Daughter - If You Leave (2013)

Pop / Folk

10. Shallows (6:54)
  11. Smoke * (4:37)
  12. Drift * (3:55)
avatar van De-noir
Dit wordt een mooi album als ze de lijn van de EP's doorzetten. Benieuwd

Still is alvast een mooi nummer

avatar van De-noir
Ja wel mooi, maar toch een van de mindere die ik van haar ken tot nu toe. Klinkt veel grootser dan haar andere materiaal. Hopelijk houdt ze het klein op de rest van de nummers zonder te veel studio trickery.

avatar van Sjaakspeare
Ik heb 'Youth' net gehoord. Dat beviel zeker. Het doet me wel bedenken dat ik erg lang geen niet meer in nieuwe folkgerelateerde zooi heb lopen spitten.

avatar van Bedorvenkebab
SJAAK! Daughter is goed. Zeer goed. Luister ook His Young Heart (Landfill). Prachtig.

avatar van feebl
Is gelekt. Het is een heel erg mooi album geworden. Zit na de eerste paar luisterbeurten op een 4*. Grote kans dat het nog stijgt.

Vind hem wat tegenvallen, het kabbelt allemaal een beetje voort

avatar van Elbow
Mooie stem, prachtige melodieën, goeie karaktervolle songs, kortom een prachtalbum.

MarcoB schreef:
Vind hem wat tegenvallen, het kabbelt allemaal een beetje voort
Dat vind ik juist een groot pluspunt! Muziek van Daughter hóórt voort te kabbelen. Daarin zit juist de pracht. Pracht die zich pas openbaart als je de nummers door en door kent, zodat je helemaal meegesleept kunt worden door de subtiele combinaties van zang, melodie, emotie en tekst.
Alle nummers die Daughter tot nu toe heeft uitgebracht voldoen aan dit criterium. Alleen Youth is een kleine uitzondering. Voor licht verteerbare, catchy pop/folkdeuntjes moet je ergens anders zijn.

Dit album lijkt na een eerste luisterbeurt precies aan mijn verwachtingen te voldoen en bevalt me dus heel goed. Vooral Lifeforms heeft al indruk gemaakt.

avatar van FRNKY
Vind de versie van Youth hier nog net wat beter dan op de EP.

FRNKY schreef:
Vind de versie van Youth hier nog net wat beter dan op de EP.
Dat vind ik juist niet! In alle delen waar weinig muziek zit (letterlijk dan) is de albumversie een stuk kaler, in de muzikale stukken juist bombastischer. Dat maakt deze versie een stuk stemmiger.
De zang is ook monotoner en dat vind ik ook erg jammer. Op de EP-versie wordt veel meer 'echt' gezongen, terwijl het hier wat meer richting praten gaat. Elena Tonra heeft een prachtige stem, maar dan moet ze die wel gebruiken.
Voor mijn gevoel zingt ze hier een beetje met de rem erop om het nummer wat somberder te maken. Daardoor past het beter op het album, maar dat doet het nummer mijns inziens geen goed.

avatar van WJW
WJW
18 maart pas de release maar al wel op Spotify te vinden! Klik.

Zag 'm gisteren ook gewoon in de lokale platenzaak liggen.

avatar van stoepkrijt
Pfff, wat een neerslachtige teksten zeg. Maar mooi zijn ze wel. Soms zijn ze wat moeilijk te doorgronden, maar het belangrijkste thema is in ieder geval overal duidelijk: liefdesverdriet.

Lifeforms is een van mijn favoriete nummers. Vooral de tekst intrigeert me enorm, al weet ik nog steeds niet precies waar het over gaat. De thema's liefdesverdriet en dood zijn natuurlijk duidelijk uit de tekst op te maken, maar welk thema op wie slaat is me niet duidelijk.
Een vader en moeder die uit elkaar gaan, waardoor de baby een 'ongeboren dood' sterft? Of een baby die na zijn geboorte de aandacht van de moeder opeist, waardoor de vader aan de kant geschoven wordt?
Teksten hoeven niet altijd gemakkelijk interpreteerbaar te zijn om ze mooi te kunnen vinden. Lifeforms is daar een goed voorbeeld van.

avatar van Bedorvenkebab
Sterke plaat, voldoet zeker aan de verwachtingen. Zeer benieuwd hoe goed ze live zijn.

avatar van erwinz
Geweldige plaat. De EP's waren goed. Het hele album is nog veel beter. Er zijn meer bands als Daughter, maar het is net allemaal wat spannender en mooier.

