Jurassic 5 - Power in Numbers (2002)

Label: Interscope

1. This Is (0:53)
  2. Freedom (3:19)
  3. If You Only Knew (3:51)
  4. Break (3:16)
  5. React (0:56)
  6. A Day at the Races (4:02)

met Percee P en Big Daddy Kane

7. Remember His Name (3:44)
  8. What's Golden (3:08)
  9. Thin Line (4:45)

met Nelly Furtado

10. After School Special (2:41)
  11. High Fidelity (3:07)

met Juju

15. Hey (4:25)

met Boy Wonder

16. I Am Somebody (4:05)
  17. Acetate Prophets (6:31)
avatar van Kill_illuminati
Dit is hem dan De Jurassic 5 die ik wou hebben:
Ik begon m'n collectie met the Jurassic 5 LP, buiten dat het wat gebreken had vond ik hem erg vermakelijk. Het probleem zat hem daar bij het tekort aan nummers. Het volgende album kwam en heeft me nog niet kunnen boeien maar dan dit album:
Globaal gezien:
Lange tijdsduur
-Gastbijdrages van Big dady Kane, Percee P,Kool Keith en Nelly Furtado,voorspellen al iets goed.

Het album begint met een uiters aantrekkelijk deuntje van This is/Freedom. Het blijft erg goed hangen en zo ben je al door de eerste minuten van het album verder.
If you only knew Heeft een leuke beat, en er word goed afgewisselt met ryhmes.
Break begint met een harde drum partij en word afgewisselt of ondersteunt met wicked sounds, Af en toe een verandering in melodieen en partijen. Chila 2na en z'n maten zetten een feestelijk delivery met beats neer.
React Begint er sterk met een vermakelijke sample en is leuk als tussen doortje

Het album is zo inelkaar gezet dat alles precies netjes overelkaar heen loopt want de interlude/skit vormt de intro van misschien wel het toffste nummer van het album:
A day at the races
Dat is zoon zeldzaam waar geen MC verveld of onder doet aan de andere. Buiten dat komen Percy P(Percee P) en de rap veteraan Big Daddy Kane ook ff om de hoek kijken en zodanig een puike verse droppen doordrenkt met multi's. Want zoals deze gastbijdrages je al verklappen gaat het hier om Long collapsing raps. Dat zijn nummers die adembenement worden gedraagt door ontuitputtelijke MC met de beste flows en delivery op een hoog "verstaanbaar" tempo.

Nadat dit je nummer je een rush heeft gegven word het nummer verder gedraagt door een meesterlijke overlapping naar het ene nummer. Mensen met een slechte conditie: Dit albu geeft je geen rust en overdondert je met kwalitatieve nummer na kwalitatieve nummer.

Remember His Name heet dit nummer en is gewoon,typisch Jurassic 5 flavoured
Verder slaan we de banger What's golden (immidels #8) over en nemen we een sprong naar Thin line waar we Nelly Furtado vervolgens kunnen bewonderen.

Deze dame was in het begin 2000's een echte schoonheid als het ging om zangkwaliteiten. Haar nummers waren nog niet overrompelt met Timberland muziek producties.

Ik kende haar reputaties van Gastbijdrages op ondermeer Phrenology van The roots, (wat eigenlijk later in 2002 zou gebeuren).
Het nummer klinkt naar mijn gevoel dramatisch, een verdrietig gevoel.
Het nummer heeft een erg aangenaam Hook die later meerstemmig word ondersteunt door miss. Nelly.

Het volgende nummer [i]After school Special[i] word hier genoemd vanwege het geniale bass partij en einde waarin een kindje zeer goed weet te flowen. Ik weet niet waarom maar het grijpt me aan.

Verder op het album vinden we een uitzondering en een nogwel geen Jurassic 5 nummer maar een solo van gastrapper KoolKeith waarin hij in DDT freestyled op een beetje basic beat. Buitenaards vermakelijk.

Kort samengevat:
Jurasic 5 weet op een geniale wijze een eign stijl te creeren. Vele aucoustische klinkende beats worden goed ondersteuntje door extra deuntjes en klanken.
De MC's zijn erg vermakelijk met allemaal een eige maar toch een gezamelijke stijl. Ze flowen erg stijlvol,met leuke tekst.

Kopen als:
- Je van soulvolle rap/muziek houd
- Je van sterke MC' houd
- Je vind dat veel hiphop beats toch te eentonig zijn
en beweert dat het geen melodieen bevat
- Je van Muziekale muziek houd,met veel toeten en bellen
- Je houd van Albums die goed werken als een geheel
en uit een stuk gesmeden.
- Je muziek wilt doordrenkt met een vrolijke mood
- Gewoon iets nieuws wil
- Je deze artiesten/groepen erg waardeert:
The Roots,
Talib Kweli,
Common,
De La Soul
Atmosphere
en alles uit de Stones Trow stal.
- Of simpel. Je erg van "liefdevol onderbouwd muziek" houd.

