Het jaar na het
debuut verscheen Urban Verbs' opvolger en tevens zwanenzang
Early Damage. Zanger Roddy Frantz met zijn zangstijl á la die van de Engelse Toyah Wilcox, schreef de nummers opnieuw met gitarist Robert Goldstein. Toetsenist Robin Rose levert de nodige bliepjes en bassiste Linda France en drummer Danny Frankel vormen de lenige ritmesectie om al deze invallen aaneen te smeden.
Na het korte en sferische introlied
When the Dance Is Over begint het echt met
Jar My Blood, dat drijft op een semi-Afrikaanse beat. De rol van percussie en groove is groter dan op het debuut, iets waar liefhebbers van Talking Heads blij van zouden kunnen worden, waarbij Frantz - broer van Talking Headsdrummer Chris - iets rechtlijniger zingt dan op het debuut. Bijkomend gevolg is dat de nummers gemiddeld wat langer duren dan voorheen, vaak een dikke vier of zelfs ruim vijf minuten.
For Your Eyes Only lijkt zeker níet op het Bondnummer van Sheena Easton en trapt kant 2 af, opnieuw klinkt dansbare gitaarwave. Soms eist France dankzij een flangereffect de nodige ruimte op met haar stuwende baspartijen, getuige bijvoorbeeld
Business & the Rational Mind, waar ook de eigenzinnige gitaarpartijen van Goldstein opvallen.
In the Heat kent halverwege en tegen het einde aangename versnellingen met Frantz' roepzang, waarna de zeven minuten van
Terminal Bar traag als een brede rivier stromen, ruimte biedend aan Goldsteins lange noten.
Waar ik onder de indruk was van het debuut, heb ik minder met de opvolger. Kwestie van smaak want
Early Damage zit goed en origineel in elkaar.
Een Amerikaanse tour met Joy Division verviel door de dood van Ian Curtis. Dan maar zonder hen touren, maar omdat er geen zicht is op een nieuw platencontract verlaten Rose en France de groep; alleen France wordt vervangen en na een volgende tour die hen ook naar Italië brengt, stopt de groep. In 1995 en 2008 wordt nog eens opgetreden, tot nieuw werk komt het niet.
Roddy Frantz zou in 1983 opduiken bij
Tom Tom Club, album
Close to the Bone, waarmee een nieuw lijntje met de Talking Heads ontstond. Volgens Discogs bleef het daarna stil rond hem. Over Goldsteins muziekbestaan na Urban Verbs is evenmin veel te vinden, wél dat hij actief was als fotograaf.
Mijn reis door new wave kwam van het debuut van de Haagse
Urban Heroes, ik vervolg met Engelse mod van
Secret Affair.