Light Bearer - Silver Tongue (2013)

Label: Alerta Antifascista

1. Beautiful Is This Burden (18:15)
  2. Amalgam (11:10)
  3. Matriarch (11:08)
  4. Clarus (2:36)
  5. Aggressor & Usurper (16:49)
  6. Silver Tongue (19:40)
avatar van THEMARSVOLTA
Daar is ie dan, het tweede album in de 'Æsahættr Tetralogy'. En wat een machtige plaat is het geworden, duurt lekker lang, wordt niet saai en is misschien nog wel beter dan Lapsus na een 'eerste' luisterbeurt.

Anders op deze plaat is nu wel de rustige zang, doet ietwat denken aan de zang van Circle Takes the Square vind ik, is wat wennen.

-Light Bearer biedt z'n plaat uiteraard gratis aan, net zoals bij Lapsus het geval was.
Hier aan te schaffen of gratis te beluisteren: lightbearer.bandcamp.com

avatar van AOVV
Straks maar 'ns gaan beluisteren. 80 minuten is wel erg lang natuurlijk, maar het zou niet de eerste plaat met die speelduur (of langer) zijn die ik geweldig vind. Debuut 'Lapsus' is werkelijk fenomenaal, wat dit vervolg betreft, heb ik torenhoge verwachtingen. Prachtige hoes ook alweer, en ik heb op de website van de band gezien dat de teksten erop staan en weer van commentaar zijn voorzien, zoals dit ook het geval was met 'Lapsus'. Mooi.

avatar van Don Cappuccino
Ik ga eerst Lapsus weer eens goed beluisteren, daarna ga ik Silver Tongue zeker beluisteren. Erg netjes van de band om hem als gratis download weg te geven.

avatar van the crook
Ondanks dat de muziek hier geen aanleiding toe geeft, worden we hier tóch blij van! Wat is het openende "Beautiful is this Burden" een monster van een song zeg, ruim achttien (!) op het puntje van je stoel.

Mijn voorliefde voor Engelse en Franse bands wordt hier gelukkig weer waar gemaakt

avatar van Gloeilamp
Een nieuwe van Light Bearer, erg mooi nieuws!

avatar van THEMARSVOLTA
Aggressor & Usurper, potverdikkie wat een heerlijk bak met herrie, kippenvel!

En dan richting het einde van Silver Tongue (+ die minuut die erna komt):

''Those opposed to the false god:
We will build a council, a democracy!
A nation of great magnitude, this our apogee!
A child to usher in this fate, to raise our impious war
against the monarchy of God!

We will climb so high!
We will spread our hands
and touch ten million other worlds
and sing our sermon!

We the silver tongued.''

Dit is nu al de plaat van 2013 voor mij!

avatar van Gloeilamp
Ik heb het album net ook beluisterd, en werd echt omver geblazen. Naar het einde toe werd dit helaas wel iets minder, maar dat zou erg goed aan de speelduur kunnen liggen. Geen makkelijk behapbare plaat, maar ik zal deze zeker nog vaak gaan draaien de komende tijd!

thedude1975
Wat een fantastisch album zeg! Beautiful Is This Burden omstreeks 5:17, als zang + de rest erin komt, geeft me instant kippenvel. Wel lang, maar wat een genot om hiernaar te luisteren. Deze gaat ook weer zsm gekocht worden.

avatar van Don Cappuccino
Na een luisterbeurt is er nog niet veel over Silver Tongue te zeggen. Ik vond Beautiful Is This Burden en het titelnummer er uit springen, bij het laatste nummer moest ik zelfs even aan Alcest denken. En het drumwerk is weer fenomenaal. De eerste impressie is zeer positief.

avatar van snarf349
Mijn favoriet is het titelnummer, ik mag die interval wel. En idd zeer sterk drumwerk.

avatar van Don Cappuccino
Beautiful Is This Burden is bijna een album op zichzelf, niet normaal. De filmische opening is prachtig en dat melancholische gevoel blijft door het hele nummer heen, ik krijg er echt kippenvel van. De gitaarpartijen zijn gelaagd en zeer interessant. Ik ga de nummers nu een keer op zichzelf beluisteren, het zijn namelijk lange stukken.

avatar van Don Cappuccino
Mijn openingsbod voor Silver Tongue is 4,5 ster. Voor de metalliefhebber die niet vies is van uitgesponnen en epische nummers kan 2013 bijna niet beter beginnen met Cult Of Luna en Light Bearer.

