Johnny Marr - The Messenger (2013)

Label: Warner Bros.

1. The Right Thing Right (3:41)
  2. I Want the Heartbeat (2:47)
  3. European Me (3:56)
  4. Upstarts (3:38)
  5. Lockdown (3:58)
  6. The Messenger (4:29)
  7. Generate! Generate! (4:21)
  8. Say Demesne (5:37)
  9. Sun & Moon (3:23)
  10. The Crack Up (3:52)
  11. New Town Velocity (5:11)
  12. Word Starts Attack (3:29)
avatar van pdonidvie
Iemand benieuwd naar dit? Gaat hij zelf zingen? Of wordt dit ala Slash, die gastzangers uitnodigt?

avatar van madmadder
Hij zingt zelf, net zoals op Boomslang. Er is al een clip van The Messenger: YouTube - Johnny Marr - The Messenger. Ik vind er niet zoveel aan.

avatar van Premonition
Het klinkt anders best aardig. Veel eigens heeft het echter niet.

avatar van Poles Apart
Het titelnummer (dat me wel bevalt, ook al heeft het dan weinig om het lijf) wordt hier op de Britse radio veel airplay gegund, en nu is ook "The Right Thing Right" her en der op het internet al te vinden.

Naar het schijnt wil Marr zich de komende louter richten op het maken van solo albums.

avatar van Rudi S
pdonidvie schreef:

Ik weet nog wel een goede zanger voor hem

Rudi S schreef:
Ik weet nog wel een goede zanger voor hem

avatar van musician
Ja, lach er maar om, ik vind de single The Messenger buitengewoon hoopgevend klinken.
Begrijp ik nu goed dat Marr hier zelf op zingt?

Hij is natuurlijk geen Morrissey, maar hij heeft er wel 10 jaar over gedaan om met een opvolger te komen. Dan is er, mag je van uitgaan, lang nagedacht over de inhoud van het gebodene. En dat kan dan nog wel eens verrassend zijn.
Ik heb het album in ieder geval besteld, ben benieuwd...

avatar van pdonidvie
Met alle respect, ik vind Marr fantastisch, maar zó speciaal klinkt 'The Messenger' toch niet? Hij geeft ook zelf aan in interviews dat hij een plaat heeft gemaakt die hij lekker live kan spelen. Da's zo'n beetje dezelfde bestaansreden als die van 'Let It Be'. Tegenwoordig valt er met platen dan ook weinig te verdienen en ligt het geld bij optredens. Daarom vrees dat het maar middelmatig gaat zijn en 'The Messenger' geeft mij momenteel geen ongelijk. Ongeacht, ben ik wel benieuwd en hoop ik dat ik me vergis.

avatar van musician
Je gaat geen album uitbrengen, alleen omdat je het zo lekker live kan spelen? Wat bedoel je eigenlijk met de bestaansreden van Let it be?

Dat er weinig met cd's valt te verdienen is waar, maar daarom wordt er toch niet per definitie troep uitgebracht? Ik hoor momenteel veel nieuwe (alternatieve) nummers en vind er veel sterk werk tussenzitten.

Johnny Marr heeft wel degelijk een bestaansrecht, is een zeer begenadigd talent op gitaar. Wat hij op jonge leeftijd heeft gedaan met en voor The Smiths, daar zijn maar weinig voorbeelden van. Hij gaat er zeker niet met zijn pet naar gooien, zijn eerste album in 10 jaar. Waarom? En ik vind The Messenger alvast prima.

avatar van madmadder
Inmiddels is Upstarts ook te bekijken/beluisteren. In vergelijking met Upstarts is The Messenger een pareltje als je het mij vraagt.

avatar van pdonidvie
Ik bedoel gewoon als je doel een plaat maken dat je lekker kan live spelen is, komt het creatieve in't gedrang. Net zoals bij 'Let It Be', een plaat waarmee ze terug wouden gaan touren.

Dat dat per definitie troep is heb ik niet gezegd. Ik zeg gewoon dat ik dat maar een beetje verdacht vind. Ook na al die jaren. Vreemd. Maar zoals ik al zei, ben wel benieuwd!

Ik vind 'Upstarts' wel leuk, trouwens!

The Messenger vind ik een leuk nummer en maakte me nieuwsgierig naar dit nieuwe album van Marr.
Rocker Upstarts deed me al een stuk minder.

Laat ik zeggen dat The Messenger net als Boomslang een prima rockplaatje is maar een lichte teleurstelling kan ik niet onderdrukken.
Smiths-liefhebbers hebben hier weinig te zoeken door het ontbreken van de zang van Morrissey (Marr is nu eenmaal geen sterke zanger) en de dwarrelende, scherpe gitaarlijnen die hij daar liet horen.

The Messenger is een Britpop rockplaatje. Niks meer of minder. Upstarts is wat dat aan gaat wel een goed voorbeeld voor dit album dat uit veel wat jachtige rocknummers met een flinke poptwist bestaat.
Daar is uiteraard niks mis mee maar juist bij Johnny Marr heb je toch de hoop op net even dat beetje meer. Aan de andere kant had ik het wel kunnen weten door een album als Boomslang waar ik hetzelfde gevoel bij heb.

