Jonas Winterland - Mensen Zijn Gemaakt van Dun Papier (2013)

Belgiƫ
Label: Evil Penguin

1. De Figurant (3:32)
  2. Mensen Zijn Gemaakt van Dun Papier (2:29)
  3. Altijd Halverwege (2:52)
  4. Maak Me Wakker voor Ik Slaap (3:29)
  5. Naar het Licht (2:47)
  6. Niemand Vraagt Zich Af (3:31)
  7. Ogen Dicht (2:53)
  8. Onder Vreemde Wolken (3:19)
  9. Land Zonder Bergen (2:57)
  10. Dagen Zonder Lief (2:59)
  11. Bij Ons * (3:06)
  12. Door Regen en Wind * (3:41)
khonnor
(H)eerlijke prachtplaat van deze nieuwe ster van het Nederlandstalige lied. Geen platte schlagers of overdreven bombastische overdrijvingen, geen geitenwollensokken kleinkunst of middelmatige woordenkunstenarij.

Wel 10 heel eenvoudige en mooie (f)luisterliedjes in een lekker minimale productie, inclusief prachtig poetische teksten.

Met als bonus een raakgemikte cover van dEUS' "wake me up before I sleep"

avatar van jassn
Jonas Winterland: een 30-jarige West-Vlaming die verhuist is naar Leuven komt vanuit het niets opeens af met een debuutalbum. Hij levert een kort album af met kwalitatieve teksten in mooi Nederlands. De degelijke teksten worden ook nog eens begeleid met een redelijke instrumentatie. De zang is misschien niet het beste maar dat moet niet zolang er maar karakter in zit en dat zit er zeker in. Jonas durft het aan om een lied te coveren van dEUS van 1 van mijn favoriete albums:"In a Bar, Under The Sea". Dat dit lied in het Nederlands ook mooi zou klinken had ik nooit gedacht. Enige minpunt is misschien dat dit lied gewoon als afsluiter moest staan. Daar staat dan weer wel tegenover dat "Dagen Zonder Lief" een ideale afsluiter is. Allemaal goed en wel en zeker aangenaam luisteren maar geen enkel lied overtuigd of pakt helemaal maar deze artiest is zeker iemand om voor te volgen. Een mooie nieuwe naam voor de Nederlandse taal.

Favorieten zijn: Dagen Zonder Lief, Maak me Wakker Voor ik Slaap, De Figurant

avatar van Gretz
Bovenstaande berichten maken me nieuwsgierig. Helaas kan ik dit album met een Nederlandse spotify-account niet afspelen. Weten jullie of er nog een andere manier is waarop ik het kan (voor)beluisteren?

avatar van jassn
kan je op deze site doen al denk ik niet dat dit nog lang gaat blijven staan, al kan ik me vergissen natuurlijk. Beluister Mensen zijn gemaakt van dun papier, het debuutal... - De Standaard

avatar van Gretz
Ah perfect, dank voor het snelle antwoord.

De singles klinken alvast fijn. De originele teksten zijn een dikke pré.

Kijkend naar de hoes denk ik 'Jacques Brel', recensies lezend zie ik de naam Leonard Cohen voorbij komen én dan ook nog eens een cover van dEUS (Maak Me Wakker Voor Ik Slaap, Wake Me Up Before I Sleep van het album In a Bar, Under the Sea): dat moet iets bijzonders zijn.

En dat is het: ontroerend mooie, kleine liedjes gezongen door een haast fluisterend zingende Winterland (mooie naam voor een vertolker van dit soort nummers).
Al vanaf de eerste seconden van opener De Figurant hang ik aan zijn lippen en trekt deze debuterende zanger mij een andere wereld binnen.
Dertig jaar en dan debuteren; het is misschien wat aan de late kant maar ik ben blij dat deze in Leuven woonachtige zanger het gedaan heeft ('Tegen wil en dank moet ik gaan zingen voor mensen die ik helemaal niet ken' zingt hij in Dagen Zonder Lief)

Tien keer is het raak. Tien keer voel ik de muziek echt. Tien keer weet hij me diverse emoties te ontlokken.
Soberheid gelardeerd met hier en daar wat schitterende orkestrale verrijkingen met slechts één nadeel: het album duurt gewoon veel te kort. Maar misschien is dat ook wel de kracht van dit lieve, mooie, poëtische album. Je hoeft niet altijd veel tijd te nemen om mensen te raken. Niet voor niets doet persoonlijke favoriet Antony's I Am a Bird Now dat ook in een half uurtje.

