Diane Cluck - Oh Vanille (2003)

Alternatieve titel: Ova Nil

Folk
Uitgebracht in eigen beheer

1. All I Bring You Is Love (2:44)
  2. Half a Million Miles from Home (3:28)
  3. Telepathic Desert (4:05)
  4. Easy to Be Around (3:39)
  5. The Turnaround Road (5:21)
  6. Sandy Ree (3:24)
  7. Bones and Born Again (5:26)
  8. Petite Roses (1:22)
  9. Held Together (Let Go If You Will) (5:31)
  10. Yr Million Sweetnesses (2:48)
  11. Wild Deer at Dawn (3:32)
  12. EZ Demo *
  13. Gedifra *
avatar van Yann
Wat een pracht van deze nog te onbekende dame, hoewel de obscuriteit in grote mate door eigen toedoen is: lange tijd wilde ze er niet aan om haar muziek uit te geven bij een maatschappij en werden de albums slechts in eigen beheer uitgegeven. Met dit album stapte ze daar voor het eerst vanaf, maar werd de oplage nog steeds gelimiteerd tot 500 kopieën.

Met minimale, doch erg mooie en knappe zelf verzorgde begeleiding brengt Diane Cluck semi-lo fi liedjes ten gehore, waarbij de focus uitgaat naar haar overweldigend goede stem. Prachtige lyrics - bijvoorbeeld uit Half A Million Miles From Home: "Have I told you how I like to see, a man submit to ecstacy, with all his inhibitions free, and moaning like his mother, close his eyes and float from me, ecstatic in his buoyancy, cut loose and warm as he can be, adrift in beadless wonder" - en een mooie, ietwat sombere sfeer maken dit album tot een zeer noemenswaardige bijdrage aan het genre (neofolk / freak folk?).

Diane schijnt vooral live het beste tot haar recht te komen... Na het beluisteren van dit album kan dat maar één ding betekenen: gaat haar zien wanneer je de kans krijgt, want it is bound to be amazing!

avatar van Paalhaas
Alleen al Clucks ongelooflijke stem rechtvaardigt aankoop. Als ze daarmee dan ook nog een hele rits aan prachtige eigenzinnige melancholische zieleroerselen met ons deelt, dan wordt het al snel een must-buy. Aan de slag dus allemaal! Nergens zo goedkoop als op haar eigen site.

avatar van Paalhaas
"Wild deer at dawn" Wát een stem, wát een songschrijfster, wát een f***king talent. En dit, haar beste album, is bij haar hoogst persoonlijk te bestellen in een hoogst persoonlijke uitvoering. Dik gekleurd papier en plakband vormen de hoofdonderdelen van dit verrukkelijk amateuristisch product, en de tracklist is niet gedrukt, nee, geschreven. Een unicum in mijn cd-collectie.

avatar van Yann
Ja, die hoes. Ik heb ook een exemplaar staan. Erg leuk! Geeft nog net iets extra's aan het geheel.

avatar van Paalhaas
Weer intensief aan het luisteren en driftig akkoordenschema's aan het uitvogelen om na te spelen. Het gitaarspel is gelukkig niet bepaald virtuoos maar de zang "helaas" wel, en die gaat mij dan ook regelmatig de pet teboven. Hoe dan ook nog steeds veel te weinig stemmen hier!

avatar van Lura
De zang op dit album is inderdaad geweldig. Deze stem laat mij niet onberoerd.

avatar van Lura
Compleet van mijn sokken geblazen door een vrouw alleen gewapend met een gitaar. Ik ben blij dat ik dit ontdekt hebt, want deze muziek raakt me diep, héél diep! Paalhaas, jij hebt deze cd toch origineel!? Ik zag op haar website dat ie te koop is voor 15 Dollar. Bij het type medium stond cd-r vermeld. Het gaat toch niet om een door haar zelf gebrande cd? Of Wel?

avatar van Yann
Weliswaar niet Paalhaas, maar met eveneens een origineel exemplaar in huis mag ik je vraag vast ook beantwoorden: het dupliceren van het medium verloopt via Important Records, inclusief bedrukking. Dus niet bij miss Cluck thuis uit haar eigen pc'tje. De verpakking wordt echter wel door Diane zelf gemaakt en beschreven. (Althans, dat zou het geval zijn voor de eerste 500 exemplaren. Ik mag toch aannemen dat er inmiddels wel zoveel verkocht zijn, dus of ze dat nog steeds doet, weet ik niet.)

avatar van Lura
Yann, bedankt voor de uitleg! Zojuist besteld bij Velvet music. Als releasedatum stond daar 30-6-1990 vermeld.

avatar van Renoir
Gisteravond heb ik deze prachtige cd aangeschaft na Dianes optreden in dB's in Utrecht. En het schijfje is in mijn geval wel een cd-r met een handgeschreven titel. Maakt niet uit, want een persoonlijk door de artiest vervaardigde hoes en schijf is toch bijzonder kleinood in een cd-verzameling...

avatar van Lura
Ken jij dit album al, zaaf ?

zaaf
haha, nee. zullen we een topicje openen: tips Lura vs zaaf?
dan ook uit jouw comfortzone he!

deez ga ik achteraan.

zaaf schreef:
haha, nee. zullen we een topicje openen: tips Lura vs zaaf?

