Faberyayo - Coco (2012)

Label: Magnetron

1. Thuis (1:11)
  2. Een Echte (3:24)
  3. Zomer aan de Wand (3:10)
  4. Splash (3:02)
  5. Baby Miko (3:36)
  6. Solonaise (3:41)
  7. Restjesdag (3:07)
  8. Mijn Blauwe Ogen (3:05)
  9. Het Roer aan de Woonark (3:08)
  10. Stiekem (3:55)
  11. Zomaar (2:20)
avatar van Rhythm & Poetry
Vreemd dat Solonaise op deze plaat staat (toch het officiële solodebuut van Dhr. Yayo), of zou het hier om een andere track gaan met (toevallig) dezelfde titel?

avatar van Kos
Kos
Beetje jammer dat uitgerekend zo'n talentloos figuur zoveel platen maakt.

avatar van Rhythm & Poetry
Faberyayo is alles behalve talentloos. Zijn taalgevoel is buitengewoon goed en bijna een unicum binnen de Nederhop te noemen. Een man die speelt met de taal en daarbij geen fouten maakt, iets waar andere populaire rappers (Fresku bijvoorbeeld) nauwelijks in weten te slagen.

avatar van Kos
Kos
Je moet er van houden. Of zo.

Maar laat m dan maar bij tekstschrijven blijven en het uitvoeren aan anderen over laten. Voor iedereen beter.

Rhythm & Poetry schreef:
Tja, als je vijf zinnen per verse van het kaliber kleuterklasrijm- en grammatica ''rapt'' zoals op Een Echte is het ook niet moeilijk geen fouten te maken. En dan slaat ie ook nog een een paar keer qua rijmen de plank mis, kun je nagaan. Nee, ik ga niet eens een vergelijking maken met Fresku; het zegt al genoeg dat een parodie van laatstgenoemde beter en leuker klinkt dan al het werk van Faberyayo bij elkaar.

avatar van Rhythm & Poetry
Een Echte is dan ook niet veel meer dan een luchtig popnummer dat naar mijn inzien lekker blijft hangen. Doorgaans speelt Faberyayo meer met de taal, maar dat is natuurlijk niet altijd nodig. Bovendien zou dat op den duur ook niet veel meer dan een trucje worden. Op tracks waar Faberyayo wel met goed doordachte rapconstructies voor de dag komt is hij niet op fouten te betrappen terwijl Fresku woorden als de, het, deze, die, dit en dat onbedoeld door elkaar haalt.

avatar van De Daniël
Wat Faberyayo ook doet, ik vind het vaak sterk. Hierboven zie ik al termen vallen als 'kleuterklasrijm' en dat soort dingen, maar daar heb ik eigenlijk geen boodschap aan. Moet het altijd zo hoogstaand en diepgaand zijn? De lekker toegankelijke beats in combinatie met, inderdaad toegegeven, niet altijd even hoogstaande raps doen het voor mij gewoon goed.

Dit album is wel heel anders dan we gewend zijn van Pepijn (mede door de beats van Benny Sings), maar daarom juist ook zo verfrissend. Geen stoere taal meer (het woord kanker komt geen één keer voor), maar louter huiselijkheid. Een Echte is sowieso het nummer dat er direct prettig uitspringt, maar als je vaker luistert ontrollen er zich steeds meer bescheiden pareltjes. Favoriet is op dit moment Het Roer Aan De Woonark, waarin hij op een haast poëtische wijze zijn kamer van allerlei mooie metaforen voorziet en waarin zijn grammaticale grapjes het beste naar voren komen ('van de gang van Gibraltar naar het nauw van de hal naar het meer van het open raam'). En ook Baby Miko (over zijn kat), die ik aanvankelijk maar slap vond, heeft zich onderhand in mijn hoofd genesteld. Het is geen nieuw wereldwonder, maar wel zéér onderhoudend.

avatar van levenvergeten
Rhythm & Poetry schreef:

Het is dezelfde track. Waarschijnlijk omdat de beat van dat nummer al van Benny Sings was (geloof ik althans).

Redelijke plaat verder, zo na één keer luisteren.

avatar van Rhythm & Poetry
Waar is deze plaat al te beluisteren dan?

avatar van De Daniël
Ik heb hem toegestuurd gekregen omdat ik schrijf voor een muziekblad Ondertussen ga ik nog steeds heerlijk op deze cd. Het is een echte groeiplaat

avatar van Rhythm & Poetry
Mazzelpik. Dan weet ik ook hoe levenvergeten aan Coco is gekomen.

