Procol Harum - Home (1970)

Label: A&M

1. Whisky Train (4:30)
  2. The Dead Man's Dream (4:45)
  3. Still There'll Be More (4:53)
  4. Nothing That I Didn't Know (3:37)
  5. About to Die (3:35)
  6. Barnyard Story (2:45)
  7. Piggy Pig Pig (4:47)
  8. Whaling Stories (7:05)
  9. Your Own Choice (3:08)
  10. Your Own Choice [Demo 1969] * (2:38)
  11. Barnyard Story [Take 4] * (2:51)
  12. The Dead Man's Dream [Take 7] * (3:57)
  13. Still There'll Be More [Take 3; Backing Track] * (4:59)
  14. Whaling Stories [Initial Backing Track] * (7:17)
  15. About to Die [George Martin Mix] * (3:38)
  16. Your Own Choice [Extended Remix] * (3:16)
  17. Piggy Pig Pig [Chris Thomas Remix] * (5:27)
  18. Whisky Train [US Radio Single Edit] * (3:01)
  19. Your Own Choice [BBC Radio One Session] * (2:35)
  20. About to Die [BBC Radio One Session] * (3:06)
Down_By_Law
'Whaling Stories' en 'Whiskey Train' (o.a.) zijn uitstekend

avatar van koho
Jammer dat dit album zo vaak over het hoofd wordt gezien, men lijkt Procol Harum toch altijd te associeren met "dat" nummer, maar er is zoveel meer dan alleen A Whiter Shade Of Pale en Homburg. Neem dit vierde album, het meest heavy album van ze, en de eerste zonder organist Matthew Fisher. En tegelijkertijd meest zwartgallige album waarbij de Dood een regelmatig terugkerend thema is, in diverse vormen. Laat je niet misleiden door de lollige comics-hoes, dit is Procol's meest duistere plaat.
Opener Whisky Train van de hand van Robin Trower is qua thematiek misschien een beetje een buitenbeentje en leunt op 1 lekker stuwende riff waarbij Trower flink tekeer gaat (maar de zang blijft van Gary Brooker). Pure horror op muziek gezet is The Dead Man's Dream, compleet met crawling maggots en al ... een nachtmerrie, maar wel een die super klinkt. Flink venijn zit er in Still There'll Be More ...: "I'll Blacken Your Christmas/And piss on your door/You'll cry for mercy/Still there'll be more!" - de Summer Of Love is alweer een tijdje terug. Maar naast het wat hardere werk is er ook plaats voor rustieke ballads, zij het met inktzwarte randjes - neem Nothing That I Didn't Know, en Barnyard Story, dat eindigt met de verzuchting "maybe death will be my cure".
Dan is er ook nog het epische Whaling Stories: Procol Harum op zijn dramatische best.
Van mij krijgt-ie de volle 5 sterren, plus een vaste plek in mijn top-10.

avatar van Simon-Hans
Dit is mijn favoriete Procol Harum album. Grappig genoeg vond ik juist op deze plaat de orgel partijen zo mooi (Dead Mans Dream). About to Die is werkelijk hartverscheurend. Hele mooie vondst is die accordeon in Nothing that I didn't know.
Dit was trouwens mijn eerste PH plaat, gekocht in......1973. Ook mijn laatste trouwens,....

avatar van B.Robertson
Home, Broken barricades en Grand hotel draai ik net zo lief als de eerste drie Fisher platen. Procol Harum staat hoog in het vaandel. De favoriete liedjes zijn The dead man's dream, About to die en Whaling stories. Piggy pig pig heeft fel stekend gitaarspel.

avatar van koho
Leuk wetenswaardigheidje -
Het is niet heel bekend dat dit album een rock'n roll-broertje heeft, opgenomen vlak na Home:
Ain't Nothin' to Get Excited About - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
Band heet niet Procol Harum hierop maar Liquorice John Death. Maar het is gewoon dezelfde band. Dit album - pas in 1997 officieel uitgegeven op Repertoire - staat niet op MuMe, dus mocht iemand zich geroepen voelen (ik brand mijn vingers niet meer aan albums toevoegen) ...
Het speelt terwijl ik dit schrijf. Leuk album! ...
YouTube - Liquorice John Death - Brand New Cadillac

avatar van edje1969
Album om in de stemming voor te zijn maar dan krijg je ook een mooie luistersessie van 40 minuten. Na A Salty Dog is dit album opvallend ingetogener en donkerder. Veel nummers met verwijzing naar de dood. Whisky Train is wat dat betreft niet toonzettend voor de rest van het album. Wel smakelijk nummer. Luistertip..... Nothing That I Didn't Know en als je er echt even voor wilt zitten Whaling Stories. Hoewel ik bij dit laatste nummer de liveversie voorkeur voor heb.

