Dit is hem dan De Jurassic 5 die ik wou hebben:
Ik begon m'n collectie met the
Jurassic 5 LP, buiten dat het wat gebreken had vond ik hem erg vermakelijk. Het probleem zat hem daar bij het tekort aan nummers. Het volgende album kwam en heeft me nog niet kunnen boeien maar dan dit album:
Globaal gezien:
Lange tijdsduur
-Gastbijdrages van Big dady Kane, Percee P,Kool Keith en Nelly Furtado,voorspellen al iets goed.
Het album begint met een uiters aantrekkelijk deuntje van
This is/Freedom. Het blijft erg goed hangen en zo ben je al door de eerste minuten van het album verder.
If you only knew Heeft een leuke beat, en er word goed afgewisselt met ryhmes.
Break begint met een harde drum partij en word afgewisselt of ondersteunt met
wicked sounds, Af en toe een verandering in melodieen en partijen. Chila 2na en z'n maten zetten een feestelijk delivery met beats neer.
React Begint er sterk met een vermakelijke sample en is leuk als tussen doortje
Het album is zo inelkaar gezet dat alles precies netjes overelkaar heen loopt want de interlude/skit vormt de intro van misschien wel het toffste nummer van het album:
A day at the races
Dat is zoon zeldzaam waar geen MC verveld of onder doet aan de andere. Buiten dat komen Percy P(Percee P) en de rap veteraan Big Daddy Kane ook ff om de hoek kijken en zodanig een puike verse droppen doordrenkt met multi's. Want zoals deze gastbijdrages je al verklappen gaat het hier om
Long collapsing raps. Dat zijn nummers die adembenement worden gedraagt door ontuitputtelijke MC met de beste flows en delivery op een hoog "verstaanbaar" tempo.
Nadat dit je nummer je een rush heeft gegven word het nummer verder gedraagt door een meesterlijke overlapping naar het ene nummer. Mensen met een slechte conditie: Dit albu geeft je geen rust en overdondert je met kwalitatieve nummer na kwalitatieve nummer.
Remember His Name heet dit nummer en is gewoon,typisch Jurassic 5 flavoured
Verder slaan we de banger
What's golden (immidels #8) over en nemen we een sprong naar
Thin line waar we Nelly Furtado vervolgens kunnen bewonderen.
Deze dame was in het begin 2000's een echte schoonheid als het ging om zangkwaliteiten. Haar nummers waren nog niet overrompelt met Timberland muziek producties.
Ik kende haar reputaties van Gastbijdrages op ondermeer
Phrenology van The roots, (wat eigenlijk later in 2002 zou gebeuren).
Het nummer klinkt naar mijn gevoel dramatisch, een verdrietig gevoel.
Het nummer heeft een erg aangenaam Hook die later meerstemmig word ondersteunt door miss. Nelly.
Het volgende nummer [i]After school Special[i] word hier genoemd vanwege het geniale bass partij en einde waarin een kindje zeer goed weet te flowen. Ik weet niet waarom maar het grijpt me aan.
Verder op het album vinden we een uitzondering en een nogwel geen Jurassic 5 nummer maar een solo van gastrapper KoolKeith waarin hij in DDT freestyled op een beetje basic beat. Buitenaards vermakelijk.
Kort samengevat:
Jurasic 5 weet op een geniale wijze een eign stijl te creeren. Vele aucoustische klinkende beats worden goed ondersteuntje door extra deuntjes en klanken.
De MC's zijn erg vermakelijk met allemaal een eige maar toch een gezamelijke stijl. Ze flowen erg stijlvol,met leuke tekst.
Kopen als:
- Je van soulvolle rap/muziek houd
- Je van sterke MC' houd
- Je vind dat veel hiphop beats toch te eentonig zijn
en beweert dat het geen melodieen bevat
- Je van Muziekale muziek houd,met veel toeten en bellen
- Je houd van Albums die goed werken als een geheel
en uit een stuk gesmeden.
- Je muziek wilt doordrenkt met een vrolijke mood
- Gewoon iets nieuws wil
- Je deze artiesten/groepen erg waardeert:
The Roots,
Talib Kweli,
Common,
De La Soul
Atmosphere
en alles uit de
Stones Trow stal.
- Of simpel. Je erg van "liefdevol onderbouwd muziek" houd.
De sterkste van Jurassic 5,
In tegestelling tot veel lange albums is er geen te bekenen filler.
Een gelukkig niet zo kort als Jurassic 5 LP
4,5*/5*