Sufjan Stevens - Silver & Gold (2012)

Alternatieve titel: A Five EP Christmas Gift Box from Sufjan Stevens

Folk / Electronic
Label: Asthmatic Kitty

1. Silent Night (2:27)
  2. Lumberjack Christmas / No One Can Save You from Christmases Past (3:22)
  3. Coventry Carol (2:55)

met Marla Hansen

4. The Midnight Clear (2:49)
  5. Carol of St. Benjamin the Bearded One (3:33)
  6. Go Nightly Cares (1:47)
  7. Barcarola (You Must Be a Christmas Tree) (7:05)
  8. Auld Lang Syne (1:34)
  9. Christ the Lord Is Born (0:50)
  10. Christmas Woman (5:34)
  11. Break Forth O Beauteous Heavenly Light (1:11)
  12. Happy Family Christmas (1:25)
  13. Jingle Bells (1:19)
  14. Mysteries of the Christmas Mist (2:10)
  15. Lift Up Your Heads Ye Mighty Gates (1:20)
  16. We Wish You a Merry Christmas (1:21)
  17. Ah Holy Jesus (2:43)
  18. Behold the Birth of Man, the Face of Glory (1:09)
  19. Ding-a-ling-a-ring-a-ling (1:52)
  20. How Shall I Fitly Meet Thee? (2:09)
  21. Mr. Frosty Man (1:51)
  22. Make Haste to See the Baby (1:21)
  23. Ah Holy Jesus (1:29)
  24. Hark! The Herald Angels Sing (1:50)
  25. Morning (Sacred Harp) (2:27)
  26. Idumea (Sacred Harp) (3:50)
  27. Eternal Happiness or Woe (1:22)
  28. Ah Holy Jesus [A Capella] (1:01)
  29. I Am Santa's Helper (1:52)
  30. "Maoz Tzur "(Rock of Ages) (0:42)
  31. Even the Earth Will Perish and the Universe Give Way (2:04)
  32. Angels We Have Heard on High (4:04)
  33. Do You Hear What I Hear? (9:14)
  34. Christmas in the Room (4:23)
  35. It Came Upon a Midnight Clear (0:48)
  36. Good King Wenceslas (4:18)
  37. Alphabet St. (1:36)
  38. Particle Physics (1:04)
  39. Joy to the World (5:25)
  40. The Child with the Star on His Head (15:30)
  41. Christmas Infinity Voyage *
  42. I'll Be Home for Christmas (3:26)
  43. Santa Claus Is Coming to Town (2:42)
  44. The Sleigh in the Moon (1:46)

met Cat Martino

45. Sleigh Ride (2:29)
  46. Ave Maria (2:08)

met Cat Martino

47. X-mas Spirit Catcher (3:31)
  48. Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! (2:17)
  49. Holly Jolly Christmas (2:31)
  50. Christmas Face (0:42)

met Sebastian Krueger

51. Have Yourself a Merry Little Christmas (3:41)
  52. It Came Upon a Midnight Clear (0:40)
  53. Up on the Housetop (4:22)

met Vesper Stamper

54. Angels We Have Heard on High (0:53)
  55. We Need a Little Christmas (2:03)
  56. Happy Karma Christmas (3:37)
  57. We Three Kings (0:53)
  58. Justice Delivers Its Death (3:19)
  59. Christmas Unicorn (12:42)
RickStarMusic schreef:
Tuurlijk snap ik dat wel. Ik zeg alleen dat ik er wel aan toe ben. Niet dat het ''alweer'' 2 jaar geleden is dat hij met The Age of Adz is gekomen. Maar inderdaad, ondanks dat het een kerstalbum is, is het altijd leuk om nieuw materiaal van Stevens te beluisteren!

Ik ben daar altijd wel aan toe ja. Maar om het nou jammer te noemen dat hij met een kerstalbum komt, gaat wel wat ver.

En over dat Statenproject: het was dus een soort van grap van Sufjan. En bovendien kan hij bij een nieuw album over een staat net zo freakerig uit de hoek komen. Dat hij over een staat schrijft, zegt niet per se iets over de muziek.

avatar van Fathead
Ik vind zijn 'gefreak' juist altijd erg leuk en relativerend! Er zijn genoeg artiesten die zichzelf zo serieus nemen (zonder die andere artiesten te diskwalificeren uiteraard).