Zal ik het dan ook maar kort houden en zeggen dat dit juweeltje door veel meer mensen ontdekt mag worden? Ook in Nederland en voor mijn part ver daarbuiten?!

avatar van titan
titan (crew)
Inderdaad een interessant debuut van deze Vlaming. Vooral de orkestrale nummers vind ik erg goed en de poëtische teksten zijn interessant. In de rustigere nummers gaat zijn fluisterstem mij een beetje tegenstaan.

En juist in die rustiger nummers vind ik die stem goed passen en de orkestrale nummers zijn inderdaad geweldig.

avatar van muziekobsessie
hebben we hier te maken met een nieuwe Zjef Vanuytsel?

nee

avatar van Matys
Nog steeds niet beschikbaar op de Nederlandse iTunes. Het is alsof de platenmaatschappij je vriendelijk vraagt om het album illegaal te downloaden. Zonde!

Inderdaad vreemd want de cd is hier wel gewoon te bestellen (via een site als bol.com bijvoorbeeld).

avatar van muziekobsessie
Tja ieder zij kopje thee. nederlandstalig is iets wat er bij mij heel moeilijk ingaat. Zjef vanuytsel, tom pintens en brel zijn nogtans de enige uitzondering daarop. Vind de arrangementen best mooi van Jonas maar het is echt dat nederlands(belgisch dan) dat me na pakweg 4 nummers gaat vervelen

zet gelijk weer is een brel op, die onbekende uit '67 da's toch wel even andere koek
Jacques Brel - Jacques Brel (1967)

avatar van Fathead
Wow, wat een ongelooflijk mooie plaat is dit!

Telamon
Idd, vrijdag #pappadag, en al de hele dag op de repeat. Wat aardig is: Het verhaal achter elke song geschreven door hem zelf.

'Wat Tom Barman zijn reactie was: een sms’je met “Schone cover, Jonas! Groeten, Tom Barman.” Tom en ik lopen elkaars deur niet plat, hebben elkaar zelfs nog nooit ontmoet, maar ik was wel heel blij met zijn goedkeuring.' bij 'Maak me wakker voor ik slaap'

avatar van joostfesten
Mijn recensie staat op 8WEEKLY:

Recensie Jonas Winterland

Ik las al zoiets op Facebook

En Frank verstoten van het best beoordeelde album van 2013

LOL, en weer gedaald.
Dankzij een stemmende belg met voorliefde voor belgische metal en een hekel aan (belgische) luisterliedjes

avatar van Mctijn
De Figurant is misschien wel het mooiste nummer van dit jaar tot nu toe

Zeer sterk album. De eerste 5 nummers zijn allemaal keihard raak, daarna zakt het niveau iets in. Al vaak gedraaid, gaat nog vaak gedraaid worden.

avatar van Supersid
Meesterlijk plaatje! Groeit bij elke luisterbeurt, zeker een aanrader...

Telamon
Voor de liefhebber: Jonas Winterland geinterviewd voor het belgische muziekprogramma 'PANDA SESSIONS' Interview + live songs

Zeer de moeite waard om te kijken. Nummers worden akoustisch gespeeld.

avatar van Fathead
Uit die documentaire blijkt onder meer dat Rowan Atkinson zich heeft toegelegd op het zingen van Vlaamse luisterliedjes.

avatar van (Blacksad)
Dit is inderdaad een heel mooi album!

avatar van DirkM
Ik krijg hier elke keer weer een brok van in mijn keel. Prachtige plaat, die ik momenteel elke dag wel kan luisteren.

Absoluut een geweldig album dat nog veel meer aandacht verdient!

Bekijk ook de nieuwe video behorend bij Ogen Dicht.

avatar van Mctijn
Goed nieuws!! Er komt eind dit jaar een clip van De Figurant!
To be continued.....

avatar van Supersid
Maar dat betekent ook (nu pas een 1e clip) dat een nieuw album nog niet voor in 't kort zal zijn...

Supersid schreef:

Sterker nog: De nieuwe nummers zijn al af, nieuwe album is in de maak

Het is overigens niet zijn eerste clip, zie de tuubjes.

avatar van Supersid
Da's nog eens goed nieuws!