menu

John Fahey - Fare Forward Voyagers (Soldier's Choice) (1973)

mijn stem
4,00 (71)
71 stemmen

Verenigde Staten
Folk
Label: Takoma

  1. When the Fire and the Rose Are One (13:54)
  2. Thus Krishna on the Battlefield (6:37)
  3. Fare Forward Voyagers (23:37)
totale tijdsduur: 44:08
zoeken in:
avatar van Ataloona
5,0
Niet? Dit staat in ieder geval bij mij onder de noemer van ''Typische Teunmuziek''

BobbieMarley
Ik dacht dat Teun meer iemand was van de meer experimentelere muziek!? B.t.w. het is een geweldig mooie plaat. Al drie keer beluisterd.

avatar van Ataloona
5,0
Ook wel (hij heeft gewoon een brede smaak), maar Teun is wel echt een ''persoon met slechts een gitaar''-liefhebber. Blader maar eens door zijn stemmen. Maar ja, voor een kijkje in zijn (en meerdere users') smaak/naslagmateriaal: klik hier

Overigens is Fahey ook wel een beetje experimenteel. Natuurlijk was hij niet de eerste man met een gitaar, maar ik heb nog nooit iemand op zo'n manier gitaar horen spelen en klassiek, folk, raga en spiritualiteit horen mengen. Echt een existentieel album ook. Kan me nog goed herinneren bij een filmmarathon met Teun en Stefan (korenbloem) dat When the Fire and the Rose Are One laat in de nacht werd opgezet. Volgens mij zat iedereen flink onderuit gezakt met een biertje in de hand en met de ogen dicht ademloos te luisteren.

BobbieMarley
Een leuke website! Ik zag inderdaad dat Teun daar inderdaad het nodige vandaag gehaald heeft.
Jammer dat het zich maar tot een paar genres beperkt, want mijn smaak reikt verder. Wie is die Piero Scaruffi eigenlijk?

avatar van Ataloona
5,0
Hij bespreekt gewoon heel veel genres hoor, bestudeer die site maar eens. Gebruik het nu vooral als naslagwerk voor jazz en klassieke muziek. Maar was er zo'n 1,5 jaar continue mee bezig om rock, pop, hiphop uit zijn decennialijsten op te sporen en te beluisteren. Doe het daar nu wel relatief rustig mee aan, maar ga nog weleens verder om al zijn aanbevelingen te luisteren. (ben daar overigens al best ver mee)

Piero Scaruffi - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

En dit zijn zijn criteria (veel kritiek krijgt de man, omdat hij één van de weinigen is die wél kritiek durven te geven op gevestigde ordes als de Beatles): Piero Scaruffi's Musical Page

Verder bespreekt hij vooral muziek en film. Maar ook gewoon wetenschap (veel cognentieve), filosofie, literatuur, politiek, geografie etc. Gewoon een site van hem met al zijn interesses en bevindingen.

BobbieMarley
Ha ha, interessant, dat hij kritiek durft te geven op The Beatles. Ga dat eens naslaan. Ben benieuwd of ik nog interessante muziek tegenkom.

avatar van Ataloona
5,0
Dat moet geen probleem zijn. Website is gigantisch

avatar van Masimo
4,0
Fanbwoi

avatar van Ataloona
5,0
Ha, ben ook wel eens een Jehova genoemt hierom. Waarom toch?

BobbieMarley
Ataloona schreef:
Dat moet geen probleem zijn. Website is gigantisch


Maar ik mis helaas toch wel de nodige belangrijke namen en beoordelingen van met name folkartiesten. En van bijvoorbeeld een van de belangrijkste countrymuzikanten, Mickey Newbury, heeft hij geen enkel album beoordeeld. Vind ik toch wel jammer. Deze man maakte prachtige muziek. Grappig vind ik zijn lage waarderingen, nu begrijp ik de waarderingen van Paalhaas ook beter. Ik kwam in de gauwigheid maar 3 negens tegen. Voor de rest is een zeven al hoog. Maar ik ga de komende tijd het allemaal rustig bekijken. Mocht ik mooie muziek tegenkomen dan laat ik het je weten!

avatar van Paalhaas
5,0
BobbieMarley schreef:
(quote)


Maar ik mis helaas toch wel de nodige belangrijke namen en beoordelingen van met name folkartiesten. En van bijvoorbeeld een van de belangrijkste countrymuzikanten, Mickey Newbury, heeft hij geen enkel album beoordeeld. Vind ik toch wel jammer. Deze man maakte prachtige muziek.

Looks like rain ("His masterpiece") krijgt een 7/10. Dat album staat in zijn Best of the 60's lijstje. Hij is een beetje slordig, op sommige artiestenpagina's staan inderdaad geen ratings, terwijl-ie wel albums van de artiest met score en al elders in een lijstje heeft staan.

