Townes Van Zandt - Our Mother the Mountain (1969)

Folk / Country
Label: Poppy

1. Be Here to Love Me (2:37)
  2. Kathleen (2:45)
  3. She Came and She Touched Me (4:02)
  4. Like a Summer Thursday (3:02)
  5. Our Mother the Mountain (4:20)
  6. Second Lovers Song (2:14)
  7. St. John the Gambler (3:04)
  8. Tecumseh Valley (4:53)
  9. Snake Mountain Blues (2:37)
  10. My Proud Mountains (5:02)
  11. Why She's Acting This Way (5:24)
avatar van Tonio
Het debuut van Townes had last van een door de platenmaatschappijen opgelegde overdadige productie, zoals bij zoveel in de late jaren zestig debuterende singer-songwriters.

Bij deze opvolger - en de hierna volgende topalbums van Townes - is dit gelukkig veel minder het geval. Een wat soberder instrumentatie en productie zorgt er voor dat de kwaliteit van de songs in de schijnwerpers komt te staan. En dat is terecht: wat een songsmid was die Townes toch. Het ene nummer is nog mooier dan het andere. Er staat geen mindere songs op.

Bij veel albums van Townes is dit het geval. Het lijkt zo gewoon, maar dat is het niet. Bij de een (bv Bob Dylan) leidt dit tot een grootse plek in de muziekgeschiedenis, bij de ander (Townes van Zandt) niet. Is dit vanwege een gebrek aan ambitie en een groot zwak voor de drank, of was er meer aan de hand?