Fear Factory - Transgression (2005)

Label: Roadrunner

1. 540,000 Degrees Fahrenheit (4:28)
  2. Transgression (4:50)
  3. Spinal Compression (4:12)
  4. Contagion (4:38)
  5. Empty Vision (4:54)
  6. Echo of My Scream (6:58)
  7. Supernova (4:32)
  8. New Promise (5:14)
  9. I Will Follow (3:42)
  10. Millennium (5:25)
  11. Moment of Impact (6:33)
  12. Empire * (3:47)
avatar van Eddie
Lekker lekker, fear factory zoals het hoort te klinken. Op het eerste gehoor valt me op dat voor het eerst de nadruk wat meer op de compositie liggen als op het mitrillieur geweld, dit is slechts een onderdeel in plaats van het belangrijkst kenmerk. Dit is veruit het meest volwassen Fear Factory album, hard, medogenloos, maar ook melodieus en knap in elkaar gezet. Maar beter als Demanufacture, nee dat niet.

avatar van HammerHead
Ik heb 'm nog niet geluisterd, maar een U2 cover (tenminste, dat neem ik aan)? Is dat wat?

avatar van Eddie
Ja, dat is nu wat ik bedoel, veel meer muziek en minder alleen maar gebeuk. Die U2 cover is eizersterk. en het laatste nummer is nu ook geen 12 minuten lange synthersyzertrack maar gewoon een beuker. Ik geef voorlopig 4*. toevallig trouwens dat je hem tegelijk met mij probeerde te plaatsten.

avatar van HammerHead
Oh, ik vond hem eerlijk gezegd in de foutieve toevoegingen lijst en heb het plaatje verbeterd (wat overigens nog steeds niet super is).

avatar van Eddie
Vreemd dat hij daar in stond, ik heb geen berichtje gehad dat hij daar in zou staan, alleen dat hij geweigerd is omdat hij er al op stond, ik had al verwacht dat hij geweigerd zou worden ik kon niets beters vinden, ik dacht ik probeer het gewoon kan ik ondertussen een betere zoeken.

avatar van HammerHead
Nee, hij stond er al vanaf de 16de of zo. Was toegevoegd door Sammy volgens mij.

avatar van Eddie
Ah dus dat is de reden dat mijne niet geplaatst werd, ik had hem gister ochtend geupload. maargoed eind goed al goed, hij staad erop. Ik raad je ten zeerste aan hem te gaan kopen/Downloaden hij is erg lekker.

Syn
Ik moet helaas concluderen dat Transgression mij behoorlijk tegenvalt, afgezien van de goeie opener. Ik vind de nummers erg basic klinken en met opvallend weinig pakkende synths. Het kan mij helaas niet echt bekoren. En dat terwijl ik voorganger Archetype toch echt een geweldige cd vond. Ik vind het jammer dat ik er een negatief oordeel over moet geven. Toch blijft Fear Factory voor mij de metalband bij uitstek!!!

avatar van Sammy
Ik ben wel zeer te spreken over deze -trouwens over vrijwel al het werk van FF- nieuwe plaat van Fear Factoy. Pakkende nummers, die continu doorbeuken en razen. Melodie en Metal gaan hand in hand op deze cd. De U2 cover vind ik juist erg mager, maar ik geloof dat Milennium ook een cover is (van Killing Joke) en deze cover is dan wel weer ontzettend sterk. 4*

avatar van HammerHead
Ik moet toch voor een groot deel meegaan met de analyse van Syn. Deze plaat valt me eerlijkgezegd nogal tegen. Ik vind 'm vooral onsamenhangend, kennelijk was een jaar tijd niet genoeg om meer degelijkheid in het album te krijgen. Fear Factory hoort gewoon te beuken, zoals op het eerste nummer het geval is. Kijk daar mogen best eens rustigere stukken tegenover staan, maar dat moet dan wel sfeer en inhoud hebben. Bij Contagion lukt dit bijvoorbeeld nog heel behoorlijk, maar Echo of my Scream is gewoon saai.

En dan de covers, was de inspiratie op? Ik weet dat Fear Factory in het verleden ook al het een en ander heeft gecoverd ("Dog Day Sunrise" en "School"), maar daar gaven ze iig nog een eigen sound aan de nummers. Die U2 cover is gewoonweg slecht, letterlijk nagespeeld zoals de gemiddelde bruiloftsband dat ook kan. Van Millenium ken ik het origineel niet, daar zal ik eens achteraan gaan.

