Tol Hansse - Het Beste Van (1990)

Label: CNR

1. Big City (3:24)
  2. Oma (3:39)
  3. Nergens Kan Je Hier Nog Wonen (3:17)
  4. Achter de Rhododenderon (2:21)
  5. Ome Jaap Z'n Neus Is Blauw (2:31)
  6. O Wat Nou Weer (3:02)
  7. Ook een Auto Heeft een Leven (3:50)
  8. Even Bezig Zijn (3:07)
  9. Hoofdpijn, Rheumatiek (3:20)
  10. De Molens Draaien Door (3:48)
  11. Jan Kom Kietel Me (3:53)
  12. Van Je Waf, Waf, Waf (3:31)
  13. De Balalaika (2:44)
  14. Mense, Mense Wat een Mense (4:04)
  15. Mijn Mina Heeft een Snor (1:45)
  16. Pakke, Pakke Zal Ik Haar (2:57)
  17. Met Z'n Alle op een Bol (2:54)
  18. Zet de Radio Maar Uit (2:58)
avatar van B.Robertson
Op dit album staan de liedjes 'O Wat Nou Weer' en 'Zet de Radio Maar Uit' en dat is het enige verschil met de andere compilaties van Tol Hansse hier op MuMe. 'Big City' is een klassieker en verder behoren 'Oma', 'Met Z'n Allen op een Bol' en 'Achter de Rhododenderon' tot de favorieten. De tekst van 'Nergens Kan Je Hier Nog Wonen' is ook mooi en verder spreekt zijn muziek me ook wel eens in mindere mate aan.
'Ook een Auto Heeft een Leven' en 'Van Je Waf, Waf, Waf' vind ik de mindere broeders.

avatar van musician
Geen Tol Hansse zonder Clous van Mechelen.

De droge humor, met een scherpe analytische pen geschreven, is van Hansse. De geweldige muzikale omlijsting van Van Mechelen. Het heeft een, alles bij elkaar, buitengewoon hoog VPRO gehalte meegekregen, van de categorie "lullige maar intellectuele humor" zoals we dat kennen van alle series van Wim T. Schippers.

Onbedoeld, maar Van Mechelen is natuurlijk sinds de Barend Servet Show (1972) verbonden geweest aan Schippers, als één van de meest bizarre muzikale types die er ooit in een Nederlandse tv-serie is verschenen.

Minder bekend is misschien, dat van Mechelen, als saxofonist, met Hansse in de rockband The Sharks heeft gezeten, waardoor beiden elkaar al kenden voor de relatie van Van Mechelen met Schippers.

Toegegeven, muzikaal en tekstueel voldoet het natuurlijk allemaal bij lange na niet aan de strenge criteria die wij aan artiesten hier opleggen. Maar de combinatie van beiden heren en het hoge VPRO gehalte vergoedt toch veel. Want vergis je overigens niet, Van Mechelen is een geweldig muzikant. Daar heeft hij buiten het VPRO circus ook wel prachtige staaltjes van weggegeven.

Ach, het is af en toe best aardig om deze Beste Van weer eens voorbij te horen komen.

"Zet m'n radio maar uit, want er is toch geen geluid....... Alleen opa, naar ik geloof, vind het mooi maar die is doof"

avatar van bikkel2
Tol Hansse kreeg natuurlijk de lachers wel op de hand. De gortdroge teksten, zijn wat sullige manier van overkomen en inderdaad de muzikale omlijsting van Clous v. Mechelen.
Toch wel een soort held die Clous. Zijn alter-Ego Jantje Vos in tal van Wim T Schippers afleveringen is legendarisch. Op een soort van Cult manier natuurlijk.

avatar van musician
't Is jammer dat we geen foto van Jan Vos kunnen plaatsen bij albums