Little River Band - Lonesome Loser (2011)

Alternatieve titel: Best Of - Live

1 stem

Australiƫ
Label: ZYX

1. Man on Your Mind (5:57)
  2. This Place (4:51)
  3. Take It Easy on Me (3:50)
  4. Lonesome Loser (4:20)
  5. Where We Started From (3:47)
  6. Reminiscing (3:38)
  7. Happy Anniversary (4:12)
  8. Who Made the Moon (5:00)
  9. The Night Owls (6:15)
  10. Help Is on the Way (4:09)
  11. It's Not a Wonder (4:38)
  12. I Think I Left My Heart with You (3:54)
  13. Cool Change (5:57)
  14. Lady (5:52)
  15. Magazine Girl (3:28)
  16. Just You and I (3:49)
  17. Look in Your Eyes (4:16)
avatar van musician
Dit is een concert uit 2001, maar de Little River Band bestaat nog steeds en toert ook nog steeds. Dat is te zeggen, er zijn muzikanten die optreden onder die naam.

Glenn Shorrock (definitief gestop in '96), Graeham Goble ('92), Beeb Birtles ('83) en drummer Derek Pellici ('98) zijn voor mij bekende namen, erkende Little River Band leden. In 2001 was er al een hele nieuwe lichting, rond Wayne Nelson en Stephen Housden, die respectievelijk in 1979 en in 1980 bij de Little River Band zijn gekomen (Alleen Nelson speelt na een onderbreking in 2012 nog bij de groep).

In totaal heeft de Little River Band inmiddels 33 leden versleten.

Tja, dan krijg je dus een album met veel bekende LRB nummers, geschreven door met name het trio Shorrock, Goble en Birtles, maar dan door een compleet nieuwe setting.

Is dat nog aanvaardbaar of proberen hier b-categorie muzikanten een graantje mee te pikken van de oude bandnaam? Het trekt, althans in 2001, blijkbaar nog steeds publiek. De mededeling dat ze blij zijn weer terug te zijn gekomen (ergens in de VS) "na al die jaren" is natuurlijk een gotspe.

En toch wordt er nog een heel aardige set neergezet, inclusief de harmonieën waar de band destijds zo beroemd om was. Geen flauw idee wie er allemaal zingen (hele summiere info bij de cd), maar het is acceptabel. De nummers worden vrij mellow gespeeld, er zijn weinig uitvoerig solerende gitaristen, dat heeft natuurlijk ook nog nooit bij de band gepast.

Maar desondanks worden de oude nummers opmerkelijk vitaal neergezet en blijkt de bezetting van de groep redelijk wat respect op te brengen voor hun oude leermeesters.

Het is een band uit Australië, misschien zijn alle vetes en alle Hoekse en Kabeljouwse twisten rond de LRB wel aan ons voorbij gegaan.
Nu ik dit zo schrijf, dit is natuurlijk inmiddels gewoon een tribute band geworden. Anders bestaan ze over 50 jaar nog steeds en het lijkt mij toch te adviseren conclusies te trekken als geen van de originele leden al 20 jaar niet meer meespeelt.

Wie dan nog een keer Help is on it's way brengt onder de naam Little River Band is op z'n minst een leugenaar....

avatar van bikkel2
Een tribute-band is de enige benaming die ik hier voor heb. Uit een soort protest laat ik dit album dan ook links liggen.

Van de latere periode heb ik een concert van Birtles, Shorrock & Goble op dvd (Full Circle) en dat is de authenieke LRB.

Na een aantal songs zegt Shorrock dan ook het volgende:

We're not the Little River Band , but we sound bloody well like it.

En hij heeft gelijk.

avatar van musician
Dan is de vraag buitengewoon opportuun waarom Shorrock, Goble & Birtles niet meer in de Little River Band spelen en blijkbaar later wel "gewoon" met z'n drieëen.

Misschien heeft het met de naamsrechten te maken en dat die niet meer bij hen liggen. Maar je zou toch verwachten dat de oprichters destijds daar al afspraken over zouden hebben gemaakt.

avatar van bikkel2
Het klopt dat de 3 niet meer de rechten bezitten over de naam. Een veel voorkomend probleem bij classic rock bands.
Contractueel is er dan iets mis gegaan en zodoende gaan er musici mee aan de haal die niets met de oorsprong van de groep te maken hebben.

Zal ongetwijfeld wel weer de nodige rechtzaken hebben opgeleverd.
Ik begrijp dan ook wel dat Shorrock, Birtles en Goble daar verder niets mee van doen willen hebben.
Het is allemaal vreemd, maar het gebeurt gewoon.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Op het solo album van Graham Goble The Days Ahead uit 2006 heet het afsluitende nummer
Someone"s Taken Our History ( in samenwerking met Glenn Shorrock )
Goh, waar zou dat nummer nou over gaan