Lapsus vond ik een goede plaat die op sommige momenten net iets te langdradig was. Silver Tongue is een stuk langer en ieder nummer (op Clarus na) klokt over de 10 minuten. Toch vliegen de 82 minuten voorbij. Beautiful Is This Burden begint alsof het einde al in zicht is met zijn dramatische strijkers die gelijk voor kippenvel zorgen. De band zet na 5 minuten in en houdt die melancholische sfeer op een zware manier, dat is erg knap.

Het middenstuk bestaat uit nummers die uit zware riffs bestaan en doomy en sludgy zijn. Alex brult zeer overtuigend, vooral op Agressor & Ursurper wat sowieso een overdonderend nummer is. En dan moet die grande finale nog komen die me toch een beetje emotioneel maakt. Het klinkt ineens zo hoopvol maar aan de andere kant ook heel triest. Wanneer de gitaarmuur in de tiende minuut komt moet ik even denken aan Alcest. Aan het eind is de zang even heel fragiel. Een zeer indrukwekkend einde.

Dit album is tot nu toe het beste wat 2013 te bieden heeft. Het is spannend, melodieus en meeslepend. In de lange composities raakt de band nooit de draad kwijt of de aandacht van de desbetreffende luisteraar. Nu 4,5 ster maar deze kan wel eens richting de volle mep gaan. Maar daarvoor heeft het album meer tijd nodig.

avatar van Joy4ever
Mijn liefde voor harde gitaarmuziek zat er al vrij vroeg in. Hoewel mijn voorkeur uitging naar hardrock maakte ik heel soms een klein uitstapje naar de metal. Maar waar ik in de hardrock diepgang en emotie vond was dat in de metal vaak ver te zoeken. Totdat ik op een goede dag via MuMe in aanraking kwam met Cult of Luna. Salvation. Toen begon er een nieuwe wereld voor me open te gaan. Metal met gevoel. Wauw. Vanaf dat moment heb ik me geheel ondergedompeld in de sludge metal. Vele prachtige albums mogen ontdekken. En juist op het moment dat de sludge metal een pas op de plaats leek te maken was daar opeens Lapsus van Light Bearer. Primum Movens ontroert me nog steeds. Tegen het einde, toewerkend naar de climax, staan de tranen in mijn ogen. Ongelofelijk. Emoties in muziek zijn voor mij essentieel te noemen. En de manier waarop Light Bearer mij met Lapsus raakte kon mij niet anders dan doen besluiten ze een plekje in mijn Top 10 te geven.

En toen kwam Silver Tongue. De moeilijke tweede? Zou Light Bearer mij teleurstellen? Al menig favoriete band heeft zijn status dit jaar en het afgelopen jaar verre van waargemaakt. Light Bearer
is echter een ander verhaal. Een heel ander verhaal..

Beautiful is This Burden. Prachtig begin. Tikje onheilspellend. Licht piano gepingel. Violen die voorzichtig aanzetten. Blazers die hun intrede doen. Tromgeroffel. Tot het moment dat er een hoopvoller geluid komt. Prachtig gitaar- en drumwerk zorgen vervolgens voor een bijna hemelse melodie. Hoe beautiful wil je een album beginnen?

Amalgam begint heel creepy. Lijkt wel of je je in de krochten van de hel bevindt. Vervolgens een mooi samenspel tussen gitaar en drums. Elkaar opzwepend naar een zwaarder geluid. Agressie. Geweerschoten worden afgevuurd. Berg je maar. En toch blijft het enorm melodieus. Bijzonder knap.

Matriarch begint met heerlijk vioolspel. Bijna bezwerend. En weer die onheilspellende sfeer. Vrij snel wordt cleane zang ingezet. Erg fraai. Mooie behouden screams volgen. Op driekwart van het nummer gaat de hemel al een stukje open met prachtig vioolspel. Van 08:00 t/m 09:30 gaat bij mij vervolgens het volume omhoog. Wat een gruwelijk mooi stuk!

