UFO - Phenomenon (1974)

Label: Chrysalis

1. Too Young to Know (3:09)
  2. Crystal Light (3:47)
  3. Doctor Doctor (4:12)
  4. Space Child (4:01)
  5. Rock Bottom (6:29)
  6. Oh My (2:25)
  7. Time on My Hands (4:12)
  8. Built for Comfort (3:08)
  9. Lipstick Traces (2:21)
  10. Queen of the Deep (5:44)
  11. Sixteen [Demo] * (3:52)
  12. Oh My [Demo] * (4:13)
  13. Give Her the Gun [Single A-Side] * (3:59)
  14. Sweet Little Thing (B-Side "Give Her the Gun") * (3:50)
  15. Sixteen * (3:54)
  16. Doctor Doctor [BBC Radio 1 Session, 6 June 1974] * (4:24)
avatar van Epitaph
Zojuist een paar songs gehoort en meteen maar bestelt.

avatar van Kronos
Ik ken deze plaat al van toen ik een tiener was. Phil Mogg zingt geweldig, Michael Schenker schittert op gitaar en dat alles in een stel degelijke rocksongs en een paar mooie ballads, Crystal Light en Time on My Hands. Maar Rock Bottom is nog het meest de moeite, met die lange solo.
Objectief gezien zal dit misschien niet de beste UFO zijn, maar voor mij persoonlijk is deze als een echte klassieker.

(De tijden die bij de nummers staan kloppen niet, dus zal ik even een correctie invoeren. En ook de schrijfwijze van de bandnaam laten veranderen, want die is niet juist. In plaats van U.F.O. is dat gewoon UFO aan elkaar geschreven.)

avatar van Epitaph
Ik heb op mijn CD (Rock Classic Series ) een andere tracklist, namelijk Oh My als opener en Too Young to Know op 6. Na een paar luisterbeurten is dit al helemaal mijn ding .

avatar van Kronos
Die kleine wijziging in de volgorde van de nummers maakt niet veel uit lijkt me. Op de CD die ik heb staat Too Young to Know eerst en aangezien ook de tijden bij de nummers foutief waren heb ik dat ook als correctie doorgevoerd. Maar eerlijk gezegd weet ik nu zelf niet meer wat de oorspronkelijke versie is. De oorspronkelijke LP van het label Chrysalis heb ik niet meer.

avatar van Kronos
Bij dit exemplaar op het oorspronkelijke label Chrysalis staat de volgorde zoals op mijn CD. Zo dacht ik het mij toch ook te herinneren van de LP die ik vroeger had en mijn CD heeft verder ook het originele artwork.

Het nummer Oh My is wel populairder dan Too Young to Know, dus misschien daarom dat men later de opener van de b-kant op de a-kant heeft gezet op sommige re-releases.

Ik zal in ieder geval nog een correctie doorvoeren voor het label, want dat was niet EMI zoals hier nu vermeld staat.

avatar van Epitaph
Plaat zou niet misstaan hebben als het debuut van M.S.G. (Mogg Schenker Group). Bij ons thuis valt dit plaatje in goede aarde, mijn zoon heeft ook al gestemt en dat stemt mij gelukkig.

avatar van JoeY 2000
Je hebt gelijk Epitaph het is een mooie plaat.
Maar jammer dat het een andere tracklist is. he,

avatar van JoeY 2000
echt een goede plaat hoor.
En als alle uit mij top10 er niet waren.
dan had ik hem op nummer 1 staan

avatar van Karma_To_Burn
Joey 2000 nog maar 9 jaar?? Goede muziek smaak hoor! zeker zo door gaan je bent een goed voorbeeld voor de rest van de jeugd

Over het Album:
Heerlijk album! en zeker 1 van UFO´s beste!
Zoals Kronos al eerder zei: een echte klassieker!
Deze plaat is zoals echte lekkere jaren 70 rock hoorde te zijn! Heerlijke gitaar rifjes die de hele tijd blijven rocken, en een paar mooie ballads om het album een goede balans te geven!!
Mijn 3 favorieten tracks zijn toch wel:Docter Docter,Build for Comfort & natuurlijk Rock Bottom!
Lekkere solos,Goede Zang,Lekkere Bas Partijnen,Goede Texten!
Deze is zeker weten minimaal 4,5 sterren waard! UFO zoals UFO hoort te zijn

avatar van De Ulk
Epitaph schreef:

Dat is bij mijn LP ook zo. Maar op de hoes zijn ze dan weer omgedraaid.

