The Stooges - Fun House (1970)

Label: Elektra

1. Down on the Street (3:43)
  2. Loose (3:34)
  3. T.V. Eye (4:17)
  4. Dirt (7:03)
  5. 1970 (5:15)
  6. Fun House (7:47)
  7. L.A. Blues (4:57)
  8. T.V. Eye (Takes 7 & 8) * (6:01)
  9. Loose [Demo] * (1:16)
  10. Loose [Take 2] * (3:42)
  11. Loose [Take 22] * (3:42)
  12. Lost in the Future [Take 1] * (5:50)
  13. Down on the Street [Take 1] * (2:22)
  14. Down on the Street [Take 8] * (4:10)
  15. Dirt [Take 4] * (7:09)
  16. Slide [Slidin' the Blues) (Take 1] * (4:38)
  17. 1970 [Take 3] * (7:29)
  18. Fun House [Take 2] * (9:30)
  19. Fun House [Take 3] * (11:29)
  20. Down on the Street [Single Mix] * (2:43)
  21. 1970 [Single Mix] * (3:21)
avatar van LeRoi
Vind deze toch minder dan hun debuut-plaat al blijft 'Dirt' idd een geweldig nr.!

Wat een kloteherrie, wat een geweldig kloteherrie. Iedereen was zwaar aan de drugs tijdens het maken van deze plaat en dat is ook duidelijk te horen maar wat voor geweldige plaat is dit zeg.

avatar van judgepaddy
Sluit ik me bij aan.
Met name The Stooges en MC5, zijn verantwoordelijk voor inspiratie voor een hoop tering herrie van nog komen zou.

En bedankt hé

Overigens belaggelijk dat Down On The Street tegenwoordig gebruikt word als stoer muziekje voor een reclame commercial van het leger .

lust_for_life schreef:
Platen van Iggy lijken in het begin altijd ietwat teleurstellend... maar als je ze 5 keer geluisterd hebt ben je er verslaafd aan.

Verslaafd zijn, daar hadden deze heren wel kaas van gegeten...

Hier nog een leuk filmpje van rond deze tijd:

avatar van Lexicon Devil
D-ark schreef:

Mag ik aansluiten?

Tuurlijk, heb hem ook maar de volle score gegeven.

avatar van Schizophrenia
Dit luister ik net voor het eerst, maar wauw dit klapt er in.
De nummers zijn ook heerlijk energierijk geweldig!
Ongetwijfeld ga ik hier een hoge score aan geven.

avatar van Osiris Apis
Waarom geeft je dan maar 3*? Of is dat een foutje?

avatar van Schizophrenia
Ik moet het album nog even wat beter beluisterd, maar een 3* is volgens mij wel een goede score toch? Komt ongetwijfeld nog een verhoging aan!

avatar van Osiris Apis
Schizophrenia schreef:
...wauw dit klapt er in.
...heerlijk energierijk geweldig!
...hoge score aan geven.

Omdat je zo enthousiast was, had ik 3* niet verwacht
Minimaal 4*.

stuart
Dit is een heerlijk rauw (pre) punk album! Het is zo gespeeld/opgenomen alsof ze een mini concert in je kamer geven.
Het album begint met het sterke openingsnummer Down on the street en gaat verder met Loose. Om even wat lucht te geven had wat mij betreft het prachtige Dirt mogen komen i.p.v. nu T.V. Eye, wat overigens ook lekker rockt. Het is wel een (wat ) monotoon album door de wel erg weinig akkoorden wisselingen, waardoor nummers wel veel opelkaar lijken. De zo nu en dan opkomende saxofoons en het gebruik van de wah-wah geven wat meer kleur aan de nummers, maar ja.
Persoonlijk zijn er voor mij 2 echte minpunten: er had nog wel een wat minder voortrazend/monotoon nummer a la Dirt tussen gemogen en hat laatste nummer L.A. Blues hadden er wat mij betreft niet op de plaat gehoeven; dit is echt (helemaal) takkeherrie (NOISE) en speel ik ook nooit af.
Dit album is duidelijk een inspiratie bron voor de latere punkgolf.

avatar van sputnik
Ik sluit me aan bij het gemiddelde. Vooral omdat T.V. Eye zo'n geweldig lekker nummer is.

avatar van James Douglas
Lóóóóóórd!!! .. *andere ophitsende oerkreten*.

Het gevoel dat je leeft, muziek die je tegen muren laat opspringen. Iggy en zijn mannen weten hier een muzikale drug neer te zetten om u tegen te zeggen. Ruwe sex voor de geest.

avatar van Leeds
veel beter dan hun debuut met TV Eye als hoogtepunt. Voor mij toch

stuart schreef:

De allesomverblazende climax had er af gemoeten??

avatar van James Douglas
Nee hoor, omhoog met die volumeknop!

avatar van Kronos
Eigenlijk al bij de eerste luisterbeurt meteen verkocht aan dit album. Ik heb ooit wel eens wat geprobeerd van Iggy Pop maar dat vond ik nooit helemaal geweldig. Deze wel dus.

Top

avatar van Kronos
Even een tv-tip voor vanavond tussendoor:

Op BBC 2 om 23:40 - 00:40

Motor city's burning: Detroit from Motown to the Stooges
Documentaire. In vroege jaren '60 zorgde Motown voor een muzikale revolutie die het roerige Amerika van een soundtrack voorzag. Eind jaren '60 was het de beurt aan bands als The Stooges om uitdrukking te geven aan de woede van jong Amerika.

Daarvan is zeker wat te horen op dit album.

