2Pac - Until the End of Time (2001)

Label: Death Row

1. Ballad of a Dead Soulja (4:15)
  2. Fuck Friendz (5:19)
  3. Lil' Homies (3:44)
  4. Let Em Have It (4:53)

met SKG

5. Good Life (4:17)

met Big Syke en E.D.I.

6. Letter 2 My Unborn (3:55)
  7. Breathin (4:04)

8. Happy Home (3:56)
  9. All Out (5:32)

met Outlawz

10. Fuckin with the Wrong Nigga (3:37)
  11. Thug N U Thug N Me [Remix] (4:12)

met K-Ci & Jojo

12. Everything They Owe (3:07)
  13. Until the End of Time (4:26)

met R.L.

14. M.O.B. (5:01)

met Thug Life en Outlawz

15. World Wide Mob Figgaz (4:38)

met Outlawz

16. Big Syke Interlude (1:45)
  17. My Closest Roaddogz (4:04)
  18. Nigga Nature [Remix] (5:04)

met Lil Mo

19. When Thugz Cry (4:22)
  20. U Don't Have 2 Worry (5:07)

met Outlawz

21. This Ain't Livin (3:41)
  22. Why U Turn on Me (3:32)
  23. Lastonesleft (3:59)

met Outlawz

24. Thug N U Thug N Me (4:29)

met K-Ci & Jojo

25. Words 2 My First Born (4:07)

met Above the Law

26. Let Em Have It [Remix] (4:25)

met Left Eye

27. Runnin on E (5:37)

met Outlawz

28. When I Get Free (4:30)

met J. Valentine

29. Until the End of Time [RP Remix] (4:27)

met Richard Page

avatar van Game
Ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik denk toch wel dat ik dit het beste postuum album van 2Pac is. Weliswaar toch wel wat onzin nummers die verkracht zijn maar er staan gelukkig meer goede nummers tegenover. Disc 2 is wel het betere schijfje.
Last Ones Left is mijn favoriet, als puber heb ik die veel gedraaid. "West Side in this motherfucker"

avatar van Yestsida
Toch weer een sterke dubbelaar.

Until the End of Time is het tweede postuum uitgebrachte soloalbum van 2Pac en ze hebben het al weer een dubbelalbum gemaakt. Waar de vorige dubbelaar onuitgebracht materiaal van zijn beginperiode bevatte is dit studioalbum gevuld met onuitgebrachte nummers die hij opgenomen had terwijl hij bij Death Row Records getekend stond.

Voor mij persoonlijk hangt er veel nostalgie rondom dit project, daarmee misschien ook dat ik het positiever zal ervaren als sommige anderen. All Eyez on Me was het eerste album dat ik kende en beluisterd had van Pac maar dit had ik zelf eerder op CD dan dat meesterwerk. Ooit gekregen van een oude vriendin (die zelf een grote 2Pac-fan was), wat dit het tweede album van 2Pac maakte dat ik zelf in mijn kast had staan (Loyal to the Game was mijn eerste).

In feite kan je het dus zien als left-overs van All Eyez on Me en The Don Killuminati maar left-overs of niet; dit is gewoon een heel solide album. Van 2Pac (ten tijde van Death Row) kan je een dubbelalbum vullen met verloren materiaal dat interessanter klinkt dan vele rappers hun normale albumpjes. Ze zijn naar mijn mening ook authentiek gebleven aan zijn sound, hij zou het levend zo uitgebracht kunnen hebben... een paar details daargelaten. Van sommige gastartiesten, zoals bijvoorbeeld Lil' Mo en wijlen Left Eye, vraag ik me wel af of ze echt met hem hebben samengewerkt of niet. Desalniettemin, ze zijn goed geïntegreerd.

Over de gehele lijn vind ik Until the End of Time een subliem album! Het ontbreekt wel een ware klassieker zoals Do for Love op de voorganger of Baby Don't Cry op het Outlawz-album bijvoorbeeld. Letter 2 My Unborn en vooral LastOnesLeft komen het dichtst in de buurt.

Op deze plaat hoor je het vuur in de gastheer branden zoals op zijn laatste twee echte albums wat mij betreft. Zijn beste postuum album en naar mijn gevoel het laatste échte album van Makaveli!

Verhoging naar 4*.