Efterklang - Piramida (2012)

Denemarken
Rock / Electronic
Label: 4AD

1. Hollow Mountain (5:26)
  2. Apples (4:16)
  3. Sedna (4:10)
  4. Told to Be Fine (3:44)
  5. The Living Layer (3:25)
  6. The Ghost (4:29)
  7. Black Summer (6:31)
  8. Dreams Today (3:01)
  9. Between the Walls (5:29)
  10. Monument (5:39)
avatar van king_pin
Hee er komt een nieuwe Efterklang uit! Zeer bijzondere groep, ben erg benieuwd of ze de meer song georienteerde lijn van Magic Chairs doortrekken of dat ze weer composities ala Parades gaan maken.

avatar van staralfur
Eerste indruk is alvast positief

Yann Samsa
Na wat interviews en uitleg over inspiratiebronnen; dit moet wel een zéér fijne plaat worden. Volgens Knack is de latere Talk Talk sound en Tuxedomoon aanwezig.

avatar van staralfur
Intussen heb ik de plaat al zo'n 5 keer gehoord en ik vind het prachtig! Ik ga gauw een kaartje kopen voor het concert in Eindhoven - dit moet gewoon live gehoord worden mét orkest.

Conversation 16
Eindelijk dan de plaat die er maar niet uit wou komen. Wat een prachtig album dit.

avatar van Jacktherapper
Ontzettend mooi dit. Vandaag dan eindelijk uitgekomen en als ik naar buiten kijk heb ik er alle begrip voor, dit klopt precies.

Heel smooth album, dat op het eerste gehoor een beetje de tierelantijntjes van de eerdere albums mist, maar desalniettemin erg fijn in het gehoor ligt zonder ook maar een moment makkelijke muziek te worden. Voorlopig 4 sterren.

(verwijderd)
Mooi hoor dit.. Bij Pyramids krijg ik wel steeds een Editors - In This Light.. gevoel

avatar van staralfur
Editors? Die hoor ik er niet in terug... wel elementen Radiohead, Sufjan Stevens en Bon Iver.

Conversation 16
Net de vinyl versie binnen

avatar van nightfriend
Het is zeker wel een mooi album, zeker de eerste helft. Maar tegen het einde slaat de vermoeidheid bij mij toch toe. Album mist soms wel wat pit. Daarom toch 3,5* in plaats van de 4 die ik aanvankelijk wilde geven.

nightfriend schreef:

Juist die laatste 3 tracks zijn subliem.

avatar van nightfriend
Ik vind het ook geen slechte tracks hoor. Maar de beste zijn volgens mij toch 1 t/m 3 en 6, 7. Na het geweldige Black Summer had Dreams Today een mooie rustige afsluiter kunnen zijn. Het album is met 46 minuten misschien niet zo lang, maar het voelt wel zo; 40 minuten was wat mij betreft genoeg geweest.

Ik ben het er wel mee eens dat het album wat meer pit zou morgen hebben, kabbelt nu wat te veel door. Staan overigens wel een paar schitterende stukjes muziek op (Dreams today is subliem)

avatar van RogerV
Ik kende deze band nog niet. Maar mooie muziek dit. Heerlijke sfeervolle klankvelden. Zeer boeiend instrumentarium. Een soort ambientpop.

De stem van die zanger vind ik soms helaas iets te zeurderig. Maar verder goede muziek dit.

avatar van king_pin
De lijn die ze met Magic Chairs zijn begonnen (minimaler) heeft Efterklang hier verder door getrokken. Waar de vorige daardoor wat poppier klonk gaat Piramida nog verder tot een beheerste en kalme kamermuziek achtige pop. Ik moest er de eerste luisterbeurt erg aan wennen. Mijn oren waren nog steeds afgesteld op een orkestrale Parades deel 2, maar die stijl is nu definitief voltooid verleden tijd vrees ik.
Tweede luisterbeurt kwam Piramida een stuk beter binnen en nu vind ik het inmiddels een erg mooi album. Het is er wel een waar je voor in de stemming voor moet zijn, anders gaat ie vervelen. Maar zoals nu, in de namiddag met de zon en een beetje futloos is het een heerlijk muziekje!

avatar van Bill
Ik kende Efterklang nog niet, maar zoals ik iedere maand doe, maak ik een playlist in Spotify van alle albums die mij wel interessant lijken bij de recensies van de laatste OOR. En nu stond dit album bij de recensies, en werd goed besproken ook.

