Badlands - Badlands (1989)

Label: Atlantic

1. High Wire (3:43)
  2. Dreams in the Dark (3:36)
  3. Jade's Song (1:20)
  4. Winter's Call (5:32)
  5. Dancing on the Edge (3:26)
  6. Streets Cry Freedom (5:30)
  7. Hard Driver (4:50)
  8. Rumblin' Train (5:45)
  9. Devil's Stomp (4:53)
  10. Seasons (6:20)
  11. Ball & Chain * (4:07)
avatar van Rinus
Dit is een absolute killer plaat. Blues/hardrock geschreven in hoofdletters. Een geweldige band, bestaande uit geweldigde muzikanten. Het album opent knallend met "Hard wire", en in de openingsriff kun je gewoon de aanraking van de snaren horen. Jake E. Lee speelt fabuleus gitaar, en Ray Gillen zingt de sterren van de hemel. En Greg Chaisson en Eric Singer zorgen voor een rotsvast fundament. Het hele album heeft een geweldige drive, van het begin tot eind, en kent alleen maar goede nummers. En het is ook nog eens gezegend met een zeer goede en open produktie. Een absoluut hoogtepunt in de hardrock. Voor iedereen die van echt goede blues rock houdt.

avatar van Epitaph
Ja, een prachtige plaat met slechts twee ietwat mindere nummers. Hard Driver en Ball & Chain, de rest is van hetzelfde hoge niveau. 4****

avatar van Droombolus
Rinus schreef:
Voor iedereen die van echt goede blues rock houdt.

Zo is het maar net. Deze plaat was een verademing in een periode waarin bijna uitsluitend adepten van gitaristische circus-acts zoals Steve Vai en Ingwie Malmsteen platen uit leken te brengen. Dit is gewoon basis blues-rock, opnametechnies aangepast aan de tijd. Badlands doet denken aan de basic Led Zep van de eerste LPs, Rumblin' Train had zo op het repertoire van Livin' Blues anno 1970 kunnen staan en kwa open olderwets simpel-doch-doeltreffend bandgeluid een voorloper van Cry Of Love's Brother. Klasse plaat !

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Ik heb ook de eer om deze plaat in mijn bezit te hebben en het is een knaller van formaat geworden. Het is over voor je het weet en het verveelt geen seconde.

Ik kies als favoriete songs voor Dreams in the Dark en Winter's Call,
maar het kan zijn dat ik morgen andere kies, want de kwaliteit is zo hoog!

avatar van Germ
Germ (crew)
Deze band bestond uit 4 topmuzikanten. Gitarist Jake E. Lee is natuurlijk bekend van Ozzy's band en zanger Ray Gillen mocht ooit één Sabbath album in zingen (ik meen The Eternal Idol).
Ook drummer Eric Singer had zijn sporen al ruim verdiend door werk met Kiss en Black Sabbath.

De samenwerking van deze gelouterde resulteerde in een prima hardrock plaat. De stem van Gillen doet me denken aan Ian Gillan en het geheel heeft ook wel wat van Gillan's solowerk.

Voor wie houdt van goede (bluesy) hardrock is Badlands een goede aanschaf.

Badlands zelf ging uiteindelijk ten onder aan ruzies en intriges en Ray Gillen overleed in 1993.

avatar van wizard
Luister zo nu en dan naar dit album. Mijn eerste gedachte, nadat ik wat van geluisterd had, was 'Whitesnake', maar dan wat ruiger en feller. Vind het een aardig plaatje, maar het stemgeluid van Ray Gillen is niet helemaal mijn ding. Verder zit het goed in elkaar. Als ik deze cd ergens te koop zou zien liggen voor een schappelijk prijsje, nam ik hem mee.

Beste cd van 1989 !!!!