Zoekt u weer eens een aardig Britpop album en bent u liefhebber van bands als Oasis maar vind u die echt te slap dan is dit misschien wel wat. Zo niet dan kan dit links gelegen laten worden want heel veel nieuwe, spannende of mooie dingen zijn op The Messenger niet te ontdekken.
Het zou ook geen slecht idee zijn als Marr een andere zanger zoekt. Ik weet er trouwens wel eentje

avatar van musician
Is Upstarts de nieuwe single?

Klopt.....

Mooi!

Ik vind die vocalen verder helemaal nog niet zo slecht. Geen Morrisey, dat geef ik toe. Maar opgeteld bij het feit dat het ook al geen Smiths muziek is (laatste Smiths album is overigens van 1987) mág het van mij inmiddels wel klinken als een nieuwe band met een eigen karakter.

Upstarts iets minder dan The Messenger, maar misschien moet het even wennen. Maar het blijft leuk.

musician schreef:

En als ik dat nu zou horen zou ik tevreden zijn: dit is behoorlijk anoniem in mijn oren.

avatar van pdonidvie
'Britpop' is een periode in de Engelse muziek, rond een aantal muziekbands. Johnny Marr heeft daar (buiten een invloed geweest te zijn) weinig to niets mee te maken.

Dit album lijkt anders toch verdacht veel op de Britpop bands die in de jaren '90 gevierd waren (en uiteraard hadden die bands zo hun invloeden).

Ik vind het allemaal toch behoorlijk lauwe soep wat hier opgevoerd wordt. Slecht? Nee. Maar wel behoorlijk gewoontjes.
Ik heb niet zo veel zin meer om die jaren '90 (toen ik er toch behoorlijk mee wegliep) over te doen

Als jij hier geen Britpop in herkent kan dat, ik doe dat zeer zeker. Dat hij zelf van invloed is geweest op bands uit die hoogtijdagen doet daar verder weinig aan af.

avatar van devel-hunt
De single klinkt best lekker, alleen weet ik niet of het een hangertje is. Het is nieuw maar tegelijkertijd lijkt het gelijk of ik al een keertje of 100 eerder heb gehoord.
Leuk dat Marr nu met een solo plaat komt. Ik heb ergens gelezen dat er geen platenmaatschappij is die nog een solo plaat van Morrisey uit wil brengen. Ze verkochten voor geen meter meer. Maar of dat zo is?

avatar van starsailor
aERodynamIC schreef:
Als jij hier geen Britpop in herkent kan dat, ik doe dat zeer zeker. The Messenger doet die dagen herleven, de vraag is dan wie daar wel en niet op zit te wachten. Ik dus minder

Kan niet anders zeggen dat ik het weer helemaal met je eens bent aERo.
Totaal niet relevant dit album en als je dan teruggrijpt op de Britpop periode kom dan met een album wat aan alle kanten knalt. Dit is allemaal al eens gedaan in de nineties en over het algemeen ook vaak een stuk beter. Het is allemaal niet echt slecht, maar zeker ook niet goed. Net zoals zijn vorige project komt dit de reputatie van legende Marr niet ten goede.

Ah fijn te horen: we liggen wel vaker op 1 lijn. Hoef ik ook niet te twijfelen over mijn Britpop opmerking na het berichtje van pdonidvie

Normaal gesproken zou ik hier nog wel een halfje hoger aan geven maar het gaat hier wel om Johnny Marr en dit is gewoon al zo vaak gedaan (en wat je zegt: beter).
Kan ook zijn dat ik gewoonweg te veel van dit soort rock gehoord heb waardoor het totaal niet meer aankomt bij mij.

Ik vind het echt niet slecht hoor maar ik leg de lat gewoon wat hoger voor deze artiest denk ik.

avatar van devel-hunt
Johnny Marr, één van de aartsvaders van de Britpop zal zelf geen Britpop meer mogen maken? Zie hier boven. Waarom niet? De muziek klinkt echt en puur in mijn oren, a heartplay by Marr, zeg maar.
Deze man heeft nooit iets anders gedaan dan het maken van zo'n sound. Een geluid die zijn oorsprong al in 1963 heeft liggen, en feitelijk al begon met Kinks, Hollies en The Beatles.
Ik vind de twee nummers die ik tot nu toe heb gehoord lekker catchy en overtuigend. Bovendien is Johnny Marr een hele aardige zanger.
Binnenkort in Paradiso met zijn band, let maar op.
Welom back Johnny.