Wél een wereldplaat!

avatar van Epitaph
Heb een nieuwere versie aangeschaft (Remastered Edition uit 2007), met hoes zonder grijze rand en diverse bonustracks. Een van de bonustrack is Give Her the Gun (Schenker, Mogg) de duitse UFO single in '74 , en de B-side Sweet Little Thing.

avatar van Kronos
Grijze rand? Het origineel heeft een gele rand.

avatar van Epitaph
De Rock Series versie had om de gele rand nog een grijze rand, heeft de Rock Series versie ven Saxon - Power & the Glory ook volgens mij alles bij die uitgaves van hun. Heb mijn oude exemplaar aan m'n zoon gedaan.

avatar van Kronos
Ik heb nu ook een exemplaar in vinyl met op de hoes de tracklist zoals hier op MuMe aangegeven maar op de plaat zelf staat Oh My als eerste nummer van kant A en Too Young to Know opent kant B.
Blijkbaar zijn er verschillende versies dus. Ik heb al gezocht op internet naar meer informatie daarover maar vind niets. Maakt verder ook niet uit.

Het boeiende aan dit album is dat het zo gevarieerd is, doordat Michael Schenker er pas bij was en zijn invloed niet overal in dezelfde mate geldt. Zo staat er nog in de space rock stijl van de twee eerste albums het nummer Space Child op maar daar tegenover ook de stevigere rockers als Rock Bottom waarin Michael volop kan laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Heerlijk album, van de eerste tot de laatste noot.

Snarenplukker
Goede schijf ,Rock Bottom steekt er met kop en schouders bovenuit,
dat levert een half punt extra op

avatar van vielip
Als ik me niet vergis was dit de eerste UFO die er echt toe deed. Hier komt de band helemaal tot volle glorie in toppers als Rock bottom, Doctor doctor, Too young to know, Time on my hands en Built to comfort. Samen met Phenomenon, Lights out, No heavy pettin', Force it en uiteraard Strangers...live de absolute UFO krakers!!!

avatar van Brutus
Phenomenaal album van UFO
Er staat geen verkeerd nummer op.

Kippenvel!
Queen of the deep/Rock Bottom/Space child/Chrystal light

MindRuler
Mijn eerste UFO, vooral gekocht vanwege het overbekende Doctor Doctor.
Ik ben niet zo vertrouwd met de band maar deze eerste kennismaking is goed meegevallen.
Leuke afwisseling van rockers/ballads. Doet me wat aan "There's The Rub" van Wishbone Ash denken. Voorlopig nog geen kwotering (eerst nog wat luisterbeurten)

avatar van Lonesome Crow
De destijds 19 jarige tiener Michael Schenker maakt hier zijn debuut bij UFO, weg met die vage space-rock en voor het eerst volwassen klinkende (hard)rock songs met natuurlijk spetterend gitaarwerk von der Meister selbst.
Vergeet niet het is 1974 en het is niet zo dat dit je speakers echt uitknalt, de productie klinkt nogal basic en droog wat op zich niet erg is.

Sommige songs stellen niet zoveel voor maar Michael Schenker tilt het met zijn gitaarspel naar een hoger plan wat de opener meteen al laat horen (geldt ook voor "Time on My Hands").
Een mooi veelal akoustische song "Crystal Light", in de hardrock kon toen meer als nu en je hoort het schitterende resultaat.
De sudio versie van de UFO klassieker "Doctor Doctor" doet vrijwel niet onder voor de beroemde live versie wat ook geldt voor "Rock Bottom"
Een rustig kabbelend begin van "Space Child" wat de opmaat vormt voor bijna een sfeervolle 2 minuten durende gitaarsolo.

Let wel, dit is totaal anders als die beroemde live-plaat "Strangers in the Night" wat die bevat vrijwel geen rustig werk wat dat betreft hoor je hier veelal een totaal andere kant van UFO.

