John Williams - Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)

Score
Label: Polydor

1. Kate Capshaw - Anything Goes (2:49)
  2. Fast Streets of Shangai (3:38)
  3. Nocturnal Activities (5:53)
  4. Shortround's Theme (2:27)
  5. Children in Chains (2:42)
  6. Slalom on Mt. Humbrol (2:22)
  7. The Temple of Doom (2:57)
  8. Bug Tunnel and Death Trap (3:29)
  9. Slave Children's Crusade (3:22)
  10. The Mine Car Chase (3:38)
  11. Finale and End Credits (6:16)
  12. Kate Capshaw - Anything Goes * (2:58)
Prachtig zo'n album.
Valt het jullie trouwens ook niet op dat bol.com steeds minder soundtracks krijgt. Deze hebben ze ook al niet en ook Catch me if you can staat bij de NIET-leverbare producten. Neo een vraag aan jou:"Weet jij waar ik deze CD misschien nog kan kopen voor een aardig prijsje".
Ik aas er namelijk al best wel lang op en ik weet niet waar ik moet zoeken. Oja, ik heb al op proxis.nl gekeken.

Dat gaat je niet lukken. Temple of Doom is zeer zeldzaam en wordt op sites als ebay tegen verschrikkelijk hoge prijzen verhandeld. We wachten allen met smart op een mooie re-release van de trilogie scores a la Star Wars.

neo
Zag em ooit zo eens op ebay.nl voor een euro of 200 staan meen ik.

avatar van JohnWilliams
Dat gaat een beetje boven mijn budget.
Misschien dat ik hem ooit nog op ebay of zo vindt.
Dan sla ik mijn slag en koop hem gelijk. Nog bedankt voor de informatie.

Charles Manson
jeetje, dat wist ik helemaal niet dat deze schijf zo zeldzaam was!
Ik heb er 3 liggen!! (nee hoor, gebbetje)

donders, ik ben zo'n kerelje die hem dus nu juist wil.
(ook omdat de muziek van deze film erg goed was, vooral dat trommel stukje op die brug, aan het einde).

avatar van Thunderball
Shit! Da's inderdaad een beetje erg veel, ja!!
En weet je wat zo balen is? Ik heb hem pas ergens of op een beurs, of in een winkel (tweede hands?) zien liggen voor niet al te veel geld. Hoezo pech?

Ik vind dit duidelijk een niet al te geinspireerde soundtrack, daar de beste stukken toch gewoon het herhalingen van het maintheme zijn en de nieuwe nr's (vind ik dan) het niet halen bij de vorige Jonessoundtrack (geef mij maar het Marion thema!).

Blijft natuurlijk wel goede muziek, het is geen rotzooi, maar ben er niet kapot van.

2 sterren.

Charles Manson
ik zou toch wel erg graag dat muziekstuk tijdens de offering hebben hoor!
dat "Mola Ram"koor (je weet wat ik bedoel waarschijnlijk, weet niet hoe hij officieel heet)

avatar van JohnWilliams
Bij Free Record Shop krijgen ze hem niet meer binnen en ik heb ook al gekeken bij Van Leest.
Dus dat wordt inderdaad wachten.
Ik vind deze Soundtrack wel beter dan de waardering van Thunderball, ik geef deze O.S.T 4,5 *
(Ook vanwege nummer 11).

avatar van Thunderball
Dan geef je hem dus eigenlijk een NEGEN (!), dat vind ik hem echt niet waard, hoor!

ok, een twee is inderdaad wel weinig, ik maak er 2,5 (misschien nog drie) van!

avatar van JohnWilliams
Heb je de nummers zelf wel eens gehoord?
Ze zijn best wel goed, ik moet toegeven dat het melodietje heel veel voorkomt maar ondanks dat heb je een meesterlijke Soundtrack. De muziek van deze vind ik trouwens mooier dan Indiana Jones and the Last Crusade.

Charles Manson
nu ja, als Williams hem nu eenmaal een 9 waard vind...
moet kunnen toch?

avatar van JohnWilliams
Dankje Charles Manson voor je begrip.
Thunderbal daarin tegen................................(grapje).

Charles Manson
ik herinner me dat ik de muziek van Temple of Doom ook bijzonder sterk vond.
Bijv ook die zware blazer muziek als ze op die olifanten voor het eerst richting Pankot Palace reizen.

avatar van Thunderball
Ik zeg ook niet dat het slechte muziek is, maar vind het altijd zwak wanneer de score van een vervolgfilm meer voortborduurd op de originele soundtrack en niet echt veel toevoegt, dan is het voor mij niet echt een meerwaarde. Natuurlijk zitten er ook goede stukken in, dat hoor je mij ook niet ontkennen, maar vind het over het geheel gezien stukken minder dan Raiders...!

Ik probeer dan ook altijd van een filmreeks de eerste aan te schaffen, omdat ik die de beste vind. Uitzonderingen zoals The Empire strikes back (met het geweldige Dark Vader/Empire theme) daar gelaten.

Charles Manson
klopt, maar daar worden weer nieuwe karakters me tdus nieuwe thema's gepresenteerd.

avatar van JohnWilliams
Ja, meestal vindt ik de gevolgen ook niet zo goed.
Ga maar na........Home Alone heeft een slecht vervolg.
Jurassic Park een beetje, The Lost World is minder.
Maar van Star Wars kan ik dit NIET zeggen. Die worden beter (Across the Stars Theme)(Anakin v.s Obi-Wan).

