Op reis door new wave kom ik vanaf de punk-reggae van The Ruts bij oudgediende Dave Edmunds. Hierboven wordt verteld dat hij al in 1969 met Love Sculpture zijn eerste hit had met
Sabre Dance, hier de
beelden. Leuk om te weten, nieuw voor mij!
In 1970 volgt de tweede hit, onder eigen naam met
I Hear You Knockin'. Eigenlijk verschilt dat liedje niet veel van de hit die ik in 1979 hoorde,
Girls Talk. Energieke gitaarrock. Nu is
Girls Talk wél wat steviger dan zijn hit van negen jaar eerder. Verrassend was destijds dat de radio-dj vertelde dat dit een liedje van de hand van Elvis Costello was. De single werd in de Nationale Hitparade in augustus twee weken
#24, in Vlaanderen diezelfde maand
#17 en in zijn Verenigd Koninkrijk in juli-augustus drie weken
#4.
Edmunds' carrière speelde zich dus al in de eerste helft van de jaren '70 af in de wereld van de pubrock, waar hij in diverse rollen actief was. Het is in deze wereld dat de opkomende punk en new wave een voedingsbodem voor concerten en platenmaatschappijen vinden, waarmee Edmunds aansluiting vindt bij een nieuwe generatie. Dat hoor je. Op
Repeat When Necessary is het meestal uptempo en swingend.
Edmunds wordt begeleid door een keur aan ervaren rotten, waarbij Nick Lowe op bas en Terry Williams op drums, zijn maten uit de dagen van de groep Rockpile. Het is steviger dan op
Get It van twee jaar eerder en iets verder verwijderd van ouderwetse rock 'n' roll dan toen. Soms echter kan hij het niet laten en hoor ik de nadrukkelijke invloed van de popmuziek van twintig jaar daarvoor, getuige
Sweet Little Lisa en
Goodbye Mr. Good Guy. Jaren '60 met veel galm kan ook, getuige
Take Me for a Little While.
Heerlijk is de shuffle van slotlied
Bad Is Bad. Hierboven leerde ik van
gaucho dat Thin Lizzy het eveneens opnam; blijkens
Thin Lizzy Guide.com "Unreleased, [recorded by] Lynott, Gorham, Moore, Mark Nauseef and maybe Huey Lewis; Memphis session during US-tour 1978".
Van Nederland en Vlaanderen vond ik geen albumnotering, in het VK werd
Repeat When Necessary in augustus
#39. Single
Queen of Hearts reikte er in oktober nog eens tot
#11 en het door Graham Parker geschreven
Crawling from the Wreckage in december tot
#59.
Mijn reis door de albums achter mijn afspeellijsten op streaming met new wave vervolgt. Omdat daarop nummers volgen van albums die ik al eerder besprak (The Undertones en Buzzcocks) land ik bij de derde van The Boomtown Rats. Die
met dat ene pianoliedje. U weet wel.