De gitaarrif op "Oh My" zou zo van Status Quo kunnen zijn maar het hele nummer door klasse solos van Michael die hier echt het verschil maakt tussen een gewoon rockbandje of een klasse hardrockband.
Echter ook hij kan "Build for Comfort" niet redden, een suffe blues-cover.
Wel heel mooi is het instrumentale "Lipstick Traces" en mijn favoriet het gevoelige dromerige "Queen of the Deep" waar ik gelukkig ook een live versie van heb.

Een hoeksteen van de melodieuze hardrock deze plaat, er kwamen 5 hele mooie jaren aan !

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Kronos schreef:

Zoveel maakt het inderdaad niet uit maar... gisteren heb ik naar aanleiding van de meeting in Rotterdam dit album op vinyl kunnen kopen in de Plaatboef voor 5 eur, versie Chrysalis 6307 532 (CHR 1059) met witte rand en met volgende tracklist:
Too Young to Know (3:07)
Time on My Hands (4:10)
Build for Comfort (3:01)
Lipstick Traces (2:17)
Queen of the Deep (5:43)
Track 1 wordt dan nog aangeduid als Too Young to No .

Prima album natuurlijk met een fantastische en mijn favoriete gitarist. Rock Bottom is de kraker.

avatar van Kronos
Proficiat met je vondst, Sir!

Meestal is die witte rand lichtgeel. Staat er ook op waar het album gemaakt is?

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Wat slapeloosheid kan teweegbrengen, eerst niet gezien op discogs en nu wel, Kronos: klik. Volgens mij heb ik de "Teutoonse" versie te pakken.

avatar van Kronos
Zo had ik het album nog niet gezien Sir.

Over die schrijffout, ik vraag me af of dat nu echt een fout is of zo bedoeld. Op de officiële site staat wel het album maar niet de tracklist. Op mijn US-print staat know, op de UK-print no. Gezien bij die laatste de volgorde van de tracklist ook niet helemaal klopt zou het natuurlijk toch een fout kunnen zijn. Phil Mogg moet het maar eens komen uitleggen.

avatar van B.Robertson
Wel een redelijk album met als grote uitschieter uiteraard Rock Bottom. Jammer van de vele fade-outs die gebruikt worden maar het is niet anders. Mooie afwisseling tussen rustige- en harde nummers. Dat blues nummer vind ik niet zo geweldig, het instrumentaaltje daarna is beter.

Meneer Bungel
Sir Spamalot schreef:
Track 1 wordt dan nog aangeduid als Too Young to No .
Ook gek dat hier Build for Comfort staat, dat moet toch Built for Comfort zijn. Ik zal een correctie insturen.

avatar van Rockfan
Hoor ik nu doctor doctor...wat een verschil met de uitvoering op Strangers in the night.

UFO is en blijft toch een live-band.

buizen
Een fenomenale klassieker, met de jonge Schenker en Phill Mogg op z'n best. Draai het nog elk jaar bij vlagen zeer regelmatig en geniet.
Ze treden nog steeds op schijnt het.

buizen
Het is nu 2014, dit album is 40 jaar 'oud'. Naar mijn bescheiden mening staat er geen enkel minder nummer op dit stuk vinyl. Wat een wonderschone songs, zo componeren ze ze nog zelden meer.
Een kleine omissie; ik had nog niet gestemd.
Bij deze: 5 fonkelende sterren (het maximum).

avatar van Rockfan
B.Robertson schreef:
Jammer van de vele fade-outs die gebruikt worden maar het is niet anders.

Daar schijnt dhr. Schenker een patent op te hebben. Die presteert het zelfs in een solo. Een doodzonde.....

avatar van SemdeJong
Na het doornemen van de favoriete top 10 van Buizen ben ik gelijk met zijn nummer 1 aan de slag gegaan. IK heb een aantal albums van UFO maar moet deze weer eens aandachtig beluisteren. De eerste sessie zit er op en de komende weken zal ik het album goed beluisteren. Want als dit album het favoriete album van iemand is, dan moet het toch goed zijn. Mijn eerste indruk over het album is positief. Het album laat een lekker Rock sound horen welke goed plaatsbaar is in begin jaren zeventig.