avatar van vigil
Wat steviger en rauwer dan we gewend zijn van de mannen, het door niemand vernoemde About to Die is wel een van de sterkere nummers van dit album samen met het instrumentaal zeer dreigende Piggy Pig Pig

avatar van lennert
Yes, gelukkig weer een flinke stap vooruit ten opzichte van het immens tegenvallende A Salty Dog. Ik was even bang met het weggaan van de orgelspeler, dat de band daardoor haar majestueuze karakter zou verliezen, maar het tegendeel is waar. Opener Whisky Train (lekkere bluesy hardrock-vibe met vurig gitaarwerk!) zette me dan ook wel op het verkeerde been, aangezien de rest van het album wel degelijk nog een flinke progvibe heeft. Bovenal: het album is behoorlijk duister!

The Dead Man's Dream doet tekstueel niet onder voor wat een band als Black Sabbath toen op hun debuutalbum prestenteerde:

We entered a graveyard and searched for a tombstone
The graves were disturbed, and the coffins wide open
And the corpses were rotten, yet each one was living
Their eyes were alive with maggots crawling

I cried out in fear, but my voice had left me
My legs were deformed, yet I moved quite freely
My head was on fire, yet my hands were icy
And everywhere light, yet darkness engulfed me

Een heerlijke horrorsfeer, terwijl de orgels, piano en zware gitaarpartijen zanger Brooker naar een ondergang begeleiden. Nothing That I Didn't Know en About To Die zetten de naargeestige sfeer voort. Waar eerstgenoemde een mooie met akoestische gitaar begeleide ballad is, is de tweede een wat meer opzwepende doch nog steeds dreigende progtrack. Barnyard Story/Piggy Pig Pig lijkt een thematisch tweeluik te zijn, waarbij de muziek wederom van ballad naar dreigende prog gaat. Tegen het einde wordt het gitaarwerk wederom erg fel, terwijl de pianopartijen voor een marcherend ritme blijven zorgen.

Whaling Stories is een prachtige epic die toont dat de band ook onder de 17:31 minuten van In Held T'was In I een bombastische track kan schrijven. Wederom fantastisch gitaarwerk! Zeker een van mijn favorieten van het album en van de band in het algemeen. Dat afsluiter Your Own Choice daarna tegenvalt, vergeef ik de band.

Lange tijd heb ik Shine On Brightly het voordeel van de twijfel gegeven, maar ik merk toch dat ik Home net een stukje beter waardeer. Het album heeft ondanks de afwisseling toch een vrij consistente sound en de thematiek is zeer aantrekkelijk naargeestig. Een fantastische plaat!

Voorlopige tussenstand:
1. Home
2. Shine On Brightly
3. Procol Harum
4. A Salty Dog

avatar van RuudC
Nee, ook hier heb ik geen klik mee. Dit voelt aan als een vrij matige Genesis (die dan eigenlijk nog op gang moeten komen met de goede platen). Ik voel wel dat de sound wat duister geworden is, maar voor mij voelt het alsof Procol Harum niet weet hoe ze het verhaal moeten brengen. The Dead Man's Dream wordt dodelijk saai opgelezen terwijl de rest van de band er nog wel iets van probeert te maken. Piggy Pig Pig heeft wel wat weg van Pink Floyd en doet het daarom het beste en Whaling Stories doet het ook wel goed, maar voor de rest blijf ik het matig vinden. Procol Harum is de klap van A Salty Dog niet te boven gekomen. Jammer, want ik rekende er wel een beetje op dat deze marathon een eitje zou zijn.

