The Concert for Bangla Desh (1971)

Alternatieve titel: The Concert for Bangladesh

Label: Apple

1. George Harrison / Ravi Shankar Introduction (6:16)
  2. Ravi Shankar, Ali Akbar Khan, Alla Rakah en Kamala Chakravarty - Bangla Dhun (16:19)
  3. George Harrison - Wah-Wah (3:15)
  4. George Harrison - My Sweet Lord (4:16)
  5. George Harrison - Awaiting On You All (2:37)
  6. Billy Preston - That's the Way God Planned It (4:05)
  7. Ringo Starr - It Don't Come Easy (2:38)
  8. George Harrison, Leon Russell en Jim Horn - Beware of Darkness (3:26)
  9. Introduction of the Band (3:00)
  10. George Harrison en Eric Clapton - While My Guitar Gently Weeps (4:39)
  11. Leon Russell, Carl Radle en Don Preston - Medley: Jumping Jack Flash / Youngblood (9:11)
  12. George Harrison en Pete Ham - Here Comes the Sun (2:51)
  13. Bob Dylan, Leon Russell, George Harrison en Ringo Starr - A Hard Rain's Gonna Fall (5:04)
  14. Bob Dylan, Leon Russell, George Harrison en Ringo Starr - It Takes a Lot to Laugh / It Takes a Train to Cry (2:54)
  15. Bob Dylan, Leon Russell, George Harrison en Ringo Starr - Blowin' in the Wind (3:34)
  16. Bob Dylan, Leon Russell, George Harrison en Ringo Starr - Mr. Tambourine Man (4:06)
  17. Bob Dylan, Leon Russell, George Harrison en Ringo Starr - Just Like a Woman (4:14)
  18. George Harrison - Something (3:05)
  19. George Harrison en Jim Horn - Bangla Desh (4:14)
  20. Bob Dylan, Leon Russell, George Harrison en Ringo Starr - Love Minus Zero / No Limit * (4:16)
Ik houd niet zo van die muziek van ravi shankar.. anders had ik 5 sterren gegeven.. ben overgens erg benieuwd naar de dvd die er aan zit te komen.

avatar van Music4ever
Deze cd moet ik echt eens gaan luisteren.
De tracklist ziet er in elk geval goed uit!

Bob Cremers
Ik vind veel nummers van het concert mooi ,ik heb het op de dvd gezien. Zoals It Dont Come Easy en Here comes the sun en andere van Goerge Harrison

avatar van Lennonlover
prachtig concert man! heb net de dvd gezien! Héérlijk! Ravi shankar is de max! Die muziek is gewoonweg super!

Bob Cremers schreef:

I don't come easy is van Ringo Starr

Te weinig reacties op wat het eerste "Live Aid" was. Mijn platenspeler weigert na 30 jaar trouwe dienst om de eerste 3-LP Box te draaien: dus de CD's besteld: ik krijg nog steeds kippenvel als ik de nummers van George H. en alle anderen hoor! Let vooral op "It Don't Come Easy" van Billy Preston [R.I.P.]
Elke liefhebber moet deze CD kopen, alleen al om het feit dat 35 jaar na dato de opbrengsten nog steeds naar UNICEF gaan.

avatar van wolf
Is It Don't Come Easy niet gezongen door Ringo Starr en geschreven door George Harrison? Ik heb nog nooit gelezen/gehoord dat dit van Billy Preston zou zijn.

De dvd van dit concert is schitterend. Ook de bijgeleverde interviews en extra 's zijn interessant. Kopen die handel!

Maartenn (crew)
Wat een ge-wel-di-ge versie van While My Guitar Gently Wheeps!!!! Uit de kunst gewoon. Werkelijk briljant! Alleen daarvoor zal dit album al een 5 verdienen!! Maar dat zal ik maar niet stemmen, aangezien ik de rest van het album niet ken . Maar aangezien de tracks die erop staan, moet ik deze zeker hebben!

avatar van wolf
While My Guitar is inderdaad prachtig. Die blik tussen Clapton en Harrison tijdens hun gitaarduel is echt onvergetelijk. De twee vrienden stonden voor een moeilijke periode waarin Patty Boyd de vrouw van George een belangrijke rol zou spelen. Gelukkig heeft vriendschap alle ruzies overwonnen.

Terug naar dit album, dit is voor mij het beste concert allertijden. Wat wil je met een dergelijke tracklist. Alleen vind ik het jammer dat John Lennon en Paul Mccartney er niet bij waren dan zou het nog veel beter geweest zijn, maar ja de Beatles waren net uit elkaar. WMGGW is voor mij het beste liedje, maar ook Beware of Darkness en Bob Dylans liedjes zijn stuk voor stuk zeer sterk. 4,5*

Ps: De DVD zou iedereen moeten gezien hebben!

Maartenn (crew)
Duss, hieruit mag ik concluderen dat ik beter de DVD kan aanschaffen dan de cd?

avatar van wolf
Koop ze gewoon alletwee !
Op de DVD staan er veel extra's. Je zult er interviews, een extra nummer (If Not for You) en de making of Bangladesh vinden. Op de cd staat echter Mr. Tambourine man.Op de DVD zul je dat niet zien. Je moet zelf maar uitmaken wat je wilt. Ik zelf zou de DVD kopen omdat er extra's opstaan. Maar de DVD is natuurlijk duurder. Je moet zelf maar zien.