Het album is een heerlijk relaxed album, en de zanger heeft een, daarvoor, uitermate geschikte stem, die af en toe doet denken aan The National.

Voor mij een perfecte "late night" CD! Top om laat op de avond eens op te zetten. Daar past het erg goed bij, wat mij betreft.

avatar van venderkets
Muzikaal prima, maar doet me emotioneel gezien (nog) niet veel.

Efterklang..... dat zou echt iets voor mij moeten zijn en zo kwam ik ooit terecht bij het album Parades dat viel in de categorie 'leuk maar ook niet veel meer dan dat'. Opvallend omdat ik nogal gecharmeerd ben van barokke toevoegingen in muziek.
In elk geval was het genoeg om de opvolger Magic Chairs ook te beluisteren. Ook daar hoorde ik kleine elementjes van artiesten die ik persoonlijk erg goed vind. Ik hoorde een snufje Shins, Björk, Irrepressibles en ietsje Sufjan. Een superalbum zou dat moeten zijn maar nee.... ik vond het eigenlijk nog minder dan Parades.

Waarom ik dan nog aan Piramida ben begonnen weet ik zelf ook niet. Minder toeters en bellen misschien? Want als diezelfde toeters en bellen die ik altijd zo waardeer in muziek juist bij Efterklang niet uitpakten dan misschien wel een wat soberder sound wat dit album volgens de berichten zou moeten zijn.

En opeens kwam daar de band Wild Beasts in beeld. Een band die ik vanaf het begin wel erg goed vond maar waar laatste album Smother er wat langer over deed bij mij maar uiteindelijk wel heel hoog gewaardeerd werd. Die nare term 'groeiplaat' was er van toepassing.
En na de eerste vier nummers van deze nieuwe Efterklang bekroop mij meer en meer het gevoel dat Piramida ook wel eens die richting op zou kunnen gaan.
Verdomd! Minder toeters en bellen, soberder en juist dan slaat het notabene bij mij aan. Ik kreeg al zo'n voorgevoel en het blijkt uit te komen want ondanks dat het hele album er eentje is van weinig pit of feest klopt het op de één of andere manier voor mij.

Geen uitschieters maar drie kwartier een haast hypnotiserende sfeer. Zoek het juiste moment uit om het draaien en je beleeft echt dat sprookjesachtige zoals de naam van de band doet vermoeden. Een wat grauwe, donkere herfstochtend als vandaag, de schemering die invalt om een lange herfstavond in te luiden, een mistig bos wellicht (neem die mp3-speler mee) en later dit jaar zie ik het ook wel gebeuren op kille winterse dagen.

Efterklang is er in geslaagd om mij nu wel volledig in te pakken met een uiterst sfeervol album waar subtiliteit het toverwoord blijkt te zijn.

avatar van Don Cappuccino
Dat niemand hier met de naam Scott Walker is gekomen, daar doet het me af en toe behoorlijk aan denken. Die prachtige orkestpartijen hebben weg van een album als Scott 3. De zanger doet me dan weer denken aan die van The National. Er wordt echt een hele mooie sfeer neergezet die mij makkelijk meeneemt. Nergens is deze plaat saai. Deze ga ik zeker vaker luisteren en ga meer opzoeken van Efterklang.

avatar van midnight boom
Begin dit jaar vertrok het Deense Efterklang naar het kolenmijndorp Piramida; een mysterieuze en verlaten plaats dichtbij de Noordpool. "Er waren meer ijsberen dan mensen" aldus de band. Het trio verzamelde er negen dagen lang bijzondere geluiden. Terug in de bewoonde wereld, werd er drie kwart jaar onafgebroken gesleuteld aan het vierde album. Efterklang blijft van origine een experimentele band, wat betekend dat er ook op 'Piramida' weer een nieuwe richting wordt ingeslagen. Het resultaat is dé gedroomde Efterklang plaat waarbij na elf jaar eindelijk alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Voor hun vierde studioalbum is Efterklang eens anders te werk gegaan. Bombast en creatieve chaos hebben plaats gemaakt voor artistieke popliedjes met sublieme arrangementen. De band slaat hiermee een brug tussen klassiek en indie met speelse ruimte voor elektronica. 'Piramida' is een rijke luisterplaat geworden die vol staat met sfeervolle composities en kleine muzikale details. Wel duurt het even voordat album al zijn schoonheid bloot stelt.