Maar ach, ik ben gewoon een ordinaire bakvis daar waar het om Sufjan Stevens gaat...

avatar van lovegun
Ik weet niet wat ik hiermee moet, ik wacht al heel lang op iets van Sufjan, maar ik heb een hekel aan kerst

lovegun schreef:

Sufjan weet ook de gruwelijkheid van Kerst op een prachtige manier over te brengen hoor.

avatar van midnight boom
De lieve goede Sint zit nog lekker in Spanje en toch gaan wij het nú al hebben over kerstmuziek. Enigszins overdreven ben ik met u eens, waren het niet dat Sufjan Stevens een nieuwe Kerst boxset heeft gemaakt. In 2007 verscheen zijn eerste collectie, waarvoor hij vijf jaar lang ieder jaar een kerst EP opnam. Het leverde tijdloze popliedjes op als 'Sister Winter' en 'That Was The Worst Christmas Ever', waarnaar ondergetekende ook met veel plezier buiten de kerst kan luisteren. We zijn inmiddels weer vijf jaar, vijf EP's en achtenvijftig (!) nieuwe kerstnummers verder. Van klein en ingetogen naar moeilijke elektronische Age of Adz stukken, alle Sufjan Stevens kanten komen voorbij. Sufjan krijgt hierbij hulp van leden van The National en Arcade Fire. Het is veel luistervoer, dat het aanschaffen zeker waard is. Vrolijk kerstfeest.

Songs for Christmas vol 6: 'Gloria' (2008)
'Gloria' gaat verder waar de vijfde EP 'Peace!' ophield. We horen negen herkenbare Sufjan Stevens folkliedjes die het meesterwerk 'Illinois' in herinnering roepen. Er komen veel banjo's, koren en strijkers voorbij wat zorgt voor een inmiddels klassieke Sufjan Stevens kerstsfeer. Hoogtepunten zijn er in de vorm van 'The Midnight Clear' en het meeslepende 'Barcarola (You Must Be A Christmas Tree)', maar deze doen niet veel onder de overige liedjes. 'Gloria' is een warme EP die de kerstsfeer goed weet te vangen én die er als zoete koek in zal gaan voor mensen die de eerste boxset goed konden waarderen.

Songs for Christmas vol 7: 'I Am Santa's Helper!' (2009)
Op 'I Am Santa's Helper!' heeft de folk gedeeltelijk plaatsgemaakt voor experiment. De EP opent met het opgewekte 'Christmas Woman' waarbij we veel kerstbellen en opvallende percussie horen. Het blijkt de opmaat naar 21 korte liederen waarbij ook een aantal traditionele kerstliederen in Sufjan Stevens versie voorbij komen. Dit klinkt inderdaad als een vermoeiende luisterzit, maar in de praktijk valt dit wel mee. De zevende kerst EP beavt vooral veel Christelijke koren en de benodigde droge humor. Maar toch heb je de meeste nummers naar een keer wel gehoord. Uitzondering zijn er in de vorm van de opener, 'Ah Holy Jesus' en de afsluiter.

Songs for Christmas vol 8: 'Infinty Voyage' (2010)
Bijzonder interessant wordt 'Silver and Gold' met 'Infinty Voyage'. De achtste kerstmis EP is in hetzelfde jaar opgenomen als 'The Adge Of Adz' en de 'All Delighted People EP'. De experimentele Stevens 2.0 horen we dan ook zeker terug op deze EP. Geweldig voorbeeld is het epische, negen minuten durende, 'Do You Hear What I Hear' waarin de elektronica, synthesizers en autotune Stevens je om je oren vliegen. Naast deze experimentele Stevens, waarbij de link met kerstmis soms ver te zoeken is (cover van Alphabet St. van Prince?), staan er ook kippenvel momenten als 'Christmas in the Room' op deze schitterende EP.

