Mijn reis door new wave is vooral via streaming, al heb ik een enkele keer een plaat / cd fysiek in huis. Soms bevalt zo'n album zó goed, dat ik 'm alsnog aanschaf. Dat gebeurde vandaag in de Bossche platenzaak The Record Hustler, waar mijn vorige station
Urban Verbs in de bak stond, met daarachter deze van Urban Heroes. De eerste schafte ik wél aan, deze
Who Said... níet.
Ik kon me namelijk uit 1980 herinneren dat ik in Muziek Expres las over de Haagse groep, die bovendien nogal eens was te horen bij de VARA en wellicht ook KRO, de omroepen die dit soort licht alternatieve pop/wave van eigen bodem promootten.
Vergeten was ik inmiddels dat twee singles van de elpee het tot de hitlijsten schopten.
Get It kwam bij de Nationale Hitparade in maart 1980 tot
#19 en
Not Another World War (actuele tekst, helaas) in mei tot
#41. Ik was destijds geen liefhebber van hun muziek, maar bij het afspelen was er onmiddellijk de herkenning; opvallend hoe liedjes zich kennelijk in mijn geheugen kunnen hechten...
Maar er zijn er meer die ik herken, waarschijnlijk door de radiosteun die de Urban Heroes kregen:
We Are Urban Heroes en
Saturday Nights in Peking. Vijfde liedje dat ik herken is de in een skajasje gestoken cover
Baby Come Back. Het origineel hoorde ik vroeger regelmatig op de radio, koeklen leert dat het in Nederland in 1968 een hit was voor The Equals met daarin Eddy Grant.
Wat betreft de rest van
This Is... geldt dat het een toegankelijk album is op de grens van pop en wave met krachtige zang van Evert Nieuwstede en sober toetsenspel van Jeroen Ernst, dat de muziek desondanks nét wat extra's geeft.
Overigens staat er een tweede cover op:
Headline was in 1979 de B-kant van een
single van de Amerikaan (Richard) Bone, in het jasje van de Urban Heroes in een dansbaar rockjasje. Daarvoor staat
Dada, pop met een vleugje reggae. Op
Dancin' Okay wordt nog nadrukkelijker geflirt met disco.
Kant 2 begint met de stevige gitaren van Joop de Jonckheere in
We Are Urban Heroes, waarna Ernst de solospot krijgt in het instrumentale
Intro, overgaand in de popwave van
1980 (Has Just Begun). Een vleugje funk in
Lovin' You, Lovin' Me en slotnummer
Saturday Nights in Peking biedt reggae.
De elpee kwam in mei '80 tot
#40. Al met al leuker dan ik vermoedde. Als schoolcijfer een keurige 7,5 in 3,5 ster uitgedrukt. Volgende halte is in april 1981, waarbij ik naar het tweede album van Urban Verbs ga, getiteld
Early Damage.