Enfin, het ging hier over Fahey toch?

avatar van Ataloona
5,0
Ja, als een mod. even langskomt, mag hij de discussie gerust naar het Scaruffitopic verplaatsen

BobbieMarley
Terry Callier wordt in zijn database niet genoemd. Schande!

avatar van Paalhaas
5,0
Hij stelt het op prijs als je tips doormailt.

BobbieMarley
In het Italiaans? Maar zonder dollen, iemand als Terry Callier behoort tot de allergrootsten in de muziek.

avatar van Paalhaas
5,0
Ik ken hem ook niet eigenlijk haha. Zal het eens opsnorren dan.

avatar van Masimo
4,0
Dussssss.. Hoe zou 't met John gaan?

Laten we hier een koffiehoekje van maken

BobbieMarley
Bier is ook goed , maar dan wel Belgisch! Vandaag deze cd nog gehoord, mooie plaat hoor, Masimo.

avatar van Ataloona
5,0
Terry Callier ken ik wel, vind het wel aardige muziek, maar meer ook verder niet. Dat het in Scaruffi's database verder niet voorkomt, zal wel komen omdat hij geen al te grote liefhebber is van soulmuziek.

Overigens kan Piero prima Engels hoor. Mag ook wel als je in Amerika les geeft aan de uni's

BobbieMarley
Heb je What color is love weleens goed beluisterd dan? Dat is buitengewoon originele muziek. Zoveel cd's van dat niveau zijn er echt niet gemaakt.

avatar van Ataloona
5,0
Ja, What Color is Love heb ik omwille van Dancing Girl eens geluisterd, maar staat verder ook mooi op 3,5*. (3,70 om precies te zijn) Ik kan echter niet zeggen dat ik het echt bijzonder goed vind, buiten dat ik er graag naar mag luisteren.

BobbieMarley
Daar verschillen dan van mening, maar misschien verander je ooit nog van gedachte

BobbieMarley
Eigenlijk wel een schande dat ik dit pas na veertig jaar ontdek! Maar beter laat dan nooit. Dit is wel een heel bijzondere plaat, omdat hij de volle lengte mijn aandacht weet vast te houden! Ik kan je verzekeren dat dat een hele prestatie is! Dus de volle mep!

avatar van Stijn_Slayer
4,5
Fenomenaal album, een andere conclusie zou haast schandalig zijn. In een tijd waarin volgens velen de ene na de andere vernieuwing werd doorgevoerd, komt Fahey er toch tamelijk bekaaid vanaf. Als The Beatles en Led Zeppelin al zulke innovators zijn, wat is Fahey dan wel niet? Van bovenaf gestuurd om de gitaar opnieuw uit te vinden? Discovery Channel zou er wellicht een Alien documentaire aan kunnen ophangen.

Ik ben enorm jaloers op de rechterhand van John Fahey. Is deze na zijn dood geconserveerd voor de wetenschap? Het ogenschijnlijke gemak waarmee hij wisselt tussen verschillende fingerpicktechnieken, ritmes en stijlen en toch samenhangende composities van niveau weet af te leveren is maar voor weinigen weggelegd. De gitaar is ook prachtig opgenomen, dat is op eerder werk wel eens anders geweest. Ik houd bovendien erg van muziek uit India, dus de raga invloeden bevallen me goed.

avatar van popstranger
4,0
Kende nog niks van deze man maar dit soort van bezwerende gitaarmuziek bevalt me enorm.

avatar van Deren Bliksem
4,5
Ok. Voordat ik dit album in het laatje schoof, dacht ik: wat doe ik. Een cd met alleen maar fingerpicking gitaar. Hoe saai kan dit worden, maar vooruit.

Ik luisteren. En allejemig, hoe bezwerend. Kijk, ik ben geen gitarist en kan nog geen noot lezen bij wijze van. Ik hoor dat het goed is maar verder weet ik het niet. Ik baseer het puur op mijn gevoel en luisterend oor.

Een vriendin van me, wel gitarist, had ook nog nooit van hem gehoord maar gaf ook aan dat er stukken worden gespeeld wat ongelooflijk is. Het zal.

Mij doet het qua sfeer -qua sfeer, muzikanten!- denken aan Sapphie van Richard Youngs. En dat is één van mijn favoriete albums.

Samengevat: onverwachte schoonheid dit.

avatar van Niek
2,5
Deren Bliksem schreef:
Ok. Voordat ik dit album in het laatje schoof, dacht ik: wat doe ik. Een cd met alleen maar fingerpicking gitaar. Hoe saai kan dit worden, maar vooruit.
Dit gevoel heb ik na het luisteren eigenlijk nog steeds...
En het gevoel: wanneer is die sound check nu eindelijk over en gaat ie liedjes spelen.? Ik zal wel een cultuurbarbaar zijn...

Gast
geplaatst: vandaag om 03:23 uur

geplaatst: vandaag om 03:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.