De eerste noten van het album refereren meteen naar Piramida. In het prachtige 'Hollow Mountain' horen we een metalen olie tank die als instrument figureert. De albumopener is aangekleed met strijkers, blazers en een 70 koppig koor. Op papier klinkt het alsof we hier met het nieuwe album van Muse te maken hebben, maar in de praktijk blijven deze orkestrale popliedjes altijd subtiel. Efterklang bevat daarmee (nog steeds) het bezwerende van Sigur Rós of Godspeed you! Black Emperor. Daarnaast is de frontman Casper Clausen beter gaan zingen. Zijn stem is donkerder en melancholischer dan voorheen, waardoor vergelijkingen met Tinersticks en the National niet uit blijven. Het zorgt zo nu en dan voor kippenvel.

Hoogtepunt van het album heet 'Black Summer' waarin de bijzondere orkestratie naar mijn mening het best tot zijn recht komt. Single 'Appels', waarin de band de meest noordelijk gelegen piano ter wereld heeft opgezocht, is ook tof. Een minpuntje kent deze bijzondere plaat wel. Het album ademt gedurende de 46 minuten een behoorlijk eenvormige sfeer waardoor het geen geschrikte plaat is om meerdere keren achter elkaar te beluisteren. Het enthousiasme dat ik een paar weken geleden voor 'Piramida' voelde is daardoor wat afgenomen. Dat neemt niet weg dat dit een bijzonder sfeervolle plaat is om heerlijk bij weg te dromen.

van: Piramida album review Daan'...

avatar van hallo!
Monument is echt onbeschrijfelijk mooi.

avatar van keijzm73
Gisteren live gezien in Catharinakerk Eindhoven. Album inmiddels omarmd om te blijven koesteren. Al was het alleen maar vanwege het fenomenale optreden gisteren met het Sinfonia Rotterdam. Wat was dat belachelijk indrukwekkend, ademdenemend en (eigenlijk) onbeschrijflijk mooi. Velen 'lopen weg' met de eerdere albums van Efterklang. Ik heb ze leren kennen met hun voorgaande album 'Magic Chairs'. Prachtig album met het nummer 'Modern Drift' als hoogtepunt. Het duurde dan ook even voordat ik de overtreffende pracht van 'Piramida' hoorde. Na gisteren zal ik ook de eerdere albums weer eens een kans geven..

Hieronder een stukje (copy/paste van mijn Facebook) over het optreden van gisteren om een impressie te geven. Voorlopig geen optredens meer in Nederland! En Brussel vanavond is helaas uitverkocht...

Circa 25 man/vrouw op het podium/ altaar (ik raakte de tel kwijt). En er stond niemand teveel. Dat wil zeggen. Iedereen had zijn aandeel in het totaal. Nou ja, misschien behalve 'Peter Broderick' die het voorprogramma op sfeervolle wijze verzorgde. Broderick stond tijdens Efterklang met ze mee te spelen op een keyboard. Al kan ik niet zeggen dat ik hem er ergens bovenuit heb horen komen. Maar goed hij had er plezier in en wij ook. Dit was dan ook echt zo'n optreden wat een speciaal plekje krijgt. Vanwege de lokatie, het redelijk unieke Efterklang. Het samenspel met het symphonisch orkest en niet te vergeten het plezier waarmee het werd neergezet. Wat een heerlijke vibe. Wat hadden ze er zin in. Wat speelden ze met een overtuigend plezier. Iedereen in de kerk genoot! En Efterklang zelf genoot minstens net zoveel. En dat heeft altijd erg veel toegevoegde waarde bij een optreden. Perfecte maar statisch afgewerkte optredens ben je zo weer vergeten. En als je denkt; mooier/ beter wordt het niet, spelen ze als toegift ook nog het nummer waar velen op hoopten; 'Modern Drift'. En na de tweede toegift vroeg zanger Casper Clausen aan ons wanneer wij nu eindelijk eens weg gingen. Maar ja, helaas. Hij kwam nagenoeg niet over ons applaus heen. Dus na de tweede toegift gaf Clausen aan geen (voorbereidt) repertoire meer te hebben en vroeg ons welk nummer we nogmaals wilde horen, waarbij we mochten kiezen uit 'Apples' en 'Ghost'. En de laatste werd het. En zelfs daarna werd er met moeite afscheid genomen van het gevolg...