Zolang het maar geen bokswedstrijd wordt Op zich een leuk idee!

avatar van hoi123
Deze plaat is wel echt het schoolvoorbeeld van hoe je muziek maakt in je eentje met alleen een akoestische gitaar (en, toegegeven, een accordeon in de afsluiter). Oh Vanille verkent echt alle hoeken van het emotioneel spectrum, mevrouw Cluck heeft een prachtige stem, haar teksten zijn werkelijk geniaal (uit bijna ieder nummer valt wel een rijmschema te citeren waar je wel ontzag voor moet hebben) en, vooral, voor de kwaliteit van haar zanglijnen zou een prijs ontworpen moeten worden - zodat mevrouw Cluck hem kon winnen uiteraard. Ieder nummer hierop blijft maar groeien, en dat nu al bijna een jaar lang.

Oh ja, en nog even een speciale vermelding voor die weldadige samenzang in Easy to be Around.

avatar van Lura
Mevrouw Cluck is trouwens op het moment in Nederland. Vandaag treedt ze op in Amsterdam en morgen in Utrecht, entree in Utrecht slechts 6 schamele euro!

avatar van popstranger
Je kent dat wel; je staat 's ochtends op met een traag ontwakend brein op een zaterdag terwijl een waterzonnetje probeert door te breken door de wolken en je zet een muziekje op. Deze keer was het de beurt aan Diane Cluck en deze Oh Vanille en allemachtig wat werden we ineens wakker geschud. Nee, geen schreeuwerige gitaren of mokerende beats maar gewoon een dame met gitaar en stem die songs schrijft en brengt die rechtstreeks naar de hartstreek grijpen. Het blijft toch steeds een genoegen dat in dit genre soms toch zulke albums worden afgeleverd; albums die het niet moeten hebben van een gladde productie of songs geschreven met in het achterhoofd de rinkelende kassa maar albums die geboren worden vanuit een noodzaak.
Als je songs kan schrijven zoals Easy To Be Around, The Turnaround Road of Bones and Born Again dan kan je in mijn ogen en oren niet veel meer verkeerd doen. Een album dus waar ik met liefde en plezier weer kan gewagen van een regelrechte ontdekking!

avatar van Lura
Haar laatste album is trouwens ook schitterend, popstranger, helaas wel aan de korte kant.

avatar van popstranger
Hij staat al op de lijst van te beluisteren albums! Bedankt voor de tip!

avatar van Lura
Dit meesterwerk is ook verkrijgbaar op lp!

avatar van Ducoz
Lura schreef:
Dit meesterwerk is ook verkrijgbaar op lp!

Staat hier in de kast. Helaas verder alleen de 10" op lp verkrijgbaar

avatar van aerobag
Recensie voor de Super Tip-Topper

Ik heb altijd wel een zwak voor de eenzame wolf(in), bewapend met slechts een akoestische gitaar en de eigen stembanden. Deze beschrijving gaat hand in hand met Diane Cluck, dus theoretisch zou dit album van mijn waardering mogen gaan genieten. Nou weet ik niet of ik iets te lang met mijn kop in de zon had gezeten of dat het Belgisch donker iets te donker was, maar tijdens de eerste luisterbeurt viel het album helemaal niet zo goed bij mij. Gelukkig kwam wijsheid niet met de jaren, maar in een aantal dagen, want de waardering groeide met elke opvolgende luisterbeurt.

Diane kent een eigenzinnige Do-It-Yourself benadering van de traditionele folk sound. De akoestische muziek is rauw en er wordt weinig opgepoetst. Een net iets te hard aangeslagen akkoord blijft gewoon in al zijn eerlijkheid aanwezig. In interviews geeft ze ook duidelijk aan dat ze naar producers onvermurwbaar is; Géén compressie tijdens de mixing. Ik neem aan dat een huiskamer-concert niet veel anders zou klinken dan de album versie, een keuze die ik waardeer!

Twee nummers die ik absoluut wel als live versie in mijn huiskamer zou willen horen zijn The Turnaround Road en Bones And Born Again, voor mij de beste nummers op het album. De manier waarop Diane op deze nummers met vocale harmonieën en de zinsopbouw speelt, is borderline geniaal. Er gebeurt zo veel in deze nummers en toch laat Diane haar tekst in een soepele beweging zo mooi in elkaar overlopen. Ook de muzikale begeleiding deint mee in deze flow en wordt op de perfecte momenten aangezet. Het is zo introspectief, doch zo avontuurlijk.

Opener All I Bring You Is Love is een nummer waar Diane veel intimiteit in weet te leggen. De nummers worden ook net iets sfeervoller toen ik las dat Diane voor dit album zich terug trok in een berghut zonder elektriciteit om ‘vrienden te worden met de duisternis’. Het nummer is gelijk een mooie showcase voor haar imponerende stem, de rode draad door dit album. Easy To Be Around is een pakkend nummer en introduceert ons aan dubbele zanglijnen, die zeer goed werken en het nummer een extra dimensie meegeven. Deze techniek mag Diane nog veel vaker toe gaan passen wat mij betreft. Afsluiter Wild Deer at Dawn is ook het benoemen waard. Een betoverende folk melodie trekt de luisteraar 3,5 minuten een fantasiewereld in.

Helaas staan tegenover de prachtnummers ook nummers die in mijn optiek een stuk minder onderscheidend zijn. Het album in zijn geheel levert voor mij daardoor wat consistentie in.

Diana weet prachtige teksten met veel kunde aan elkaar te spinnen. Haar unieke stem is even teder als doordringend, soms zelfs beklemmend. Het was een erg aangename kennismaking, vervolgafspraakjes worden ingepland en ik heb 2 nummers ontdekt die ik nog naar hartenlust zal gaan draaien.