Hans Zimmer and James Newton Howard - Batman Begins (2005)

Duitsland / Verenigde Staten

9. Nycteris (4:26)
  10. Molossus (4:49)
  11. Corynorhinus (5:04)
  12. Lasiurus (7:27)
Eerste overzicht van de soundtrack.

While listening to the album, references to Zimmer's Black Rain, Hannibal, The Ring, and The Thin Red Line are apparent while the tender and emotional pieces echo James Newton Howard's Snow Falling on Cedars, Unbreakable, and The Village.

neo
En je hebt je eigen voorkeuren even dikgedrukt?

neo schreef:

En je hebt je eigen voorkeuren even dikgedrukt?

Oh. Vreemd dat die idd vet staan.

Kan de bestandjes niet openen. Kan het een beetje naast de Elfman-score staan? Ik verwacht dat deze wel iets minder bruisend (lees: serieuzer) zal zijn, maar dat zal ook wel beter passen bij de film neem ik aan.

neo
Daar heb je quicktime voor nodig. Ik heb geen idee wat het gaat worden en wat het ten opzichte van Elfman zal worden, ik hoor het wel eens...

Naar wat ik ervan al gehoord heb lijkt het totaal niet op Elfman's muziek. Elfman was erg orkestraal, ietwat twisted en speels, wat dit totaal niet is. De muziek is hier, wat actie betreft, veel meer in de traditionele Media Ventures stijl. Een beetje zoals King Arthur dat was; de ouderwetse, onoriginele stijl, maar dan opnieuw uitgevonden. Gooi het op een hoog volume, en het klinkt geweldig Lekker dreivend, een soort muzikaal equivalent van een achtbaan

Newton Howard's dramamuziek is mooi, maar ook weer niet meer dan dat. Verwacht niets origineels, zou ik zo zeggen (wat het eerdere bericht van Bregt al aangaf)

avatar van brooklyn
Nou, score-freak. Ik ben benieuwd naar je mening hierover...

brooklyn schreef:

Nou, score-freak. Ik ben benieuwd naar je mening hierover...

Ja, best goed hoor, hoewel je eigenlijk meer van deze twee componisten verwacht! Het zal je vast wel bevallen dat deze muziek veel sfeervoller, donkerder en dreigender is dan verwacht, terwijl de actie meer naar de achtergrond is gedrukt. Maar ja, zoals je al merkte; erg onorigineel. Wel leuk is het creatief toepassen van de wapperende vleugels / cape van Batman, wat het sterkste leitmotiv is! Op creatief verschillende wijzen toegepast, met telkens een ander effect. Voor de rest mooi, niet meeslepend als de eerdere Batman scores, maar laat uiteindelijk toch een zekere (heel andere) indruk achter

Zie voor uitgebreide mening:

Gisteren heb ik de film gezien. Viel weinog op aan te merken, behalve de andere moordscène van Bruce ouders, vond ik toch wel dat zoiets hetzelfde had moeten blijven; op het einde ook een mooie verwijzing naar de eerste Batman.

De muziek viel trouwens beter mee dan ik dacht. Weinig echt sterke thema's, maar toch behoorlijk goed was het onrustige thema dat vooral in het begin van de film (bvb tijdens de reis door het gebergte in het Oosten) mooi in de film naar de voorgrond kwam. Weinig origineel inderdaad, maar erg aangenaam om te beluisteren. Dan was er dat Batman-gefladder. Heel kort thema eigenlijk, en net zoals Batman's thema van Elfman, voelde je wanneer Batman in de buurt was (al is dat eigenlijk het minste wat ze moesten doen ).Jammer was dat ik op zich weinig James Newton Howard hoorde. Misschien was het allemaal te donker en zag hij niet goed? Ofwel heeft Howard zich geamuseerd met Zimmeriaanse actiemuziek of zorgde hij voor de taikodrums (net zoals in Snow Falling on Cedars).

Nu nog wachten op de soundtrack zelf en ik ben tevreden.

Bregt schreef:

Goldenthal motiefje is nog korter

Ik vond de muziek niet zo vet hoor, te bombastisch om mooi te zijn en niet bombastisch genoeg om indruk te maken. Pas helemaal op het einde als Batman over de camera vliegt en de aftiteling begint, toen was ik even impressed. Maar voor de rest heb ik de muziek zelfs amper opgemerkt, ik ben geen kenner die over thema's of zo kan vertellen maar ik merk toch wel als de muziek mij koud laat

Nothing beats Elfman's Score. Toch wel vreemd dat ze met twee fantastische composers zo'n zwak werk kunnen leveren.

neo
Eigenlijk het enige moment waarop de zwakheid makkelijk weggemoffeld is en mij niet stoorde was tijdens grote actiemomenten en dan nog wel in het specifiek de grote bat-mobile achtervolging.

avatar van davidov
Ik vind de soundtrack ietswat tegenvallen, alleen de actie nummers zijn vrij sterk, en de (sja wat is het?) trompet die af en toe langzaam maar zwaar op komt en dan weer 1 sec later verdwijnt is wel erg sterk gedaan.