Clarus. Over een spooky begin gesproken. Brrrr.. Holy! Holy! Holy! Waarna een fraai gezongen gedeelte volgt. Eerste verwijzing naar de albumtitel: I seek a tongue lined with silver, so that my words are clear and just. Het nummer eindigt zoals het begon: spooky. Brrrr…

Agressor & Usurper. Met recht een monsterlijk nummer. Lijkt het grote broertje van Amalgam. Veel agressie. Maar ook hier weer enorm melodieus. Her en der weer een sprankje hoop dat de luisteraar wordt gegeven maar het is minimaal deze keer. I cannot, I will not, I will not yield! En dat is ook echt de toonzetting in dit nummer. Maar gelukkig volgt hierna de verlossing..

Silver Tongue. Over dit nummer zou ik een boek kunnen schrijven. Bij de eerste luisterbeurt was ik al verliefd op dit nummer. Wat een pracht. Ongekend. Het begint feitelijk al met het intro. Lieflijk. Ik waan me voor twee minuten in een zonnig oord. Op het strand. Uitkijkend over de oceaan. Om vervolgens prachtig gebrul over me heen te krijgen. Heerlijk. Wederom zeer sterk instrumentaal ondersteunt. Het is bijna vanzelfsprekend bij deze band, niet normaal. Hemels gitaarspel volgt, zo mooi! Ook hier weer weergaloos drumwerk. Van 09:20 t/m 13:20 breekt de hemel definitief open met koor(?) en al. Tegen het einde "ontspoort" het nummer op fantastische wijze. Kippenvel. Overal. En dan die drums weer.. Het wordt me bijna teveel. Dit is de essentie van muziek. Ongelofelijk. Weergaloos. We the silver tongued!

Ik kom superlatieven tekort om dit album te beschrijven. De vele hemelse melodieën, het waanzinnig mooie drum- en gitaarwerk, de prachtige zang, het fenomenale brulwerk, de talloze momenten dat ik emotioneel geraakt wordt.

Mij rest niet anders dan de volle mep geven en Silver Tongue in mijn Top 10 te zetten.

Torches lit! Light bearers!

Prachtig stuk Joy4ever! Ik heb direct zin om SIlver Tongue weer op te zetten

avatar van AOVV
Ja, erg leuk geschreven, inderdaad. Volledig terecht dat je 'm twee keer plaatst.

Ik weet het nog niet met dit album. Ik heb het dan vooral over hoeveel sterren ik moet geven. Dit zal ongetwijfeld een hoge beoordeling worden, maar (voorlopig) heb ik het gevoel dat 'Lapsus' niet wordt overtroffen. Maar ach, dan was meteen bekend dat dit de plaat van het jaar wordt, en waar is de spanning dan?

Ik ga 'm,ondanks de lengte, nog veel beluisteren, de teksten erbij nemen en de duiding ook. Allemaal te vinden op de website van Light Bearer. Ik heb ook al reviews gelezen die minder positief waren, op Sputnikmusic, bijvoorbeeld.

avatar van dumb_helicopter
Erg mooi album, eigenlijk is zowat elk nummer prachtig hierop. Ondanks de vrij lange tracktijden verveelt deze plaat eigenlijk nooit. Instrumentaal is dit top, de vocalen zijn erg mooi verwerkt tot een mooi geheel met de muziek en de sfeer is overdonderend. Het enige nummer dat me momenteel niet echt zo kan grijpen als de rest is Amalgam, maar misschien komt dat nog. Voorlopig start ik met 4.0*.

avatar van Nevele
Joy4ever schreef:
Mijn liefde voor harde gitaarmuziek zat er al vrij vroeg in. Hoewel mijn voorkeur uitging naar hardrock maakte ik heel soms een klein uitstapje naar de metal.(...), de talloze momenten dat ik emotioneel geraakt wordt.

Mij rest niet anders dan de volle mep geven en Silver Tongue in mijn Top 10 te zetten!

Ik heb echt het gevoel dat ik iets gemist moet hebben. Mijn derde luisterbeurt gaat zo beginnen, maar nu zonder afleiding en met koptelefoon. Maar naar aanleiding van mijn eerste twee luisterbeurten kan ik het echt niet meer geven dan een 3,5

Nevele schreef:
Ik heb echt het gevoel dat ik iets gemist moet hebben.
Hoezo dat?

