Y & T - Earthshaker (1981)

Label: A&M

1. Hungry for Rock (3:47)
  2. Dirty Girl (5:06)
  3. Shake It Loose (2:55)
  4. Squeeze (4:04)
  5. Rescue Me (4:45)
  6. Young and Tough (3:48)
  7. Hurricane (3:24)
  8. Let Me Go (3:12)
  9. Knock You Out (2:59)
  10. I Believe in You (7:14)
Yann Samsa
Idd, één van de slechtste Priests gevolg door het beste van Priest (jaja, het beste!)

Joy schreef:
ach, ieder bandje moet ergens beginnen

rocka rolla van judas priest is ook zon rukplaat die met het vervolg driedubbel werd weggevaagd

Yesterday & Today is zeker geen rukplaat. Het geluid is ruk, maar luister maar eens naar het onnavolgbare drumwerk op deze plaat. En ongeïnspireerd istie al helemaaaal niet!

avatar van Germ
Germ (crew)
Ik ben het overigens niet eens met de bovenstaande definitie van de term underground.

M.i. is underground gewoon het tegenovergestelde van Mainstream. Ploeterende bandjes in het clubcircuit die wachten en hopen op het moment dat een groot label ze tekent. Aan de definitie die Ferre hierboven geeft hang ik persoonlijk liever het label Indie-Rock.

Maar goed, dit is allemaal wel erg off-topic:)

avatar van Papartis
Deze band is ooit begonnen in de jaren 70 als Yesterday & Today
(later dus Y & T).
Toen al een prima hard rock band.
Degene die altijd in de band heeft gespeeld is Dave Meniketti.

Er staan 2 albums op MM van Yesterday & Today.
Yesterday & Today - Yesterd...
Yesterday & Today - Struck ...

avatar van Edwynn
Phil Kennemore is ook nooit bij de band weggeweest. Die twee eerste platen zijn met dezelfde line-up (Meniketti, Haze, Alves en Kennmore) ingespeeld als Earthshaker. Black Tiger en Meanstreak zijn ook door dezelfde vier heren ingespeeld.
Yesterday en Today kortte haar naam voor Earthshaker gewoon in. Het is gewoon dezelfde band met dezelfde mensen.

Earthshaker vind ik verreweg de beste plaat van Y&T. Melodieus maar toch ook erg rauw. Je zou haast vergeten dat de band van Amerikaanse origine is. Het wervelende Hurricane overdondert, het ontroerende I Believe In You betovert en het sexy Dirty Girl prikkelt.

Je kunt twijfelen aan de originaliteit. AC/DC lijkt een belangrijke inspiratiebron. Maar de ongebreidelde energie die van de plaat afspat is allerminst gekunsteld. De snijdende, bluesy leadpartijen van opperhoofd Meniketti zijn samen met zijn prachtige doorleefde stemgeluid het onbetwiste hoofdingrediënt van Y&T.

Vanaf Black Tiger zoekt de band haar Amerikaanse roots en sluipen er steeds meer commerciële hardrock invloeden in het geluid van Y &T. Maar Earthshaker bevat onvervalste onversneden hardrock.

avatar van Papartis
Phil heeft inderdaad ook altijd in de band gespeeld.
(ff gecheckt).

Phil Kennemore is gisterochtend overleden. RIP !!!!!!! Ga vanmiddag de DVD "One Hot Night", een memorabel concert in de Boerderij, maar weer eens bekijken.

avatar van BlauweVla
Kennemore deed op dit album de zang op het daverende "Squeeze". Doet me wat aan Saxon denken dat nummer

avatar van vielip
Het magnum opus van Y&T wat mij betreft. Heerlijk rauw hardrock album zoals maar weinig Amerikaanse bands dat gelukt is. Rescue me is altijd één van m'n favorieten geweest! En één van de allereerst (hard)rock ballads staat hierop in de vorm van I believe in you. Blijft een geweldig mooi nummer. Afgelopen weekend bereikte me het bericht dat bassist Phil Kennemore is overleden
RIP....

vielip schreef:
RIP....

Nou, een van de allereerste lijkt me niet, in de jaren 70 zijn er al enkele honderden opgenomen... een van de mooiste zeker wel....

En tsja, er zijn dit jaar nu al te veel rockdoden gevallen, en we zijn nog maar net onderweg!!!!

avatar van vielip
Ja je hebt gelijk...in de jaren 70 werd ook al een aardige ballad opgenomen...iets met Stairway geloof ik

Yep

avatar van vielip
Juist ja, die bedoelde ik niet

Fred Zappelin....

avatar van Edwynn
Het lijkt me wat scheef om I Believe In You te gaan zitten vergelijken met Stairway To Heaven.

avatar van freakey
Dit was in het kader van wat nou een vroege rock ballad was.... nou Stairway to Heaven was er een stuk eerder dan I Believe in You, volgens mij waren we het daar nu wel over eens.... (net zoals zoveel rock ballads uit de jaren 70 trouwens.... zoals Little Wing en The Wind Cries Mary van Hendrix - ?! - om maar eens wat te noemen...)

avatar van Edwynn
Y&T stapte met Earthshaker dan ook de jaren 80 binnen. I Believe In You is zodoende een beetje een archetypische powerballade voor dat decennium.
Het heeft een heel duidelijke eigen Y&T handtekening en in die zin is het vrij onterecht om te gaan roepen: ja leuk zo'n ballade, maar dat deden Hendrix en Page ook al eens.

avatar van freakey
For what it's worth, I Believe in You is niet eens de eerste Y&T ballad, zie My Heart Plays Too van het Yesterday & Today debuut....

avatar van Edwynn
Beweer ik dat dan ergens?

Edwynn schreef:
Beweer ik dat dan ergens?

Bedoel ik er iets mee dan???

avatar van Edwynn
Tja, ik snap de discussie niet zo. Er werd beweerd dat het één van de eerste rockballades is. Dat is duidelijk niet zo. Vervolgens gaat het alleen nog maar over Stairway To Heaven. Ik vind dat daarmee de klasse van I Believe In You onrecht mee aangedaan wordt. I Believe In You is geen Stairway To Heaven Net zomin als Stairway To Heaven geen I Believe In You is.

Dat is het punt wat ik ermee wilde maken.

avatar van freakey
Nonpunt, er is hier nooit een vergelijking gemaakt met Stairway to Heaven, het enige punt was dat er eerder uberhaupt ballads zijn opgenomen, eerder dan I Believe in You dus, Stairway to Heaven is er daar 1 van... that's all, meer staat er ook niet. Kwestie van goed lezen lijkt me....

Klasseverschil is dus nooit iets over gezegd, niet in het voordeel OF nadeel van I Believe in You.

Ok duidelijk zo.

Mooi nummer hè?!

Hell yeah!

Snarenplukker
R.I.P. Phil

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Bassist Phil Kennemore zingt de leadpartijen op nummer vier Squeeze. Aflopen zaterdag heb ik het geluk gehad om deze op vinyl te kunnen kopen, mag mijn versleten tape weg . Wat blijft Hurricane een lekkere brok onvervalste hardrock!