Frank Zappa - Joe's Garage Act I (1979)

Rock / Avant-Garde
Label: Zappa

1. The Central Scrutinizer (3:27)
  2. Joe's Garage (6:10)
  3. Catholic Girls (4:26)
  4. Crew Slut (5:51)
  5. Wet T-Shirt Nite (5:26)
  6. Toad-O Line (4:18)
  7. Why Does It Hurt When I Pee? (2:35)
  8. Lucille Has Messed My Mind Up (7:17)
avatar van joko16
jammer van het geneuzel van de Central Scrutinizer, de muziek is echter bij vlagen top!

Joy
eergisteren was ik in zweden en loop ik een kringloopwinkel binnen

vind ik deze dubbelaar, geen krasje te bekennen, voor 40 kronen, is zeg maar 4,50 euro

neus in boter

nog meer neus in boter toen in diezelfde bak ook sheik yerbouti bleek te staan, ook voor 40 kronen, ook geen enkel krasje

avatar van Reinbo
Lucky you. Ik begin een aardige vinyl verzameling te bouwen, maar deze mis ik nog...

joko16 schreef:
jammer van het geneuzel van de Central Scrutinizer

She was sucking cock backstage at the armory

Reinbo schreef:

khad um al ooit maar verkocht, ja dom dom, dus nu mooi trug

ik vind hem geen 5 waard, maar vooral nummers als rat tomago en yo mama bevallen me erg goed, de zwaargewichten van de plaat

voor de rest zit het natuurlijk prima in elkaar

of ik ooit alles van zappa of vinyl krijg, enerzijds vind ik dat als je toch gaat verzamelen je alles in huis moet hebben, dus , of, dan maar niet verzamelen, of ervoor gaan

ik ben niet zon die hard dat ik flinke pegels wil neertellen voor zappa vinyl dus het zal het 1e worden

joko16 schreef:

inderdaad

Deel 1 is verder feilloos. Deel 2 kakt zowel muzikaal als qua verhaal wel behoorlijk in, met alle seksuele meligheid, maar in deel 3 haalt ie het niveau van het begin weer.

Hoogtepunten: Joe's Garage, On The Bus (aka Toad-O Line, omdat het riffje verwijst naar Toto's Hold The Line), Why Does It Hurt When I Pee, Packard Goose en Watermelon In Easter Hay (die laatste werd later nog als aftitelingsmuziekje van de prachtige film Y Tu Maman Tambien gebruikt).

LocoHermano
Vanmiddag in de auto met verwondering zitten luisteren naar Packard Goose en Watermelons...Op dat soort momenten dringt nog maar weer eens door dat de huidige muziekscene kampt met een chronisch Zappa-tekort. Enige minpunten vind ik de te lange tijdsduur van sommige gitaarsolo's en de scrutenizert mag wat vaker z'n bek houden, dus ik hou het op 4.

LocoHermano schreef:
dat de huidige muziekscene kampt met een chronisch Zappa-tekort.

helaas heb je gelijk

LocoHermano schreef:

Zijn inderdaad brilliante composities. Ken niets wat er op lijkt. (Afgezien van andere Zappa nummers)

Joy
heb deze eigenlijk nooit goed beluisterd maar vind vandaag de juiste adapter voor mijn platenspelert en der ligtie nu op

sjah wat moet je er mee, het concept is wel grappig, gaat eigenlijk nergens over - naja , noem sex - en het is vooral boeiend vanwege dat gegeven

ook muzikaal zit het goed in elkaar maar kan overal heen, het spettert nog niet echt (niet dubbelzinnig bedoel in deze context;)

kant 1 zit er bijna op, dat zappa tekstueel los gaat op sex lijkt me nog het minst opvallend

edit, kant 2 is wat beter, outside is een classic, maar de plaat in zijn geheel kan em niet 1 2 3 bekoren tot nu toe

alle bijgeluiden die zappa normaal zo leuk maken storen nu behoorlijk

weet nog ff niet wat ik er mee aan moet , plaat 2 maar eens afwachten, mar vandaag nie meer

Je bedoelt zeker de dubbel-LP Joe's Garage Acts 2 & 3?
Outside Now staat niet op Act 1.

Joy
zit wat te slapen of ik begrijp het niet

ik heb joes garage acts II en III

dubbelelpee

waar is 1?

is die apart uitgegeven en is de MM versie ene dubbel cd?

Inderdaad, de cd is Acts 1, 2 en 3 samen.

Joe's Garage verscheen aanvankelijk als enkele LP met Act 1. Acts 2 & 3 verschenen iets later als dubbelaar.

Act 1 heb je nodig om het verloop van het verhaal te begrijpen. Pas dan vallen de latere delen op hun plek.

ok

maar kan acts 1 niet vinden in een zappa discography

Toch is het er, kijk maar Joe's Garage - lukpac.org

ok

denk dat de meeste discographies voor het gemak 1 2 en 3 bij elkaar plaatsen

Dat is omdat het niet in andere vorm op cd is te krijgen. Datzelfde geld voor de London Symphony Orchestra releases, die staan nu ook op een dubbel-cd die als 1 release geldt.

Ik heb Act 1 op LP gekocht voor 2,50. Prima Zappa plaat Ik denk er nog even over en dan geef ik straks mijn stem.