Kronos schreef:
Even een tv-tip voor vanavond tussendoor:

Op BBC 2 om 23:40 - 00:40

Motor city's burning: Detroit from Motown to the Stooges

Daarvan is zeker wat te horen op dit album.

Eindelijk eens iets op tv!!

(Staat nu op)

Edit: Wel een beetje simpel van de MC5-leden en management om zichzelf zo op te hemelen met hun White Panther Party. Uiteindelijk waren ze gewoon te stoned om een echte revolutie te bewerkstelligen en het drugsgebruik nekte uiteindelijk ook de band. Ze waren in alle eerlijk precies hetzelfde als datgene waar ze tegen vochten en Make Peace And Love betekend verder wel wat meer dan met je stonede hoofd je suf neuken.

Maar dat terzijde: Dit album is en blijft een gruwelijk meesterwerk.

avatar van mayhemblik
Onverwoestbaar, wat een pláát.
Ik word gemiddeld één keer in het half jaar aan Iggy herinnert daar ik de man eens vol op de mond pakte en hem bedankte voor alle geweldige muziek die hij heeft gemaakt.
De dag erna had ik een kater en voor het eerst van mijn leven voelde ik een blaasje op mijn bovenlip, de dagen erna groeide deze uit tot een echte koortslip van heb ik jou daar.
Wel leuk om tegen mensen te zeggen dat ik Herpes heb opgelopen van de Godfather of punk.

avatar van Lexicon Devil
@mayhemblik: Ik hoop dat dit een eenmalige actie van jou was. Of moet de groenteboer ook bv uitkijken dat ie niet door jou in zijn gezicht geswaffeld gaat worden als je zijn hemelse ham/prei-salade hebt gegeten?

Mooie anekdote en heerlijke reactie LD

avatar van mayhemblik
Lexicon Devil schreef:

Je bedoeld met swaffelen zeker dat ik de groenteboer eens een echte ham/prei salade laat proeven.

avatar van ricardo
Naar aanleiding van een bericht van Herman ooit bij ik geloof Never Mind The Bollocks dat dit een plaat was die Sex Pistols helemaal zouden wegspelen en zouden degraderen.

Deze zag ik liggen vanmiddag voor maar 6 euro, en had die tip nog steeds in het achterhoofd gehouden, en toch maar gekocht. Voor 1970 is dit inderdaad een enorme rauwe bak herrie, vooral het laatste nummer met die saxofonen is echte chaos ten top. Erg mooi album en goed geproduceerd ook. Het debuut album heb ik in de platenzaak ook even beluisterd, maar is volgens mij een stuk eenvoudiger van opzet en een stuk meer rechtoe rechtaan.

Ook heb ik Raw Power beluisterd, en vond ik ook gelijk erg goed klinken en er voor 8 euro ook maar bijgekocht. Echter toen ik in de auto Raw Power even beluisterde, vond ik hem eigenlijk enorm overgeproduceerd klinken, en ook in de verte vond ik er erg veel ruis op klinken. Het debuut heb ik maar laten liggen, want die is denk ik een stuk minder hard en erg rechtoe rechtaan. De kans is groot dat ik deze of Raw Deal toch het meeste ga afspelen.

Als ik deze 2 platen grijsgedraaid heb maar eens zien of het debuut er nog gaat komen. Voorlopig is mijn eerste indruk dat dit album van de 3 het meeste in balans en het meeste af en compleet is.

Leuk dat je deze en Raw Power hebt gekocht.

Het debuut kan ik je ook wel aanraden hoor, staan een paar briljante nummers op. Raw Power ken ik zelf nog niet zo heel goed, wel regelmatig gedraaid, maar bij mij blijven alleen de eerste twee nummers echt hangen. Ik vind deze veel beter, en het debuut staat bij mij ook hoog aangeschreven.

avatar van ricardo
Ik heb erg vaak gehoord dat Black Sabbath en/of Led Zeppelin het startsein gegeven hebben voor de hardrock/metal, maar deze band vind ik daar nog veel eerder voor in aanmerking komen. Wat een power en wat een energie. Volgens mij komt deze band nog eerder in aanmerking voor de grondleggers van de metal.

Het debuut komt er ook vast wel een keertje hoor, maar met de 2 albums die in vanmiddag heb gekocht kan ik denk ik nog wel even vooruit.

En ik vind deze ook beter dan Raw Power, heb beide albums nu 2 keer afgespeeld. 1 keer in de auto en 1 keer thuis in de stereo. Van Raw Power valt mij op dat de ruis op mijn huisinstalatie volledig weg is, en vooral de vette productie met die zware bas er gewoon uitspringt. Als je deze hebt gedraaid, en daarna Raw Power erin doet, dan moet je de volume knop zeker een paar klikjes minder hard zetten, anders kunnen de buren iets teveel meegenieten.

paranoidandroid
ehh ja dit is dus eigenlijk toch wel de beste rocknroll plaat allertijden.

avatar van ricardo
Dit is idd een erg goed album, maar beste rocknroll plaat aller tijden gaat me toch iets te ver. Daarvoor is het genre net iets te breed vind ik. Dit is wel 1 van de allereerste albums die de punk echt inluiden, en aan de hand daarvan mag je denk ik wel spreken van een klassieker.

Ik zou trouwens ook wel eens iets live willen horen van deze muziek en nummers van dit album. Ik vraag me daarom af of er ook goede live opnamen op de markt gebracht zijn van The Stooges.

avatar van JonyTrash
Idioot goeie plaat. Mensen die dit niet snappen hebben stront in hun oren. 5 sterren.