Lees mijn volledige recensie op:
De krenten uit de pop: Daughter - If You Leave - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin

avatar van deta
Zeer geloofwaardig, misschien de beste voor 2013

avatar van keijzm73
Ondanks dat ik even klaar ben met 'het genre' beluister ik wel de kwaliteit van dit album. Ben even toe aan andere dingen. Erg fraai, maar ik parkeer het even

avatar van FRNKY
Halfje erbij gedaan. Zoiets als dit komt niet elke dag voorbij in elk geval.

avatar van muziekobsessie
supersaai!

Is er behalve Stoepkrijt ook nog iemand die iets over de muziek kan melden? 75 stemmen en alleen maar oneliners.

avatar van Slowgaze
Ik wil 'm nog gaan luisteren, Herman, dus ik stel voor dat ik 'm eens op ga zetten en als ik het wat vind bestel ik 'm en geef ik daarna een gefundeerde mening; vind ik het niets, dan bestel ik 'm niet, maar dan zeg ik wel wat over de muziek. Is dat wat?

avatar van Broem
Ik heb het album al enkele weken liggen en een paar keer geluisterd. Voor mij het type muziek waar ik voor val of niet. Met deze If you Leave heb ik wat moeite om een uitgesproken mening te hebben. Soms zet ik het na enkele nummers af en denk nou nee...Dat is eigenlijk onterecht. Het stemgeluid bevalt me goed en de produktie is goed en helder. Heb me nog niet in de teksten verdiept, dat komt nog. Het is een integer en ingetogen album zonder te veel franje. Dat maakt het sterker en sterker. Eenvoud. Groeibriljante schat ik zo in. Ik blijf luisteren.

avatar van stoepkrijt
Vandaag kwam ik het volgende interview met Elena tegen op youtube. Dit is maar een klein stukje, het complete interview is ook aan te raden. Ik vind het een erg interessant en openhartig gesprek.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Prettig album met een eigen sfeer, single Still is wel het hoogtepunt.

avatar van IllumSphere
Verrassende mooie debuterende plaat van deze Londense band. Een band die zeker potentie heeft om uit te groeien tot één van de betere alternatieve bands die de Britse markt te bieden gaat hebben. En dat bewijzen ze dus met hun eerste plaat If You Leave waarin Elena Tonra haar mooie breekbare stem laat horen en de andere twee bandleden de bombast onder controle weten te houden. Er zijn er maar weinigen die me dergelijke muziek weten te laten waarderen, maar dit is wel meer dan de zoveelste folkband die met een dergelijke plaat op de proppen komt. Ik kan jullie garanderen dat deze plaat tegen eind dit jaar met een vier en een halve ster door het leven gaat gaan.

avatar van Slowgaze
Folkband, bombast, ik mis even iets. Hoort een folkband tegenwoordig aan bombast te doen en hoor je er anders niet meer bij?

avatar van IllumSphere
Dat heb ik niet gezegd. Wat ik wel zei is dat Daughter hun eigen gecreëerde bombast perfect onder controle weet te houden en dat er maar weinig bands zijn die mij dergelijke muziek weten te laten waarderen. Het is niet omdat ik dan even later zeg dat 'dit meer is dan de zoveelste folkband die met een dergelijke plaat op de proppen komt', dat ik het dan heb over de bombast die deze plaat biedt.

avatar van Elbow
Dit is voor mij de verrassing van 2013! Deze plaat blijft maar groeien. Begonnen met 4 sterren om uiteindelijk te vallen voor de volle 5! Elena's stem werkt hypnotiserend. Ik hou van het melancholisch sfeertje op dit album. Wat ook leuk is dat de stilte af en toe weggeblazen wordt door wat post-rock invloeden. Folk-post-rock band dan maar? Onbegrijpelijk dat zowel 'Humo.be, enola.be niet zo wild zijn van dit prachtig debuut?

avatar van Mjuman
Dat hele label folk/pop slaat helemaal nergens op. Qua sfeer kan je eerder denken aan The XX of The Young Marble Giants. Ok, er zit een deel folktronics (Tungg) in - maar de mafkees die dit als folk/pop betitelt, mag imo zijn MuMe lidmaatschap inleveren.

Dit is een uitermate aangename verrassing op 4AD, qua denkrichting zat ik totaal op het verkeerde pad (Purity Ring). Hier is een heel goede zangeres bezig, idd van het soort zoals je wel in FOLK aantreft, maar dat maakt dit nog lang geen folk - moest wel qua stem even denken aan bijv A Fine Frenzy, Laura Marling.

Ik vind dit een heel fijne plaat!