Songs for Christmas vol 9: 'Let it Snow!' (2011)
Op 'Let it Snow!' wordt de experimentele lijn van 'Infinty Voyage' nauwelijks doorgetrokken. We horen 9 vrolijke en gedragen kerstliedjes die een gemoedelijke popsfeer ademen. De EP opent met de single 'I'll Be Home for Christmas' dat representatief is voor de sfeer van deze EP. Het zijn negen grappige liederen waarbij ook de kerstklassieker 'Sleigh Ride' een geweldige uitvoering krijgt. Deze EP adement meer een kerstsfeer dan 'Infinty Voyage' maar heeft muzikaal een stuk minder te bieden. Degelijk en leuke episode uit deze kerstbox.

Songs for Christmas vol 10: 'Christmas Unicorn' (2012)
Op 'Christmas Unicorn' laat Stevens zich van zijn meest veelzijdige kant horen. Bombastische en ingenieuze muziekstukken gaan hand in hand met schitterende folksongs (er hangt meer een kerstsfeer dan op 'Infinty Voyage'). Het fantastische 'Up on the Housetop' waarin Sufjan zich aan een rap waagt vormt een van de hoogtepunten. Ruim drie uur kerstmuziek wordt afgesloten met het schitterende 'Justice Delivers It's Death' en het grootse 12 minuten durende 'Christmas Unicorn'. Deze grandioze finale laat de nieuwe én oude Sufjan horen en doet beseffen dat deze overweldigende box wederom meer dan geslaagd is.

Voorlopig zijn we wel even zoet met deze kerstnummers. De kwaliteit is niet altijd even hoog, maar het merendeel is een waardige toevoeging aan Stevens zijn kerstoeuvre. Laten we hopen dat er over vijf jaar weer zo'n prachtige box in de winkels licht. Het moet wel héél gek lopen wil er dit jaar nog mooiere kerstmuziek uitkomen.

van: Sufjan Stevens boxset

avatar van staralfur
Altijd fijn, nieuw werk van Sufjan. De vorige kerstbox heb ik ook, en ik heb het zelfs voor elkaar gekregen dat het bij m'n ouders gedraaid mag worden tijdens het kerstdiner. Mijn moeder is best gecharmeerd van zijn stem. Als ik de reacties lees zal ik deze goed moeten luisteren van tevoren, want ik denk dat freaky- Sufjan minder in de smaak zal vallen

avatar van Tegid.mzk
Nog een keer mijn vraag (om even te weten of ik me inmiddels zorgen moet maken): zijn er mensen die de cd-box gepre-ordered hebben bij Asthmattic Kitty en 'm nog niet binnen hebben?

avatar van Ducoz
Ik had m bij de platenzaak besteld en heb m inmiddels al 2 weken... Bij Ashmatic kitten zeiden ze toch al dat ze t waarschijnlijk niet voor kerst konden leveren door een hoge aanvraag, of was dat enkel vinyl?

Ducoz schreef:

Dat ging over de vinyl-uitgave. Een vriend van mij heeft de cd-versie van Asthmattic Kitty wel al binnen.

avatar van Mastroianni
Vijf nieuwe Kerst-EP's van Sufjan. Wat een feest!

avatar van Tegid.mzk
Mochten er mensen hier ongerust zijn: vandaag is ie dan eindelijk binnen gekomen. Wat een feest. Soms vraag ik me af of Sufjan ooit rust in zijn hoofd heeft. Wat een teksten, artwork en dan ook nog zijn gedachten over Kerst die hij in het bijgeleverde boekje beschrijft... geschift.

inzekerezin
Ongelofelijk sterk nummer is Christmas Unicorn, zeg... Ik kan hier alleen als geheel nog geen oordeel aan plakken. Te veel muziek inéén. Voor zover dat mogelijk is, bij een artiest als Sufjan.

Nihilisme
Alleen Sufjan Stevens kan in één nummer over eenhoorns zingen, de perfecte kerstsfeer neerzetten en ondertussen ook nog Joy Division coveren. Dit alles zonder ook maar een seconde zoetsappig te worden. Integendeel. Je gaat van kerst houden door Christmas Unicorn, er is geen andere mogelijkheid.

avatar van keijzm73
Gisteren de Sint weer terug naar Spanje geschopt, de kerstboom hier naast me nóg in de doos om opgezet te gaan worden. En buiten groeit het witte goud gestaag tot een mooie dikte. Perfecte dag om het winterwonderland van Sufjan Stevens in te duiken. Afwachten of ik de volledige 5 ceedees á 2u48m uit weet te zitten. Voor de zekerheid ben ik wel begonnen met 'Christmas Unicorn' voor het geval ik het niet red tot het einde

avatar van staralfur
Ik heb vandaag de cd-box ontvangen, het ziet er wederom prachtig uit!

