Jake Bugg - Jake Bugg (2012)

Folk / Rock

5. Simple as This (3:19)
  6. Country Song (1:49)
  7. Broken (4:07)
  8. Trouble Town (2:50)
  9. Ballad of Mr. Jones (2:39)
  10. Slide (3:08)
  11. Someone Told Me (2:36)
  12. Note to Self (2:40)
  13. Someplace (3:32)
  14. Fire (1:45)
  15. Kentucky * (2:13)
  16. Love Me the Way You Do * (2:25)
  17. Green Man * (2:30)
avatar van starsailor
Wat is 'Broken' toch een prachtig mooi nummer

avatar van Oldfart
Na zo' n 20 spins is de glans er wel een beetje van af. Kan zelden meer het hele album uit draaien.
Maar 't knulletje blijf vooralsnog wel in de gaten houden.

avatar van IMPULS
Album zakt naar het midden en vooral einde in. Plumpudding-album. Het frisse is minder fris en gaat zelfs onverschillig klinken.
Wél interessant debuut, maar teveel eenduidige composities.

IMPULS schreef:
Wél interessant debuut, maar teveel eenduidige composities.

Fijn dat smaken verschillen want Broken, The Ballad of Mr. Jones en Slide behoren wat mij betreft toch tot de betere nummers van het album.
Uiteraard staan er ook genoeg mindere goden op deze plaat (Country Song o.a.) maar een interessant debuut is het zeker. Kereltje is 18 jaar!

Ik zal op 10 maart naar zijn concert in Tivoli gaan!!

beaster1256
dat kopje op de cover , precies een bastaard kleinzoon van keith , de plaat is wel heel goed voor een kerel van 18 jaar !!! en ' broken ' is idd een schitterend nummer , daar zullen we nog meer van horen , zeker weten !

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Goede plaat, kan een 4,5 worden, kijken of het blijft hangen allemaal, maar klasse voor deze jongeman.

avatar van Kill_illuminati
Zo te zien is de clip lightning bolt opgenomen in Amsterdam.

avatar van nico1616
Die stem is werkelijk fenomenaal, hij zingt schijnbaar moeiteloos en dat timbre zal ik uit duizenden herkennen.
Hij haalt het niveau van 'Lighning Bolt' , 'Broken' en 'Trouble Town' niet de volle 39 minuten maar toch een meer dan verdienstelijk debuut. Belooft bijzonder veel goeds voor de nabije toekomst!

avatar van Cor
Cor
Echt een heel prettig debuut. Lekker zelfverzekerd in z'n attitude, maar toch vooral goede liedjes die met overtuiging worden neergezet. En hij heeft niet veel instrumentatie nodig om de songs te laten beklijven. Ik vind 'Lightning Bolt' zelfs één van de leukste liedjes van dit jaar. Puntig, snedig en met flair gespeeld.
In m'n top 10 van dit jaar!

avatar van pdonidvie
'Light a cigarette and smoke it all away,' hij doet precies of 't is nen joint. 't Is maar een sigaretje, hoor .

MatthijsBudding
Ik vind dat je hier in 2012 niet mee aan kan komen... Dit is al TE vaak gedaan, ik hoor niets origineels. Doe de kampvuur akkoorden maar weer een paar keer in een andere volgorde en je hebt een album..... Mijn oren worden niet echt geplezierd als ik alles aan voel komen, ik heb nieuwe dingen nodig om het interessant te maken voor me.

avatar van Mctijn
MatthijsBudding schreef:
ik heb nieuwe dingen nodig om het interessant te maken voor me.

Misschien een beetje flauw, maar vanwaar al die 5* voor de albums van Trijntje Oosterhuis dan?

MatthijsBudding
Bacharach-albums: die man is de meest geniale componist ooit. Zeker geen kampvuur akkoorden-schema's, heel interessant. Fantastisch gearrangeerd door enorme grootheden (Vince Mendoza, Patrick Williams) en om dat dan niet mooi te vinden omdat "Trijntje" het zingt is ook weer zo puristisch (is dat een woord?) . Zij voert die songs gewoon ontzettend goed uit. Top zangeresje die het nummer geeft wat het nodig heeft.

MatthijsBudding schreef:
Ik vind dat je hier in 2012 niet mee aan kan komen... Dit is al TE vaak gedaan, ik hoor niets origineels. ik heb nieuwe dingen nodig om het interessant te maken voor me.

Wat een bullshit verhaal. Alsof Burt Bacharach al niet in honderden verschillende vormpjes is gegoten. En wat dacht je van Glennis Grace die een CD vol met covers produceert die jij doodleuk 4* geeft.