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
O zo spijtig, o zo spijtig, en ik ga het geen twee keer zeggen: geweldig hardrock / bluesrock / rock / whatever album dat het verdient om gehoord en ondergaan te worden. Klassemuziek van klassemuzikanten én met een aantal geweldige topsongs, waaronder Dreams In the Dark en Winter's Call. Jake E. Lee deed het voor mij geweldig op het Ozzy-album Bark at the Moon maar hier gooit hij pas alle remmen los. Bloedmooi, raspaardje, topper... Do you catch my drift? Damn fine album, this one.

avatar van Edwynn
En de veel te vroeg overleden Ray Gillen is ook een smaakmaker imo.

avatar van badmuts2
lekker album, niks mis mee.
lekkere rifs.
maar verder geen wereldschokkende muziek.
prima voor een avondje doorzakken

avatar van vielip
Een geweldig album, uitgebracht in een tijd dat dit soort muziek absoluut niet cool was. Gillen is een ondergewaardeerde maar zeer goede zanger. Hij doet geloof ik ook mee op Strange wings van Savatage als ik me niet vergis. Jake E. Lee was al geweldig bij Ozzy en doet dat hier nog eens dunnetjes over. Heerlijke gitaarsound! Lekker rauw en ongekunsteld. Elk nummer op dit album is goed wat mij betreft.

Ozric Spacefolk
Heerlijke melodieuze black sabbath achtige hardrock. Als ik zeg Black Sabbath dan bedoel ik de Tony Martin-periode.

Erg goed gespeeld zonder dat de muzikanten elkaar in de weg zitten.
Enigszins vergelijkbaar ook met Whitesnake en Blue Murder...

Ray Gillen is inderdaad een erg goede zanger...

avatar van AstroRocker
Lekkere blues/rock actige plaat van ex Osbourne gitarist Jake E Lee. Alle nummers klinken erg lekker, maar ik ben toch meer fan van Jake's werk bij Ozzy (The Ultimate Sin en vooral Bark at the Moon). Wie kent niet die geweldige solo van Suicide Solution tijdens de BATM tour? Deze gitaarsolo geld voor mij als één van de beste in het hardrock/metal wereldje....
Toppertjes dit album: High Wire en vooral deze, die gitaarsolo: Streets Cry Freedom en Season's.
Inderdaad lijkt de muziek een beetje op Whitesnake (zie Wizards berichtje uit 2009). Ik geef 4*

avatar van B.Robertson
Geweldig album, tot nu toe de beste herontdekking van oude platen tijdens mijn vakantie. Erg veel variatie in de nummers; van slepend langzaam tot lekker uptempo en geen zwakke nummers.

avatar van vielip
Je hebt het er maar druk mee Robertson Ik kom je naam de laatste dagen veel tegen in ieder geval

Guitars & Wings
Eerste keer dat ik de cd hoorde vond ik hem nogal tegenvallen wat vooral te wijten was aan houterige gitaarwerk van Jake e lee. Het leek wel of hij met een roestige spijker over de snaren ging. Het piept en knarste aan alle kanten en klonk bij vlagen zelfs dissonant.
Totaal niet wat hij bij Ozzie deed. Terugkijkend, waarschijnlijk met opzet. Hij en Ozzie waren geen vriendjes, zacht gezegd.
Nu vind hem stukken beter, maar er was ruimte voor verbetering (bijv. productie)

Bandje welke bassist Greg Chaisson hierna opzette, lijkt als twee druppels water op Badlands
Check maar: Red Sea - blood (1994)

avatar van gigage
Jake e Lee was inderdaad nogal pissed toen Ozzy de Randy Roads live opnames alsnog uitbracht. Met ex-black sabbath drummer eric singer en ex-black sabbath zanger Ray Gillen zou je denken dat het muzikaal ook die richting op zou gaan, maar dat is niet zo. Het is meer in de stijl van Ledzep.
Geweldige composities en vanaf de opener is het een heel energiek album. Streets cry freedom vind ik echt zo'n typisch van zacht naar hard en weer terug song waarbij Gillen zijn longen uit het lijf kan schreeuwen, och overal wel eigenlijk. De productie is best goed itt de opvolger voodoo highway.
Persoonlijk krijg ik geen genoeg van dit album, dus ik zal de tip van G&W ook eens opsporen. Maar om Ray Gillen van deze plaat te overtreffen moeten ze wel van goede huize komen

avatar van gigage
Red sea even getubed en idd het lijkt wel op badlands. Zanger is erg goed, klinkt als coverdale, maar het gitaarspel en vooral het slaan van bruggetjes (of hoe dat heet) is toch een pak minder. Tis meer rechtoe rechtaan. En dat maakt deze badlands cd zo'n fun listen.

avatar van AstroRocker
Jake E Lee is trouwens terug aan het hardrockfront met de band Red Dragon Cartel!