Muziek blijft iets heel persoonlijks. Zeker de emoties die je ervaart bij het beluisteren ervan.

avatar van AOVV
Erg mooi geheel, die tweede van Light Bearer. Vooral de opener, afsluiter en 'Aggressor & Usurper' stelen de show. Dat de overige nummers dat niveau niet halen, hoeft geen schande te zijn. Ik kom voorlopig uit op 4 sterren, maar dit kan wel meer worden. 'Lapsus' haalt het wel ruimschoots.

avatar van Don Cappuccino
Ik gooi Silver Tongue een halfje omlaag. Uit enthousiasme had ik de 4,5 snel aangeklikt maar het album is erg wisselvallig. Beautiful Is This Burden en Silver Tongue zijn allebei 5-sterren materiaal en behoren tot het beste wat ik dit jaar heb gehoord. Amalgam (3,5*) en Matriarch (3,25*) vind ik de zwakke broeders die allebei erg moeilijk op gang komen. Agressor & Ursurper (4*) is een erg goede beuker die net iets te lang is. Silver Tongue is sowieso met zijn 79 minuten veel te lang.

woordenaar
Ja, te lang. Daar heb je zeker een punt.

avatar van the crook
Wat een plaat! Ik kom eerlijk gezegd maar weinig zwakke momenten tegen op dit monsterlijk goede album, ondanks de toch niet misselijke speelduur. Een nummer als Matriarch vind ik juist een verademing tussen al het gebeuk door....

Beslist jaarlijst materiaal en voor nu een dikke 4,0!

avatar van THEMARSVOLTA
Monsterplaat, heeft nu een plekje in mijn top10 bemachtigd!

Ja hoor, verhoogd naar 5,0 en een plaatsje in mijn top 10 vanaf vandaag

Gisteren met de MP3 speler op de fiets om mijn hoofd leeg te maken van een drukke dag en toen sloeg dit echt in als een bom!

Benieuwd of er nog betere releases uitkomen dit jaar...

avatar van JSPR_G
Hé, raar, 1 van mijne favoriete platen van het jaar en ik heb hier nog geen berichtje geplaatst.
Deze Silver Tongue is niet zo geniaal als Lapsus, maar is toch een fantastische plaat waarbij ik toch meermaals kippenvel krijg. Het artwork van de 2LP is ook weer prachtig. Beautiful Is This Burden en Silver Tongue zijn de hoogtepunten van de plaat, maar ook het mechanische Amalgam en agressieve Aggressor & Usurper vind ik super.

Monsterplaat, inderdaad.

avatar van venderkets
Best al een aantal keren opgezet, maar ik kom er nauwelijks doorheen. Te lang is inderdaad een kritiek punt, maar het lijkt mij ook teveel op bands als ISIS en dan minder leuk.

avatar van Joy4ever
Het zat er dik in: Silver Tongue is voor mij het beste album van 2013. Sowieso muzikaal bezien is er voor mij dit jaar geen gelijke geweest. Not even close. Tel daarbij op het voor mij mooiste nummer van dit jaar, slotnummer Silver Tongue, en de uitkomst is helder. Geniale band.

avatar van Supersid
Ik ga 'm waarschijnlijk niet meer binnenkrijgen voor ergens eind december (lees: net besteld op basis van de "goede cijfers"), dus ik kan 'm ook niet meer opnemen in mijn eindejaarslijst. Iets zegt mij dat ik dat jammer ga vinden achteraf: dit is precies het soort plaat waar ik anders gewillig plat voor ga

avatar van AOVV
Een afbeelding van een appel op het CD-schijfje. Een betere introductie tot ‘Silver Tongue’, het tweede album van Light Bearer (er staan nog twee delen van deze tetralogie gepland), wist ik niet meteen te bedenken. De appel is op het eerste gezicht een alledaagse vrucht, maar er vallen toch wel enkele merkwaardige kanttekeningen bij te maken. Zo is er de uitdrukking “de appel valt niet ver van de boom”, die verder nergens wat mee te maken heeft wat dit album betreft, maar toch al een gedeeltelijke schets van de evolutie produceert. Volgens de leer van de Franse bioloog Jean-Baptiste Lamarck heeft al het leven namelijk de unieke karakteristiek om zichzelf te “ontwikkelen”, dit in beide richtingen. Charles Darwin pikte deze theorie op, en net hij speelde een cruciale rol in het te kijk zetten van het creationisme.

