Jonas Winterland - Mensen Zijn Gemaakt van Dun Papier (2013)

Belgiƫ
Label: Evil Penguin

1. De Figurant (3:32)
  2. Mensen Zijn Gemaakt van Dun Papier (2:29)
  3. Altijd Halverwege (2:52)
  4. Maak Me Wakker voor Ik Slaap (3:29)
  5. Naar het Licht (2:47)
  6. Niemand Vraagt Zich Af (3:31)
  7. Ogen Dicht (2:53)
  8. Onder Vreemde Wolken (3:19)
  9. Land Zonder Bergen (2:57)
  10. Dagen Zonder Lief (2:59)
  11. Bij Ons * (3:06)
  12. Door Regen en Wind * (3:41)
avatar van jassn
Jonas Winterland: een 30-jarige West-Vlaming die verhuist is naar Leuven komt vanuit het niets opeens af met een debuutalbum. Hij levert een kort album af met kwalitatieve teksten in mooi Nederlands. De degelijke teksten worden ook nog eens begeleid met een redelijke instrumentatie. De zang is misschien niet het beste maar dat moet niet zolang er maar karakter in zit en dat zit er zeker in. Jonas durft het aan om een lied te coveren van dEUS van 1 van mijn favoriete albums:"In a Bar, Under The Sea". Dat dit lied in het Nederlands ook mooi zou klinken had ik nooit gedacht. Enige minpunt is misschien dat dit lied gewoon als afsluiter moest staan. Daar staat dan weer wel tegenover dat "Dagen Zonder Lief" een ideale afsluiter is. Allemaal goed en wel en zeker aangenaam luisteren maar geen enkel lied overtuigd of pakt helemaal maar deze artiest is zeker iemand om voor te volgen. Een mooie nieuwe naam voor de Nederlandse taal.

Favorieten zijn: Dagen Zonder Lief, Maak me Wakker Voor ik Slaap, De Figurant

Kijkend naar de hoes denk ik 'Jacques Brel', recensies lezend zie ik de naam Leonard Cohen voorbij komen én dan ook nog eens een cover van dEUS (Maak Me Wakker Voor Ik Slaap, Wake Me Up Before I Sleep van het album In a Bar, Under the Sea): dat moet iets bijzonders zijn.

En dat is het: ontroerend mooie, kleine liedjes gezongen door een haast fluisterend zingende Winterland (mooie naam voor een vertolker van dit soort nummers).
Al vanaf de eerste seconden van opener De Figurant hang ik aan zijn lippen en trekt deze debuterende zanger mij een andere wereld binnen.
Dertig jaar en dan debuteren; het is misschien wat aan de late kant maar ik ben blij dat deze in Leuven woonachtige zanger het gedaan heeft ('Tegen wil en dank moet ik gaan zingen voor mensen die ik helemaal niet ken' zingt hij in Dagen Zonder Lief)

Tien keer is het raak. Tien keer voel ik de muziek echt. Tien keer weet hij me diverse emoties te ontlokken.
Soberheid gelardeerd met hier en daar wat schitterende orkestrale verrijkingen met slechts één nadeel: het album duurt gewoon veel te kort. Maar misschien is dat ook wel de kracht van dit lieve, mooie, poëtische album. Je hoeft niet altijd veel tijd te nemen om mensen te raken. Niet voor niets doet persoonlijke favoriet Antony's I Am a Bird Now dat ook in een half uurtje.

Zal ik het dan ook maar kort houden en zeggen dat dit juweeltje door veel meer mensen ontdekt mag worden? Ook in Nederland en voor mijn part ver daarbuiten?!

avatar van Noverca
Op een of andere manier trekt dit album mij aan. Ik vind het heerlijk om te luisteren naar zijn Jonas Winterland's stemgeluid, en de melodieën die hij voortbrengt op dit in zijn relatieve eenvoud zo mooie album. De teksten zijn daarbij prachtig, ook weer vrij normaal woordgebruik, maar wel met een gedachte erachter. Als ik hiernaar luister, kan ik héél goed tot rust komen, dus ik beluister het ook vaak voor het slapen gaan. Niet dat het zo slaapwekkend is, want dat is het absoluut niet. Het grijpt je bij je lurven en je bent ruim een half uur even in de wereld van Jonas Winterland. Zo vind ik dat ogenschijnlijk simpele deuntje op 'Altijd Halverwege' bijzonder mooi, het deuntje op de tekst "En de zon schuift op, tot het donker wordt". Of wanneer Winterland in 'Onder vreemde wolken' het stuk van "Je schreeuwt tegen de muren" zingt, ook zo'n moment dat je de schelpen van je koptelefoon net wat strakker op je oren drukt. Ik dacht overigens eerder dat het ''schreit'' was in plaats van ''schreeuwt'', had ook gekund.

Al met al een mooi album dat mij zéér benieuwd maakt naar wat Winterland in de toekomst nog maken zal, voorlopig ben ik in ieder geval nog wel zoet met dit bijna magische album, dat de 4 sterren zeker verdient.

avatar van otherfool
Sympathiek en ook wel veelbelovend project dat na twee echte toppers (De Figurant natuurlijk maar toch vooral dat schitterende titelnummer) helaas toch een beetje wegdeemstert tot aan het dan weer kippenvelmoment Dagen Zonder Lief. Met name de (toch veelgeprezen) dEUS cover is een wat onbeholpen mispeer in mijn oortjes. Zal deze meneer desondanks zeker in de gaten blijven houden.