New wave in het einde van 1981. Soms gaat de reis door donkere sferen, maar nu is de sfeer zonnig als het weer dezer dagen. Na Haircut One Hundred en
Kim Wilde nu Scritti Politti uit Leeds.
Wat dan ook opvalt: de oorspronkelijke new wave met melancholie of ander onvrolijke uitingen is hier vervangen door teksten over boy-meets-girl en zwoele zang van Green (Gartside, de man die in zijn paspoort Paul Strohmeyer heet). Dit geldt meteen voor debuutsingle
Sweetest Girl, november '81 bescheiden
#64 in de Britse hitlijst. Pas tien maanden later verschijnt elpee
Songs to Remember. In de tussentijd zijn er singles en 12"es:
Faithless (in mei
#56, en de dubbele A-kant
Asylums in Jerusalem/Jacques Derrida in augustus
#46.
De elpee ten slotte komt in de eerste week van verschijnen, september 1982, meteen tot
#12. Dit is meer een groep voor album- dan voor singlekopers, al hebben die singles uiteraard wel geholpen bij de naamsbekendheid. Van de laatste single staat
Jacques Derrida hier overigens niet op.
Hierboven al genoemd: er is assistentie van muzikanten uit de kring van
Robert Wyatt, de man die het jaar erop een album uitbracht met daarop een reeks singles met politieke boodschap. Voor dat soort teksten ben je bij Scritti Politti dus aan het verkeerde adres, maar men heeft wel degelijk links-politieke wortels, die hier echter niet meer worden gevent.
Op de achterzijde van de
hoes is één groepslid te zien, maar er staan maar liefst tien leden vermeld, dit met alleen hun voornaam. De muziek zit goed in elkaar: pop, funk, vleugje jazz, dartelende saxofoon en dat in het jasje van new wave gegoten. Is het eigenlijk wel new wave, kun je je afvragen. Maar met muzikale geestverwanten als Duran Duran en vooral Spandau Ballet was er simpelweg een nieuwe loot aan deze tak met een gladdere, popgerichte aanpak.
Er zouden er meer volgen; op mijn middelbare school was het mede door het imago (lok opzij, nette spijkerbroek, mooie overhemdjes en merk-poloshirtjes) zeer geschikt voor "kakkers".
In
Asylums in Jerusalem klinkt reggae; het is mijn favoriet van de plaat, zeker met het pakkende achtergrondkoortje. Het aandeel jazz wint met de lange contrabassolo in het slot van
Rock-a-Boy Blue, wat nog eens onderstreept dat Scritti Politti méér was dan slechts een poging om pophits te scoren. Dat lukte in het Verenigd Koninkrijk dus redelijk, bij ons nog niet. Het grote succes kwam een kleine drie jaar later.
De volgende halte is minder zonnig: terug naar de wave met donkerder invulling. The Damned bracht in november '81 de EP
Friday the 13th uit, waarvan ik werk tegenkom op hun verzamelaar
The Light at the End of the Tunnel.