Vice Squad - Stand Strong Stand Proud (1982)

Punk
Label: EMI

1. Stand Strong Stand Proud (3:20)
  2. Humane (2:20)
  3. Cheap (1:43)
  4. Gutterchild (2:32)
  5. Rock 'N' Roll Massacre (3:00)
  6. Fistful of Dollars (2:06)
  7. Freedom Begins at Home (2:46)
  8. Out of Reach (1:55)
  9. Saviour Machine (3:39)
  10. No Right to Reply (2:56)
  11. Deathwish (3:56)
  12. Propaganda (4:50)
  13. Tomorrows Soldier * (1:58)
  14. Darkest Hour * (1:55)
  15. Citizen * (3:00)
  16. Scarred for Life * (2:28)
  17. Faceless Men * (2:31)
avatar van RonaldjK
Stand Strong Stand Proud, een titel die de lading volledig dekt. Voortdenderende punk met zangeres Beki Bondage als blikvangster, een grote foto van de dame siert beide zijden van de binnenhoes. Ze wordt geruggensteund door hetzelfde drietal heren als op debuut No Cause for Concern liggen de tempo's van de nummers steeds weer hoog, al begint een enkel nummer kalmer.
De krachtige stem van Beki (de leden volstaan op de hoes met hun voornamen) doet niet onder voor die van haar mannelijke collega's elders, waarbij duidelijk dat de leden de nodige kritiek hadden op het reilen en zeilen van het Verenigd Koninkrijk.

Een dwarsdoorsnede. In het intro van Gutterchild klinkt kort een primitieve synthesizer, waarna de gitaar het luid overneemt; titel Fistful of Dollars is vast geleend van de beroemde western, Out of Reach behaalde als single een eenweekse notering op #68 en is daarmee de enige single van Vice Squad die ooit de Britse official charts bereikte.
Saviour Machine is een opgevoerde cover van David Bowie, oorspronkelijk op diens The Man Who Sold the World uit 1970 en No Right to Reply bevat een enkele tempowisseling. Een opvallend slot van de plaat met het einde van Propaganda, waar de groep of producer/manager Mark Byrne de archieven indook voor enkele toespraken uit/rond de Tweede Wereldoorlog en nazi-Duitsland. De boze punk krijgt daarmee een wat somber slot.
Stand Strong Stand Proud stond vanaf half mei vier weken in de Britse albumlijst, de eerste week meteen piekend: #47. Hun tweede album was tevens de laatste welke die lijst zou halen; de opvolger verscheen twee jaar later en werd de enige zonder Beki.
Sinds 1993 is er de cd-met-bonussen, om precies te zijn vijf, ook op streaming te vinden. Daarop is het weer 'gaan met die banaan'.

Op reis door new wave trein ik momenteel in februari 1982. Ik kwam van UB40 en vervolg bij het West-Duitse Spliff en album 85555.