De sterkste van Jurassic 5,
In tegestelling tot veel lange albums is er geen te bekenen filler.
Een gelukkig niet zo kort als Jurassic 5 LP

4,5*/5*

Relaxt zomer cd'tje is dit eigenlijk..

avatar van Mindshifter
Ik ben over het algemeen geen hiphopliefhebber maar deze plaat kan mij toch wel bekoren. Lekker zomers en bij tijd en wijlen een tikkeltje experimenteel. Vooral de samples zijn goed. *4.

avatar van P Jay
Waar ik op "Quality Control" de producties soms te eentonig vond op zich of in combinatie met de al opdreunende raps van Jurassic 5 vind alle mankementen van op dat album op de opvolger "Power in Numbers" weggewerkt. De producties lijken meer melodie en sfeer te bezitten en er is in de breedte veel meer variatie te bespeuren.

"A Day At The Races" is één van de meest perfect klinkende hiphop-songs ooit: alles draait om snelheid. De productie bestaat uit een vooruitstuwend gitaarriffje vol schwung waarop Jurassic 5 vergezeld door de werkelijk uitmuntend flowende Percee P en Big Daddy Kane ongehoord vuurwerk spitten. Met afstand het beste nummer hier. Maar de concurrentie is niet mals: "What's Golden" is een heerlijk meezinger (jaja, het kan in hiphop) met die karakteristieke old school-twist van het zestal. Maar dit is niet de enige boombap-beat hier. Ook "High Fidelity" bezit dat strakke boombap-ritme dat gewoon smeekt om tot moes gerapt te worden. Het rappende viertal is gelukkig extreem getalenteerd en laat met ongekend gemak de meest vloeiende en vlot rollende flows uit hun mond stromen.

Flowgewijs is "Power in Numbers" alleszins erg constant. Hun grote sterkte is hun gave om harmonieus samen te rappen, zoals prachtig geïllustreerd op "Breaks" waar de vier MC's werkelijk gelijktijdig één worden met de muziek, een funky productie met prominente en harde drums.

Productioneel gezien is dit album erg gevarieerd. Wat alle producties evenwel gemeen hebben is hun ongedwongen, zomerse sfeer waar veel positieve energie vanuit gaat. Denk maar aan de onschuldige fluitmelodie op "If You Only Knew" of de ongelofelijk optimistische en oppeppende productie op "I Am Somebody", dat duidelijk bedoeld is om het zelfvertrouwen van de luisteraar op te krikken. Ook het af en toe toegevoegde vleugje soul (zoals op het heerlijke "Freedom") is een zeer aangenaam extraatje binnen het muzikale geheel van "Power in Numbers".

Dat de 4 MC's en 2 producers overliepen van talent had ik reeds door op "Quality Control" maar toch vond ik dat album een beetje een teleurstelling. De nummers klinken hier gewoon wat lekkerder en soulvoller. Er is voor variatie gezorgd: van boombap-bangers (bv. "What's Golden") tot melige slow jams (bv. "Hey"), de uiteenlopende resultaten pakken allemaal erg goed uit. Eén keer wordt de luchtbel van de zomer en het plezier doorprikt. "One of Them" is een productie van Juju van de The Beatnuts en heeft een duistere sfeer. En zelfs die track klinkt zeker niet mis.

Dit album is een aanrader! 4,5*

avatar van Filibie
Kill_illuminati schreef:
review Kill_illuminati

Mooie recensie man, en ik deel je liefde voor dit album...
Mag ik je echter vragen wat jouw moedertaal is ?
Geen diss ofzo, vroeg het me gewoon af...

avatar van Kos
Kos
Ik deel ook voor een groot deel de positiviteit voor dit album, met als enige 'minpuntje' dat het me (zoals eigenlijk alle J5's) wat TE relaxed is.

avatar van Kill_illuminati
Filibie schreef:

Mooie recensie man, en ik deel je liefde voor dit album...
Mag ik je echter vragen wat jouw moedertaal is ?
Geen diss ofzo, vroeg het me gewoon af...

Haha dat was in de tijd toen me reviews nog enorm primitief waren (lees die bij Can-I-Bus maar eens, drama). Inmiddels zijn ze al wat beter met name op grammaticaal gebied. Ik ben niet zo trots op die review hierboven vandaar heb ik het gele icoontje (sterretje) verwijdert.

avatar van P Jay

Maar er is nog steeds werk aan de winkel!

avatar van MJ_DA_MAN

Maar gewoon laten staan Kill_illuminati, boeiend dat het qua taal wat minder mooi is. Het gaat uiteindelijk om de muziek en het gevoel en het kan malen erger.

avatar van Ingo
P Jay schreef:
Toch vind ik het erg jammer van dit nummer, hadden ze beter op een ander album kunnen zetten..