Edit:
4* krijgt deze van mij Hoogtepunten zijn: Joe's Garage, Crew Slut en Why Does It Hurt When I Pee.

Ik heb hem weer opgelegd (2008 even goed afsluiten he ), maar deze keer heb ik me ook verdiept in het verhaal erachter. Erg leuk bedacht en natuurlijk origineel als altijd, pas met het verhaal erbij merk je echt de genialiteit van dit album. En wat een geweldig gitaarspel op het eind van Toad-O Line. Ik verhoog met een halve punt.

Is het eigenlijk echt de moeite waard om Act 2 en 3 erbij te kopen, of zal ik eerst voor Apostrophe, Sheik.., Shut up and play.. etc. gaan? En een ander vraagje, waarom zijn al die Zappa albums eigenlijk zo duur?

Stijn_Slayer schreef:
En wat een geweldig gitaarspel op het eind van Toad-O Line.

Komt uit een live-versie van Inca Roads.

Originele opname staat op de cd 'One Shot Deal' onder de naam Occam's Razor.

Joy schreef:

Stijn_Slayer schreef:

Tuurlijk! Voor mij horen ze er bij zoals zout bij patat hoort.
Het verhaal gaat wat meer de diepte in (ik bedoel niet die diepte (al is die er wel )) en hij laat z'n gitaar wat vaker los (er wordt wat meer gejammed). Ikzelf heb Joe's Garage nooit anders gekend dan zoals op de cd-release, maar ik wil zeker ook de originele albums ervan hebben!

En ik vind juist dat het wél ergens over gaat, alleen pakt het verschillende zaken ineen aan in plaats van een enkel ding. Het basisgegeven is echter liefde voor muziek (Music Is The Best is dan ook hét slogan van de plaat) en de manier waarop het gebruikt (Joe en z'n band), misbruikt (rock 'n roll-leven) of onbegrepen (verbod in het oosten, 'Don't you boys play any nice songs?') wordt.

Dat spreekt mij dan wel aan, ik ga kijken of ik de dubbel elpee met Act II en III kan vinden

avatar van Edwynn
Sinds kort heb ik de cd versie in bezit. Alledrie de aktes, dus. Acts II & III spreken mij wat meer aan, omdat daarop het muzikale avontuur middels langere nummers ogenschijnlijk wat meer wordt opgezocht. Ik zeg ogenschijnlijk omdat ik heb gemerkt dat Zappa al zijn muziek doorspekt met interessante muzikale details die zich na meerdere luisterbeurten pas openbaren.
Ik ben nog niet zo lang bekend met het materiaal van de man.

Het verhaal is ook erg interessant. Een mooie absurdistische kijk op de politiek van de VS. Helemaal als je bedenkt dat Zappa enkele jaren hierna het middelpunt zou zijn van de hele PMRC hype.

LocoHermano
Fascinerend plaatje. Geniale muziek wordt afgewisseld met melig geneuzel, wat weer overgaat in catchy nummers, die weer razendsnel overgaan in op het eerste gehoor ontoegankelijke solo´s. Moet hiervoor in de stemming zijn. De ene keer vind ik het 2 sterren, dan weer 5. Stick It Out wordt hier nog niet vaak genoemd, heerlijke vunzigheid.

avatar van ricardo
Deze heb ik de afgelopen dagen ook een paar keer weer gedraait, maar vind deze van de vergelijkbare reeks jaren 70 platen met zang toch iets minder goed.

Met die reeks bedoel ik Over Nite Sensation, Apostrophe, Zoot Allures, Sheik Yerbouti en deze Joe's Garage.

Waarom ik deze iets minder vind is eigenlijk vrij moeilijk uit te leggen. Wel ik zal het proberen, ik vind deze iets minder virtuoos, en vind dat er over de hele linie te weinig gebracht word waardoor ik mijn aandacht er op den duur niet meer bij houd.

Watermelon In Easter Hay blijf ik wel 1 van de allerbeste Zappa nummers ooit vinden. En ik vind cd 2 een stuk lekkerder en makkelijker te beluisteren dan cd 1.

avatar van Reinbo
10 t/m 14( LP twee) vind ik altijd iets minder, maar de eerste en de laatste plaat (onderschat vooral Packerd Goose niet) zijn briljant!

Was eindelijk weer een meesterlijke plaat van Frank. Leuk verhaal en nog mooiere liedjes. Why does it hurt when I pee is geweldig. Frank is de Andre Hazes van de amerikaanse muziek. Teksten die er vaak niet om liegen en bij tijd en wijle schitterende muziek. Lucille!!!!!!! Heel veel mooie momenten maar de tweede helft vind ik beduidend minder dan de eerste helft. Centra Scrutinizer was goed voor maanden imiteren op feestjes en partijen.

avatar van ricardo
Deze plaat van Zappa heeft mij nog steeds niet echt weten te overtuigen. Natuurlijk heeft hij zo zijn goede momenten, maar als geheel valt deze mij toch wat tegen. Geef mij maar The Sheik, bevalt mij als totaal plaatje toch beter.

Van deze plaat draai ik vaak een paar losse nummers, vooral outside now en watermelon in easter hay. Deze laatste is weer een 'token van zijn exteme' talent.