Dr. Octagon - Dr. Octagonecologyst (1996)

Label: Mo' Wax

1. Intro (1:15)
  2. 3000 (3:20)
  3. I Got to Tell You (0:48)
  4. Earth People (4:48)
  5. No Awareness (4:25)
  6. Real Raw (5:35)
  7. General Hospital (0:26)
  8. Blue Flowers (3:17)
  9. Technical Difficulties (2:57)
  10. A Visit to the Gynecologyst (2:20)
  11. Bear Witness (3:00)
  12. Dr. Octagon (4:37)
  13. Girl Let Me Touch You (3:40)
  14. I'm Destructive (3:25)
  15. Wild and Crazy (4:27)
  16. Elective Surgery (0:52)
  17. Halfsharkalligatorhalfman (4:29)
  18. Blue Flowers Revisited (4:15)
  19. Waiting List [DJ Shadow / Automaster Mix] (5:09)
  20. 1977 (2:24)
avatar van Kos
Kos
Volslagen gestoord album.

E
Een van de geniaalste hiphop albums ever! Eigenlijk kan ik met een gerust hart zeggen dat ik door deze plaat rap heel anders
ben gaan beleven. Kool Keith was hiermee zijn tijd VER vooruit.
Ik heb 't album nog op de eerste BULK records (CD) Die mowax-
hoes ken ik alleen van het vinyl. DJ Q-Bert scratch op dr.octagon zeer to-the-point. Bear witness, 3000 en Blue flowers zijn voor mij de hoogtepunten van deze plaat.Overigens heet-ie gewoon
Dr. Octagon, bij mijn weten. Titelloos.Is nu niet makkelijk meer aan te komen. Nogmaals: ZEER GOEIE CD!!!

avatar van Gyzzz
Hm, mijn versie heeft toch echt een andere cover.
Maarja, ik heb dit album 4 sterren gegeven. Kool Keith en Dan The Automator maken op veel momenten zeer goede muziek en daar komen bijzonder leuke nummers uit voort (Earth People, 3000, Blue Flowers, Technical Difficulties), maar toch is dit ook echt niet meer dan 4 sterren, door de gekke momenten die soms niet goed, en wel irritant zijn.

@E, het album heet weldegelijk Dr.Octagoneacologyst.

avatar van psychonaatje
Er zijn volgens mij twee versies van het album. De eerste versie (met deze hoes) is titelloos, de tweede versie heet Dr. Octagonecologyst en heeft een hoes erop met een skelet met een schedel in zijn hand. De eerste versie was vrij snel uitverkocht en toen heeft de platenmaatschappij de tweede versie uitgebracht.
Helemaal zeker weten doe ik het niet, maar ik meen me herinneren dat ik zoiets heb gelezen.

avatar van T.O.

T.O. schreef:
Bedoel je niet de instrumentale versie, Instrumentalyst?

Als tweede versie? Dat zeker niet, want ik heb de hoes met dat skelet erop en daarop is Kool Keith wel degelijk te horen.

Goed album, iderdaad een paar maffe interludes enzo, maar wat een fijne muziek kan die gek maken.

Dat album van mij heeft trouwens de zelfde cover als hierboven maar zit niet in een conventionele hoes. Het is een jewelcase met karton er om en dat weer in een plastic hoesje. Lastig om snel ff te pakken, haha.
Hij heet Dr Octagon: Ecologyst

Wat mij betreft een aanrader, maar je moet wel een beetje geduld hebben . Daarom gaf ik 'maar' 4 sterren.

T.O. schreef:
Bedoel je niet de instrumentale versie, Instrumentalyst?

Volgens mij snap ik het eindelijk: ik heb denk ik de Amerikaanse versie.

Relax
Ik vind zijn teksten een beetje nerd achtig, vooral bij Earth People ...
Is hij de nerd van rap ?

avatar van psychonaatje
Nerdachtig? Mwah, valt nog wel mee, vind ik. Hij is gewoon compleet maf.

Relax schreef:
Ik vind zijn teksten een beetje nerd achtig, vooral bij Earth People ...
Is hij de nerd van rap ?

wees blij het dat het een keer niet over gangstahs en bitches gaat :-p

avatar van thomzi50
Inderdaad Pyschonaatje, het is gewoon een gek, compleet maf, helemaal doorgedraaid. Maar de nerd, nee..

avatar van John Doe
Voor mij is hij een vrijgevochten, bewuste, talentvolle, artistiek ingestelde gozer. Erg down to earth ook juist, maar op zijn eigen uitgedachte manier. Net een soort van interview met hem gezien van 40 minuten, waar deze verwachtingen (die ik al ten dele had) bevestiging hebben gekregen.

avatar van John Doe
Leuk om hier ''jam like autechre'' te horen in No Awareness, gesampled voor het eerste nummer van Autechre's Envane.

avatar van BoordAppel
Down to earth en Kool Keith zijn echt de laatste woorden die iets met elkaar te maken hebben geloof ik . De man is zo (prettig) gestoord als een deur. Hij is ook psychiatrisch patiënt geweest.

avatar van John Doe
Dat weet ik, een te verwachten reactie ook. Het is alleen maar vanuit welk perspectief je het bekijkt. Iemand die veel nadenkt tijdens lange wandelingen door de straten van New York, krijgt meer een eigen visie over de wereld, en dat noem ik dan down to earth. Hij heeft ook totaal geen sterallures.