Red Dragon Cartel - Red Dragon Cartel (2014)

De live optredens zijn nog niet perfect....

avatar van BoyOnHeavenHill
Hierheen gedirigeerd door Droombolus omdat ik bij Deep Purple in rock de naam Ray Gillen niet bleek te kennen. Inmiddels de schade ingehaald met dit album. Inderdaad een geweldige stem, af en toe qua timbre lijkend op die van Axl Rose maar dan éven wat beter, soms zelfs tegen Queensrÿche's Geoff Tate aanleunend. Qua waardering van de muziek heb ik niet veel toe te voegen aan wat hier al is opgemerkt, een stevige bijdrage aan een lekker genre met alle juiste intenties, maar ik vind het toch niet bijzonder genoeg om een heel album lang te blijven boeien.

avatar van ozwald
25 jaar na dato weer eens uit de mottenballen gehaald. Moet eerlijk zeggen dat de plaat me destijds weliswaar niet ontgaan is (had 'm meen ik op tape), maar eigenlijk ook geen indruk heeft gemaakt.
Hoe dat komt? Geen idee.

Schade wordt nu ruimschoots ingehaald: draai deze cd de laatste 3-4 weken haast dagelijks en verveelt geen moment.

Fenomenale, monumentale plaat met louter klassenummers en klassemuzikanten. Ray Gillen gaat als een jonge Coverdale tekeer, Jake E. Lee krijgt en neemt alle ruimte en ook de ritmesectie staat als het welbekende huis.

*****

Deranged Deze!

Deranged
Ik had hem al opgeduikeld maar bedankt voor het attenderen.

Heb hem nu opstaan en het is wel een lekker rockplaatje maar vooralsnog niet veel meer dan dat.

Met al die giganten moet er wel echt iets van outstanding kwaliteit gebeuren wil ik geboeid blijven.

Die andere ga ik dan ook nog wel even achteraan.

avatar van vielip
Een lekker rockplaatje maar vooralsnog niet veel meer dan dat??!!
Laten we de nadruk dan maar leggen op 'vooralsnog' en aannemen dat je 'm nog (veel) vaker gaat luisteren! Echt doen want dit is een geweldig lekker plaatje! Druipt van de klasse en het vakmanschap. Eigenlijk klopt alles aan dit fantastische debuut!

Deranged
Ik wacht ook nog even met mijn beoordeling. Tot zover grijpt de zang mij nog niet echt, maar dat gevoel had ik aanvankelijk dus ook bij Tony Martin.

Deranged schreef:

Ik zag ook dat je Savatage leuk vind. Ray Gillen zong ook een nummer mee op Hall of the Mountain King.
Inderdaad schiet hij de hoogte in met zijn stem. Ik vind dat nergens storend.

Alleen al door de aanwezigheid van Gitaargod Jake E. Lee is dit een topalbum

Deranged
Savatage vind ik inderdaad erg leuk. Maar dat dan ook vooral vanwege de veelal zeer ruige zang van Jon Oliva. Deze zanger lijkt zich schijnbaar inderdaad voornamelijk in de hogere gebieden te bevinden en dat grijpt mij vooralsnog net wat minder.

Neal Peart schreef:
Alleen al door de aanwezigheid van Gitaargod Jake E. Lee is dit een topalbum

Inderdaad, en dat is jake nog steeds getuige het meer dan voortreffelijke optreden met Red Dragon Cartel in 013 een maand geleden. Wat een gitarist en wat een goede band.

avatar van steve harris
topplaatje uit 89 was destijds wel hot