Extra info, waarin nog wat interessante namen worden genoemd;
Concertagenda - Sinfonia Rotterdam - sinfoniarotterdam.nl

avatar van midnight boom
Het was inderdaad een fantastisch concert!

avatar van The Scientist
Wat een slecht stuk, Broderick is gewoon bandlid van Efterklang, niet iemand die zomaar even meespeelt.. Net als zijn zus Heather Woods Broderick, wiens soloplaat ook erg aan te raden is.. Verbaast me wel dat hij er geen viool bij speelde?

Verder hebben ze het samenwerken met orkest natuurlijk al vaker gedaan, Performing Parades is zelfs een prachtige registratie hiervan!

Deze plaat staat hoog op mijn nog-luisteren lijst

avatar van The Scientist
.. en nu geluisterd, weer een erg herkenbaar Efterklang-plaatje.. en wat gestroomlijnder, meer doordacht geluid dan op eerdere platen voor mijn gevoel, hetgeen zowel voor- als nadelen heeft.

Voordeel is dat het een erg coherent album is dat goed als album achter elkaar wegluistert, waarop echt een sterke sfeer neer wordt gezet (kan me levendig voorstellen dat dat met orkest ook erg mooi is). Het is ordelijker en daardoor een stuk beter te volgen dan Parades.

Het nadeel is dat het speelse, frivole er wel een beetje vanaf gaat op deze manier. Waar Parades nog volstond met allerlei vrolijke liedjes die alle kanten op gingen en meeslepend waren in hun variatie is dat er nu een beetje vanaf.. Met Magic Chairs ben ik niet bekend genoeg om die ertussen te plaatsen, maar die ond ik meen ik niet heel sterk.

Of de ontwikkeling die ze doormaken helemaal positief is valt dus te betwisten (let op: hiermee wil ik niet zeggen dat dit album een achteruitgang is), maar ik vind het in ieder gevaql positief dat ze een ontwikkeling doormaken..

Een plaat dus die erg goed af te wisselen is met eerder werk!

avatar van Broem
Tjonge wat had ik hoge verwachtingen van dit album. Behoorlijk gehypt in de lokale pers de afgelopen tijd. Een gloedvol stuk in het Eindhoven Dagblad ( kwaliteitskrant dat dan weer wel) omtrent dit nieuwe album, de locatie van de opnames en het hierboven omschreven concert in de Catharinakerk te Eindhoven. Ik had een soort van Trentemoller meets Kraftwerk in gedachte. Jammer maar helaas. Een flauw album wat de geschreven verwachtingen niet in lost. De soundscapes zijn marginaal en het album kabbelt maar wat voort. Weinig bezielende nummers. Komt de irritante stem van de zanger nog bij. Ik mis de spanning, de wendingen, de geluidseffecten. Mooie staaltje van pluggen en marketing. Dit album maakt de geschreven verwachtingen muzikaal niet waar.

avatar van keijzm73
The Scientist schreef:

Deze plaat staat hoog op mijn nog-luisteren lijst

Ook goedenavond. Fijn dat je nuances probeert aan te brengen. Alleen wat jammer dat je het zo ongenuanceerd doet En dan twijfel ik ook nog eens aan hetgeen je redelijk fel tot uiting brengt. Ik pretendeer het niet te weten, daar boeit het me te weinig voor. Broderick is volgens mij juist datgene wat jij beschrijft; 'iemand die zomaar even meespeelt'. Zover ik weet is Broderick een 'gelegenheidsartiest' en niet een vast bandlid van Efterklang. En hetzelfde geldt voor zijn zus. Beiden vallen ze regelmatig in (bij live optredens). Broderick en naar jouw eigen schrijven doet ook Heather naast Efterklang haar eigen projecten. Overigens heb ik het niet eens over zijn zus gehad.

