Warren Zevon - Excitable Boy (1978)

Label: Asylum

1. Johnny Strikes Up the Band (2:40)
  2. Roland the Headless Thompson Gunner (3:40)
  3. Excitable Boy (2:36)
  4. Werewolves of London (3:22)
  5. Accidentally Like a Martyr (3:33)
  6. Night Time in the Switching Yard (4:09)
  7. Veracruz (3:23)
  8. Tenderness on the Block (3:50)
  9. Lawyers, Guns and Money (3:23)
  10. I Need a Truck * (0:50)
  11. Werewolves of London [Alternate Version] * (3:41)
  12. Tule's Blues * (3:13)
  13. Frozen Notes * (1:59)
avatar van musicfriek
Ik wist niet dat deze man zoveel soloplaten heeft gemaakt, maar ik moet ergens beginnen he? Ik denk dat ik met dit album een goede start heb gemaakt

Erg fijne popliedjes in de categorie singer/songwriter (ik mis deze categorie trouwens op de site, misschien een optie om deze ook bij genres toe te voegen?). Door dit album ben ik wel nog meer nieuwsgierig geworden naar meer werk van deze inmiddels overleden Warren Zevon.

avatar van Ronald5150
Ik leerde de naam Warren Zevon kennen tijdens een concert van blueszanger en gitarist Ian Siegal. Hij coverde destijds een tweetal nummers van Zevon, namelijk "Carmelita" en het ook op "Excitable Boy" terug te vinden "Werewolves of London". Vervolgens heb ik "Excitable Boy" beluisterd en hoorde een hele andere versie van "Werewolves of London". Blijkbaar had Siegal er zijn eigen interpretatie aangegeven. Ik besefte me eigenlijk dat de nietszeggende Kid Rock de inspiratie blijkbaar bij Warren Zevon had gehaald. Tot zover mijn introductie tot Warren Zevon. Het beluisteren van "Excitable Boy" leert me dat Zevon vooral een begenadigd tekstschrijver is waarbij zijn verhalen en teksten vooral erg slim zijn. Vaak een cynische en met zwarte humor overgoten kijk op de maatschappij. Op "Excitable Boy" is dit ook terug te horen. De teksten van de titeltrack en "Werewolves of London" zitten vol zwarte macabere humor. Zo gaat "Veracruz" in op de Amerikaanse bezetting van Veracruz. "Lawyers, Guns and Money" verhaalt over de koude oorlog en is "Roland the Headless Thompson Gunner" een grauw beeld van een met huurlingen overspoeld Afrika. De muziek is op het eerste oor niet heel bijzonder, vernieuwend of ingenieus. De teksten, daar gaat het om. En hoe vaker je het luistert hoe meer impact ze hebben. Maar zelfs de muziek geeft zijn schoonheid prijs naar mate de plaat meerdere malen gedraaid wordt. Uiteindelijk vind ik "Excitable Boy" vooral mooi door de teksten. Warren Zevon is een meesterlijke liedjesschrijver.

avatar van Tonio
Ik had weer eens zin in de muziek van Warren Zevon. En dan draai ik er meestal wel een paar albums achter elkaar. Dit keer een greep in zijn vroegste oeuvre.

Excitable Boy is wellicht zijn meest bekende en populaire album. Niet zo gek omdat het eigenlijk allemaal goede of heel goede songs bevat. En ja hoor, ook na al die jaren verliest het niets van zijn glans.