Een andere betekenis van de appel komt al wat dichter in de buurt; de twistappel. Dit voert ons terug naar de mythische Ilias van Homeros, over de Trojaanse Oorlog. In het begin van het verhaal wierp de twistgodin Eris de appel op tafel, met als opschrift “Voor de schoonste”. Hera, Athena en Aphrodite claimden de appel, en Paris, de man die later Helena zou ontvoeren, en daarmee de Trojaanse Oorlog zou ontketenen, werd gedwongen een keuze te maken. Hera beloofde hem macht; Athena zou hem alle wijsheid in de wereld schenken; Aphrodite maakte de belofte dat zij hem de mooiste vrouw ter wereld zou geven. Paris koos voor optie 3, en zo geschiedde, met alle bloederige gevolgen van dien.

Maar de meest ter zake doende bijbetekenis van de appel in het kader van dit album, is natuurlijk die van de verboden vrucht. En daarmee verschijnt Eva, de personificatie van de rebellie van Lucifer, ten tonele.

Want, waar in ‘Lapsus’ sprake was van een protagonist en een antagonist, ligt de situatie in opvolger ‘Silver Tongue’ nog een tikkeltje ingewikkelder. Eva komt gaandeweg tevoorschijn als de tritagonist, en zal uiteindelijk de finale beslissing moeten nemen wie zij volgt. Hier is het verhaal van Adam & Eva (waarin de appel dus een belangrijke rol speelt) een cruciale leidraad. Alex, het brein achter dit project, heeft de verhaallijn van dit album namelijk gebaseerd op het Bijbelverhaal, maar heeft de rollen, met ‘Lapsus’ in het achterhoofd, duidelijk omgedraaid; Lucifer is niet langer de kwaadaardige slang, die Eva verleidt en aanzet tot het kwaad; hij is de afvallige die de autoriteit van de valse God wil ondermijnen, en in de mens een natuurlijke bondgenoot ziet. Wat dan weer een zeer geslaagde metafoor is voor de contraire aard van de mens, die zich tegen alles lijkt te moeten verzetten.

Tegelijk vertelt ‘Silver Tongue’ het verhaal van de eerste mens, zoals de evolutietheorie van Darwin heeft aangetoond. De opmars van de Australopithecus Afarensis op de voorkant van het CD-boekje zijn twee exemplaren te ontwaren) uit de Olduvaikloof naar het noorden, en het ontstaan van ideologie, naar analogie met de zich steeds verder ontwikkelende intelligentie in de menselijke soort. De titel van het album is overigens een vrij directe verwijzing naar het redenaarstalent van de mens, en de vaak catastrofale gevolgen die het in de in het verschiet liggende toekomst zou veroorzaken. De uitdrukking is ontleend aan het Boek Spreuken, een deel van het Oude Testament (of de Tenach, zo u Joods bent).

De ontwikkeling ook van een bewustzijn, en daaruit voortvloeiende stormvloed aan radicale tegenstellingen.

De ideologie even terzijde leggend, wil ik ook nog wel wat kwijt over de muziek zelf. Daar gaat het, in de meeste gevallen, toch om. ‘Silver Tongue’ is een waardige opvolger voor ‘Lapsus’, maar weet de torenhoge verwachtingen niet geheel in te lossen. Zo is er qua speelduur meteen een struikelpunt te vinden. Waar ‘Lapsus’ afklokte op een goed uur, gaat ‘Silver Tongue’ richting de 80 minuten. En hoe intrigerend en fascinerend dit ook is, voor één album met zulke zware materie is dat net iets teveel van het goede. Of, dat zou het kunnen zijn, want ik val er nou ook weer niet zo erg over, maar ik kan me wel inbeelden dat anderen dat doen. Soit.