Maar meestal is een vervolg maken niet zo heel verstandig tenzij je weet wat je echt gaat doen. Trouwens hier komt geloof ik (weet ik zeker) ook een vervolg van:"The City of Gods". Maar dat heb ik ook maar gehoord. Het vervolg van de Indiana Jones Triology moet wel héél goed zijn om deze 3 toppers te verslaan. Hij moet echt met een héél goed theme aankomen, maar dat verwacht ik ook.

Charles Manson
ik vind trouwens dat je ee bsoundtrack niet zou mogen beoordelen zonder de film gezien te hebben.

de muziek is namelijk primair geschreven om de beelden te begeleiden en wanneer je de muziek beoordeeld zonder de beeldne te kennen, doe je de composities denk ik geen recht.

avatar van JohnWilliams
Is goed, maar wel 1 ding (om me gelijk te halen), Jurassic Park III was een totale vernietiging van de Music.
De film niet, het gekke was dat ik die juist leuker vindt dan The Lost World.

avatar van Bart Tönjann
Zoals Charles al zei, het blijft soundtrack. Je kunt de scores pas echt beoordelen na de film gezien te hebben. De muziek is, zoals hij al zei, voor de film geschreven en niet als induvidieel muziek.

Na de film gezien te hebben moet ik concluderen dat ik de muziek niet al te slecht vond, maar op een gegeven moment kwam dat melodietje wel mijn strot uit. Iets waar ik wel vaker last van heb als John Williams als composer staat vermeld. Hier had ik bij Star Wars overigens GEEN last van.

avatar van JohnWilliams
Bij James Horner had ik hetzelfde (zelfde melodietje).
Maar hier heb ik er GEEN last van.
Eigenlijk vindt ik het best knap bedacht.

avatar van Bart Tönjann
Het is ook knap bedacht, zeker weten. Maar als je het keer op keer hoort gaat het 'knappe' er toch vanaf en blijft er een ietwat irriterend deuntje over......

avatar van JohnWilliams
Maar bij Star Wars gebruikte hij toch ook heel veel de zelfde deuntjes. Duel of the Fates kwam bijvoorbeeld ook in Episode III terug met het gevecht met Yoda en Palpatine, en terwijl je het in Episode I ook al zo veel hoorde, ook Across the Stars (prachtig) gebruikte hij vaak.
Dus wat is het verschil met The Temple of Doom en met de Star Wars Themes?

avatar van Bart Tönjann
Het verschil: Star Wars heeft over het algemeen meerdere themes en meer karakters. Dat moet ook wel want Star Wars heeft 6 delen en Indy 3. Maar bij Indy leek het deuntje gewoon vaker terug te komen. Overigens: Imperial march word ik, op de een of andere manier, nooit zat. Maar misschien zit dat ook wel in mijn karakter....

avatar van Bart Tönjann
Overigens zit er in Star Wars ook een zekere opbouw. Het verhaal bouet iets op, en de muziek gaat daarin mee. Hier voelt het gewoon meer als recyclen.

avatar van JohnWilliams
Daar heb je wel gelijk in, maar nu weer terug naar de Score:"Indiana Jones
Ik vind het wel een geslaagd album.
Ondanks het veelgebruikte melodietje vindt ik het een mooi theme. In Indiana Jones III (Last Crusade) zit ook een sterk Theme, die vind ik ook prachtig.
En zeker NIET storend zoals hier wel het melodietje een heel klein beetje storend wordt.

avatar van Thunderball
Duel of the fates zit zelfs ook in deel 2, maar Bart heeft hier boven gelijk. Bij SW heb je inderdaad een zekere opbouw, wat bij deze films niet is. Het zijn gewoon op zich zelf staande verhalen met het zelfde karakter in de hoofdrol.

avatar van JohnWilliams
In deel II heb ik Duel of the Fates niet gehoord!
Zeker gemist denk ik omdat het Love Theme zo mooi was!
Love Theme zit trouwens ook in Episode III verwerkt

Thunderball:
Precies, daarom hoop ik ook, bij een eventueel vervolg van Indy, dat er een nieuw melodietje inzit. Ik zou het wel leuk vinden als de film opend met dat melodietje, maar het daarna met rust laat. Qua deze filmscore, temple of doom, deel ik de mening van JohnWilliams wel maar ik lijk net wat meer last te hebben van dat deuntje.

John Williams:
Love theme zat ook in deel 3 omdat de muziek met het verhaal meegaat. Het gaat daar om dezelfde relatie. In de chronologisch latere delen hoor je Love theme niet meer. Dat is kenmerkend voor de relatie tussen Anakin en Padme die in deel 4, 5 en 6 niet meer speelt.

avatar van JohnWilliams
Misschien dat John het melodietje er wel hellemaal deed en het weer aan het eind laat voorkomen, dit deed hij namelijk ook met:"The Lost World: Jurassic Park".
Maar diep in mijn hart denk ik dat het deuntje er weer volop inzit.

avatar van Bart Tönjann
Ik ben bang dat je gelijk hebt. Williams is soms wat bang om nieuwe sounds te creeren lijkt me. Aan de andere kant: hoeveel films heeft de man wel niet gemaakt?