Tussenstand:
1. Shine On Brightly
2. Procol Harum
3. Home
4. A Salty Dog

avatar van B.Robertson
Heb het album nu ook als remaster CD binnen en het voelt niet als een openbaring; ook ik mis een echte klik. Voor wie zich afvraagt hoe Deep Purple aan de titel Whoosh! kwam in 2020 valt er veel te zeggen over de hoes van Home, 50 jaar eerder. Piggy Pig Pig behoort ook tot mijn favoriete stukken; tevens één van de meest heavy Procol Harum songs. Maar toch mis ik over de gehele linie iets en dat is dat karakteristieke orgelgeluid van Matthew Fisher. Whisky Train en Whaling Stories zijn toch wel oprecht de bekendste nummers.

avatar van Roxy6
Home - Procol Harum’s vierde studioalbum in de originele bezetting verscheen in juni 1970.
Voor mij markeert het album een soort overgang, verder weg van de mooie prog-rock stijl die de groep op zijn eerste drie albums liet zien. Persoonlijk vind ik dat jammer.

Natuurlijk zijn de specifieke Procol Harum kenmerken zeker nog aanwezig, maar in mindere mate en deze worden naar mijn idee iets te veel overschaduwd door de rol van de electrische gitaar.
Er zijn al -tig gitaarbands die hun oeuvre rond dat instrument hebben opgebouwd, Procol Harum had dat naar mijn mening niet echt nodig..

Verder ligt de nadruk in de teksten op dit album erg op dood, verderf, kerkhoven en alles daaromheen… Ik vermoed dat Keith Reid een mateloze bewondering voor de verhalen van Edgar Allan Poe heeft, anders kan ik het niet verklaren.

Het songmateriaal is gelukkig wel divers.
De eerste track Whiskey Train, wordt direct gedomineerd door gitaar en percussie, het doet mij denken aan tracks van Jimi Hendrix en de gitaar neemt naar het eind toe een jengelende rol aan.

Gelukkig veer ik direct op bij het volgende nummer The Dead Man’s Dream, met een prachtig Procol Harum into. Het is heel vreemd om Gary Brooker hie zo nadrukkelijk over de dood en kerkhoven te horen zingen, net nadat hij ons vorige maand is ontvallen.
Het nummer kent een fraaie theatrale opbouw met een hoofdrol voor orgel en piano.
Ik kreeg wel ineens beelden op mijn netvlies van de oude Nederlandse groep `Lemming…

Still There’ll be More opent met een gezellig roffeltje, dat het hele nummer terug blijft komen. Gary Brooker zingt gedreven over een hoekig jazzy pianospel heen.
Helaas komt de gitaar halverwege weer in een steeds prominentere rol naar voren, jammer was hier niet nodig geweest. Good heavens…..

Nothing That I did’nt know is het broodnodige rustpunt na al het gitaargeweld van de song hiervoor. Een prachtige, ingetogen ballad!

About to Die, opent ook met een gruizige gitaarrif, waarna snel de drums invallen.
Gary zingt met behulp van de bandleden in de achtergrond een mooie melodielijn. Gelukkig nemen later in de song het orgel en de piano weer een stevige positie in.

Barnyard Story, het tweede rustpunt op Home. Fraai piano intro met een opmerkelijk rustig zingende Gary Brooker, halverwege zwelt het orgel aan en vertoeven we in hogere Procol Harum sferen. Een subtiel nummer.

Piggy pig pig, met zo’n titel weet je dat het geen ballad wordt, maar de schade blijft beperkt….
Een hokkerig pianootje waarbij Gary over vreemde percussie-achtige geluiden heen zingt.
Het is een dwingend nummer met vreemde inhoudingen…. Aan het eind toch nog even bezoek van de gitaar.

Whaling Stories, er is al veel over dit prachtige nummer geschreven, het vormt samen met de The Dead Man’s Dream de prog rock nummers op dit album. Het begint met rustige pianoklanken en een gitaar die mij dit keer aan Dire Straits doet denken (en veel beter kan waarderen).
Het is een typische Procol Harum song met hoofdrol voor Piano en orgel en aan het einde fraai koorwerk. Prachtig.

Your own choice, een lekkere afsluiter van dit album, uptempo maar door een perfect op elkaar ingespeelde band, een slick melodie lijn die Brooker past als een jas. Aan het einde een fijne rol voor de mondharmonica.

AL met al een merkwaardig Procol Harum album. Het meest rockende tot nu toe.
Maar gelukkig ook met enkele tracks die de tand des tijds goed hebben door staan.
En Gary Brooker blijft natuurlijk de onvervalste stijlbetaler met prachtige stem.

Op naar de volgende Broken Barricades…