Nee, het niveau van een klassieker als Demanufacture of zelfs Archetype van vorig jaar wordt bij lange na niet gehaald. Als ik de plussen en minnen tegen elkaar wegstreep blijft er voor mij maar één conclusie over: een lichte misser zoals Digimortal dat ook al was. 3*

avatar van Eddie
Nu ik het album een keer of 25 heb gehoord, moet ik tot de conclusie komen dat ik wat te enthousiast geweest ben, de plaat is niet slecht maar haalt nergens het niveau van Archetype, laat staan Demannufacture. Op heteerste gehoor klinkt de plaat wel heel sterk, maar na een aantal luisterbeurten valt me op dat de plaat inderdaad wat te onsmamenhangent. Er zitten wel een aantal sterke songs vooral aan het begin van de plaat. Ik heb de indruk dat ze met grotte stappen snel thuis wilden zijn, paar drumtriggers en klaar. Ik mis de goede riffs. verlaag naar 3.5*

avatar van Dirtpride
Ik vind dit album persoonlijk beter dan archetype, ik vind archetype veelt te eentonig en de zang is ook verschrikkelijk op archetype, alle einden van nummers zingt burton veels te lang door, maar goed deze cd heeft dus veel meer afwisseling. Het nummer echo of my scream is inderdaad minder, maar Supernova vind ik zelf wel een lekker nummertje die lang in je kop blijft hangen. De cover van U2, ja ach ja kon beter, maar ook niet echt heel slecht ofzo. Die van millenium is ook niet echt anders dan het orgineel maar het klinkt wel lekker. Voor de rest zijn de andere nummers perfect met zeer goede zang erin, maar als je echt fear factory wilt luisteren moet je toch zeker Demanufacture en Obsolete aanschaffen

Necr0ph0biC
Even een vraagje: Archetype of deze?

Heel duidelijk Archetype.

bendrino
zeker archetype,
maar dat wil niet zeggen dat dit een slechte cd is.
inderdaad minder als je het vergelijkt met de vorigen,
maar op zich niet zo slecht

avatar van james_cameron
Lichtelijk tegenvallend album na het sterke Archetype. Misschien toch iets te gehaast geschreven en uitgebracht. Dieptepunt van de plaat is de futloze U2-cover, die beter als een b-kantje of bonustrack uitgebracht had kunnen worden. De songs afzonderlijk zijn verder sterk, maar samen leveren ze geen geweldig album op. Al met al iets beter dan Digimortal (voorlopig het minste FF-album wat mij betreft), maar de volgende keer weer een klassieker graag.

matthioso
als fear factory fan ben ik zeer tevrede over dit album. alleen de U2 cover vind ik wat vreemd, maar klinkt toch niet slecht.

bro
welk nummer is dat?
I will follow?? want dat klinkt niet echt FF

Inderdaad.

avatar van james_cameron
Zanger Burton C. Bell is ook betrokken bij een ander project, Ascension Of The Watchers. Wel heel andere koek.

avatar van king_pin
Een aantal nummers zijn errug vet en een aantal nummers zijn ondermaats voor de Fear Factory standaard.
De Killing Joke cover is echt een verbetering van het origineel (en daarmee wil ik niets afdoen aan Killing Joke zelf) en al met al is deze plaat zeker een ruime voldoende waard!
tussen *3,5 en 4 in, maar omdat het FF is het voordeel v.d. twijfel.

avatar van knoltor
Iemand enig idee wat er met Fear Factory gebeurd is? Ik las op hun website iets over een nieuwe band van Christian en Raymond met Threat Signal-zanger John Howard.
Moet ik daaruit opmaken dat ze nu echt het loodje gelegd hebben? Of zou er ooit nog een goedmaker komen voor dit ronduit magere FF-album?

bennerd
Nope, ze zijn echt gestopt denk ik, nu niet hetzelfde als Digimortal Burton zit ondertussen in het electronisch Ascension of the Watchers-project en Christian is in de weer als producer. Voor de rest weet ik het niet echt.

avatar van king_pin
Dat project waar knoltor het over heeft is 'ARKAEA'.
Uit de myspace samples te horen klinkt het wel erg Fear Factory achtig (maar dan iets harder).

Ik meende eind vorig jaar gelezen te hebben dat FF in 2009 een nieuw album zou opnemen, maar op de officiële site staat er iig niets over...
Zou toch zonde zijn als deze band niets meer van zich laat horen.

avatar van james_cameron
Fear Factory schijnt weer bij elkaar te komen, in de bezetting van Burton C. Bell, Dino Cazares, Byron Stroud en Gene Hoglan! Kan heel goed gaan worden, lijkt me.

bennerd
Dino en Gene Hoglan? Ziet er uit als een machtige line-up, ben ook benieuwd of het wat wordt.

Alucard
Toe maar....dat klinkt inderdaad zeer veelbelovend!! Ook al bekend of er aan een album gewerkt gaat worden?

avatar van knoltor
james_cameron schreef:

Strapping Young Factory?

of Fear Lad?

Anyway, metalsgewijs gezien zou dit alleszins goed moeten komen.
The Gene-I-Us heeft nog nooit bij een slechte band gedrumd tenslotte.

avatar van notsub
Deze Fear FActory CD kan ik niet echt waarderen. Het is jammer dat de ruig gezongen stukken teveel overkomen als goedkope Death Metal. De clean gezongen stukken halen ook niet het niveau van weleer.

avatar van james_cameron
Beetje plichtmatig album, maar al met al nog steeds best de moeite waard. Probleem is dat de band hier opereert op de automatische piloot, waardoor één en ander net niet fel en geïnspireerd genoeg klinkt. De U2 cover I Will Follow is totaal overbodig (en veel te tam); afgezien daarvan is het songmateriaal gelukkig acceptabel genoeg. Songs als 540,000 Degrees Fahrenheit en Supernova zijn top.