Opzich is de soundtrack niet meer waard dan 3.5* (soundtrack heeft btw ook nog eens pirates OTC trekjes), maar omdat het gewoon tijdens de film zo verdomde goed werkt, krijgt het een 0.5* extra...

Ongelovelijk hoe goed de muziek werkte bij de film, heb ik zelden meegemaakt... 4* voor de soundtrack in zn geheel.

Jazzthieve
Lekker dreigende en donker soundtrack, de muziek neemt geen voorname rol in in de film, vooral als je het gaat vergelijken met Danny Elfman's score. Deze soundtrack kan je totaal niet vergelijken met Elfman zijn werk. Elfman liefhebbers lopen hier dus gegarandeerd tegen de lamp. De muziek is iets wat altijd op de achtergrond blijft en perfect werkt voor de film. Het is als een soort golf die bij momenten uitdeindt, zo zou ik het omschrijven.
Interessant feit misschien: Alle track titels zijn eigenlijk latijnse namen voor vleermuizen.

Jazzthieve schreef:

Waarbij de eerste letters van tracktitels 4 t/m 9 weer een woord opzich vormen...

De eerste tracktitel is eigenlijk gewoon de Latijnse benaming voor 'vleermuis', de rest idd allemaal namen van species...

Lang geleden dat ik deze nog eens beluisterde eigenlijk. Zal de moeite niet meer zijn zeker?

Mooie CD. Ik denk dat Hans Zimmer John Williams van de troon aan het stoten is. Voor mij wordt hij DE soundtrack maker.

Bregt schreef:

Ik zit sinds deze cliffhanger nu al maanden in spanning Bregt! Kom er mee voor dag, maak het openbaar!

Of het de moeite nog wel waard zal zijn

Of het de moeite nog wel waard zal zijn

lol

Zeker!
Maar nog steeds niet geweldig.

Het is nog niet zo lang geleden dat John Williams dé top componist was als het om films ging. Hij deed veel grote films en andere kwamen nooit dicht bij zijn kwaliteit in de buurt. Maar nu is er wel een die hard op weg is om John Williams van die troon te stoten...precies, Hans Zimmer. Hij viel me al eerder op met de muziek die hij maakte voor King Arthur en The Last Samurai, het was weer eens wat anders dan anders. Waar John Williams gebruik maakt van hoge uitschieters en ouderwetsere technieken om spanning te kweken (nog prachtig hoor, daar niet van), gaat Hans Zimmer juist de laagte in. Hij maakt heel veel gebruik van de bassen en lagere tonen, waardoor alles heel solide en 'stoer' overkomt. En toch weet hij tot nu toe elke keer weer zijn unikiteit te behouden. Zo heeft King Arthur vrij veel heldhaftige bsa muziek met een middeleeuws sfeertje (een van de mooiere soundtracks, als je het mij vraagt) en heeft hij aan The Last Samurai vrij veel dromerige muziek toegevoegd. Maar bij Batman Begins is hij iets meer de kant van King Arthur op gegaan, maar heeft het moderner, duisterder (stoerder) en weer op een andere manier grootser gemaakt. En wat ik een brilliante ingeving vind is het zware vleermuis-achtige geklapper dat hij in sommige nummers heeft verwerkt. Dat geeft een hele unieke sfeer aan de film, maar ook aan de nummers zelf. De CD kan heel goed losstaan van de film. Bij sommige soundtracks is het eigenlijk een vereiste om de film gezien te hebben, zodat je je beelden bij een melodie kan voorstellen. Maar deze CD kan los op zichzelf staan, al is het natuurlijk wel mooier als je de film ook erbij hebt gezien. Het enigste minpunt is, ondanks dat hij onder verschillende CD's zijn originaliteit heeft behouden, dat sommige nummers vrij veel op elkaar lijken. Al vind ik dat niet heel erg, aangezien ze heel mooi zijn. Dus vond je de muziek in de film mooi, of wil je gewoonweg een heel strak stukje muziek: dan is Batman Begins de CD voor je. 5*.

neo
En dan vergeet je James Newton Howard in je stuk te betrekken?

Beste score die ik sinds jaren gehoord heb. Die steeds spanning creërende lage dreunen , actie en stilte. Geniale muziek door 2 grootmeesters die hun stijlen perfect combineren tot iets moois.

avatar van JohnWilliams
Prachtige score, ben beniewd wat die 2 (Zimmer & N. Howard) gaan doen met The Dark Knight.

Hans Zimmer heeft in mijn ogen veel slechts gemaakt, maar dit is echt een geweldige score. Grootse, epische en duistere muziek die perfect past bij de nieuwe Batmanfilm.

avatar van JohnWilliams
Ik vooral overigens meer Zimmer tracks dan Howard tracks...

de muziek kwam in de film mooier over dan dat ik hem zo beluister. maar toch is dit een heel mooie soundtrack.

toch 5*

avatar van JohnWilliams
The Dark Knight is goed maar deze blijft beter vanwege de rustige tracks.