Porcupine Tree - Recordings (2001)

Label: Kscope

1. Buying New Soul (10:26)
  2. Access Denied (3:35)
  3. Cure for Optimism (6:12)
  4. Untitled (8:50)
  5. Disappear (3:43)
  6. Ambulance Chasing (6:28)
  7. In Formaldehyde (5:21)
  8. Even Less (14:08)
  9. Oceans Have No Memory (3:09)
avatar van dynamo d
Hoogtepunt van dit album is Even Less. Vooral het drumwerk in Part 2 van dit nummer is erg mooi. Verdere beauties zijn 'In Formaldehyde'. "Disappear', 'Cure for Optimism' en 'Buying New Soul. Ach, alles is eigenlijk mooi op 'Recordings'. Recordings is een verzameling van niet eerder op een album uitgebrachte Porcupine Tree nummers, maar is daarmee ook een eigenstandig studio album geworden. Prachtige hoes ook.

Overigens is dit album maar in beperkte oplage uitgebracht en is nu vrij moeilijk verkrijgbaar. Tweedehands is-ie nog wel eens te koop, maar dan moet je denken aan een bedrag van rond de 100 euro.
Van mij krijgt 'Recordings': 5*

avatar van lebowski
dynamo d schreef:
Hoogtepunt van dit album is Even Less. Recordings is een verzameling van niet eerder op een album uitgebrachte Porcupine Tree nummers

Even Less is gewoon het openingsnummer van Stupid Dream uit '99.

avatar van c-moon
Ik heb hem ook, en vind dit zeer geslaagd allemaal
Ik heb nummer 10368 van de "limited edition cd"

Even Less is inderdaad top, maar ook Buying New Soul en Acces Denied... Untitled... Ambulance Chaisng... en In Formaldehyde..

Gewoon een goede verzameling van "new recordings van the light bulb sun sessions, recent rare uk singles and en extended version of "even less"..."

lebowski schreef:
Even Less is gewoon het openingsnummer van Stupid Dream uit '99.

Ja ja, maar Even Less op Stupid Dream is alleen Part 1. Dit Even Less bevat Part 1 & Part 2 en juist dat laatste is nog mooier. Kijk maar naar de tijdsduur op beide albums: ca. 7 minuten extra genieten.

c-moon schreef:
Ik heb hem ook, en vind dit zeer geslaagd allemaal
Ik heb nummer 10368 van de "limited edition cd"

Van de 20.000 exemplaren die zijn uitgebracht, heb ik nr. 18169.

avatar van Fingertippie
Voor mij is het geweoon een prachtig album en dat van leftovers...
Laat Steven maar veel van zulke leftovers hebben en daar albums van samenstellen...

avatar van Edwin
Ik heb PT ontdekt ten tijde van Stupid Dream (1999). Vanaf die tijd heb ik ze 7x live gezien, waaronder een keer in het voorprogramma van Marillion in de Heineken Music Hall. Het is echt een van mijn favoriete bands aller tijden geworden. Recordings is een prachtige verzameling rarities. Van de 20.000 exemplaren die zijn uitgebracht, heb ik nummer 910.

Edwin schreef:

Maar geen PT in jouw persoonlijke top 10? En hoeveel punten geef jij dit album?

avatar van Edwin
dynamo d schreef:

Maar geen PT in jouw persoonlijke top 10? En hoeveel punten geef jij dit album?

Hmmm, een top 10 samenstellen blijft altijd enigszins arbitrair. Het is moeilijk kiezen uit een collectie van vele honderden titels. PT valt er inderdaad net buiten, maar ik hou er daarom niet minder van. Rarities waardeer ik met 4,5*.

