Daniël Lohues - Ericana (2013)

Pop / Folk
Label: Greytown

1. Onderweg Naor Idaho (4:08)
  2. Liefzeer (2:54)
  3. Ik Haal Mij 'n Hond Op (3:04)
  4. A'j Joe Verkleden As Schaop, Kommen de Wolven Joe Nao (3:17)
  5. Wat Niet Kan Is Nog Nooit Gebeurd (3:57)
  6. Weiteveen (2:57)
  7. Blauwe Maondag (2:09)
  8. Allennig Moe'j 't Ok Kunnen (4:18)
  9. Dan Be'j Pas Vrij (3:22)
  10. Anders Wa'j der Nou Ja Wel (2:49)
  11. Ach, Mien Wichie Toch (2:53)
  12. Mariël (3:05)
  13. Blauwe Lucht (2:52)
  14. Arcadië (7:22)
avatar van Wallie1985
Op zijn Facebookpagina/twitterpagina heeft Lohues een linkje gezet om het nummer 'Blauwe Maondag' gratis te downloaden.

avatar van Oldfart
Americana uut Erica?
Ik mag het hopen.

avatar van AOVV
Oldfart schreef:
Americana uut Erica?
Ik mag het hopen.

Die kans acht ik groot. Daniël Lohues blijft toch ook maar plaatjes maken, fijn.

avatar van Wallie1985
Op iTunes zijn al fragmentjes te horen en die klinken goed!!!
Sommige nummers worden voorzien van elektrische gitaren etc.
Ik vind het TOF!

Hendrik68
Ik heb Blauwe Moandag en Anders Wa'j der Nou Ja Wel via You Tube beluisterd en het lijkt inderdaad een roots album te worden. Net allemaal wat luchtiger dan de vorige albums. Wat mij betreft past dat het beste bij Lohues. De humor en nuchterheid zijn in zijn beste werk nooit ver weg. Ik zei bij Gunder dat hij niet moest verworden tot een soort Nick Drake met fluisterliedjes. Nou dat doet hij met dit album niet zoals de genoemde nummers laten horen. Laat maar komen dat album.

avatar van Wallie1985
Inmiddels te verkrijgen bij de theatershows en via iTunes!

avatar van Hajaco
Vandaag de CD gekregen via de post. Na twee luisterbeurten begin ik met vier sterren. Wat luchtiger, opgewekter dan de vorige cd, heerlijke muziek en als altijd echte lohues teksten.

woordenaar
Dit is terug naar de sound van Lohues & The Louisiana Blues Club. Nou ja, niet helemaal terug, maar minder kleinkunst dan zijn laatste platen. Fijn!

avatar van lion69
Wederom een fijne plaat om naar te luisteren. Binnenkort naar het theater om zijn nieuwe show te zien.

Het nummer Mariël verwijst naar 2 nummers van Prince van de cd Sign of the Times, The ballad of Dorothy Parker en Starfish&Coffee. Grappig hoor!

avatar van Ronald5150
Op ieder album na de "Allennig" serie schuift het geluid van Daniel Lohues een klein beetje op. Het zijn slechts subtiele veranderingen, maar wel zodanig dat elke plaat weer een andere beleving is. Het grote verschil op "Ericana" ten opzichte van bijvoorbeeld voorgangers "Hout Moet" en "Gunder" is dat geluid weer iets voller is, meer een bandgeluid zo te zeggen, en het allerbelangrijkste: de terugkeer van de elektrische gitaar! Niet dat het nu direct een stevige rockplaat is geworden, maar de warme elektrische tonen zorgen voor kleine maar overduidelijke nuances in het totaalgeluid. Soms hoor ik zelfs weer wat flarden van de bluesy Daniel Lohues. En dat bevalt me uitermate goed moet ik zeggen. Tekstueel is het van het niveau dat we van Lohues inmiddels wel gewend zijn. Mooi, originele uit het leven gegrepen teksten in de Drentse taal (ja ik noem het bewust een taal, wat de puristen daar ook van vinden). Mijn van oorsprong Drentse hart gaat harder kloppen als ik hoor hoe Lohues alledaagse, humoristische, maar soms ook pijnlijke onderwerpen zo effectief en treffend kan verwoorden. Voor mij is Lohues een persoonlijke held en staat hij in Nederland op eenzame hoogte. "Ericana" is een prachtplaat en misschien wel mijn favoriete plaat van deze Drentse alleskunner.

avatar van blonde redhead
Ik vind ook dat dit samen met hout moet zijn beste albums. Alle nummers zijn eigenlijk goed en in veel nummers hoor ik verwijzingen naar geweldige bands. In het nummer mariel hoor ik bijvoorbeeld duidelijk kings of convenience terug.

Hendrik68
Heerlijke rootsy plaat van Lohues. Hij heet uiteraard Ericana, omdat hij als Americana klinkt, maar wat mij betreft ook omdat zo de Ericaan in Lohues hoort te klinken. Er staan nauwelijks zwakke nummers op dit album. Dit geluid past wat mij betreft bij de streek, waar ik zelf ook woon. En ook de hele toon van dit album is karakteristiek voor de streek. Dan weer serieus, maar af en toe ook even lekker luchtig. Die luchtige nummers zijn vooral de nummers 3 en 4, evenals Anders Wa'j der nou ja wel dat me een beetje aan 'T giet zo als 't giet doet denken. Die luchtigheid past perfect in dit album. Vooral vanaf Allennig Moe'j 't Ok Kunnen (wat een nummer) is het niveau buitengewoon hoog. Mariel is misschien wel een van de mooiste nummers die ik van hem ken. Maar het is slechts een van de vele hoogtepunten op dit album. Zijn beste sinds Ja Boeh. Goed gedaan Lohues!