Het album trapt op magnifieke wijze af met ‘Beautiful Is This Burden’, dat de draad oppikt waar die in ‘Lapsus’ werd achtergelaten. Lucifer en zijn volgelingen zijn verstoten, en voelen zich tekort gedaan. Ze wegen hun opties af, en besluiten dan maar om een machtige toren, de toren van Dis, te construeren. Dit denkproces wordt vergezeld door 18 minuten van haast het heerlijkste wat sludge metal te bieden heeft; van een huiveringwekkend mooie opbouw (met cello en viool!) over de getormenteerde vocalen van Alex (ik, of mijn fantasie, hoor in de verte soms zelfs half in de wind verloren gegane schreeuwen), over het weergaloze gitaarwerk tot de perfecte beheersing van de drummer. De toren kan metaforisch verder nog verpakt worden als een radiotoren, waar Lucifer zijn ideeën de vrije loop kan laten, eens hij in de universele ether is.

‘Amalgam’ (waarin men aan de slag gaat met de constructie van de toren van Dis) en ‘Matriarch’ (waarin Eva haar intrede doet) zijn op muzikaal vlak net wat minder, wat er ook mede voor zorgt dat dit album niet kan tippen aan de voorganger. Tekstueel zijn ze echter minstens even belangrijk voor het verhaal, vooral ‘Matriarch’, dat enkele rustpuntjes kent (wat het geheel jammer genoeg niet altijd gunstig uitkomt). Deze song behandelt de groeiende onrust en de geboorte van paniek in de geest van de Almachtige God, en de automatische reactie die daaruit ontstond; Adam en Eva waren een feit. Nu wordt er, in het verhaal van Alex, vooral toegespitst op Eva. Zij is in feite een metafoor voor het abstracte denken, wat tussen de rechtlijnigheid van God en het anarchisme van Lucifer in ligt.

In ‘Clarus’ spreekt Lucifer zijn grootste wens en hoop uit, om ook buiten de poorten van de Hel gehoor te vinden. Met het ontluiken van Eva denkt hij eindelijk zijn kans te grijpen:

“I seek eyes that see through worlds;
I seek a mouth to voice my cause;
I seek a tongue lined with silver, so that my words are clear and just, for my father has lied.”

‘Aggressor and Usurper’ doet vervolgens zijn naam volle eer aan, door op een agressieve manier de deur in te trappen, en de menigte letterlijk te overweldigen. Het nummer kent het meest grillige verloop van alle songs van Light Bearer tot nu toe, en stuitert soms van hondsdolheid naar muisstilte en terug. De song is dan ook essentieel voor het verhaal; in ‘Aggressor and Usurper’ wordt Eva blootgesteld aan de twee belanghebbende entiteiten, en wordt zij richting een beslissing gedreven; aan wiens zijde zal zij staan? Voor beide kemphanen heeft ze een woordje over:

On the word of the false God:
“I have heard your plea in the coaxing of leaves, the empty appeal contorted by intent.
There is malignancy, frequencies distinct. Beneath the majesty a potent tragedy –
Subtle fractures, imperfections. Coursing hemoglobin, heart pummels out a rhythm so misaligned,
So obstinate, decisions unwilling to give.”

On the world of Lucifer:
“There is urgency, the numbing certainty of their conviction, pains me to hear.
The choice is evident, the reigns erode, cannot hold alone!”

Lucifer biedt haar vervolgens een appel aan, die Eva dankbaar aanneemt. God ziet dit als een poging om haar om te kopen (wat het natuurlijk ook is), en ontbrandt in zijn toorn. Hij en Lucifer gaan een verbaal gevecht aan, waarin God zijn vroegere discipel probeert te dwingen om voor hem te zwichten (“Yield!”), en wanneer Lucifer dit niet zinnens is (“I cannot, I will not, I will not yield!”), vervloekt hij Eva, haar ervan beschuldigend dat zij een grote zonde heeft begaan door met Lucifer in zee te gaan. In het Bijbelverhaal worden zij en Adam op dat moment uit het Paradijs verstoten; in ‘Aggressor and Usurper’ wordt de achterliggende, masculiene gedachte volledig uitgekleed. In een Spaanse furie (wat zich ook geweldig vertolkt in de stoot van adrenaline die het nummer in de laatste minuten krijgt geïnjecteerd) zorgt hij ervoor dat het vrouwelijke geslacht van dat moment de pijn van de zwangerschap en menstruatiecyclus voor eeuwig zou moeten verduren. Hij beschuldigt Eva ervan hem te hebben verraden, terwijl zij in principe nooit definitief aan zijn kant heeft gestaan. Een heel andere visie dan die van de Bijbel, dus.

