Devendra Banhart - Cripple Crow (2005)

Folk
Label: XL

1. Now That I Know (4:54)
  2. Santa Maria de Feira (4:35)
  3. Heard Somebody Say (3:21)
  4. Long Haired Child (3:45)
  5. Lazy Butterfly (4:00)
  6. Quedate Luna (3:07)
  7. Queen Bee (2:45)
  8. I Feel Just Like a Child (4:46)
  9. Some People Ride the Wave (2:27)
  10. The Beatles (1:44)
  11. Dragonflys (1:00)
  12. Cripple Crow (5:59)
  13. Inaniel (3:43)
  14. Hey Mama Wolf (3:53)
  15. How's About Tellin' a Story (1:21)
  16. Chinese Children (5:18)
  17. Sawkill River (1:53)
  18. I Love That Man (2:27)
  19. Luna de Margarita (2:07)
  20. Korean Dogwood (4:02)
  21. Little Boys (5:21)
  22. Canela (1:55)
  23. La Pastora Perdida * (4:02)
  24. There's Always Something Happening * (4:48)
  25. Stewed Bark of an Old Oak Tree * (1:39)
  26. Lickety Split * (1:31)
  27. Ice Rat * (2:03)
  28. Chicken * (3:11)
  29. White Reggae Troll / Africa * (9:43)
Ook dit is zo'n najaarsrelease waar ik erg naar uit kijk.
Er zijn al wat nummers van dit album te beluisteren en die zorgen er wel voor dat deze jongen de nachtjes langzaam aftelt.
Opvallend is dat deze nummers heel anders klinken dan de voorgangers.
Ik ben benieuwd!

Little Boys gaat na zo'n 2:50 over in een overbekend gitaarriffje en baslijntje, volgens mij nagespeeld van een jaren '60 nummer. Weet iemand waar het vandaan komt? Het enige stukje tekst van het origineel dat me te binnenschiet is "i love you, i want you" oid. Via Google kon ik zo snel niets vinden...

Ik heb het desbetreffende nummer nog niet gehoord, maar als je het hebt over een nummer met "I want you" uit de jaren 60 dan denk ik gelijk aan Bob Dylan.

Nee, het is meer een soul/motown-achtig nummer en volgens mij gezongen door een vrouw.

Ik ben er uit! Het is I Will Follow Him van Little Peggy March. Leuk liedje.

avatar van Bart
Is dit album met een band opgenomen of tokkelt Devendra Banhart alleen op deze plaat?

Dit album klinkt veel rijker (folk, blues, country, rock, psychedelica). Dus niet meer Devendra die alleen tokkelt.
Check zeker de nieuwe clip: I Feel Just Like a Child!

Of beluister deze sampler:

Ik vind dit album overigens een juweeltje! Ongetwijfeld zullen velen voor de "oude" Banhart kiezen, maar ik heb nog liever deze "vernieuwde". Wat een rijk en gevarieerd album is dit zeg. Ik ben er aardig vol van.

Indrukwekkend!!!

avatar van Bart
aERodynamIC schreef:
Check zeker de nieuwe clip: I Feel Just Like a Child!

Of beluister deze sampler:

Indrukwekkend!!!

Bedankt voor de link! Die samples klinken wel erg goed. Inderdaad, meer voller van geluid; rijker. Ik geloof dat ik ook kies voor deze Devendra Banhart. Hoewel, Rejoicing In The Hands was ook niet mis.

En nu tijdelijk in zijn geheel te beluisteren op de luisterpaal van 3 voor 12.

Ik denk dat ik dit album net even iets beter vind dan zijn voorgaande albums. Hij is wat afwisselender. Zijn albums zijn altijd aan de lange kant (vooral deze) dus hij heeft die afwisseling eigenlijk wel nodig.

Voor mij sowieso één van de betere albums dit jaar.
Ik hoor meer over de lengte: mij stoort dat niet. Er is inderdaad genoeg afwisseling, en het is gewoon allemaal erg lekker om te horen.

avatar van bloempje24
Net aageschaft. Eerste indruk is "vrij aardig". Ik kom hier nog op terug want Antony and the Johnsons en Arcade Fire EP liggen op de tafel te wachten...

avatar van Justinx
Nou ik weet wel wat ik zou kiezen hoor, als ik in jouw voeten stond . Antony and the Jonhnsons zijn goed, erg goed, maar kunnen Devendra absoluut niet overtreffen. Hij is echt de Indiekoning! Respect!

avatar van nevyn
Ik heb dit album nog eens opgezet, en kwam tot de conclusie dat hij eigenlijk wel meer dan 3,5* verdient. Dus een halfje omhoog voor mij. Nummers als Long Haired Child, Lazy Butterfly, Hey Mama Wolf ( ), How's about tellin' a story en Chinese Children (wow dat zijn er nog wel wat) blijven dagen in mijn hoofd hangen. Ik voel me instant beter door dit album.

Jammer genoeg is dit het enige album dat ik van Devendra heb, dus ik kan het niet vergelijken met anderen. Ik zal er zeker achteraan gaan

avatar van dudehere
Op een paar leuke nummers na doet deze plaat me bar weinig. Leunt teveel op een retro-hippy-freak-kruidenthee-sandalen-gimmick.

avatar van nevyn
dudehere schreef:
retro-hippy-freak-kruidenthee-sandalen-gimmick.

avatar van bloempje24
Een geweldige cd, alleen een wat lange speeltijd. Via je pc kun je zelfs een 23e track beluisteren. Maar in het singer/songwriters genre zeker een van de grotere talenten.