Pauper
Instant Classic, echt een must voor elke Hip-Hop liefhebber, vooruitstrevend, vernieuwend en orgineel op alle gebieden, ik ga hem sowieso orgineel halen!

ik ga hem zoiezo vandaag nog checken... anders morgen

Raekwon the chef
wow, dit is echt weer even iets heel anders, ik moet dit sowieso nog een heleboel keer beluisteren, flow/lyrics van keith is even wennen, maar de productie (dan) klinkt vertrouwd in de oren.

avatar van ewalk
karakteristieke plaat waarin Kool Keith volgens mij zijn totale metal illness(hij is opgenomen geweest in Bellvue mental hospital) loslaat op de tracks. 4 ster

avatar van MichelDumoulin
De echte hoes (getekend door Pushead) is 10x mooier, eens kijken of ik hem mag vervangen van de mod's.

avatar van P Jay
Ligt het aan mijn intellectuele capaciteiten of zo?

Maar ik snap dit album bij momenten helemaal niet. Het is me nét allemaal iets té knotsgek...

Erg leuke beats en scratches, echt top! Ook enkele sterke nummers: Earth People, 3000, Blue Flowers, Girl, Let me Touch You,...

Ik ga zeker nog niet stemmen, maar de vraag is of ik dit album uiteindelijk na verloop van tijd ga kunnen pruimen..

avatar van Kos
Kos
Ik moet er ook echt voor in de stemming zijn anders kan ik er niet tegen.

Hypno
Wat een geniale teksten had deze gast zeg z,n lyrics zitten vol met Humor en spaced out lyrics echt waar ik vind de shit waarover hij Praat echt zwaar dope maar ik vind het echt zo jammer dat hij zo off Beat flowt en zo,n zwakke delivery heeft gecombineerd met mindere Beats. als al die minpunten beter waren geweest had ik het zeker Een 5 gegeven want z,n lyrics zijn echt te ziek gewoon maar een Album draait niet alleen om Lyrical Content dus een 3.5

avatar van psychonaatje
Dat hij off-beat rapt vind ik in dit geval juist heel knap, omdat hij altijd goed uitkomt (zijn zin eindigt precies goed op de beat). Dit is het off-beat gerap van iemand die fantastisch kan rappen en dat vind ik toch iets heel anders dan het off-beat gerap van iemand die het niet kan. Ik vind zijn delivery daarom helemaal niet zwak, in tegendeel zelfs, vind het ijzersterk. Dit album zou de volle klap krijgen, als het niet soms écht te far-off is (qua teksten en producties) (en vooruit: er zitten ook wat zwakke momenten in het album).

avatar van P Jay
Ik kan het off-beat gerap van Keith zelf nog goed verdragen, maar die kerel die meerapt op No Awareness en Dr. Octagon vind ik echt barslecht.

Ik geef hem voorlopig nog voordeel van de twijfel: 3,5 *

Heb dit album al even en ben er nog niet helemaal mee weg. Ik stem nu zuiver op gevoel met de natte vinger. Kan even goed nog groeien tot een favoriet van mij eens ik er helemaal into ben, maar kan even goed gaan vervelen. Typisch zo'n album dat tijd nodig heeft. Daarom voorlopig de neutrale stem.

Zoals ik al eens zei: erg leuke, futuristische, vette beats en geniaal gescratch van Q-Bert en Kool Keith flowt als een volledige doorgeslagen malloot op dit album. Wat hij precies allemaal zegt, weet hij denk ik ook niet allemaal precies, maar als je goed luistert is het wel erg absurd en vandaar ook wel grappig. Je moet er gewoon aan wennen.

favo's: 3000, Earth People, Real Raw, Blue Flowers (fantastische beat!) & Wild and Crazy!

Minpunten: als Keith té off-beat gaat (Technical Difficulties) of samen met zijn co-pilot op No Awareness en Dr. Octagon.

3,5 gekke sterren

Hypno
Dit album wordt steeds beter met de tijd ik heb hem laatst nog 2 Keer achterelkaar beluistert en werd kostelijk vermaakt door z,n Lyrics en Octagon is ook echt een persoonlijkheid want hij komt van Jupiter en leeft in het jaar 3000 en is half haai, half alligator en half Mens echt geniaal vind ik dat dus ik verhoog hem naar 4 sterren Want z,n lyrics zijn zo grappig en geniaal dat ik de minpunten nu kan Vergeten.

avatar van P Jay
Vind nog steeds Technical Difficulties, No Awareness en Dr. Octagon geen sterke nummers, maar heb gisteren echt zwaar getript op deze cd....

Fantastisch gewoon! Compleet geschift, echt zotjes!

Moet hem wel naar 4* verhogen! Chille beats met verschillende kleine geluidjes die je niet direct opmerkt en dan de chille flow van Kool Keith die zo raar aandoet, maar toch past in het plaatje...

Blue Flowers is de gekste track hierop: vind die track waarlijk fenomenaal!

avatar van Backslap
Oh shit there's a horse in the hospital

Geniaal album , met nog genialere beats