Elbow - Dead in the Boot (2012)

Rock / Pop
Label: Fiction

1. Whisper Grass (4:30)
  2. Lucky with Disease (3:46)
  3. Lay Down Your Cross (4:41)
  4. The Long War Shuffle (4:21)
  5. Every Bit the Little Girl (4:21)
  6. Love Blown Down (4:31)
  7. None One (3:47)
  8. Lullaby (3:13)
  9. McGreggor (2:34)
  10. Buffalo Ghosts (3:37)
  11. Waving from Windows (4:17)
  12. Snowball (5:00)
  13. Gentle As (2:54)
avatar van JoostBo
Zeven jaar geleden werd deze plaat al aangekondigd, maar om onduidelijke redenen verschijnt hij nu pas: een b-kantjesverzamelaar van Elbow.
Het doel van deze verzamelaar was om de beste b-kantjes van de band te verzamelen en er tegelijk een mooi geheel van te maken; in deze opzet zijn ze geslaagd. Het album heeft een lome sfeer en dat was ook de opzet; het moest een album worden voor lome/zwoele avonden. Maar toch...

Deze dertien b-kanten - Snowball van het Help!-album uit 2005, de rest van de singles van de vijf albums - geven een mooie inzicht in het feit dat de band ook z'n best doet voor de extraatjes op singles. Helaas zijn deze dertien niet alle b-kanten waardoor er naar mijn gevoel toch een aantal mooie nummers onder de oppervlakte blijven. En dat is toch zonde, want ik denk dat niet iedereen die graag naar Elbow luistert alle b-kanten kent.
Jammer dus dat Vum Garda, About Time, The Crow, Suffer, Stumble, Puckfair, One Thing That Was Bothering Me, Loss, The Good Day, George Lassoes The Moon, Theme From Munroe Kelly, Hotel Istanbul, Our Little Boat, A Regret, Li'l Pissed Charming Tune en Ticker tape er niet opstaan. Wellicht zijn deze genoemde nummers niet allemaal even goed, maar dan had je wel een complete collectie zelfgeschreven nummers van de band gehad die het album niet haalden.

Mijn drie favorieten op dit album zijn The Long War Shuffle, Mc Greggor en Buffalo Ghosts.

avatar van Don Cappuccino
Het zou mij niet verbazen als de b-kanten gewoon net zo goed zijn als de studioalbums. Ik ken ze in ieder geval nog niet.

avatar van no code
Als doorgewinterde Elbow fan ken ik deze nummers al jaren. Allemaal bijzondere pareltjes.

Inderdaad jammer dat ze niet voor een complete verzameling van alle b kanten zijn gegaan, maar voor diegenen die niet alle singles en verzamelaars willen sparen is dit een zeer geslaagde instap naar een andere kant van de band Elbow.

avatar van willymeuf
Nu op Luisterpaal!

Ken lang niet alle nummers, dus ga er even goed voor zitten.

avatar van Don Cappuccino
51 minuten is een lange zit met een b-kanten plaat zoals deze. Het zijn namelijk zo´n beetje allemaal rustige en slome nummers. Dit album geeft echt een loom karakter en daardoor verlies ik mijn aandacht naar het einde toe. Maar ik ga deze zeker meer beluisteren.

avatar van Sparks
no code schreef:

Vreemd, ik beschouw mijzelf ook als een doorgewinterde Elbow fan, maar gek genoeg heb ik mezelf nooit echt verdiept in de B-sides. Ik ken slechts enkele nummers (Snowball, Lullaby) al wel. Ik moet zeggen dat er aardig wat leuke nummers tussen zitten en het lekker wegluisterd. 51 B-sides vliegt voorbij. Het album heeft inderdaad een sloom karakter maar ik begrijp dat dat juist de insteek was van deze complementaire set nummers.
Wispering Grass en Lay Down your Cross springen eruit. Beide B kantjes van Cast of Thousands zie ik. Ook al zo'n sloom maar o zo mooi album met pareltjes als Not a Job, Switching Off, en Grace Under Pressure.
Ik ga deze B-sides nog vele malen beluisteren dit jaar denk ik.

Elbow gooit hun goede naam een beetje te grabbel met deze release. De nummers halen duidelijk het niveau van de albumtracks niet. Ik vreesde dat het geen samenhangend geheel zou vormen, maar dat valt gelukkig mee. Vind de nummers over het algemeen tamelijk laks klinken en ze vertonen een gebrek aan spanning. Zoals Don Cappuccino al zegt is 't allemaal wel erg traag (en wat mij betreft meer dan eens saai).

Dit wordt de eerste Elbow die ik niet ga kopen.

avatar van erwinz
Je zou zeggen dat B-kantjes van Elbow nog altijd goed zijn voor een prima album. Dat blijkt ook zo te zijn. Dead In The Boot is wel wat eenvormiger dan de reguliere platen van de band omdat de stemmige tracks domineren, maar alles bij elkaar is het toch weer erg mooi.