Edwin schreef:

Ik begrijp het. Ik vind bijv. albums als 'El Cielo' van Dredg, 'Heathen' van David Bowie, 'Up' van Peter Gabriël en 'Stupid Dream' en 'Recordings' van PT ook magistrale albums, maar net buiten mijn top 10. Ik heb wel op nr. 2 resp. 3 staan: Deadwing en In Absentia.

avatar van Jeanicious
Fingertippie schreef:
Voor mij is het geweoon een prachtig album en dat van leftovers...

Ik heb een aantal nummers van deze band gedownload en dat beviel me wel. Dus ik kijk hier wat rond tussen de P.T. albums en deze krijgt het hoogste gemiddelde cijfer van de gewaardeerde MuMe-gebruikers.

Maar volgens mij is dit niet het beste instap-model van deze band, als ik in de platenzaak sta kan ik het beste beginnen met: . . . . . ?

Jeanicious schreef:

Recordings is ook niet meer verkrijgbaar in de platenzaak. Misschien kun je het beste beginnen met het verzamel-album Stars Die: http://www.musicmeter.nl/album/25078

Deze dubbel-cd bevat de beste songs die P.T. maakte op het Delerium-label, met in begrip van een aantal niet eerder uitgebrachte nummers. Ik vind 'm magistraal goed.

Allerbeste albums van P.T. vind ik overigens de laatste 2: Deadwing en In Absentia. Deze zijn wat pittiger. Dus als je hiervan houdt, dan is - kijkend naar het gemiddelde van de beoordelingen - In Absentia een aanrader.

avatar van Jeanicious
Heel erg bedankt dynamo d, ze staan in mijn te luisteren lijst. En i.d.d. ik hou wel van het wat pittiger en steviger werk.

avatar van rockosaurus
Heeft Steven Wilson wel eens 'slechte' nummers geschreven ? Ik ken ze niet. Ook dit album met 'restjes' is enorm sterk en bevat pareltjes als de opener 'Buying new Soul', 'Untitled' en natuurlijk het extra lange 'Even less'

Oh ja...mijn exemplaar is nr.16.872 in de reeks van 20.000

avatar van Tsjo-Wi
Dit is het enige Porcupine Tree album dat ik nog niet geluisterd had tot nu, en ik kan niet anders zeggen dan dat het weer een top-album is, zoals alle PT albums. Deze lange versie van Even Less is inderdaad mooier dan op Stupid Dream, Cure for Optimism is prachtig en Buying New Soul is echt hemels mooi Die laatste zou zo maar eens in de top 10 van mijn favo PT nummers kunnen komen. Maar ook de andere nummers van deze cd zijn top.
Wel jammer dat ie nergens te vinden is.
4.5*

Tsjo-Wi schreef:
Wel jammer dat ie nergens te vinden is.
4.5*

In het Snapper-foldertje bij het Blackfield II album stond de volgende mededeling:
Moonloop, Lightbulb Sun. Recordings to be reissued in 2007 (remastered/bonus tracks/digipack).

Goed nieuws dus, want dat verdient Recordings. Ik heb ooit dit nu nog zeldzame album voor zo'n 100 euro aangeschaft, maar heb daar - ondanks de klaarblijkelijke rerelease - toch geen spijt van.

Overigens is aan de Even Less van Recordings dat schitterende Part 2 toegevoegd, maar verder is Part 1 van Even Less op Stupid Dream en Recordings hetzelfde. Het wordt beide evenwel Even Less genoemd. Vermeldenswaardig is verder dat alleen Part 2 van Even Less in 1999 op de CD single 'Stranger by the Minute' stond. En die heb ik ooit ook maar aangeschaft.

Opvallend goed album. Een oplage van 20.000 vind ik overigens nog een behoorlijk aantal. Hij wordt ook regelmatig aangeboden op internet bij veilingsites, maar de prijzen zijn/blijven inderdaad opmerkelijk hoog.

Overigens is het nummer Even Less van de cd-single 4 chords that made a million (oplage 2000) een geheel andere dan op Recordings (en dan op Stupid Dream). Het beteft een Demo-versie met ook een zeer afwijkende tekst.

avatar van dynamo d
Werelwijd 20.000 voor zo'n band als PT is toch echt niet veel.

