Steve Earle - Guitar Town (1986)

Country / Rock
Label: MCA

1. Guitar Town (2:36)
  2. Goodbye's All We've Got Left (3:24)
  3. Hillbilly Highway (3:39)
  4. Good Ol' Boy (Gettin' Tough) (3:59)
  5. My Old Friend the Blues (3:09)
  6. Someday (3:48)
  7. Think It Over (2:16)
  8. Fearless Heart (4:07)
  9. Little Rock 'N' Roller (4:53)
  10. Down the Road (2:38)
  11. Guitar Town [Live] * (2:47)
  12. Sweet Little '66 [Live] * (2:47)
  13. Goodbye's All We've Got Left [Live] * (4:05)
  14. Hillbilly Highway [Live] * (4:33)
  15. My Old Friend the Blues [Live] * (3:05)
  16. Good Ol' Boy (Gettin' Tough) [Live] * (4:19)
  17. Someday [Live] * (4:10)
  18. Think It Over [Live] * (2:49)
  19. Little Rock 'N' Roller [Live] * (5:15)
  20. State Trooper [Live] * (5:11)
  21. The Week of Living Dangerously [Live] * (5:29)
  22. Angry Young Man [Live] * (4:49)
  23. Nowhere Road [Live] * (3:01)
  24. Fearless Heart [Live] * (4:14)
  25. I Love You Too Much [Live] * (3:39)
  26. San Antonio Girl [Live] * (3:13)
  27. The Devil's Right Hand [Live] * (3:46)
  28. Down the Road [Live] * (3:29)
  29. No. 29 [Live] * (4:58)
avatar van BoyOnHeavenHill
Teleurstellend weinig reacties hier eigenlijk, want dit blijft toch een heerlijke plaat. Mooie combinatie van prima composities, onnadrukkelijke maar sterke zang, stevige begeleiding en fraaie twang-guitar. Af en toe leunt het naar mijn smaak wat te veel tegen de sentimentaliteit aan, maar eigenlijk vind ik alleen Think it over een misser. Daar staan vier meesterwerken (1, 4, 6 en 8 ) en twee bijna-meesterwerken (2, 5) tegenover, dus míj hoor je niet klagen. De remaster (met Springsteens State trooper, door bertus99 hierboven ook al genoemd) klinkt als de spreekwoordelijke klok.

avatar van potjandosie
een dynamisch, energiek, messcherp debuut met ijzersterk songmateriaal van de inmiddels 68 jarige hardcore troubadour Steve Earle, afkomstig uit Fort Monroe, Hampton, Virginia. hij gaf hiermee gelijk zijn visitekaartje af als songwriter van de buitencategorie. als leermeester noemde hij artiesten als Guy Clark en Townes van Zandt. bij het uitkomen van dit album was deze "ruwe bolster, blanke pit" 31 jaar. nadat hij jaren had geploeterd om als songwriter in Nashville aan de bak te komen, werd hij per contract getekend door Tony Brown, hoofd van de A&R (Artist & Repertoire) ofwel de afdeling van een platenmaatschappij die op zoek gaat naar nieuw talent (een artiest of band). dit album betekende zijn commerciële doorbraak. deze "nieuwe country" muziek werd destijds door de muziekindustrie samen met die van andere debutanten (o.a. Randy Ravis en Dwight Yoakam) Nieuw Traditionalisme genoemd. later kwamen bij de muziek van Steve ook de termen country rock, folk, americana, alt-country en roots rock naar voren.

als het beestje dan toch een naam moet dit hebben, zou ik dit debuut "Guitar Town" als country of voor mijn part country-rock willen bestempelen, hoewel je het heerlijke honky-tonk achtige"Hillbilly Highway" ook rockabilly zou kunnen noemen. het album behaalde destijds een nummer 1 notering in de Amerikaanse "Billboard Country Album Charts". de titeltrack en "Goodbye's All We've Got Left" werden grote hitsingles in de country lijstjes. muziekblad "Rolling Stone" riep het uit tot country album van het jaar.

wat opvalt is dat dit album ruim 35 jaar later nog zo fris klinkt. "Guitar Town" spat uit de speakers. "My Old Friend The Blues" een pracht van een ballad en "Fearless Heart" is onovertroffen. het liefdevolle "Little Rock N Roller" heeft inmiddels wel een andere lading gekregen. dit nummer schreef hij voor zijn zoon Justin Townes, die ook albums ging maken en in 2020 kwam te overlijden.

eens met user heartofsoul dat de productie beter had gekund. de drums klinken "blikkerig' en de sound had wellicht beter kunnen zijn door minder gebruik van synthesizers, maar verder een klassieker dit album van de integere, maatschappelijke geëngageerde Steve Earle. heb een zwak voor artiesten zoals hij, die misstanden aan de kaak stellen, stelling nemen en statements durven te maken.
wat een ongekend rijk oeuvre heeft de man inmiddels opgebouwd. 's mans muziek en teksten blijven tot de dag van vandaag relevant.

album werd geproduceerd door Emory Gordy Jr. (van de Emmylou Harris "Hot Band") en Tony Brown

de muzikanten op "Guitar Town" waren:
The Dukes