Amorphis - Circle (2013)

2. Mission (4:33)
  3. The Wanderer (4:43)
  4. Narrow Path (4:23)
  5. Hopeless Days (5:08)
  6. Nightbird's Song (5:00)
  7. Into the Abyss (5:36)
  8. Enchanted by the Moon (5:32)
  9. A New Day (6:00)
  10. Dead Man's Dream * (4:03)
  11. My Future * (7:11)
avatar van permafrost
Hopeless Days net beluisterd op Spotify. Heerlijk beuknummer. Dat belooft veel goeds.
Wel weinig nummers trouwens 9 stuks. Hopeless Days klokt wel 5:08 dus hopelijk de andere songs ook zo iets dan moet het kunnen.

avatar van snarf349
Deze gasten uit Finland staan immer garant voor kwaliteit. Het is nu wel uitkijken naar welk album je aan het luisteren bent, echt vernieuwend is het allemaal niet. Maar zeker ook niet slecht!

avatar van ozwald
eerste luisterbeurt zit erop; inderdaad meer van hetzelfde (niks mis mee) al klinkt ie wel wat rauwer dan de voorganger.

avatar van pos
pos
Uit duizenden te herkennen deze band met hun typerende refreinen en folk invloeden. Blijft erg lekker om naar te luisteren. Slotnummer A New Day is toch weer prachtig. Nightbird's Song gaat dan weer bijna richting een band als Dimmu Borgir.

avatar van james_cameron
De band heeft wat te bewijzen, denk je, wanneer de loodzware opener Shades Of Gray lomp met de deur in huis valt. Dik aangezette grunts, death metal-achtig gegrom, is dit Amorphis wel? Zodra het melodieuze refrein zich aandient is de sound echter weer uit duizenden te herkennen. Geweldige song, overigens. De rest van het album is wat meer voorspelbaar, maar al met al is deze plaat wel wat feller (en beter) dan voorganger The Beginning Of Times uit 2011. Dat album speelde wellicht iets teveel op safe. Amorphis klinkt hier weer energiek en overrompelend, met een mooie afwisseling tussen melodieuze en heavy passages. De folk-elementen zijn zoals altijd weer kunstig in de songstructuren verwerkt.

avatar van Edwynn
Circle is een tikje aan de obligate kant, maar bij vlagen wel aanstekelijk. Ik was Amorphis een tijdje uit het oor verloren. Tales From The Thousand Lakes is de enige cd die ik in huis heb. Ze zijn uitgegroeid van grommend death metalbandje tot een soort Nightwishmetalband. Naast sterk toetsenwerk en gemakkelijk meezingbare refreinen is er veel aandacht voor de typische sfeer die veel Scandinavische metalacts met zich meedragen. Jammer alleen weer van dat overdreven Abyssgeluid. Dat doet afbreuk aan het geheel. Verder is Circle een heel aardig zomers plaatje.

avatar van AOVV
Degelijke plaat van Amorphis, al hebben ze in het verleden al beter werk afgeleverd. Het lijkt allemaal op elkaar, natuurlijk, maar het is en blijft een plaatje vol aanstekelijke nummers. Een heel aardig zomers plaatje, zoals Edwynn zegt.

3 sterren

Deze plaat hadden ze van mij niet hoeven maken. Alleen Narrow Path vind ik super en de rest haalt lang het niveau van de platen ervoor en erna niet. Jammer. Desondanks nog wel een voldoende.

avatar van RuudC
Er staan een handvol puike songs op dit album, maar naar het geheel gekeken, maakt Amorphis toch een stapje achteruit. De band verzuimt het om indruk te maken met de eerste paar nummers. Na een paar heel goede albums, klinken de eerste nummers wat gewoontjes. Zo ongeveer vanaf Nightbird's Song komt daar verandering in en wordt de 'schade' voor een groot deel hersteld. De tweede helft laat dus de vertrouwde kwaliteit horen. Toch heb ik de indruk dat Circle wat donkerder en geslotener is. In A New Day wordt er wel aardig wat geëxperimenteerd met de fluit. Dat mag de band van mij gerust meer doen. Dit soort uitspattingen, maken de muziek echt wel interessanter en beter. Verder geen klachten. Er is hier wederom veel aandacht voor de songstructuren, het rijke geluid en de harmoniën. Daarmee bevestigt Amorphis zich wederom als een betrouwbare band als het om kwaliteit gaat.

Tussenstand:
12. The Karelian Isthmus
13. Far From The Sun

avatar van lennert
'Niets aan de hand'

Circle zit een beetje tussen de glorie van Silent Waters/Skyforger en post-Under The Red Cloud in. Mooie nummers, helemaal vanaf de tweede helft, maar als geheel springt het er iets minder tussenuit. Single Hopeless Days (die gitaarmelodie aan het einde!) hoort wel bij mijn Amorphis top-20 en ook de afsluiter A New Day gaat er prima in. Als geheel gewoon iets minder spectaculair. Dat is op objectief vlak nog steeds enorm goed.

Tussenstand:
1. My Kantele