De Daniël schreef:
Anders lees je even de gehele discussie i.p.v. dat je er één woord uithaalt.

avatar van De Daniël
Had ik natuurlijk gedaan en dan blijft het punt toch overeind dat je dit in grote lijnen kleuterklasrijm vindt? Ik begrijp je punt, vooral op een liedje als Een Echte, maar voor mij werkt het gewoon. Ik zoek hierin verder geen verdieping. Maar, nogmaals, ik snap heel goed dat mensen dit iets te simpel vinden.

avatar van MJ_DA_MAN
Ja, maar ik zeg nergens dat het altijd hoogstaand en diepgaand moet zijn en dat kleuterklasrijm per se slecht o.i.d. is (al vind ik het in dit geval idd niet goed, maar dat is verder niet relevant). Ik gebruikte die term ter vergelijking met de teksten van Fresku, meer niet.

avatar van maxinator
Leuk een nieuwe van Faber

avatar van Colucci_Era
Het album is hier te beluisteren.

avatar van Rhythm & Poetry
Behalve als je geen Facebook hebt, dan kun je maar 30 seconden genieten van elk nummer.

avatar van Colucci_Era
Wie heeft er dan ook geen facebook.

Inderdaad.

avatar van sydbarrett
faberyayo talentloos

avatar van laserdief
Zeer goed album. Ik vind het leuk om opnieuw een nieuwe kant van onze Pepijn te zien. Vorig jaar maakte ik kennis met zijn SLB money gang kant, waar hij wat groffer en stoerder overkwam. We kennen natuurlijk allemaal zijn De Jeugd kant en ik ga er vanuit ook zijn Le Le kant. En met dit album heb ik kennis gemaakt met de huiselijke en lieve Faber, die me lichtjes doet denken aan Spinvis.
In het begin moest ik erg aan het album wennen, en vond ik eigenlijk alleen maar 'Een Echte' een leuk nummer. Maar na een paar keer luisteren van het album wen je er ook steeds meer aan en ga je het ook meer waarderen. Kort samen gevat: Faberyayo heeft weer iets leuks gemaakt voor zijn fans.

avatar van Booyo
Leuk albumpje, maar het is wel duidelijk dat de rest van de Jeugd gemist wordt. De humor ontbreekt, een van hun grote pluspunten. Ook een ander groot pluspunt, de beats, vind ik een pak minder. Maar goed het is wel weer vermakelijk, met name Een Echte is erg fijn.

GCITY050
Kos schreef:
Je moet er van houden. Of zo.

Deze man slaat de spijker op z´n kop

Sinds wanneer is 'huiselijk' een compliment voor een hiphopplaat? En vooral als die gemaakt is door Pepijn Lanen, lid van opperrebellen De Jeugd van Tegenwoordig? Ik houd van de jeugd, en in mindere mate ook van le le, maar ik zie echt niet in waarom dit interessant is. Ik draai de jeugd voor de humor, de absurde taal en de knallende beats, niet omdat het lieve jongens zijn die van hun vriendin houden. Ik heb het gevoel dat als dit niet van Faberyayo geweest was, de reacties toch minder positief zouden zijn. Ik heb misschien stront in mijn oren, of ben niet op de hoogte van wat tegenwoordig hip is, maar die beats alleen al zijn toch niet om aan te horen? Dit is voor mij te veel in de buurt van Brace, Dio en zulke idioten. En bepaald niet bij Spinvis, zoals hierboven ergens gezegd is.

S4X
De grap is natuurlijk dat het wél een plaat van Faberyayo is. En die lofzang op de huiselijkheid moet je misschien niet zien als louter saaie huiselijkheid omdat Pepijn Lanen een 100% huismusje zou zijn, maar juist weer als iets afwijkends. Deels oprecht, deels om gewoon random te spelen met 'iets anders'. Wat ik nu juist zo sterk vind aan Lanen is dat er, voor mijn gevoel, ALTIJD een subtiele (of minder subtiele) kwinkslag in zit. Die kwinkslag, dat doet 't 'm gewoon. Voor veel mensen denk ik trouwens.

Ik snap dat wel, maar in hoeverre is die kwinkslag een excuus voor best zulke zoete, licht foute muziek? (Of zie ik dat verkeerd?)

S4X
Je hebt wel gelijk dat het kwinkslaggehalte altijd maar tot op zekere hoogte kan compenseren voor muziek waar je normaal gesproken niet zo van bent. Ik moet zeggen dat ik Coco ook gewoon veel minder zal luisteren dan bijvoorbeeld Het Grote Gedoe.

Ik vind dit een prima zomers plaatje met grotendeels absurde teksten, maarja je weet van tevoren waar je aan toe bent bij Faberyayo. Taalkunst gemend met zonnige geluiden. 4*

avatar van JahLex
Net ontdekt, lekker hoor.

avatar van KILLERBEE99
Klinkt nie verkeerd, al hoewel wel beetje soft, ben dr nie zo'n fan van.