Black Sabbath - "Live at Last" (1980)

Label: NEMS

1. Tomorrows Dream (3:04)
  2. Sweet Leaf (5:27)
  3. Killing Yourself to Live (5:29)
  4. Cornucopia (3:58)
  5. Snowblind (4:47)
  6. Children of the Grave (4:32)
  7. War Pigs (7:38)
  8. Wicked World (18:59)
  9. Paranoid (3:10)
Bobiej
Vrij gemiddeld live album van Black Sabbath. Geluid klinkt vrij slecht en Ozzy's stem slaat soms over. Maar omdat ik een Sabbath liefhebber ben en Paranoid en War Pigs heerschen op deze plaat toch maar 3***

avatar van c-moon
Heb deze op vinyl.. als ik me niet verigs uitgebracht zonder instemming van de band... een verhaal dat u wel kent; het gebeurt wel meer.. niet waar?

Zeker niet het beste Live-album van Sabbath en ook tout-court, maat toch nog een 3 waard, ik sluit me dus aan bij "bobiej".

avatar van Bighead
Indeed, prachtige nummers natuurlijk...
Maar erg matige geluidskwaliteit.

knight3
Hoezo gemiddeld livealbum? LiveEvil is iig stukken beter. Ozzy heeft sowieso een beperkt stemgeluid en leed ten tijde van deze tour onder een longaandoening. Vooral Iommi moet de tijd vullen door steeds maar weer een solo te spelen. De geluidskwaliteit is daarnaast ook van een bootlegkwaliteit! Trieste afsluiting van het Ozzy-tijdperk.

avatar van Bashua
Volledig mee eens!

Als je kijkt dat er in dezelfde periode legendarische live albums zijn uitgebracht..... of eerder zelfs, met zon hoge geluidskwaliteit en produktie.. dan is dit een oprecht lachertje! Jammer!! ..Want de charmes van deze band verdiende destijds zeker wel meer om mee achtervolgd te worden!

avatar van notsub
Dit klinkt wel erg kaal en amateuristisch. Een paar leuke nummers kunnen dit ook niet rechttrekken. Het lijkt meer op een bootleg dan een officiële release.

avatar van AGE-411
Geen officiële release

avatar van kaztor
Ach, snap de nogal negatieve reacties niet zo erg...

Dit alles en meer is heruitgegeven op Past Lives in een uitstekende mix en ik vind dat het kwa teleurstelling behoorlijk bijgetrokken is.

avatar van BlauweVla
AGE-411 schreef:
Geen officiële release

Het verhaal dat ik ken is dat deze opnames uit 1972 of 1973 stammen, ze in 1980 op plaat gekwakt zijn door platenmaatschapij NEMS toen Sabbath daar net weg was en succes had met het "Heaven & Hell" album. De band de release niet erkend als officieel, de toen oud zanger Ozzy het daarmee eens was en solo het live album "Speak (Talk) of the Devil" uitbracht, met alleen Sabbath nummers, als goedmakertje voor de fans en Black Sabbath zelf "Live Evil" uitbracht met ongeveer hetzelfde doel...

avatar van i.Ron S.
Het is in 1986 toch uitgebracht op cd door castle.
Ik vind het ook best goed, misschien wat geruis door de taperecordings maar ik heb al veel slechtere dingen gehoord van oude opnames.

avatar van BlauweVla
Dat is ook zo, het is ook geen bootleg ofzo, maar de band erkend het niet als officieel omdat het buiten hun toestemming gedaan is. Maar dat soort dingen gebeuren heel veel door platenmaatschapijen, die blijkbaar toch het recht hebben ditsoort dingen te doen.

avatar van ricardo
Aan de beoordeling te zien is dit niet zo een geweldig live album. Ik heb wel eens gehoord van meerdere mensen dat dit het beste live album van Black Sabbath zou zijn, zijn er ook mensen hier die weten of er nog betere dan deze zijn? Want van sabbath heb ik nog geen live album.

avatar van Dexter
Reunion vind ik een stuk beter klinken, en heeft een wat completere setlist.

avatar van i.Ron S.
Of "Past Lives" zoals hier al stond door kaztor.
Reunion vind ik ook niet zo fantastisch van geluid, nogal diepe basklanken.

