John Williams - Jaws (1975)

Score
Label: MCA

1. Main Title and First Victim (3:27)
  2. The Empty Raft (1:23)
  3. The Pier Incident (2:23)
  4. The Shark Cage Fugue (1:59)
  5. Shark Attack (1:17)
  6. Ben Gardner's Boat (3:31)
  7. Montage (1:31)
  8. Father and Son (3:42)
  9. Into the Estuary (2:50)
  10. Out to Sea (2:58)
  11. Man Against Beast (5:33)
  12. Quint's Tale (2:40)
  13. Brody Panics (1:10)
  14. Barrel Off Starboard (1:30)
  15. The Great Shark Chase (3:28)
  16. Three Barrels Under (2:05)
  17. Between Attacks (2:06)
  18. The Shark Approaches (2:40)
  19. Blown to Bits (3:03)
  20. End Titles (1:52)
avatar van Chainsaw
Tumtum tumtum tumtum tumtum tumtum ...

neo
De eerste keer dat Williams en Spielberg elkaar ontmoette, speelde Williams een 2-notig stukje op de piano, waarop Spielberg iets zei als: ''You're kidding right''. Maar wat klonk het dreigend eenmaal met een groots orkest met vioolspelers. Het themaatje is het hart van de film, of de hart van de haai. Vele spannende stukken zonder dit themaatje verraden in de film al dat de haai niet in aantocht is. Franz Waxman verzon het al eerder voor een film. Onduidelijk is nog of Williams het nou wel of niet ''geleend'' heeft. Duidelijk is wel dat dit een waanzinnig geschreven suspense score is, die de kwaliteiten van Williams nog maar eens benadrukken. 5 sterren

avatar van Zachary Glass
Zwijg me van die soundtrack - ik ondervind er dagelijks last van!

avatar van Backdrifter
Zachary Glass schreef:
Zwijg me van die soundtrack - ik ondervind er dagelijks last van!

Hoe bedoel je dagelijks last van?
Is toch een geniaal stukje filmmuziek, toch?

neo schreef:

't Is inmiddels anders uitgegroeid tot Spielberg's lieveling horrorscore ooit, dankzij dat 2 notige motiefje. "When you hear that, you know you have to be scared."

Mooi album die je uit duizenden kan herkennen 3,5 *

avatar van Thunderball
Ik heb hier ooit (20 jaar geleden ofzo) de LP van gekocht. Het maintheme is fantastisch, maar de rest vd muziek vond ik ronduit saai. Voor dat ene muziekstukje: 3 sterren.

Charles Manson
pas de hoofdtheme nog eens aandachtig beluisterd, maar die is echt briljant.
zitten nog heel veel onderlagen in, die hem echt super maken

avatar van Thunderball
maar wat vind je nou van de rest van de soundtrack. Ik vond hem altijd vrij saai, met wel aardige stukken er bij. Ik heb alleen de originele LP en daar komt het hoofdthema, na de eerste track, ook verder nauwelijks er nog op voor.

Charles Manson
ik ken de soundtrack verder niet zo goed, ik kan alleen oordelen op basis van wat ik me nog van de film herinner (maar die heb ik wel enkele dagen geleden nog eens gezien).

Ik geloof dat er behalve het hoofdthema nu niet bijzonder veel is blijven hangen inderdaad

avatar van JohnWilliams
Charles heeft gelijk, het hoofdthema springt er gewoon uit en voor de rest is het niet zo veel bijzonders.
Al hoewel Nummer 4 ook nog wel mooi is.

avatar van Thunderball
Dat eindtitle deuntje is ook wel aardig!

avatar van JohnWilliams
Toch vind ik Jaws beter dan Jaws 2 maar dat kan ook aan mij liggen.

avatar van Thunderball
Dat is een opendeur intrappen. Heeft Williams toch ook niet gedaan, geloof ik. Iemand anders heeft daar volgens mij de muziek voor gedaan en het hoofdthema overgenomen.

avatar van JohnWilliams
Nee hoor gewoon Williams.
Maar GEEN Steven Spielberg

avatar van Thunderball
Je hebt gelijk, ik was in de war met Jaws 3, die heeft ie niet gedaan.

avatar van JohnWilliams
Alan Parker heeft de muziek van Jaws 3 gemaakt.
Jaws 3 & 2 vind ik alletwee wel slechter dan Jaws 1.
Die blijft gewoon de mooiste.

avatar van thomzi50
Enorm bekend en fraai, dreigend hoofdthema maar verder toch iets te karig om mij als album te boeien. 3*

avatar van JohnWilliams
Vind het grappig om met zoiets makkelijks Tumtumtumtum..... toch een prachtig iets te crieeren zeker 4,5 sterren waard!!! Je moet er maar opkomen

neo
Of je moet Waxman maar kennen...

avatar van JohnWilliams
Wat heeft die hier mee te maken?

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Weet iemand of er ook een boekje bij de cd hoort? Ik heb zojuist via internet deze Anniversary Collector's Edition gekocht en er zit geen boekje bij, maar er is wel ruimte voor een boekje.

Hoort erbij te zitten.

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Thx, dat leek mij ook al. Ik ga reclameren. De cd is gaaf op het eerste gehoor.
Ik hoor reflecties van Herrmann.

avatar van Demon.
Tam tam tam tam tam tam tam tam.... Geniaal.

avatar van SpaceyKing99
Dit album is 'n album wat ook jaren bij mensen bij zou blijven horen!
4.5*

Rizz
Demon. schreef:
Tam tam tam tam tam tam tam tam.... Geniaal.

Jaaaa, hoe verzin je het toch

avatar van R2DeepThroat
tam...
tam tam...
tam tam tam...
tam tam tam tam tam tam tam tam tam tam..
TATAMTAAAAM