Je hebt mij niet horen zeggen dat ie dat niet mag: maar dien de soep dan niet lauw op. Maak er hete dampende britpop soep van en je hoort mij niet klagen

Tot nu toe zie ik ook niet echt hoge scores op deze site van de 3 andere stemmers (wat overigens niks zegt natuurlijk).
Ik hoopte gewoon op net even wat beter.

avatar van pdonidvie
Maar nee, jullie begrijpen mij verkeerd. Ik snap wat jullie bedoelen, het wordt gewoon verkeerd verwoord. Britpop is een periode. Maar Marr is een inspiratie voor de Britpop-periode geweest, dus de vergelijking is onvermijdelijk. Hij kan gewoon geen Britpop plaat maken, omdat die tijd voorbij is. Maar zijn invloeden zijn er duidelijk. De muziek is, de sound is er, 't is de periode die fout is. Dus ja, het is al eens gemaakt. Al duizend keer.

Ik heb het album nog steeds niet helemaal gehoord (dat zal voor volgende week zijn), maar wat ik kan afleiden van de singles ga ik akkoord met jullie, 't is gewoon verkeerd verwoord.

avatar van Dutchmuppet
Yes, ik kan hem vandaag voor het eerst luisteren op Spotify en tijdens mijn eerste luisterbeurt denk ik het volgende. De volgende nummers, voor mij de beste tevens, heb ik meteen in mijn favorietenlijst gezet: European me, The Messenger, Generate Generate, New Town Velocity.

Bij de eerste twee nummers verwachte ik meer van de eerste solo plaat van Johnny Marr.
Van Say Demesne zou je me kunnen wijsmaken dat het de nieuwe single van Moke is, wat overigens geen verkeerd nummer is.
The Crack Up cracks me up for sounding like Razorlight .
New Town Velocity doet Johnny's stem me weer ontzettend aan Moke denken.
World Starts Attack kent een heerlijke openings-riff maar smaakt uiteindelijk naar meer.

Kortom, een ietwat tegenvallende plaat van een legendarische gitaar-held. Jammer, want ik vind The Smiths hemels en het album waarop hij met Modest Mouse speelt vind ik één van de meest legendarische cd's die ik in bezit heb. Johnny Marr en het vaak vreemde Modest Mouse is een goddelijke combinatie wat mij in mijn tienerjaren zover kreeg, om op 16-jarige leeftijd, in mijn eentje, 3 uur in de trein liet zitten om een concertje mee te pikken in de Melkweg.

avatar van musician
Ik vind het alles bij elkaar heel erg meevallen.

Het laatste album waar Johnny Marr aan deelnam dat ik kocht, was Strangeways here we come van The Smiths van zo'n 25 jaar geleden.

The Messenger is daar in de verste verte niet meer mee te vergelijken. Zelfs de snaren van zijn gitaar bespeelt hij anders, de hele sound heeft helemaal niets meer met The Smiths te maken. En dat is misschien maar goed ook.

Voor mij staat er Johnny Marr op de hoes, maar qua uitvoering had hij onwillekeurig welke jonge Engelse ster dan ook kunnen zijn.

Want Marr mag dan inmiddels misschien ook niet meer één van de jongsten zijn, ik vind de Britpop die hij maakt alleszins fris klinken, kort, puntig en snel. Hij moet even op gang komen, maar naarmate het album vordert blijkt dat Marr heel goed in staat is er ook nog een zekere afwisseling in te brengen, af en toe eens een mooie, wat langere gitaarsolo.

Er is over zijn stem hier ook al wat gezegd, maar ik vind het niet storend (slecht). Dat maakt per saldo dat ik het een goed album vind, dat toch met enige regelmaat mijn cd speler zal weten te vinden. Met de titelsong toch wel als voorlopig hoogtepunt.

avatar van erwinz
Morrissey maakt al heel lang goede platen zonder Johnny Marr, maar van een goede Johnny Marr plaat zonder Morrissey kwam het tot dusver niet. Tot The Messenger dan, want dit is echt een prima plaat.

Lees mijn volledige recensie op:
De krenten uit de pop: Johnny Marr - The Messenger - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin

Aks
De muziek is een kruising tussen The Smiths en The Jesus and Mary Chain. Tenminste zo komt het bij mij over.

erwinz schreef:

Wat zou je hem geven, aan sterren?

Mij bevalt hij nog steeds als de sterkste verrassing van 2013. Nog niet het beste album van het jaar maar het komt wel een eind. Ik overweeg ook nog om het album een halfje extra te geven.
Sprankelende Engelse beat in een lekker tempo met melodieën die aanspreken. De vocalen van Marr neigen eerder naar Bono dan Morrissey maar goed, daar kan hij ook niets aan doen en slecht is zijn stem ook niet.

Ik heb eerder geschreven dat het in niets lijkt op een oud album van The Smiths. Grosso modo is dat ook zo, maar bijvoorbeeld European me heeft toch wel iets herkenbaars uit dat verre verleden. Zou hier Morrissey hebben gezongen, zou een leuk idee zijn gegeven hoe The Smiths anno 2013 nog hadden kunnen klinken.

Maar helaas, het heeft niet zo mogen zijn. Gelukkig heeft Morrissey wel het goede gevoel voor een mooi nummer nog steeds in zijn vingers.

avatar van erwinz
Toch wel vier sterren.