Daughter - If You Leave (2013)

Pop / Folk

9. Amsterdam (4:03)
  10. Shallows (6:54)
  11. Smoke * (4:37)
  12. Drift * (3:55)
Wat een prachtplaat dit If You Leave. Het is een combinatie van sprookjeachtige klanken, de schitterende stem van zangeres Elena Tonra, maar ook van prettige versnellingen in de nummers. Door die tempowisselingen wordt het zelden saai, integendeel zelfs. Ik vind dit puur genieten. Ook zorgen ze er zo voor dat er wel voldoende structuur en afwisseling in de songs en het album als geheel zit.

Veel mensen hebben het - ook door de stem van de zangeres en de rustige stukken muziek - over the XX. Maar er is meer dan dat. Bij vlagen denk ik bijvoorbeeld ook aan de 'oude' Coldplay albums. Maar goed, Elena Tonra's stem en hun eigen meer afwisselende sound is hier bepalend en de fraaie nummers die vertolkt worden. Ze zijn bijna allemaal (erg) goed. Favorieten zijn Youth, Still, Lifeforms, Human & Shallows. Maar daarmee doe ik die andere vijf nummers eigenlijk onrecht aan.

avatar van Film Pegasus
Het album wil nooit echt groots zijn, maar het is eens zo krachtig doordat het een consequente sound heeft. Dit is duidelijk een album en geen samenraapsel van wat nummers. Oprecht gebracht door het muzikale trio dat een zeer boeiende sfeer weet te brengen. Het nummer Youth springt er wat bovenuit, maar staat zeker niet apart. Dit album zal nog wel groeien in waardering door er meer naar te luisteren.