avatar van Linius
Nu de sint het land uit is kan ik me wel eens wagen aan een kerst project van Sufjan Stevens. Ik ben benieuwd

avatar van nico1616
Het duurde even voor ik hier doorgeraakt ben, en het is een verrassende trip geworden.
De eerste cd (Gloria) ligt volledig in het verlengde van de eerste box met instant klassiekers zoals Coventry Carol, The midnight clear en Carol of St. Benjamin.

Met de tweede (I am Santa's Little Helper) heb ik gewacht tot het einde, omdat ik al las dat deze de minste was. Daar ben ik het absoluut mee eens, ik zou het zelfs een stinker willen noemen: gefragmenteerd, melig en bij momenten Kerstliedjes van de ergste soort. Ik vond de Bachcomposities zoals How shall I fitly greet Thee nog enigszins te doen, maar dat is Sufjan zijn verdienste niet. Snel vergeten deze.

Bij Infinity Voyage zitten we meteen in een andere geluidswereld. Dit is de stijl van The Age of Adz met de elektronische bliepjes en de auto-tune. Bij momenten misschien iets te experimenteel (de 9 minuten Do you hear what I hear) maar meestal top: Christmas in the room en de 15 minuten The child with the star on his head zijn prachtig!

Let it snow is dan we veel bescheidener van opzet: met zijn 21 minuten en minder experimenteerdrift is dit bijzonder sympathiek.

Het beste komt het laatst: de hele Christmas Unicorn is 5* voor mij met als absolute hoogtepunt de afsluiter. Maar Justice delivers its death en Up on the housetop moeten er nauwelijks voor onder doen. Hij bereikt hier het perfecte evenwicht tussen zijn traditionele sound en de elektronica.

avatar van De-noir
58 nieuwe nummers? Holy sh.. ik bedoel Jesus. Goed nieuws!

avatar van Tegid.mzk
Mijn collega Kees en ik hebben allebei een recensie geschreven van deze kerstbox: Dubbelrecensie: Sufjan Stevens – Silver & Gold « mousique.nl - mousique.wordpress.com

avatar van Don Broccoli
Ik wist niet dat kerstalbums (zo) mooi konden zijn. Wat een wonderbaarlijk album en een Gods geschenk. Dit is geen tussendoortje, maar een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Sufjan Stevens. Wat een man.

avatar van swoon
Ik begin dit ook meer en meer één van de hoogtepuinten in het oeuvre van mijn lievelingsartiest te vinden. Christmas in the Room, Child with the Star on His Head, allemaal zo prachtig. Ik kan er echt niet van over.

avatar van Eveningguard
Ik ga vragen of ik niet misschien deze mag voor de kerst, zijn we in ieder geval van alle andere pokkeherrie af.

opluisterpaal! Mooi allemaal!

avatar van fatima
Nou, allemaal ...???

avatar van De-noir
Sommige nummers slaan door naar extreme kitsch. Doe mij maar de vorige kerst EP's.

avatar van staralfur
Sommige liedjes zijn wat 'moeilijk', maar een nummer als Barcarola is echt prachtig!

avatar van Ducoz
Ondanks dat er een hele hoop mooie muziek op staat, vind ik dit toch echt minder dan de andere kerstbox van Sufjan.

Het genre had dan ook beter Pop/Electronic kunnen zijn. Ik ben geen liefhebber van zijn electronische werk, en daar word je hier toch mee dood gegooid. Dat vind ik jammer, want de nummers waren op box 1 in zijn eenvoud juist erg mooi.

Maar alsnog wel een van de leukere releases van dit jaar en wat mij betreft ook leuker dan zijn vorige, reguliere, plaat.

avatar van Don Broccoli
Mwah, de electronica komt vooral naar voren op Infinity Voyage en dat is toch echt maar één van de vijf volumes. Maar goed, tegelijk is dat ook mijn minst favoriete volume op deze.

avatar van Kos
Kos