Maartenn (crew)
Hmm, ik weet toevallig dat mijn lokale platenhandletje deze ook op 3-LP-set heeft voor een tientje. Ik denk dat ik daar dan eerst maar voor ga! Maar bedankt voor de informatie!

avatar van Thuurke
Twee jaar geleden gekocht bij de MM voor 4.99 euro in de uitverkoop bak. 1 keer gedraaid. Wel gezien dat ze onlangs een geremasterde versie op de markt hebben gebracht met een andere cover (George Harrison), maar bovenstaande cover spreekt meer aan en geeft de essentie van het concert weer. Ik zal hem morgen weer eens draaien.

De grootste bijdrage van Ravi Shankar aan de muziekgeschiedenis is het in elkaar knutselen van Norah Jones, want hij moet het niet van zijn muziek hebben. Nummers 1 en 2 worden dus geskipped en hiervoor draai ik liever even New York City van the Peter Malick Group, met een schitterende en bluesy klinkende Norah Jones.

avatar van devel-hunt
Pepe13 schreef:

It don't come easy is geschreven door Richard Starkey (Ringo) en geproduceert door George!

avatar van Lennonlover
beste nummer van Ringo, It Don't Come Easy. Gewéldig!

avatar van DikkeDarm
DVD is die uit? die ga ik meteen bestellen ik vind de cd al een tijdsmoment met nummers die nu nog steeds gecoverd worden.Ravi Shankar is echt mooi om naar te luisteren ook de aandacht die hij vraagt bij het begin van het concert in het begin denk je van wat een gepingel en wat moet ik hier mee maar als je het een paar keer gehoord hebt ga je het waarderen en is het geniaal hoe deze man met zijn instrument omgaat.Daarna pakken de grote namen uit die tijd het concert verder over met geen ene misser er tussen.Ik jaren geleden de cd gekocht voor toen nog 10 gulden in een koopjesbak maar draai deze (nu op mp3 nog steeds regelmatig om terug te gaan in de tijd) Alleen jammer dat de boodschap nog steeds niet is over gekomen er is nog steeds honger op de wereld.Maar het was goed bedoeld en heeft toentijds daar wel geholpen.

avatar van weasel
Geniaal concert.
Ik heb de LP-box, maar er gaat niks boven de DVD. Mijn god, wat een geweldige show. Elke keer wanneer ik Billy Preston uit zijn kruk zie opveren, om te dansen tijdens "The Way God Planned It"... Rillingen!

Subliem optreden, met als enige smet de vele Dylan-nummers. Ik hou erg van Dylan, maar zijn bijdrage hieraan is niet bijster sterk. Het kakt een beetje in, omdat zijn nummers akoestisch worden gespeeld en bovendien erg lang zijn.

avatar van devel-hunt
De voorloper van alle benefitconcerten ooit, en wat voor één. De hoogtepunten zijn voor mij de meester Ravi Shanker die de sterren van de hemel speelt met zijn geweldige sitar, het concert van Dylan is ook een topper, het was tot de laatste seconde onzeker of hij wel zal komen, en Ringo geeft een daverende versie van zijn hit die hij toen had "it don't come easy", maar de held van de avond is natuurlijk George zelf. De hele avond in vorm en speelt de ene klassieker na de ander terwijl hij het concert ook nog helemaal heeft georganiseert. John Lennon kwam ook bijna maar liet op het allerlaatst afweten, aangezien Harrison onder geen beding Yoko iets wilde laten oerschreeuwen in zijn show hetgeen Harrison alleen maar siert. In plaats van lennon kwam Dylan, toch niet verkeerd. Clapton speelt ook de sterren van de hemel vooral in de waanzinnige uitvoering van While my guitar, Clapton zelf schijnt van het concert niets meer te weten, hij was in die tijd zwaar aan de heroine en nam vlak voor opkomst een flinke dosis!!

weasel schreef:
Geniaal concert.

Ik vind Dylan heel sterk spelend. Just Like a Woman is samen met While My Guitar Gently Weeps het hoogtepunt van heel het concert.

Harald
Een van de vele hoogtepunten zou ik maar zeggen. Er zijn geen zwakke songs op dit album laat staan fillers. Ook de DVD is een aanrader.

EVANSHEWSON
Deze plaat heeft me al geld gekost in mijn leven; Vroeger de elpeebox gekocht, later de cd-versie en kijk, vandaag de dvd in Mediamarkt voor maar 26 €, dat bedrag zeker waard, want dit is zulk magistraal concert, iemand zei het hier al, de moeder, of voorloper van alle benefietconcerten die later zouden volgen.

Dikke vette aarader voor iedereen die zich een echte muziekliefhebber durft te noemen, toch ?

Harrison ziet er niet uit met die onverzorgde baard, en Clapton ziet er tegenwoordig ook stukken toonbaarder uit, zo ook Ringo Starr, maar die "halve" hippies, het heeft toch wel wat!