Wat Even Less betreft. Dat was me eigenlijk nog niet zo opgevallen. Interessant. Ik ga er nu op letten.

Ik begin echt helemaal te kwijlen als ik die reacties hier allemaal lees... Moet hier maar eens achteraan gaan binnenkort...

avatar van vigil
Nou veel succes en een zak geld toegewenst...

avatar van dynamo d
Beter even wachten want ik verwacht dat Recordings dit jaar opnieuw wordt uitgebracht. (Hopelijk?!)

voltazy
hij is aan de beurt straks, dus neem aan van wel

avatar van vigil
dat verhaal hoor ik al langer, aangezien er wat nummers van recordings op de remaster van Lighbulb komen te staan verwacht ik niet dat deze nog uitkomt, ondanks de aankondiging van vorig jaar...

avatar van Erikk
Even Less kende ik al van Stupid Dream, deze lange versie is natuurlijk is natuurlijk helemaal geweldig Maar zijn alle nummers op deze plaat ook uitgebracht op andere albums? (misschien in iets andere vorm?)

Nu trouwens Buying New Soul aan het luisteren, prachtig nummer!

1. Buying New Soul:
staat ook op dvd-audio versie Lightbulb Sun

2. Access Denied:
voor zover ik weet alleen op Recordings

3. Cure for Optimism:
staat ook op cd single Shesmovedon, en dvd-audio versie Lightbulb Sun

4. Untitled:
staat ook op cd single Shesmovedon

5. Disappear:
staat ook op cd single 4 Chords That Made a Million, en dvd-audio versie Lightbulb Sun

6. Ambulance Chasing:
staat ook op cd single Piano Lessons, en dvd-audio versie Stupid Dream

7. In Formaldehyde:

8. Even Less (part 1 & part 2):
part 2 staat ook op cd single Stranger by the Minute, part 1 & part 2 op dvd-audio versie Stupid Dream, part 1 alleen op oorspronkelijke album Stupid Dream

9. Oceans Have No Memory:
voor zover ik weet alleen op Recordings

Jeanicious schreef:

Voor het latere werk (dat toch redelijk verschilt van alles t.e.m. Signify/Metanoia) raad ik je dan - vermits je van "wat pittiger" houdt - Deadwing aan. En FOABP en In Absentia. The Incident bundelt de laatste 10-15 jaar van PT samen in één conceptalbum (zeer vage beschrijving en waarschijnlijk ook niet volledig correct, maar toch veel elementen uit Stupid Dream en Lightbulb Sun).

avatar van Erikk
In Absentia is zeken een stuk toegankelijker dan Deadwing of Fear of a Blank Planet. Die raad ik je dan ook aan om mee te beginnen, of evt. Lightbulb Sun, die twee albums zijn wat meer song-geörienteerd. Deadwing en Foab zijn meer conceptalbums.

voltazy
even offtopic:

jullie weten dat jullie iets aanraden aan een niet erg actieve user,die tevens zijn bericht bijna 4 jaar geleden gepost heeft?

verder offtopic:

Nee, had ik niet door. Ik reageerde op het bericht van nicoot.

nicoot
Afsluiter offtopic: wist niet dat-ie niet zo actief was en als het album in z'n updates had gezeten, had hij na 4 jaar eindelijk PT verder kunnen ontdekken, omdat niemand eerder geantwoord had op zijn bericht.

Ofwel heb ik gewoon niks beters te doen

On topic:

Deze plaat is naar 't schijnt zeer moeilijk te verkrijgen?
Bij mijn lokale platenboer - de Vinylla in Gent - heb ik ernaar gevraagd en die kan gewoon eenvoudigweg opnieuw geleverd worden voor 15 euro. Best wel oké me dunkt. Wel pas leverbaar vanaf 22 februari 2010 maar toch