valt de muziek dan ook tegen.

Ik vind die bezopen skyline van Chicago juist hilarisch.

avatar van SilverGun
Echt muziek voor een regenachtige dag.

Heb deze plaat juist zeer regelmatig in het zonovergoten turkije beluisterd op vakantie, waar de muziek me vervolgens dus ook aan is gaan herrineren

Beetje een suffe plaat.

Gewoon een zalig album..
En hij komt ook nog naar Nederland op 27 oktober in de paradiso

avatar van Yak
Yak
Ook zojuist in de trein van Eindhoven terug naar Den Haag heeft Sufjan met succes mijn reis veraangenaamd. Dit album staat hard te kloppen op de deur naar mijn MuMe-toptien.

"literaire fluistersongs met middeleeuws instrumentarium, samples en heerlijke koortjes.."
Hoe kunnen we daar nu niet van houden.
Ik ben blij dat deze geweldige plaat in de top-100 beland is:)

aERodynamIC schreef:

Zeg, laat Titan hier eens tegen optreden

Waarom moet er worden opgetreden als iemand iets tegen de heersende MuMe-opinie schrijft (ook al staat er een smilie achter)?

Ik vind het ook een beetje een suffe plaat.

dynamo d schreef:

Had je eerdere commentaren van mij gelezen, dan had dit ook zeker niet met die opmerking kunnen rijmen, want ik verbaasde me over het gebrek aan tegengeluiden in die eerdere berichtjes. En dat doe ik nog steeds......pure verbazing! (Maar erg vind ik het niet ) .

aERodynamIC schreef:
Titan begrijpt hem zeker wel Grapje zijn kant uit! (MFEO is zijn partner: snapt u hem nu wel?!):

Ja, nu snap ik het en je hebt meteen m'n mening over dit album uitgelokt. Mijn echtgenote doet niet mee aan MuMe. Ik loop geen risico dus.

dynamo d schreef:

Geen risico? Vind zij hem wel goed dan?
Misschien maar eens een topic aan wagen: MuMe-users en de smaak van hun partners.....

Leuk idee!

herman schreef:

Leuk idee!
Ja, vind ik ook.

Bij mij is hij op dit moment ook niet ver meer af van top 10-status maar ik laat hem nog even schreeuwen voor aandacht. Eerst maar eens de duivelse tand des tijds doorstaan