Humble Pie - As Safe as Yesterday Is (1969)

Blues / Rock
Label: Immediate

1. Desperation (6:29)
  2. Stick Shift (2:24)
  3. Butter Milk Boy (4:21)
  4. Growing Closer (3:13)
  5. As Safe as Yesterday (6:07)
  6. Bang! (3:27)
  7. Alabama '69 (4:37)
  8. I'll Go Alone (6:18)
  9. A Nifty Little Number Like You (6:13)
  10. What You Will (4:22)
  11. Natural Born Bugie * (4:14)
  12. Wrist Job * (4:15)
avatar van WoNa
Voor mij was Humble Pie tot een paar weken geleden een band met één single, 'Natural Born Bugie', jaren geleden tweede hands op de kop getikt voor 1 gulden of zo. Om de een of andere reden heeft niemand me in de afgelopen decennia verteld wat een enorm lekkere en goede blues, rock, soul plaat As Safe As Yesterday Is is. Die openbaring heb ik in de afgelopen weken mogen ondergaan.

Hierbij werd ik getriggerd door weer eens naar 'Ogdens' Nut Gone Flake' van the Small Faces te luisteren. Steve Marriott vertrok en ik vroeg me af hoe zijn, toen, nieuwe band zou klinken. Nou Humble Pie rockt.

De muziek op deze plaat is een verzameling van invloeden die niet helemaal origineel te noemen is. Het betere jatwerk is een directere omschrijving. 'Born To Be Wild', 'Communication Breakdown', 'Little Queenie' en 'Get Back' komen allemaal in een bepaalde vorm voorbij in nummers. Zelfs als ik dat meeweeg, hoor ik zoveel opwinding op deze plaat. Humble Pie voelde the sign of the times volledig aan en wees in de richting van hard rock die er aan zat te komen.

De mix van muziek, die een extreme voortzetting is van The Small Faces' laatste plaat, is explosief te noemen. Deze band rockt hard, maar is in staat folk zelfverzekerd neer te zetten en terug te kijken naar de psychedelische jaren, die hier op de laatste benen voortstrompelen.

As Safe As Yesterday Is is een prachtige, ironische plaattitel. Een gevaar voor de samenleving (a menace to society) lijkt er meer op.

Het hele verhaal staat hier op WoNo Magazine.