Zeg gewoon dat de muziek je niet aanspreekt maar kom niet met een verhaal over originaliteit en vernieuwends op de proppen.

avatar van Mctijn
starsailor schreef:

Dit. Maar ik zei het alleen wat gemoedelijker

starsailor schreef:

Daar gaat het JUIST om! Het zijn EIGEN nummers. En met die EIGEN nummers doet hij wat al 100en keren gedaan is. En Bacharach is heel vaak gedaan inderdaad, en ik vind Trijn dat het best doen, daarom mijn cijfer daarvoor . En ik vind Glennis geen goede muzikant, een goede zangeres. Als ik haar in een live-situatie die songs (vaak op haar eigen manier) hoor zingen kan ik daar kippevel van krijgen. Maar haar studio-albums zijn geen meesterwerkjes. Misschien heb ik mij dan iets onduidelijk geformuleerd in dat bericht inderdaad. Het is niet allemaal origineel wat bijv. een Glennis doet maar enorm mooi door de uitvoering, en vaak doet ze ook prachtige songs (All In Love Is Fair bijv.). Maar ik doel dus op originaliteit qua compositie. En bij Jake Bugg hoor ik alles van tevoren aankomen, dat pleased mijn oor gewoon absoluut niet. Erg saai, weinig creativiteit in zijn composities. En dat is nou net het allerbelangrijkst voor mij in de muziek, de compositie. Dus mijn verhaal is toch geen bullshit-verhaal eigenlijk .

avatar van starsailor
Excuses hoor, dat ik hier mij als een pitbull in bijt maar het blijven vage redenaties

MatthijsBudding schreef:

Wat heeft Jake Bugg gemaakt dan? Een cover album?

MatthijsBudding schreef:

Kwestie van smaak uiteraard, maar ook op Jake Bugg staan prachtige nummers.

MatthijsBudding schreef:

Misschien geen bullshit, wel allemaal erg vaag.
Anyway, over smaak gaan we niet twisten maar ga me nou niet vertellen dat dit album compositorisch erg zwak is. De vergelijking tussen een 18 jarig ventje en een wereldwijd gerenommeerde liedjesschrijver als Bacharach vind ik dan ook een onterechte.

MatthijsBudding

Wat heeft Jake Bugg gemaakt dan? Een cover album?

Dat heb je verkeerd gelezen.

Kwestie van smaak uiteraard, maar ook op Jake Bugg staan prachtige nummers.

Mijn definitie van prachtig is dus anders, niets mis mee.

Misschien geen bullshit, wel allemaal erg vaag.

Hoezo onterecht?? Ik zeg: compositie is voor mij het belangrijkst (uitvoering ook belangrijk, compositie is de basis). Dan ga ik niet beoordelen op leeftijd natuurlijk . Stevie Wonder schreef op zijn 18e ook al zulke songs, Bacharach ook (zijn mooiste nummer zelfs).

Prima dat jij het vaag vind, maar ik heb ALLES uitgelegd. Natuurlijk is het "een beetje" vaag, dat is het altijd met discussiëren over muziek, muziek zit apart in elkaar en wat iets met je doet en waarom is dus ook moeilijk te verwoorden.

avatar van Don Broccoli
Ik vind dit ook tegenvallen. Matige liedjes, en dat is jammer, want ook ik leerde deze jongen kennen via het lekkere Lightning Bolt en had naar aanleiding van dat liedje hogere verwachtingen. De rest raakt me voor het grootste deel niet.

avatar van keijzm73
Had 'm net toevallig ook weer even opstaan.. Even ja! Na nummer of 6 maar weer afgezet! En blijf erbij wat ik eerder al typte; bewuste gemaakte retro en dat hoor je. Hierdoor ontbreekt de ware emotie in de nummers en gaat allemaal eenduidig klinken. Maar nog altijd een goed debuut voor zo'n jonge vent en ik ben benieuwd naar wat hij nog meer kan.

MotleyKoen
Begint heel goed met het ongelooflijk toffe Lightning Bolt. De rest van het album verliest echter al snel glans en sommige nummers gaan tegen het zeikerige aan (Someone Told Me, Slide). 2,5

avatar van jerome988
MotleyKoen schreef:

MotleyKoen, ik ben benieuwd hoe jouw 2,5 op een 4,5 terecht is gekomen.

Ik ook.

avatar van timhardt
wat een negatieve reacties zeg. geloof ze niet. dit is gewoon een topplaat!

timhardt schreef:
wat een negatieve reacties zeg. geloof ze niet. dit is gewoon een topplaat!

Top is dit gewoon niet. Een leuke ode aan Jake's idolen, misschien. Maar deze nummers en Jake als songschrijver hadden nog wat meer moeten rijpen. Het potentieel is erg hoog, maar het resultaat (momenteel) is erg gemiddeld. Dit is uiteraard iets waar platenmaatschappijen op zitten te wachten en geduld zullen die niet hebben. Ik hoop dat hij de druk aankan en het gewoon kan waarmaken. Ik zit daar persoonlijk wel op te wachten, maar vrees er wel een beetje voor. Toch, best of luck, Jake.

avatar van pdonidvie
Ik heb dit debuutalbum gisteren op Vinyl gekocht. Wat me opvalt is dat de beste songs geschreven en geproduceerd zijn door Iain Archer ('Lightning Bolt', 'Trouble Town' en 'Taste It'). Andere nummers waren een samenwerking met andere songwriters of (in grote uitzondering) iets volledig van hemzelf. Wat een beetje verklaart waarom dit album niet als één geheel klinkt. Het had meerdere producers.

Wat dan weer in zijn nadeel werkt is dat er heel wat mensen (niet alleen Iain) hebben meegeschreven aan de songs. Dat verlaagt voor mij de hoop op een tweede album dat ons omver blaast, spijtig genoeg.

avatar van Raul
Lekker album, lekkere stem
Niet heel bijzonder, wel fijn

3.5 sterren

Ontzettend standaard en saai, nergens bijzonder of uniek. Dit is al 1000 keer gedaan, het voelt niet 'echt' aan. Maar slecht is het zeker niet, saai en standaard wel. Ook de live show vind ik niks aan.