avatar van MJ_DA_MAN
If You Only Knew is ook van Juju. Dat moet zijn meest vrolijke beat ooit zijn .

avatar van Jorge-E
Best wel een goed album. Heerlijke raps en beats. Alles klopt gewoon. Kan zeker nog groeien. Chali 2na ken ik al langer van Ozomatli en vind hem wel een zeer chille stem hebben.

avatar van Timmie
ik ken What's Golden wat ik echt een heel goed hip-hop nummer vind vooral door de beat die is zo hard! en Thin Line die is ook goed ga dit album luisteren in de komende dagen.

avatar van Shelter
Jurassic 5 op zijn best op dit album.... die samples en beats zijn zo relaxed, de raps zijn damn nice en de afwisseling tussen de mc's maken het blijvend interessant.
Voor mij de beste nummers; Freedom, If you only knew (echt een dope sample), Remember his name (mooie productie en fijne afwisseling van mc's), high fidelity (scratches zijn vet), Acetate Prophets (gewoon lekkere turntablism). Enige nummer wat ik minder vind is Hey. 4,5*

avatar van Timmie
Het is hip-hop met veel andere dingen erdoor heen. soms komen er van die saaie stemmen enzo echt vet ben nu bezig met luisteren.

het word steeds leuker

avatar van Timmie
en het word echt weer leuker.
Wat was J5 een helden groep zeg

nu kan ik niet lager dan 4.5* geven het is gewoon een top album

avatar van pqt
pqt
Jammer dat bij Thin Line de gitaar alleen bij het refrein er even in komt zetten, als ie door het hele nummer ging zou ik het een geweldig nummer vinden.

avatar van WeztSide
Deze verraste me positief terwijl ik hem zat te luisteren bij Plato.
En terwijl ik naar Freedom luister en de cover bekijk kan ik eigenlijk alleen maar denken aan Egypte
Een (waarschijnlijk positieve) beoordeling volgt binnenkort!

avatar van Timmie
Egypte, ja nu je het zegt...

avatar van WeztSide
Die enorme massa op de cover met Freedom erbij is een overduidelijke hint natuurlijk
Wat een heerlijk album is dit trouwens, nog maar twee keer doorgeluisterd en weet nu al dat dit een top10ertje gaat worden.

avatar van WeztSide
Nou, ik heb hem doorgeluisterd en had zin om hier een uitgebreide review te schrijven, maar halverwege de CD viel ik bijna in slaap. Ligt niet aan de muziek hoor, ben gewoon afgepeigerd.
Dus ietsje ingekort.

Power in Numbers is een heel vet album van Jurassic 5. Erg funky, lekkere bboy muziek en vrolijke hiphop. De drums zijn heel duidelijk aanwezig, wat er voor zorgt dat sommige nummers nogal op elkaar lijken als je het hele album in één ruk afluistert. Het zijn wel erg goede drums, en vooral op Break komen ze, samen met een gaaf gitaarriffje, fantastisch naar voren. De instrumental van dat nummer is een goede beat als je wilt beginnen met freestylen, en Jurassic 5 maken er een funky geheel van.
De grote posse cut A Day At The Races is een regelrechte banger met een ongelofelijke verse van Percee-P. Mocht je een hiphop verzamel-CD maken voor een vriend of zo, dan mag What's Golden absoluut niet ontbreken: dit is één van die nummers die een heel genre in een goed daglicht zet. Thin Line heeft een mooie gastbijdrage van Nelly Furtado en brengt heel goed de persoonlijke boodschap over.
Hierna volgen een paar nummers die wat korter zijn en niet heel lang blijven hangen.
One of Them, Hey en I Am Somebody sluiten het album echter weer heel goed af.
4* voor nu nog, kijken hoe lang hij bij me blijft hangen. En dan een top10 notitie

avatar van Timmie
hint niet want het album is al oud alleen toevallig dat jij het net luistert .

Ja oké, je hebt gelijk

avatar van kobe bryant fan
Zeer relaxt albumpje, de Mc's flowen erg goed en de beats zijn erg zomers.

avatar van Silky & Smooth
Vrolijk en zomers album inderdaad. Heerlijk om naar te luisteren met dit weer!

ook met ander weer .

avatar van Silky & Smooth
Vast, maar ik heb het alleen nog maar goed beluisterd met dit weer Zet hem morgen wel weer op. Aangezien we in Nederland wonen zal het wel regenen morgen...

avatar van Weirdo Wizzy
Lekkere, over het algemeen luchtige, hiphop. Sterke mc's die elkaar lekker afwisselen. Uitstekende gastbijdrages ook. Zo'n nummer als If You Only Knew...die beat is echt ultieme vrolijkhbeid. En zo gaat het hele album door. Af en toe met een kritische noot zoals 'One Of Them' (een van mijn favorieten ook). Ja gewoon erg leuk. 4 ster