Daarbij verbaasde het mij juist helemaal niet dat hij geen viool speelde. Of bedoelde je op het album van zus Heather? (beetje verwarrend opgeschreven door je). Ik dacht 5 violen geteld te hebben op het podium. En dat ze vaker met orkest spelen is inderdaad geen nieuws. Dat was nu precies de opzet van dit album/ project las ik ergens. De première van 'Piramida' hebben ze zelfs gedaan in het Opera House te Sydney. Op YouTube is een mooie video te vinden waar ze het nummer Ghost spelen.

Wil ik toch ook graag het volgende kwijt nu ik ineens een recensie van je zie verschijnen. Je vergelijkt dit album met eerder werk van ze, herkent het en zegt dat ze een mooie ontwikkeling doormaken, terwijl je hun voorgaande werk 'Magic Chairs' nog niet eens weet te beoordelen. En vandaag neem je 'Piramida' even in een paar uur tot je. Dat vind ik merkwaardig. Binnen een paar uur een album weten te waarderen, maar geen oordeel hebben over een album dat al 2 jaar uit is. En vervolgens schrijf je dat je jezelf levendig kan voorstellen dat het met orkest ook erg mooi is. Uh ja, zoals gezegd; het album is geschreven om met orkest te spelen. En wat je eerder zelf al schreef; ze hebben het vaker gedaan..

Het was dan ook niet voor niets dat ik dit schreef:
keijzm73 schreef:

Het album is erg mooi. Maar ik ook hoor ik dat het album minder indrukwekkend is dan het optreden met orkest. Echter zal het album me altijd herinneren aan dat optreden. En oké, misschien gebruikte ik iets teveel superlatieven

keijzm73 schreef:

Ik chargeer ook wel eenbeetje natuurlijk, natuurlijk niet zo heel vriendelijk, maar ik was gewoon niet in een heel vriendelijke bui gisteren

En tja, Efterklang is meer een collectief, met een zekere kern die vast is op de lange termijn (vanaf het eerste album) maar vanaf de live-uitvoeringen van Parades zijn beide Brodericks vrijwel vast lid, zowel op studioplaten als live zijn ze intensief betrokken. In die zin zijn ze toch meer vast lid dan gastmuzikant (de 'harde kern' bestaat volgens mij slechts uit 3-4 mensen). Het feit dat ze ook solo-dingen doen doet hier in mijn ogen niets aan af. (is Johnny Greenwood gastmuzikant bij Radiohead omdat ie ook wel eens iets anders doet?).. Dan zou in de jazzwereld vrijwel elke band louter uit gastmuzikanten bestaan

Wat viool betreft bedoelde ik inderdaad live, ik heb ze Parades zien spelen met het metropoolorkest (en later nog eens anders) en daar speelde hij toch ook nog veel viool (ondanks dat er nog tig violisten op het podium stonden).. Die viool was ook goed herkenbaar en voegde echt iets toe. (Hij speelt ook viool op de plaat van zijn zus trouwens, maar dat los daarvan... die plaat vind ik veel beter dan zijn solo-dingen trouwens)

Tja, ik ken mijn muzieksmaak beter dan jij... En vooral je bewering dat ik 'geen oordeel' zou hebben is onjuist. Ik heb Magic Chairs destijds enkele keren geprobeerd, maar die heeft me nooit echt weten te pakken. Aangezien dit (zoals je zelf zegt) al 2 jaar geleden is kan ik me niet meer precies herinneren hoe die precies klonk, elke keer dat ik daarna iets van Efterklang op wilde zetten greep ik vaker naar Tripper, Parades, en vooral Performing Parades.

Wat mijn mening over dit album betreft ben ik terughoudend als ik terughoudend moet zijn, maar ken ik mijn smaak goed genoeg om om redelijk betrouwbaar in te kunnen schatten dat ik dit na 2 keer wel goed op waarde weet te schatten. Zo ingewikkeld is het ook niet, het is niet echt iets waar ik aan moet wennen (als ik dat gevoel wel had gehad zou ik dit bericht hierboven nooit hebben geplaatst)... Het varieert gewoon per album hoe snel ik er iets over kan zeggen, en deze is aan de snelle kant.

Verder zal ik nooit weten of ik deze met orkest beter vind dan Parades met orkest, maar een van de sterke punten daarvan was hoe de speelse dingen op het album naar arrangementen waren omgezet, en ik betwijfel of dat hier zo mooi gebeurt. Maar deze zal weer andere voordelen hebben (die ik dus niet kan beoordelen omdat ik het niet gezien heb)