Afsluiter en titelnummer ‘Silver Tongue’ opent daarentegen zeer voorzichtig, en behandelt de periode meteen na de Val van Adam en Eva. De kreten van Lucifer waren gehoord, de mens zou beginnen aan een steile klim richting het firmament, allemaal dankzij Eva. Vanuit muzikaal oogpunt onderscheidt deze song zich van de andere nummers, doordat het algehele geluid dat ik erin terug hoor, er één is van hoop en zaligheid. De sierlijke strijkers, het euforische gitaarwerk, het koortje in het tweede deel van de song zelfs; ze dragen allen bij aan dat gevoel. Dit geluid verwacht ik op deel 3 echter niet vaak te horen; anders zou er volgens mij helemaal geen derde en vierde deel behoren te volgen.

Maar goed, het eindpleidooi van de medestanders van Lucifer, heeft, wanneer de laatste zinnen weerklinken, zelfs iets extatisch. De beslissende overwinning op de valse God lijkt te zijn behaald. Afwachten dus of dit voorbarige vreugde is, ik vrees van wel..

Net als ‘Lapsus’ is ‘Silver Tongue’ dus een overdonderend album, en meer dan een ondergeschikt deel van een bepaald concept, kan je het ook als een op zichzelf staand verhaal ervaren. Dat is de kracht van het project Light Bearer, van Alex en de zijnen; je kan het album op verschillende niveaus beleven. Als je echt helemaal meegaat in het verhaal, gaat er een prachtige wereld voor je open, met uiteenlopende en duidelijke ideologische standpunten. Zo pleit Light Bearer in dit verhaal er eigenlijk voor om komaf te maken met de masochistische mentaliteit van onze maatschappij, en is het gedachtegoed in dat opzicht zeer emanciperend en filantropisch. Tegelijkertijd klinkt er uit dit verhaal, nochtans doorspekt met Bijbelse verwijzingen, naar mijn gevoel een atheïstische aard, en zelfs een zeker afgunst en walging wat betreft religie, wat ook terugkomt in de liner notes. Zo staat er ergens te lezen:

“We live in a world today where most of the gods that ever existed lie buried in the mass grave we call mythology: Zeus, Odin, Minerva – the list goes on forever. However, there is certainly room for one more. In one sense, the rise of monotheism can be seen as an advance as it has done away with a multitude of gods and therefore brought us closer to the real number. Most importantly, it showed us that gods are not at all immortal. As the last of the false gods descends into mythology, humanity can finally be free from the shackles of religiously induced misogyny, homophobia, speciesism an racism.”

Aan de andere kant kan je ‘Silver Tongue’ simpelweg als onafhankelijke release beluisteren, en nog steeds je oren een zaligmakend orgasme schenken. Verdere tekst en uitleg (de lyrics + begeleidende teksten) kan je hier nalezen; ik heb me er, zoals bij mijn bespreking van 'Lapsus', wederom voor een aanzienlijk stuk op gebaseerd.

4 sterren

Slecht nieuws van het Light Bearer front:

Bands are relationships. They become as complicated and effected by emotion as love. It struggles through the ups and downs. Light Bearer was always a huge challenge, and in many ways we bit off more than we could chew, that in five years our lives changed, our focuses shifted and we lost sight. We've pulled together numerous times, and fallen apart too. Ultimately when the weight of a band starts to upset the people it comprises of, that's when we have to take a step back and decide what's best for us, a band or our happiness. It is with that in mind that we have made the difficult decision to end Light Bearer.
We leave the story of Lucifers struggle in many ways complete. We may not see the war against the authority and his vile doctrine, but that is a war far from over. We are not sure if perhaps in the future we will find a way to come back to this and complete the task, but as it stands Light Bearer is no more. We thank you all from the bottom of our hearts for your continued support of our project, it would not have been possible without it.
Much love, Light Bearer.

Bron: Facebook