Lees mijn volledige recensie op:
De krenten uit de pop: Elbow - Dead In The Boot - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin

Stijn_Slayer schreef:

Dit wordt de eerste Elbow die ik niet ga kopen.

Ik ga hem nu nog niet kopen. Dit is echt zo´n plaat die ik koop als hij 10 euro of goedkoper is. Haalt nergens het niveau van de studioalbums maar het is een lekker plaatje. 3,5 ster.

avatar van Ice Cream Man
Vreemd en jammer dat Hotel Istanbul hier niet opstaat, bescheiden toppertje toch wel.

avatar van DirkM
Don Cappuccino schreef:

Hij is al verkrijgbaar voor 10 euro, dus waar wacht je nog op?

Zelf ben ik ook nog niet zo onder de indruk van deze "besides". Allemaal nieuwe nummers voor mij, ik kende alleen 'lullaby' van tevoren. Fijne muziek met een - het is al eerder gezegd - lome, trage sfeer. Niets mis mee op zich, maar ik denk eerder dat het voor mij aanleiding is om eerdere platen weer te gaan herbeluisteren. Daar wordt iets meer gerockt (m.u.v. BARB), waardoor het geheel wat evenwichtiger is.

avatar van Don Cappuccino
Maar dat is online, ik koop liever in de winkel.

avatar van gewe
leuke verzamelalbum van b-kantjes vooral voor de freaks denk ik...favoriet Buffalo Ghosts.

avatar van Cor
Cor
Poeh, dit zijn geen afdankertjes. Ik vind dit album met b-kantjes beter dan het laatste reguliere album 'Build A Rocket Boys!' Die vond ik wat vlak. Deze plaat is ook niet heel dynamisch, maar er zitten toch een hoop pareltjes en in het genre 'rustig en traag'. Mooi dat dit uitgebracht is.

avatar van terom
Ik vind dit B-kantjes album beter dan hun vorige reguliere album:

The Hatful of Hollow van Elbow (van die andere song smeden uit Manchester)

"Mag ik dat zeggen, Ja dat mag ik zeggen!"

"Don't see me drinking alone..." : tranen in mijn ogen!

avatar van meneer
Ik vind het een top album. Als je dit materiaal overhoudt na je werkelijke albums dan ben je als artiest gezegend ! Vind ' Lucky With Disease ' helemaal heerlijk. Een bepaalde Pink Floyd sfeer door de ' Speaking Voices ' op de achtergrond.

' Waving from Windows ' is ook zo'n intrigerend nummer die mij meteen raakt. En veel herkenbaarheid bij de overige nummers.

Mooie aanvulling die op zichzelf kan staan. Knap !

avatar van TEQUILA SUNRISE
Verstilde pracht van de heren van Elbow, hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat prachtnummers als The Long War Shuffle & Lullaby niet op een regulier album zijn verschenen.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Bij mij strijden verbazing en verwondering nog steeds om voorrang dat Elbow deze nummers als " restmateriaal " over had.
Dit heerlijk ingetogen album kan in mijn ogen met gemak wedijveren met hun laatse studioplaat.
De warme vocalen van Guy Garvey passen zo mooi bij deze muziek.
En wat hierboven al geschetst werd; je bent als artiest inderdaad gezegend als je deze nummers ( tijdelijk ) op de plank kan laten liggen.
Enkel Snowball & Every Bit The Little Girl vind ik wat minder, voor de rest van bijzonder hoog niveau met The Long War Shuffle, Lullaby, Lucky With Disease & Lay Down Your Cross als absolute hoogtepunten.

avatar van vin13
Het eerste en enige album dat ik net gekocht heb en dat bevalt uitstekend. Voor mij voelt het album wel als 1 geheel en niet als restjes bij elkaar gezocht.
Ik kan nu dus verder op zoek naar de andere albums en dat kan toch niet misgaan?
Lay down your cross is mijn favoriet.

avatar van m. pedri
Er zijn van die albums waar herinneringen aan kleven. Elke keer als je het opzet, komen de beelden en gevoelens weer boven. Dit is zo'n album.
De hele nacht ben ik wakker gebleven om bij mijn stervende oma te waken. Op het moment dat de zon boven de horizon lijkt te komen, blaast zij haar laatste adem uit. Bij thuiskomst na deze lange, emotionele nacht ligt dit album op de deurmat. Elke keer dat ik 'm draai is een herinnering aan dat moment, die dag. Is dat vervelend? Nee, het is misschien daarom voor mij wel zo'n bijzonder en mooi album.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Na lange tijd weer eens herbeluisterd, blijft een prachtalbum. Eerder al favorieten aangegeven, daar voeg ik graag nog het mysterieuze Waving From Windows aan toe. Het prachtige Lullaby blijft voor mij het hoogtepunt van de plaat.

avatar van HarryMetcalfe
Bedankt allemaal, ik heb hier vorige week net aan gedacht, maar wist niet dat ik hulp nodig zou hebben op dit forum