Starflam - Survivant (2001)

Belgiƫ
Label: Capitol

1. Ultrastarflam (4:52)
  2. Combattants (4:41)
  3. Dans les Startin' Blocks (4:25)
  4. La Sonora (3:48)
  5. Sous Pression (4:10)
  6. Mentalite de Resquilleur (3:49)
  7. Soir de Deche (2:02)
  8. Amnesie Internationale (4:54)
  9. Ca Tape Dur (3:26)
  10. Starflam All Stars (1:30)
  11. De Frente (4:42)
  12. Le Vice (4:52)
  13. Le Msekise (4:05)
  14. De Cause a Effet (4:33)
  15. L'Amour Suze (3:54)
  16. Choisis Ton Camp (4:31)
  17. Peril Urbain (4:33)
Beste Belgische CD ooit vind ik. Starflam verdient zeker respect in de wereld van de franse rap. Door deze CD hebben ze veel bekendheid gekregen die ze eigelijk al na hun eerste Cd gehad zouden moeten hebben.
Is Starflam eigelijk bekend in Nederland? En word er veel naar franse rap geluisterd?
Zo niet luister dan eens naar deze CD, erg knap! 5*

Dikke vette Belgische schijf!!

Hun nieuwere "donne moi de l'amour" kan hier niet aan tippen!!

Beste aller tijden gemaakt in België, qua Franse rap toch ;o)

In het Nederlands natuurlijk 'T hof van commerce...

avatar van Plakband
Exactly my point...

ik versta er toch maar de helft van.

FuckFace
Volgens mij zijn ze in Wallonië immens populair en dat vind ik volledig terecht.

avatar van FunkyMonk
Starflaaaaam Deze heren zijn de shit. La Sonora en Sous pression zijn 2 dikke classics in de franse rap.

Sterk album, al vind ik donne-moi de l'amour beter, meer to the point. Beste Belgische rap cd, daar ben ik het niet mee eens.
Volgens mij is het tweede album van De Puta Madre, Technikstonic, nog een klasse beter, vernieuwender ook. aparte, futuristische beats, geweldige en ruige flows, een unieke band en ze zouden het verdiend hebben om meer credit te krijgen

avatar van bver
Technik Stonik was inderdaad vernieuwend, maar in mijn ogen niet beter (maar ook niet slechter!). Heb een poging gedaan om het album toe te voegen, een klasse collectief als De Puta Madre verdient zeker zijn plaats op MusicMeter!

avatar van Zjapp
Sous Pression is inderdaad een classic, sample komt trouwens uit One van Metallica.

avatar van thgryda
Man wat een cd dit : sous pression, la sonora, ultrastarflam, amnesie internationale, combattants, soir de deche, lamour suze, ... supervet album gewoon, mooie opvolger na sterk debuut, misschien zelfs net iets beter. Man wat mis ik deze jongens, heb hen een keer of zes live aan het werk gezien. En ik kan je verzekeren het is live nog veeel beter door de energie die ze brengen, zelfs is ik als vlaming versta lang niet alles maar dat heeft me nooit gestoord, prachtige plaat

avatar van Film Pegasus
Hiphop in België werd altijd stiefmoederlijk behandeld, laat staan dat eigen artiesten er mee zouden scoren. Het bleef bij parodieën of lokale hits. Vanaf eind jaren '90 begon de Frithop (Belgische hiphop) eigenlijk pas met in Vlaanderen ABN, 't Hof van Commerce en St Andries MC's. Starflam is populair in het Franstalige deel van België, maar net als veel andere Belgische artiesten slagen ze niet echt aan over de taalgrens.

La Sonora uit dit album Survivant was wel een bescheiden hit in Vlaanderen herinner ik me. Misschien dankzij de Vlaamse hiphop acts dat dit ook daar werd opgepikt. Tegelijk kreeg het hierdoor concurrentie van hiphopnummers die we beter begrepen (voor zover je het dialect kan verstaan). Ik denk dat we de Franse hiphop ook niet zo kenden, toch een verschil met de Amerikaanse hiphop. Survivant zoekt nochtans een eigen weg tussen beide werelden.

Ondertussen zijn hiphop acts in België al wat bekender geworden (Brihang, Coely, Tourist Lemc, Blackwave, Zwangere Guy, ...) maar is het toch jammer dat Starflam (en dit album) niet de erkenning krijgt die ze eigenlijk verdienen.

Starflam is van af de lagere school altijd een grote naam geweest in mijn omgeving. Zelf voor die dat niets met hip hop hebben is starflam door iedereen gekend. Toen dit album uitkwam hingen er overal grote posters van heb nog altijd één liggen die ik van de muur heb gehaalt. Weet niet hoe jullie erbij komen dat ze nooit echt zouden zijn door gebroken in Vlaanderen, zelf Baloji solo kennen mensen en Akro in iets mindere mate

Film Pegasus schreef:

Starflam brak met dit album wel degelijk door in Vlaanderen hoor. Kwamen in de rotatie op Studio Brussel en deden verschillende festivals. Herinner ze oa op de Lokerse Feesten in 2002. Diezelfde zomer stonden ze ook op Crammerock bijvoorbeeld.