It's In The Blog #5

Goed nieuws voor fans van Devendra Banhart! De 'hippie-folk'-ster begint binnenkort met het opnemen van zijn vijfde album. Hij begint hiermee in september. Na een beetje gok- en rekenwerk denk ik dat we ongeveer dit
nieuwe album begin/eind januari 2007 kunnen verwachten. Ik hoop in ieder geval niet veel later.
Hoewel zijn nieuwe album voor een groot deel in de koudere periodes van het jaar wordt opgenomen, hoeven we niet bang te zijn voor een somber winters album (wat Cripple Crow toch eigenlijk wel een beetje was). Devendra zal namelijk zijn album op gaan nemen in Californië en in Rio De Janeiro, waar hij speciaal voor de gelegenheid een boot heeft gehuurd. Over de titel van het album moet Banhart nog even denken. Hij noemde al
eerder 'Smokey' maar hij waarschuwt dat dit ook de titel kan worden van de film die bij de cd zal worden geleverd.
Ja, je leest het goed! Devendra's nieuwe album zal een dvd bevatten met een uur lange collectie van zijn tours, het schrijven en opnemen van de muziek en plaatjes van zijn huis en zijn leven. Kan niet beter dus. Voorlopig moeten we nog even rustig wachten op het nieuwe album.

avatar van grovonion
Gehoord, goedgekeurd en gekeurd: 3.5*

Bedankt Nathalie

Waar gaat "Chinese Children" eigenlijk over? Leek me een vrij rare tekst...

beaster1256
typische jonge kerel , ouwe hippie die iets wil bijvoegen aan de muziek van tegenwoordig maar alleen wat dom gewauwel voortbrengt ,

luister gvd naar donovan , 1000 x beter

avatar van Reint
Ik moet dit album nog steeds eens grondig gaan luisteren. Ik verwacht er veel van, ik ken wat losse nummers van hem.

avatar van Justinx
Lange tijd heb ik moeten twijfelen of dit wel echt de volle 5* waard waren. Nu echter, bijna twee jaar na de Cripple Crow release kan mij de plaat nog steeds boeien. Toegegeven - ik heb het een tijdje niet meer gedraaid, maar nu ik het er weer eens heb bijgepakt, zijn de nostalgische gevoelens pas echt weer terug. Nog steeds dat prachtige melancholische geluid, zijn stem, zijn ondersteuning; het klopt gewoon helemaal. En hoewel dit naar mijn mening klinkt als een winters album, krijg ik het hier echt warm van en doet me verlangen naar de zomer én natuurlijk niet te vergeten het nieuwe album van de man. Zoals ik al eerder zei, waarschijnlijk met een dvd. Ik kan in ieder geval niet wachten! Om dit verhaal toch maar even af te sluiten. Dit album blijft gewoon heerlijk om naar te luisteren, lekker tijdloos, lekker melancholisch en vooral ó zo divers. Zo heb ik een plaat toch wel graag. Nogmaals mijn stem moeten overdenken; dit blijft toch definitief een 5* plaat naar mijn mening. Ook de tijdsduur van ruim 5 kwartier is een dikke vette PLUSPUNT. Geweldig . Punt.
aERodynamIC schreef:
Voorlopig wil het eerst even op me laten inwerken alvorens ik hier uitgebreider op terug ga komen.Indrukwekkend!!!

We zijn nog wat van je verschuldigd . Ben erg benieuwd naar je uitgebreide mening over dit album. Mijn grootste hamvraag is nog wel waarom Antony & The Johnsons boven Devendra Banhart. Ben wel nieuwsgierig naar het antwoord.

Alsof ik me niet suf typ bij andere albums

Maar goed: ik zal me hier binnenkort ook uitgebreider over gaan buigen (en vergeet ik het weer dan weet je me vast wel te vinden).

avatar van MacManus
Devendra Banhart

Al een tijdje is een nummer van de beste man in een reclame te horen, Insect Eyes om precies te zijn. Staat niet op dit album, maar dit was wel de eerste die ik van de man goed heb geluisterd. En ik mag Banhart wel. Het is van die typische indie US muziek a la Bonnie Prince, Andrew Bird, Coco Rosie. Je hebt er altijd wel een soort hippie beeld bij (wat vaak ook redelijk klopt) maar het is allemaal lekkere blije goed gemaakte muziek. Heerlijk zulke nummers als Chinese Children en Long Haired Child, die teksten ook Met 22 nummers is het wel iets aan de ruime kant, had er wel een of twee kunnen schrappen, maar met een Ipod maak je toch zo een playlist.

4 sterren.

JustaRascal
Waarom heb ik dit gemist op Lowlands??!

avatar van misja82
ja, nu weet ik het: het nummer "i heard somebody say"; een soort mix van john lennon en, gek genoeg, benny sings.
ooh wat heb ik hier zin in as zaterdag...

avatar van misja82
moet dit album nog wat meer luisteren, maar vind het ook wat aan de lange kant. een aantal nummers die het sowieso goed doen:
- long haired child (deze moet HARD)
- lazy butterfly (mesmerizing)
uiteraard - i feel like a child
- chinese children
- heard somebody say