Wammel
Ik zou Live at Last sowieso niet kopen met de wetenschap dat Past Lives hieraan gelijk is + een extra schijf. Bij mediamarkt te koop voor eur 6,99.

avatar van vin13
De goede nummers lijden aan een zeer matig geluid en deze hadden ze niet moeten uitbrengen, het geluid is van bootlegniveau.

PriestMaiden
Ik vind de geluidskwaliteit nog meevallen, maar de songkeuze kon toch beter. Waar zijn Iron Man, N.I.B., Sabbath Bloody Sabbath enz.?

vondeich
Geluid is toch wel erg matig... 2,5*

Stijn_Slayer
Ik heb deze op vinyl beluisterd en ik vind die geluidskwaliteit best meevallen. Het is wat doffer en vlakker, maar geen overslaand geluid en geruis o.i.d.

Best een leuke show, maar Black Sabbath kan beter.

Wammel schreef:

En op Past Lives is dit Live at Last (CD1 daarvan) geremastered, wat zorgt voor WEL een goede geluidskwaliteit. Toch HET bezwaar tegen dit album als je hier de commentaren leest. Als je ervoor gaat, dan is de deluxe versie erg mooi!

Je vindt Past Lives hier:
Black Sabbath - Past Lives (2002)

avatar van ricardo
Deze live plaat heb ik nooit aangedurft om te kopen, maar heb met het live album uit 2008, Live At The Music City Hall met Dio natuurlijk een meer dan goede live dubbel cd in huis.

Maar deze kan misschien nog een goede aanvulling zijn uit de Ozzy tijd.

Doe ik het of doe ik het niet?

avatar van wizard
Ik zou Past Lives kopen. Heb je deze, en nog een aantal goede bonusnummers.

avatar van Edwynn
Live At Last is een beetje een liefdeloze release. Reunion uit 98 is wat dat betreft een beter document van Black Sabbath mét Ozzy.
Wel jammer dat er niet meer livemateriaal voorhanden is uit de goede oude tijd.

1,0
[quote="Stijn_Slayer"1.]Ik heb deze op vinyl beluisterd
2.en ik vind die geluidskwaliteit best meevallen. [/quote]

1. Ik ook, in de vroege jaren 80 een keer van de bieb geleend.
2. Niet best.
Wat erger is, de band speelt ronduit slecht. In Parijs, 1970, op YouTube te vinden, is de band veel en veel beter.

avatar van Kronos
Eigenlijk vind ik "Live at Last" ondanks dat brakke geluid wel prima. Ozzy heeft hier zijn stem nog terwijl dat op Reunion minder het geval is. Dat album heeft dan wel een betere klank maar Ozzy is daar soms echt storend.

avatar van Broem
Kwam het album op vinyl onlangs tegen toen ik door mijn vinyl collectie aan het bladeren was. Ver weggestopt omdat de geluidskwaliteit mij destijds ontzettend irriteerde en derhalve zeker 20 jaar niet meer beluisterd. Ben het met mijn voorganger eens dat het stemgeluid van Ozzy krachtig en echt metal klinkt. Wat een verschil met 13. Kwaliteit is en blijft belabberd. Terug in de platenkast.

avatar van Kronos
Ja, je kan de nieuwe van Sabbath beter niet meteen beluisteren na het oude werk met Ozzy, want dan valt het vies tegen. In deze tijd was Ozzy's stem echt krachtig en hoog in bereik. Wel jammer dat hier geen nummers van Sabbath Bloody Sabbath op staan. Het titelnummer staat wel op Reunion, maar die hoge noten haalt hij daar (in '98) al niet meer.

avatar van Edwynn
Zo zie je maar hoe albums verborgen juwelen aan boord kunnen hebben: staat er in de vorm van Killing Yourself To Live toch nog een nummer van Sabbath Bloody Sabbath op.

Aha, goed opgemerkt.

west schreef:

Je vindt Past Lives hier:
Black Sabbath - Past Lives (2002)

Ik doe dit bijna nooit, maar ik quote mijzelf even van 2 jaar geleden. Het probleem van de geluidskwaliteit is dus opgelost. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee en pas je cijfer aan: zag ik daar 1,0* voorbijkomen ?