****1/2

Michael1992
Gisteren zapte ik (toen A Cinderella Story eindelijk gedaan was en de zus dus eindelijk ging slapen) gewoon wat over en weer tot twee bepaalde woorden mijn aandacht trokken: "Apple Presents". Het waren de woorden "Concert For Bangladesh" die mijn aandacht gevestigd hielden.
Anderhalf uur geweldige muziek begon met 17 min (zie ik nu) indische muziek die ik eigenlijk wel iets vond hebben maar die toch in het niet viel bij wat nog zou komen.
Als dan George opkomt en de eerste riff van Wah Wah mijn met hoofdtelefoon omwentelde oren bereikt stond het kippevel op mijn armen. En als ik dan tot mijn grote verbazing Richard Starskey achter de drumvellen zie zitten komt er een glimlach op mijn gezicht die tot het einde van de show niet meer weg zal gaan.
Dan volgen My Sweet Lord en Beware Oh Darkness en While My Guitar Gently Weeps en en en ....
Om een lang verhaal kort te maken: het is een geweldige show, alleen maar hoogtepunten ook het liedje van Billy Preston was zeker de moeite waard (kan iemand werk van hem aanbevelen?) vooral toen hij ging dansen en It Don't Come Easy van de vocaal minder sterke maar über-sympathieke Ringo had ook zijn charme. Ode aan Mr Clapton natuurlijk die weer voortreffelijk zijn gitaar bespeelde zeker aangezien hij toen zwaar aan de drugs was. Natuurlijk waren ook de liedjes van Mr Zimmerman fenomenaal. Ik vond vooral zijn stem hier heel goed. Als dan George nog even Something uit zijn mouw komt schudden en dan afsluit met Bangla Desh is het allemaal al weer gedaan. En ik ging mij weer herinnerend waarom ik van arte houd slapen met het gevoel dat het niet lang zou duren eer de dvd in huis zou verschijnen. En misschien ook de cd wel.

Stemmen kan ik natuurlijk niet omdat ik niet weet of het geluid ook zonder beeld zo sterk zal blijven maar zoals reeds hier bonven vermeld staat zal dat niet lang meer duren. Het concert (met beeld) krijgt van mij een volle 5* zeker ook omdat de artiesten het allemaal 'voor de venniet' deden.

Ciao.

PS: komende zaterdag (16 augustus dus) laat arte het concert om 14:10 weer zien

avatar van Lennonlover
Jaah Michael, gewéldig concert, inderdaad. Die DVD moét je hebben! Ik bekijk hem elke 6 maand wel eens.

Ik heb "The Concert..." destijds in de bioscoop gezien. Of je erbíj was. Een 5, ondanks de aanwezigheid van Leon Russell, die ik nooit goed heb begrepen.

Pieter Paal
De lange versie van Jumpin' Jack Flash/Youngblood van Leon Russell vind ik echt een uitschieter van jewelste.
Ik had mij daarvoor nog niet zo verdiept in zijn muziek (kon alleen zijn samenwerking op Joe Cocker's eerste albums).
Al jaren ken ik deze 3 LP-set en nu dus die DVD aanschaffen.

Stijn_Slayer
Erg goed concert van George Harrison & Co. Ravi Shankar begint het concert, wat ik zelf eigenlijk een beetje vreemd vind. Ergens in het midden had misschien beter gepast. Shankar is een goede artiest, maar ik moet zeggen dat ik er niet altijd zin in heb. 17 minuten kan soms dus een beetje te veel van het goede zijn voor mij. George Harrison is geweldig hier, maar z'n stem klinkt niet helemaal 100% (of er moet op de studioplaten aan z'n stem gerommeld zijn?). Harrison schudt de ene na de andere fantastische song uit zijn mouw. Billy Preston kan mij niet boeien, maar Ringo en Leon Russel doen leuk mee.

De andere blikvanger is dan aan de beurt. Dylan is (voor zijn doen uiteraard) goed bij stem en speelt goed. Ik denk alleen toch dat ik Harrison ietsjes beter vind tijdens dit concert. Zeer geslaagd optreden in ieder geval!

De geluidskwaliteit van de live-lp's uit die tijd was vreselijk in die tijd . Ik heb de cd versie maar die kwaliteit is ook niet jedat. Het album zelf vind ik overigens weer wel de moeite waard. (is deze cd ooit geremasterd?)

Down_By_Law
Ad Brouwers schreef:

Jazeker: er is onlangs een mooie remaster uitgebracht (met oranje hoes), inclusief Bob Dylan bonus track ('Love Minus Zero'). Geluidskwaliteit is meer dan OK.

Er is ook een DVD van.

Thnx, dan gaan we eens kijken in welke prijsklasse dattie valt.

Stijn_Slayer
Ik heb de DVD net op de kop weten te tikken voor 5,50 (7.99 met verzendkosten), bij een of ander klein zaakje (misschien is hij tweedehands). Ik zag vluchtig op sites als Bol dat hij normaal rond de 26 euro kost.