avatar van Madjack71
Het moet toch niet gekker worden met deze Lohues. Om zo kort achter elkaar zulke sterke albums te maken. Na Hout Moet en Gunder die enigszins wel in het verlengde van elkaar lagen, is dit Ericana weer een verademing. Wat een muzikale held van Drentse bodem. Niet alleen weet Lohues waar Abraham de mosterd haalt, hij geeft er een geheel eigen streeksmaak aan. Dit is pure muziek vanuit een muzikale hart en nieren man. Het is jammer dat Lohues nog niets op vinyl heeft uitgebracht want cd's die haal ik eigenlijk niet meer. Maar voor deze held wil ik denk ik wel een uitzondering maken. Mijn favoriete muzikant uit dit kikkerland en zelfs ook in het algemeen.

avatar van Oldfart
's Mans beste album sinds Allenig II en de Bluesclub.
Uitschieter is voor mij Mariel; met dat prachtige gitaargeluid aan het einde.

avatar van AOVV
Erg mooie plaat, inderdaad. Heb er momenteel nog maar weinig woorden voor, maar het is alleszins een plaatje dat ik zeer makkelijk kan opzetten, net als het meeste werk van deze man. Het lijkt wel alsof hij een hele voorraad puike songs heeft aangelegd, zo simpel lijkt hij ze uit zijn mouw te schudden. Verbazingwekkend!

avatar van Madjack71
Wat een geweldig album wederom, geef die man een standbeeld!

avatar van kanjer
Inderdaad, de man is zo veelzijdig. Een paar weken geleden heb ik hem gezien in Deventer. De man raakt me enorm met zijn muziek. Ook nog eens vol humor. Ggaat hem zien!!!!

avatar van Madjack71
Heb Lohues vorig jaar live gezien en heb er toen van genoten. Dit jaar zal niet meer lukken, maar volgend voorjaar komt hij in 't Speelhuis in Helmond en dan ga ik er zeker weer heen. Kijk er naar uit om nummers van dit album live te horen. Ik heb dit album nog niet zelf in huis gehaald omdat ik de volle mep voor een cd belachelijk vind en eigenlijk dat alleen nog voor een lp wil uitgeven, maar aangezien Lohues niets op vinyl heeft, zal het er zeker nog van gaan komen.

avatar van WesleyX16
Nee... dit vind ik echt een heel vervelend album. Ik kan hier helemaal niks mee.

avatar van Lura
WesleyX16 schreef:

Wat staat je dan zo tegen aan dit album?

Hendrik68
Het lijkt me dat hij Lohues een enorme prutser vindt. Dat kan toch? Ikzelf vind het een topper en de beste singer songwriter van Europa en dit album is voor mij een van de beste van 2013. Ben benieuwd hoe zijn nieuwe album D. dat volgende maand uitkomt gaat klinken.

avatar van Ronald5150
Inhoudelijk ben ik het helemaal met Hendrik68 eens. Lohues is een held. Hoewel respect voor zijn mening, heb ik toch wel behoefte aan enige onderbouwing van WesleyX16 met een dergelijke stem en uitspraak.

Hendrik68
Ik heb er geen behoefte aan. We vragen iemand die 5 sterren geeft met de opmerking "De beste plaat van het jaar" ook niet om een onderbouwing, terwijl dat net zo'n lege zin is als die van Wesley.

avatar van Ronald5150
Naast smaken, verschillen behoeften dus ook, blijkt maar weer Maar eigenlijk wil ik zeggen dat aangezien wij over "Ericana" het in hoofdlijnen eens zijn, dat ik daardoor bij een uitspraak als "de beste plaat van het jaar" minder behoefte heb aan een argumentatie, maar als iemand een totaal tegenovergestelde mening heeft, dan ben ik wel erg nieuwsgierig naar het hoe en wat. Andersom geldt voor mij hetzelfde: als ik een album helemaal niets vind, en een ander ditzelfde album kwalificeert als "de beste plaat van het jaar", dan heb ik in die context net zoveel behoefte aan wat uitleg.

avatar van Lura
Hendrik68 schreef:
Ben benieuwd hoe zijn nieuwe album D. dat volgende maand uitkomt gaat klinken.

Een nieuw album van Daniël?

Jazeker Lura, hij komt eraan: 14 februari

Daniël Lohues - D (2014)

avatar van WesleyX16
Ik weet niet hoe ik mijn smaak moet onderbouwen. Maar ik had die nummers van Daniël in mijn rotatielijst staan. En op de één of andere manier irriteerde ze mij. Bovendien ging ik ze steeds vaker skippen. Sorry. Een betere onderbouwing heb ik niet. 't Is een kwestie van smaak.

avatar van Shangri-la
Tja, als ik naar je top 10 kijk begrijp ik dat je dit niks vind. Met jouw smaak zou ik hier niet
eens aan beginnen.

avatar van WesleyX16
Ik heb een brede smaak met een smalle top. En als je mijn gemiddelde waardering erbij legt, dan zie je dat ik positief ben ingesteld. Zeker wat Nederlands en Belgische artiesten betreft.
En nummers van Skik zoals Op Fietse kon ik best waarderen.

avatar van dynamo d
Prachtig album, mooie liedjes en goed gezongen door Daniël Lohues. Ik ben zelf op de Veluwe geboren maar was nooit zo dol op het dialect. Lohues weet echter het Nedersaksisch fenomenaal te gebruiken voor de liedjes en, zo waar, brengt jeugdherinneringen bij me terug. Heel knap gemaakt. Mijn favoriete nummers zijn Liefzeer, Arcadië, Wat Niet Kan Is Nog Nooit Gebeurd, Blauwe Maondag, Blauwe Lucht en Dan Be'j Pas Vrij.